Čočková sekaná – recept na nejlepší veganskou sekanou z čočky

Recepty

Čočka je oblíbenou luštěninou každého zdravého strávníka. Její výhodou je zejména její univerzálnost a také dostupná cena. Z čočky je možné připravit celou řadu jednoduchých a chutných pokrmů pro vegany. Mezi ně patří také čočková sekaná. Jak chutná sekaná z čočky a jak se připraví zdravá čočková sekaná s houbami?

Čočka je mezi vegany oblíbená zejména proto, že obsahuje poměrně vysoký obsah rostlinných bílkovin. Kromě toho má mnoho vlákniny, je bohatá i na další živiny a obsahuje celou řadu důležitých minerálů.

Pro svou univerzálnost v kuchyni může být jednoduchou odpovědí na otázku, co uvařit k večeři. Na výběr mají kuchaři a kuchařky hned několik druhů čočky, mezi které patří např. černá čočka či stále oblíbenější červená čočka.

Černá čočka je známá také pod svým jménem beluga. Obsahuje minimální množství tuku, a proto se hodí pro jídelníček na hubnutí břicha a dalších partií či obecně do každého jídelníčku pro sportovce.

Oblíbenou součástí veganské stravy je také červená čočka, ze které lze připravit např. výborné indické krémové polévky nebo recept na čočkový indický dhál. Z červené čočky lze připravit i jednoduché saláty, které v lednici vydrží i několik dní.

 Čočka je mezi vegany oblíbená zejména proto, že obsahuje poměrně vysoký obsah rostlinných bílkovin.
Čočka je mezi vegany oblíbená zejména proto, že obsahuje poměrně vysoký obsah rostlinných bílkovin.

Čočková sekaná – vydatný a zdravý veganský pokrm

Sekaná z čočky může být skvělou alternativou klasického pokrmu všech masožravců. Může se jednat nejen o jednoduchou večeři – sekaná z čočky poslouží i jako zdravá snídaně. S kávou doplněnou o rostlinné mléko se bude jednat o vydatný pokrm, který nastartuje den.

Pro recepty na čočkovou sekanou lze použít červenou čočku. Červená čočka se vaří velmi rychle, zvlášť pokud se zakoupí již naloupaná. Jak správně uvařit čočku tedy záleží i na samotném druhu čočky.

Pokud se čočka náhodou rozvaří, je možné ji použít právě do sekané s červenou čočkou. Poté je možné shromáždit další zbytkové suroviny, které se doma právě nachází, a sekaná je na světě. Skvěle se do ní hodí houby a ořechy, které zajistí, že se sekaná nerozpadne.

Je možné čočku obměnit jinou luštěninou. Oblíbená je např. cizrna či fazole adzuki. Jako přílohu je možné zvolit prakticky cokoliv. Nabízí se např. veganské bramboráky, brambory s rozmarýnem nebo tzatziki.

Sekaná z červené čočky – recepty

Na přípravu tohoto pokrmu existují mnohé recepty. Čočková sekaná je tak pokrmem, který se dá snadno obměnit co se ingrediencí týče. Může tak sloužit jako skvělá alternativa sójového masa, které mnohé vegany již mohlo omrzet.

Ve většině receptů se nachází celá řada bylinek – často se používá např. kmín, tymián, majoránka, libeček, rozmarýn nebo bobkový list. K dalšímu dochucení většinou postačí sůl a pepř, oblíbený je také česnek. Větší gurmáni mohou přidat např. sójovou omáčku.

Čočková sekaná často vyžaduje přídavek hub a ořechů. Ty zajistí, že se sekaná nerozpadne.
Čočková sekaná často vyžaduje přídavek hub a ořechů. Ty zajistí, že se sekaná nerozpadne.

Sekaná z červené čočky – ingredience

Sekaná s červenou čočkou vyžaduje několik ingrediencí, které jsou k dostání v běžných supermarketech. Ingredience je navíc možné obměňovat dle vlastních chutí. Co se ořechů týče, na použít lze např. vlašské ořechy nebo mandle.

Populárním receptem je zdravá čočková sekaná s houbami. Z těch se hodí např. žampiony nebo hříbky. Jaké další ingredience tato sekaná vyžaduje?

  • 250 g čočky 
  • 200 g žampionů
  • 100 g ořechů (vlašské ořechy, mandle)
  • 140 g ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší celer
  • 2 lžíce oleje
  • 1-2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • sůl
  • pepř

Po shromáždění všech ingrediencí je čas začít s vařením. Nebude trvat dlouho a sekaná s červenou čočkou bude dělat radost na stole všem přítomným strávníkům.

Zdravá čočková sekaná s houbami – jak na to?

U přípravy sekané s červenou čočkou je výhodou, že se čočka nemusí předem namáčet, pokud se zakoupí již loupaná. Doměkka se navíc uvaří během 15 minut. Nejprve tedy čočku krátce povaříme doměkka a mezitím si připravíme zbytek ingrediencí.

Cibuli, mrkev a celer nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer můžeme také nastrouhat nahrubo. Žampiony buď nakrájíme na menší kostičky nebo na plátky. Zde záleží na tom, jakou texturu sekané budou strávníci požadovat.

V pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme cibulku. Přidáme houby a zhruba po dalších 5 minutách také mrkev a celer. Dusíme zhruba 10 minut. Mezitím si nahrubo nasekáme ořechy a smícháme je s ovesnými vločkami, majoránkou, kmínem a tymiánem.

Do této směsi přidáme čočku a houbovou směs z pánve. Ochutíme česnekem, solí a pepřem a vše pořádně zamícháme, aby se všechny chutě mohly propojit. Zde je na místě směs ochutnat – kuchař ji pak může v případě potřeby dochutit např. červenou paprikou či dalšími bylinkami.

Vzniklou směs vložíme do formy, kterou vyložíme pečícím papírem. V předehřáté troubě sekanou pečeme zhruba 45 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a poté krájíme na plátky.

 U přípravy sekané s červenou čočkou je výhodou, že se čočka nemusí předem namáčet, pokud se zakoupí již loupaná.
U přípravy sekané s červenou čočkou je výhodou, že se čočka nemusí předem namáčet, pokud se zakoupí již loupaná.

Sekaná s červenou čočkou jako součást zdravého jídelníčku

Zdravá čočková sekaná s houbami může být součástí jídelníčku nejen každého vegana či vegetariána. Výborně se hodí i do zdravého jídelníčku každého sportovce nebo zkrátka tam, kde se luštěniny těší oblibě. A jak tento pokrm zkombinovat?

Článek již v předešlých odstavcích nabízí několik návrhů na přílohy. Klasické brambory však strávníci mohou vyměnit např. za cuketové zelí nebo lehký salát Coleslaw. Sekanou lze navíc konzumovat nejen teplou – děti i dospělí si na ní pochutnají také za studena.

V takovém případě se k sekané hodí domácí kváskový chléb a hořčice nebo například balkánský ajvar. Jako první chod je vhodné zvolit jakoukoliv polévku. Koho již nebaví klasický zeleninový vývar může vyzkoušet např. pórkovou polévku nebo chřestovou polévku.

Kuchaři a kuchařky co se nebojí experimentu mohou vyzkoušet i něco nového. V nabídce je např. tarator – studená balkánská polévka z okurek. Experimentátory potěší také africká arašídová polévka nebo gulášovka s hlívou ústřičnou.

I vegani si zaslouží dopřát si sladkou tečku na závěr. Jaký dezert zvolit? Milovníci ovoce si pochutnají na meruňkovém raw dortu či malinové buchtě. Připravit lze i veganské lívance, zdravé palačinky nebo vynikající ovocné smoothie.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang