Zeleninový vývar – recept, jak připravit domácí zeleninový vývar

Recepty

Zeleninový vývar již dlouhá staletí považují hospodyně za léčivý. Po porodu se matkám nosil silný zeleninový nebo slepičí vývar pro zesílení organismu. Dnes ho mnoho lidí zná a ocení především jako vyprošťovací polévku při kocovině stejně jako česnečka. Jak připravit takový zeleninový vývar? 

Vývar vzniká jako surovina vyvařením zeleniny nebo masa a kostí. Používá se při výrobě omáček nebo polévek. Většina polévek obsahuje žádoucí látky jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky, a především vitaminy a vlákninu, které se uvolňují do vody při vaření. Mimo to, 1 porce polévky obsahuje cca 250 ml vody, tudíž o pitný režim je vystaráno. 

Domácí zeleninový vývar – recept

Kvalitní domácí zeleninový vývar mnohdy může nahradit i hlavní chod. V zimních dnech organismus prohřeje a zasytí. Vývar se skládá převážně ze zeleniny, která je cenově přijatelná.

Pokud člověk není zahrádkář a zeleninu do vývaru nepěstuje na zahrádce, je možné ji pořídit v jakémkoliv supermarketu za nízké náklady. Ve výsledku si na zdravé večeři pochutná celá rodina.

Vedle zeleninového vývaru si člověk doma může uvařit i masový vývar, nazývaný také kostní. 

Ingredience na recept na zeleninový vývar

Ingrediencím pro výrobu domácího zeleninového vývaru se meze nekladou. Výhodou receptu na zeleninový vývar je to, že je součástí vegan stravy. Vývar se může skládat z jakékoliv zeleniny, kterou má člověk rád.

Zajímavou výzvou je i přidání bylinek a koření, které dodají vývaru specifickou chuť. S receptem na zeleninový vývar se dá zkrátka experimentovat. 

  • 400 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g petržele
  • 400 g cibule
  • 400 g pórku
  • 200 g rajčat
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 2,5 l vody
Zeleninový vývar lze uvařit i ze zbytků.

Při vaření je na každodenním pořádku vyhazování slupek a odřezků. Zeleninový vývar lze uvařit právě z těchto zbytků. Použít se dají slupky od cibule, celeru a petržele, proužky mrkve, slupky z brambor nebo části květáku.

Pro intenzivnější chuť je možné si zbytky zeleniny do vývaru nejprve osmahnout na pánvi nebo opéct v troubě. Nejdůležitějším pravidlem je vše důkladně umýt a očistit již před uložením do lednice k příštímu použití.  

Postup – jak udělat zeleninový vývar 

Kuchařským oříškem je doba vaření. Pokud se zeleninový vývar vaří příliš dlouho, zanikají postupně některé vitamíny a minerály, které v zelenině jsou. Doporučovaná doba pro silný zeleninový vývar je cca 65 minut, pro slabší cca 45 minut.

Nejprve si zeleninu opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Z malých kousků se lépe uvolňují zdravé látky do vody. 

Nakrájenou zeleninu vložíme společně s vodou do hrnce a vaříme. Voda v hrnci by neměla vřít, měla by probublávat. Poté do ní vložíme pepř, bobkový list a nové koření. Vodu osolíme. 

Po uplynutí doby vaření se můžeme rozhodnout, co s kousky zeleniny z vývaru uděláme. Někdo je v zeleninovém vývaru nechává a servíruje je, někdo je použije dál při vaření například při výrobě zeleninových placiček, někdo je vyndá a podává samotný vývar bez zeleniny. 

Rychlý zeleninový vývar pak můžeme rovnou podávat na stůl! Pokud z výborného vývaru něco zbude, je možné ho vložit do mrazáku a pochutnat si na něm klidně i další týdny. 

TIP: Pro milovníky polévek je doporučeno vyzkoušet recepty na gulášovou, rajskou polévku z čerstvých rajčat s rýží nebo krémovou polévku z dýně hokaido.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang