
Horké letní dny a spousta čerstvého ovoce a zeleniny v obchodech a na tržnicích vyloženě vybízejí ke zdravému stravování. Co zdravého k večeři? Jakou zdravou večeři nachystat pro děti? Jak připravit rychlou zdravou večeři? Tipy na skvělou a zdravou večeři přináší tento článek.
Ve všední dny je na přípravu zdravé večeře většinou málo času. V letních měsících je lepší trávit čas venku než u plotny. Proto se určitě hodí veganské recepty na rychlou a zdravou večeři. Tipů na zdravou večeři není nikdy dost.
Shrnutí článku
Horké letní dny a bohatá nabídka čerstvého ovoce a zeleniny lákají k přípravě rychlých, lehkých a zdravých večeří, často veganských a plných živin.
Mezi oblíbené letní pokrmy patří studené polévky jako karotková raw polévka, červená řepa nebo španělské gazpacho, které osvěží a dodají potřebné vitamíny.
Teplé zdravé večeře v létě zahrnují lehká jídla jako bulgurové rizoto s houbami, celozrnné špagety s čočkovou omáčkou, plněný lilek s tofu či grilovanou zeleninu s marinovaným tofu.
Pro ty, kdo chtějí zhubnout nebo si udržet štíhlou linii, jsou vhodné dietní a lehké pokrmy jako dýňové rizoto, tortily s uzeným tofu nebo zeleninové saláty s naklíčenou čočkou.
Zdravá večeře nemusí být složitá nebo časově náročná – existuje spousta receptů na chutné, pestré a snadno připravitelné pokrmy ideální pro letní období.
Nejlepší recepty na zdravou večeři
Receptů na zdravou večeři je celá řada, mnoho z nich však vyžaduje dlouhou přípravu. Říká se, že v jednoduchosti je krása. A to platí i o vaření. Není nutné trávit věčnost v kuchyni. Připravit lehkou zdravou a přitom nápaditou a chutnou večeři lze i za pár minut.
Lehce stravitelná večeře neznamená pokrm s málo chutěmi, průměrným zážitkem z jídla a už vůbec ne nezajímavý talíř. Chuť lze vykouzlit lehce i rychle. Do vhodných pokrmů stačí přidat např. pesto z čerstvé bazalky a Itálie je na talíři.
TIP: Pokud při vaření zdravé večeře zbudou slupky a odřezky, lze z nich uvařit výborný zeleninový vývar, který dodá sílu. Není třeba vše zpracovat hned, člověk je může ponechat několik dnů v lednici a uvařit později. Dá se také použít jako základ pro hrachovou polévku.
Studené zdravé večeře
Co zdravého k večeři v horkých letních dnech? Nejlépe lehké a dobře stravitelné jídlo, které ochladí tělo a dodá potřebné živiny. Letní klasikou a oblíbenou zdravou večeří jsou saláty.
Cíl pochutnat si na osvěžující večeři splní také čerstvý kváskový chléb s ředkvičkovou pomazánkou, celerovou pomazánkou s jablkem nebo pomazánkou z červené čočky či paštikou z hlívy s jarní cibulkou. Skvělou volbou jsou i raw cuketové špagety.
Méně tradiční pochoutkou jsou studené polévky, které kromě vitamínů dodají také tolik potřebné tekutiny. Jednou z nich je například tarator, balkánská specialita z okurek, rostlinného jogurtu, česneku a dalších surovin.
Karotková raw polévka
Výborná studená polévka kombinuje mrkev s méně obvyklým kořením, a o to víc stojí za vyzkoušení.
Ingredience:
- 3 velké mrkve
- 1 menší cibule
- 3 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 malá červená chilli paprička
- 2 velké pomeranče
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- mořská sůl podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- jarní cibulka na ozdobu
Postup:
- Mrkev se oškrábe, cibule oloupe a obojí se pokrájené na menší kousky vloží do mixéru.
- Zázvor se očistí, nakrájí na plátky a přidá do mixéru.
- Semínka z chilli papričky se vyškrábnou, dužnina pokrájí a přidá k ostatní zelenině.
- Pomeranče se vymačkají a šťáva nalije do mixéru.
- Přidá se koření a sůl a vše se spolu umixuje.
- Dle potřeby se přidá olej.
- Polévka se opepří dle chuti.
- Zelená cibulka se očistí, pokrájí na drobná kolečka a jimi se polévka před podáváním ozdobí.
Takto připravená polévka je svěží, pikantní a plná vitamínů. Kombinace zázvoru a chilli jí dodává příjemnou štiplavost. Ozdoba z cibulky přidává na vizuální atraktivitě i jemné chuti.

Studená polévka z červené řepy
Červená řepa je vitaminový i chuťový zázrak, který si zaslouží plnou pozornost.
Ingredience:
- 500 g červené řepy
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 4 kuličky celého pepře
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rostlinné zakysané smetany
- ředkvičkové výhonky nebo lístečky řepy
- sůl
Postup:
- Červená řepa a cibule se oloupou a nakrájejí na kousky.
- Malé lístečky čerstvé mladé řepy se použijí na ozdobení polévky.
- Zeleninový vývar se nalije do hrnce, přidá se nakrájená zelenina, pepř, celý zázvor a podle chuti se osolí.
- Směs se prudce přivede k varu, poté se plamen ztlumí a polévka se pomalu vaří asi 20 minut.
- Z hotové polévky se odstraní pepř a zázvor, polévka se rozmixuje a nechá vychladnout.
- Na talířích se polévka ozdobí zakysanou rostlinnou smetanou, výhonky ředkviček nebo lístečky červené řepy.
Takto připravená polévka je jemná, aromatická a krásně barevná. Kombinace zázvoru s červenou řepou vytváří zajímavou chuťovou harmonii. Ozdoby dodávají pokrmu svěží a elegantní vzhled.

Studená španělská polévka s rajčaty – gazpacho
Rychlá, zdravá a osvěžující večeře, která zasytí – to je španělské gazpacho. Hodí se pro ty nejteplejší letní dny. Recept pochází z Andalusie.
Ingredience:
- 4 rajčata
- 1 červená paprika
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 100 ml červeného vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronová štáva
- špetka chilli
- 1 salátová okurka
- 2 jarní cibulky
- 10 černých vypeckovaných oliv
- petrželka
- sůl
Postup:
- Rajčata se spaří, oloupou a nakrájí na kousky.
- Paprika se zbaví jádřince a pokrájí na menší kousky, česnek se nakrájí na čtvrtky.
- Cukr, víno, olej a citronová šťáva se dají do mixéru, osolí se, přidá se chilli a vše se rozmixuje.
- Směs se promíchá s většinou oloupané okurky nakrájené na malé kostičky, jarní cibulkou nakrájenou na jemná kolečka a olivami nakrájenými na kolečka (můžou se použít i pikantní sušené olivy).
- Polévka se dá vychladit do ledničky.
- Každá porce se posype zbylou okurkou, cibulkou, olivami a jemně nasekanou petrželkou.
- Podává se s grilovaným pečivem.
Tato vegan večeře je svěží a plná chutí, ideální jako lehký letní pokrm. Chladivé ingredience spolu s pikantními olivami a citronovou šťávou vytvářejí příjemnou harmonii.

Zdravé teplé večeře
V létě často není chuť na teplé jídlo a tak je dobré počkat s ním až na večer. Večeře však má být lehká a zdravá. Proto nechybí několik tipů na zdravou teplou večeři. Mezi tyto recepty se může řadit např. klasická grilovaná zelenina nebo méně tradiční vegan halušky.
Bulgurové rizoto s houbami
Lehká zdravá večeře plná vlákniny a s minimem tuku. Bulgurové rizoto je méně kalorická varianta klasického rizota z toho důvodu, že rýže v sobě obsahuje škrob, ze kterého tělo tvoří glukózu. Při velkém množství škrobu má tělo tendenci ukládat ho do tukových zásob. Záleží tedy na velikostech porce, které obsahují rýži.
Ingredience:
- 1 hrst libovolných sušených hub (např. sušené hřiby)
- 1 střední žlutá cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g bulguru (v suchém stavu)
- 100 g zeleného hrášku (lze použít i fazolové lusky)
- sůl, pepř
Postup:
- Houby se namočí na 5–10 minut do teplé vody.
- Cibule se nakrájí najemno.
- V hrnci se rozehřeje olivový olej a na středním plameni se orestuje nakrájená cibule.
- Až cibule zlátně, přidá se vývar, bulgur a namočené houby, a vaří se cca 20 minut na mírném plameni. Do hrnce se může přidat i voda z hub.
- Jakmile bulgur změkne, přidá se hrášek nebo fazolové lusky a nechá se ještě chvíli prohřát, aby byly všechny suroviny stejně teplé.
- Nakonec se dochutí solí a pepřem a podává se s čerstvým zeleninovým salátem.
Bulgur výborně vynikne i v receptu na jambalayu. Jedná se o rychlé jídlo z jednoho hrnce, které je plné zeleniny a koření.

Celozrnné špagety s pálivou čočkovou omáčkou
Recept na pikantní zdravou večeři. Celozrnné těstoviny s čočkou jsou netradiční kombinace, která rozhodně stojí za pokus. Chilli chutná a zároveň pomáhá trávení.
Ingredience:
- 80 g celozrnných špaget
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 400 g krájených rajčat z plechovky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100 g zeleného hrášku nebo kukuřice
- 130 g červené čočky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušeného chilli
- hrst sekané petrželky
- 30 g černých oliv
Postup:
- Špagety se uvaří na skus v osolené vodě podle návodu, u celozrnných to bývá asi 10–12 minut.
- Čočka se uvaří v osolené vodě po dobu 15–20 minut do měkka.
- Ve větší pánvi se rozehřeje 1 lžíce olivového oleje a osmahnou se na něm nadrobno nakrájená šalotka, plátky česneku a chilli.
- Přidá se protlak, vše se zamíchá a restuje zhruba 2 minuty za stálého míchání.
- Čočka se scedí a přidá společně s drcenými rajčaty do pánve, plamen se ztlumí, přiklopí pokličkou a směs se lehce provaří.
- Přidá se sušená bazalka, na plátky nakrájené černé olivy, dochutí se solí a pepřem a vše se zamíchá.
- Směs se může podávat na špagetách nebo se s nimi smíchá dohromady.
- Na talíři se pokrm posype čerstvou bazalkou.
TIP: Pokud má člověk rád červenou čočku a výrazné koření, měl by věnovat pozornost i receptu na čočkový indický dhál. Připravit se dá také sekaná z červené čočky. Kromě čočkové omáčky lze připravit také klasickou rajčatovou omáčku na špagety bez masa.

Plněný lilek s tofu a veganským sýrem
Lilky a cukety patří k oblíbené letní zelenině. Dá se z nich vykouzlit celá řada zdravých receptů nejen k večeři.
Ingredience:
- 1 větší lilek
- 1 cibule
- 1 balíček uzeného tofu
- 2 střední rajčata
- 2 lžíce kukuřice
- česnek
- bylinky (oregano, bazalka, popř. provensálské koření)
- 50 g veganského sýru (např. Violife)
- sůl
Postup:
- Lilek se důkladně omyje a rozkrojí podélně na polovinu.
- Nožem se cca 2 cm od okraje vyřeže oválný otvor a vnitřní část se opatrně nakrojí podélně i příčně.
- Dužina se vydlabává lžící a odkládá na talíř.
- Vzniklý důlek se lehce nasolí a nechá mírně vypotit.
- Na oleji se zpění nadrobno pokrájená cibule.
- Uzené tofu se pokrájí na malé kostičky a přidá k cibuli, jakmile cibule začne zlátnout, směs se občas promíchá a nechá zlehka opéct.
- Vydlabaný vnitřek lilku se naseká a přidá na pánev spolu s oloupanými rajčaty nakrájenými na malé kostky.
- Směs se podusí do změknutí lilku, v případě potřeby se podlije trochou vody.
- Přidá se sterilovaná kukuřice, osolí a přidají čerstvé bylinky, vše se krátce promíchá a stáhne z ohně.
- Z lilku se ubrouskem odsaje přebytečná voda.
- Lilek se opatrně naplní připravenou směsí a vloží do zapékací mísy, remosky nebo na plech.
- Peče se v předem rozehřáté troubě nebo remosce na 180 °C, dokud nezměkne. Ke konci se přidá nastrouhaný veganský sýr, který se nemá roztéct.
- Hotový lilek se opatrně vyjme a servíruje s uvařenými brambory nebo zeleninovým salátem.
Tento recept využívá lilek jako základ pro chutnou a výživnou náplň s uzeným tofu a zeleninou, která dodává pokrmu výraznou texturu i chuť. Pečení zajistí jemnou konzistenci lilku, zatímco veganský sýr přidá lahodný dotek. Podávání s brambory nebo salátem doplňuje celistvost jídla.

Grilovaná zelenina s marinovaným tofu
K létu neodmyslitelně patří zahradní párty a grilování. Není třeba grilovat jen maso a uzeniny. Skvělá může být i zelenina a sójový sýr tofu.
Ingredience:
- 2 červené cibule
- 1 zelená paprika
- 5 stroužků česneku
- 1 mladá cuketa
- 1 velký batát
- balíček marinovaného tofu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
Postup:
- Cibule se nakrájí na měsíčky, paprika na proužky a cuketa na kolečka.
- Česnek se oloupe a stroužky se překrojí na půl.
- Batát se oloupe a nakrájí na tenká kolečka, která se ještě překrojí na půl.
- Marinované tofu se nechá okapat a nakrájí na větší kousky.
- Vše se vloží do velké mísy a důkladně promíchá s olejem a sójovou omáčkou.
- Směs se zabalí do alobalu a položí na gril.
- Griluje se cca 20 minut, dokud není vše měkké.
- Podává se s čerstvým zeleninovým salátem.
Tento jednoduchý recept na grilovanou zeleninu s tofu využívá alobal k zachování šťavnatosti a výrazných chutí. Kombinace druhů zeleniny a marinovaného tofu vytváří pestrý a zdravý pokrm.

Zdravé večeře na hubnutí
Kdo by se nechtěl v létě pochlubit štíhlou postavou. Jeden ze způsobů, jak vypadat a cítit se fit a zdravě je zdravé stravování. Obzvlášť večeře by měly být lehké a zdravé. Jak rychle zhubnout? Zdravá dietní večeře k tomu rozhodně pomůže.
Vydatnou a zdravou večeří je dýňové rizoto. Navíc je plné vitamínů, antioxidantů a vlákniny.
Tortila s uzeným tofu
Jednoduchá a rychlá letní večeře, která se dá připravit i na cesty. Po zelenině se nepřibere ani deka, a také další suroviny slibují zdravou dietní večeři.
Ingredience:
- 1 balení veganských tortill
- rajčata
- okurka
- salát (ten, který vám chutná)
- tvrdší uzené tofu
- balení veganského sýra
- tofu sójová omáčka
Podle chuti je možno přidat:
- červená cibule
- jalapenos
- ředkvičky
- paprika
Postup:
- Tofu se nakrájí na užší plátky a osmaží na pánvičce.
- Při smažení se tofu lehce přeleje sójovou omáčkou, která dodá chuť. Pozor, sójová omáčka s rozpáleným olejem hodně prská.
- Osmažené tofu se položí na talířek s ubrouskem, aby se odstranil přebytečný tuk.
- Veškerá zelenina se nakrájí na menší kostičky a smíchá.
- Sýr se nastrouhá najemno.
- Zelenina, tofu a sýr se vyskládají na spodní část tortilly, přičemž na okrajích se nechá asi 5 cm volného místa.
- Spodní část tortilly se přehne směrem doprostřed a při balení se náplň pevně napěchuje.
- Boční strany se přehnou dovnitř a tortilla se dobalí.
- Tortilly se zapékají na rozpálené suché pánvičce, pokládají se tak, aby se nerozbalily (volným cípem dolů).
- Lehce se opečou ze všech stran a servírují na zeleninovém salátu.
Tímto způsobem se připraví chutné a křupavé tortilly s tofu a zeleninou, které jsou ideální jako rychlý a zdravý oběd nebo večeře. Zapékání na pánvičce zajistí zlatavou kůrku.
TIP: Tofu lze využít i při přípravě skvělé vegan polévky pho, která je plná zeleniny, bylinek a hřejivého koření.

Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungem
Salát jako zdravá a dietní večeře nikdy nezklame. V kombinaci s čerstvými klíčky je to vitamínová bomba plná energie.
Ingredience:
- 1 červená nebo žlutá paprika
- 4 střední rajčata
- 1/2 salátové okurky
- listový / římský salát
- mungo klíčky
- klíčky čočky
- konopný / olivový olej lisovaný za studena
- ume ocet
- bazalka
- pepř
- 1 lžička vloček mořské řasy dulse (nemusí být)
Postup:
- Salát se pečlivě omyje a natrhá na kousky.
- Paprika, rajčata a okurky se omyjí a pokrájí na malé kousky.
- Vše se smíchá dohromady, přidá se hrst klíčků mungo a čočky a čerstvá bazalka.
- Salát se zakápne kvalitním olejem a okyselí se ume octem nebo balzamikem.
- Dochutí se solí a čerstvě namletým pepřem.
- Pro zvýšení živin lze do salátu přidat lžičku vloček mořské řasy dulse, která je bohatá na železo.
Takto připravený salát je svěží, zdravý a plný vitamínů i minerálů. Přidané klíčky a mořská řasa navíc zvýší jeho výživovou hodnotu a podpoří imunitu.

Zeleninový salát s uzeným tempehem
Chutný dietní salát s nízkým zastoupení sacharidů a dostatkem bílkovin. Ideální zdravá a dietní večeře.
Ingredience:
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 5 malých rajčat
- balíček zelených oliv
- uzený tempeh (1 kostka)
- olivový olej
- bazalka
- citrón
- celý pepř
Postup:
- Rajčata a papriky se očistí a nakrájí na menší kostky.
- Olivy se přepůlí.
- Uzený tempeh se také nakrájí na kostky.
- Vše se smíchá v misce dohromady.
- Salát se zakápne šťávou z citronu, omastí panenským olivovým olejem a přidá se nadrobno natrhaná bazalka.
- Příznivci pikantnějších chutí mohou salát přikořenit čerstvě namletým pepřem.
Takto připravený salát je svěží, chutný a plný aromatických bylinek. Díky uzenému tempehu získá zajímavou strukturu a výživovou hodnotu.

Veganská omeleta a rajčaty a žampiony
Omeleta bez vajec? I to je možné a navíc chutné a zdravé. Namísto vajec je zde pro konzistenci použita cizrnová mouka, která má vysoký obsah bílkovin a černá sůl, která je charakteristická svou vaječnou chutí.
Ingredience:
- 100 g cizrnové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 100 ml vody
- 1 lžička černé soli
- 1/2 lřičky kurkumy
- řepkový olej
- 1 cibule
- hrst zeleného hrášku
- 2 žampiony
- 1 balení uzeného tofu
- pažitka
Postup:
- Cizrnová mouka a kypřící prášek se smíchají s vodou a šlehají se šlehačem nebo vidličkou.
- Do směsi se přimíchá koření a nechá se 20 minut odpočinout.
- Mezitím se cibule a tofu nakrájí na malé kostičky, žampiony na plátky.
- Na lžíci oleje se na nepřilnavé pánvi osmahnou cibule, tofu a žampiony.
- Poté se na pánev nalije připravená směs.
- Přidá se zelený hrášek, vše se přikryje pokličkou a peče se na středním plamenu, dokud okraje nezezlátnou (cca 3-4 minuty).
- Následně se směs opatrně otočí a ještě se peče další 2 minuty.
- Podává se posypané pažitkou a může se lehce pokapat dětským kečupem.
Tato vegan večeře je výživná a chutná díky kombinaci kořeněné cizrnové směsi se zeleninou a tofu. Pečením na pánvi získá příjemnou křupavou texturu.

Americké veganské lívance
O lívancích či palačinkách se tvrdí, že bez vajec by nedržely. Tento recept dokazuje, že lívance jsou výborné i bez nich a není potřeba je ani nahrazovat.
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2 lžíce kokosového oleje
- javorový nebo agave sirup
- ovoce podle chuti
Postup:
- Suché suroviny se smíchají.
- Ke směsi se přidá olej a rostlinné mléko a pečlivě se promíchá, aby ve směsi nebyly hrudky.
- Do těsta se před smažením přidá hrst ovoce dle chuti a sezóny.
- Pánev s rovným dnem se rozpálí na střední žár.
- Naběračkou se nabere směs a nalije do středu pánve tak, aby lívanec měl asi 10 cm v průměru (pokud je k dispozici poklička, lívanec se přikryje).
- Po dvou minutách, kdy se objeví bublinky, se lívanec podebere, otočí a opéká se další dvě minuty z druhé strany.
- Hotové lívance se kladou na talíř a přikryjí druhým talířem, aby nevychladly.
- Podávají se s kousky čerstvého ovoce přelité javorovým či agáve sirupem a mohou být ozdobeny rostlinnou šlehačkou.
Lívance připravené tímto způsobem jsou jemné a nadýchané. Přidání ovoce a sladké polevy jim dodá skvělou chuť a ozvláštní snídani či dezert.

Zeleninové hranolky
Děti milují hranolky. Klasické fritované bramborové hranolky s kečupem a majonézou však mají ke zdravé večeři pro děti daleko. Zeleninové hranolky pečené v troubě jsou mnohem chutnější a zdravější.
Ingredience:
- 1 bulva celeru
- 2 velké batáty
- menší dýně hokaido
- 1 lžíce slunečnicový olej
- sůl
- sójová majonéza
- dětský kečup
Postup:
- Zelenina se nakrájí na hranolky.
- V velké míse se smíchá s olejem a solí.
- Hranolky se vyskládají na pečící papír.
- Pečou se v troubě na 180 stupňů asi 25 minut.
Hranolky se podávají s rostlinnou majonézou nebo dětským kečupem a zeleninovým salátem. Pečené zeleninové hranolky jsou jednoduché na přípravu a chutnají skvěle.

Jáhlová kaše s veganskou čokoládou
Sladké kaše jsou výbornou volbu na večeři pro menší děti. Existují zdravé alternativy ke klasické krupici s kakaem. Například jáhlová kaše, která je navíc bezlepková. Kaše poslouží také jako zdravá snídaně.
Ingredience:
- 250 g jáhel
- 500 ml mandlového mléka
- sůl
- 30 g rostlinného másla
- 30 g třtinového cukru nebo medu
- skořice
- veganská čokoláda nebo čerstvé ovoce
Postup:
- Jáhly se operou a dvakrát spaří vařící vodou.
- Ve vodě se dobře promíchají a scedí.
- Poté se na ně nalije vařící mandlové mléko.
- Přidá se sůl a malý kousek másla.
- Jáhly se uvaří na mírném ohni do měkka.
- Jednotlivé porce se polévají rozpuštěným rostlinným máslem.
- Kaše se sype cukrem a skořicí.
Místo cukru se může použít med nebo nastrouhaná čokoláda. Jáhlová kaše se výborně hodí i s čerstvým ovocem. Připravuje se snadno a je velmi chutná i výživná.
TIP: Další recepty na zdravé večeře jsou například houbový krém, bezlepkový špenátový quiche, veganská pizza, lilková pizza, pečené brambory s rozmarýnem a kapustou nebo soba nudle s uzeným tofu. Zdravé a rychlé jsou i recepty z černé čočky.

Zdravá večeře pro děti
Zdravá strava je důležitá nejen pro dospělé, avšak také pro děti. Veganská strava je u dětí dosti diskutovaná, v případě alergie na laktózu je však skvělou alternativou masitých jídel. Večeře pro děti by měla být nutričně pestrá a také lákavá a hezky naservírovaná. Je dobré střídat slané a sladké večeře a u sladkých variant to nepřehánět s cukrem.