
S nadcházejícím podzimem člověk na každém trhu nebo v obchodě narazí na dýně. Jsou zdravou podzimní ingrediencí. Dýně mají rozmanité množství barev a tvarů a stejně tak rozmanité použití v kuchyni. Kdo by neznal dýňovou polévku nebo dýňový hummus? A co takhle zkusit krémové dýňové rizoto?
Na světě existují desítky druhů dýní. Všechny pocházejí ze střední a severní Ameriky a prakticky všechny jsou velké až gigantické rozměry a mají tvrdou slupku. Uvnitř je dýně dutá, vnitřek vyplňují pouze slonovinová semínka pokrytá vláknitou dužinou.
Američané si bez dýně nedokážou představit dva svátky. Na Halloween se dýně vykrajuje do různých tvarů a na Den díkuvzdání se z ní pečou koláče.
Nejoblíbenější druh dýně je hokaido. Má nasládlou chuť a sytě oranžovou barvou. Konzumuje se i se slupkou. Známá je také máslová dýně, která má šedou až nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Chutí připomíná lískové oříšky. Muškátová dýně patří k těm největším a vyskytuje se v barvách od oranžové po zelenou.
Shrnutí obsahu
Základními ingrediencemi pro dýňový rizoto jsou dýně nakrájená na kostičky, arborio rýže (nebo jiný typ rýže vhodný pro rizoto), cibule, česnek, zeleninový vývar, bílé víno, sýr (jako je parmezán), máslo, olivový olej a koření (jako je tymián, šalvěj, pepř).
Dýňové rizoto má bohatou a hlubokou chuť díky použití dýně a arborio rýže. Dýně přidává lehkou sladkost a jemnou texturu do rizota, které je krémové a hladké díky použití sýra a másla.
Dýňové rizoto se často podává jako hlavní chod s doplňkovým salátem nebo zeleninou. Může být také podáváno jako příloha k masu nebo rybám. Na ozdobu můžete přidat nasekané bylinky nebo strouhaný sýr.
Existuje mnoho různých receptů na dýňové rizoto, které se liší použitými druhy dýně, kořením a doplňujícími přísadami. Některé recepty mohou také obsahovat další zeleninu, jako je špenát nebo hrášek, pro další chutě a textury.
Recept na krémové dýňové rizoto
Krémové dýňové rizoto je pokrm inspirovaný tradičním rizotem. Je to lahodná a aromatická příloha nebo hlavní chod.
Ingredience:
- 500 g dýně (například hokkaido, butternut nebo dýně Hokkaido), oloupané a nakrájené na kostičky
- 300 g arborio rýže
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g parmezánu, nastrouhaného
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- čerstvé bylinky (například petržel nebo tymián) na ozdobení
Postup:
- V hrnci nebo velké pánvi se rozehřeje olivový olej a máslo na středním ohni.
- Přidá se jemně nasekaná cibule a česnek a restuje se asi 5 minut, nebo dokud se cibule nezměkčí a nezesklovatí.
- Přidá se nakrájená dýně a vaří se dalších 5 minut, občas se míchá, dokud se dýně nezměkne.
- Přidá se arborio rýže a promíchá se tak, aby se rýže dobře propojila s cibulí a dýní.
- Přilije se bílé víno a vaří se, dokud se víno neodpaří, asi 2 minuty.
- Postupně se přilévá zeleninový vývar, asi 1/2 šálku najednou, a rizoto se vaří, občas se míchá, dokud se vývar nevstřebá a rýže se neuvaří doměkka, přibližně 18–20 minut.
- Jakmile je rýže uvařená a dýně měkká, přidá se nastrouhaný parmezán a míchá se, dokud se sýr nerozpustí a rizoto nezíská krémovou konzistenci.
- Dochutí se solí a pepřem podle chuti.
- Podává se horké, ozdobené nasekanými bylinkami a dalším parmezánem, pokud je to žádoucí.
Tento recept na krémové dýňové rizoto je snadný k přípravě a má bohatou chuť díky dýni a parmezánu. Může být podáván jako samostatné jídlo nebo jako příloha k dalším pokrmům.
TIP: Do krémového dýňového rizota lze přidat i osmažené tofu, sojové maso nebo žampiony.

Recept na dýňové rizoto
České klasické rizoto se zpravidla připravuje se zeleninou a masem a sype se sýrem. Pro někoho tedy bude italské dýňové rizoto možná trochu netradiční, ovšem chutná skvěle a jeho příprava není nijak složitá.
Tradiční italské rizoto se od toho českého liší přípravou, chutí a také jiným druhem rýže. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem „risotto“, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena. Na výborné dýňové rizoto se používá rýže kulatozrnná, která je běžně k dostání v každém obchodě.
Následující recept je na 4 porce krémového dýňového rizota. Příprava zabere zhruba 30 min.
Ingredience:
- 1/2 dýně hokaido (příp. 1 celá menší dýně)
- 400 g rýže Arborio či Carnaoli (či jakákoliv jiná kulatozrnná rýže)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- slunečnicová semínka
- olivový olej
- 1l zeleninového vývaru
- 2 dcl bílého suchého vína
- sůl, pepř, příp. tymián
Postup:
- Dýně se omyje, rozkrojí, vydlabou se semínka a nakrájí se na menší kostičky.
- V hrnci se rozpálí olivový olej a kostky dýně se na něm opečou dozlatova.
- Poté se přisype drobně nakrájená cibule, která se osmaží tak, aby zesklovatěla (nesmí zhnědnout). Následně se přidá i na drobno nakrájený česnek.
- K této směsi se přisype rýže, promíchá se a zhruba 3 minuty se na mírném ohni smaží.
- Směs rýže a dýně se podlije bílým vínem. Počká se, až se víno vsákne do rýže a odpaří, a poté se postupně dolévá zeleninovým vývarem. Vývar se přidává postupně – jakmile se předchozí dávka odpaří, přidá se další.
- Vývar se přidává do změknutí rýže. Rýže by měla zůstat al dente, tedy ne převařená, a dýňové rizoto by nemělo být rozbředlé. Rýže i dýně změknou zhruba po 20 minutách.
- Do hotového dýňového rizota se přidá trochu olivového oleje na zjemnění a podle preferencí se vmíchá buď nastrouhaný parmezán, nebo veganský sýr.
- Dle potřeby se rizoto osolí, opepří a dochutí tymiánem. Na závěr se hotové rizoto posype opraženými slunečnicovými semínky.
Konzistence rizota by měla být krémová. Dýňové rizoto je třeba podávat hned po uvaření, jinak to už nebude ono.
TIP: Existuje mnoho variací rizota. Za vyzkoušení stojí i další recepty na zeleninové rizoto nebo bulgurové rizoto.

Účinky dýně na zdraví
Dýně obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které jsou důležité nejen pro vegetariány a vegany. Podobně jako goji dodá dýně tělu pořádnou dávku betakarotenu, který je částečně přeměněn na vitamín A. Vitamín A je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá v boji proti infekcím.
Vitamín A pomáhá také sítnici absorbovat světlo a udržovat ostrý zrak i za horších světelných podmínek. Rovněž ničí zárodky bakterií.
Ze skupiny vitamínů B obsahuje dýně hokaido vitamín B1, B2 a B3. Tyto vitamíny udržují v dobré kondici oči a kůži a mají skvělý vliv na snížování únavy a eliminaci fyzického i psychického vyčerpání.
Vitamíny C, E, folát a železo obsažené v dýni mohou pomoci zvýšit imunitu a vyhnout se tak každoroční chřipce. Antioxidanty z dýně (betakaroten, vitamín C a E) jsou důležité pro zdraví pokožky. Antioxidanty z dýně mohou být prevencí rakoviny žaludku, krku, pankreatu a prsu i astmatu.
Konzumace ovoce a zeleniny obecně je pro zdraví srdce prospěšná. Dýně navíc obsahuje vlákninu, vitamín C a draslík, které mohou zlepšovat váš krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Přestože dýně obsahuje spoustu živin, je nízkokalorická. Vzhledem k tomu, že obsahuje méně kalorií než například brambory a rýže, je ideální potravinou, když chce někdo rychle zhubnout.
Dýně by měla být součástí jídelníčku každého vegetariána i vegana. Pokud ne jako hlavní surovina pro vaření, tak alespoň jako verze másla z dýňových semínek. Dýňové máslo stojí za vyzkoušení. Hodí se do řady pokrmů. Chutné je i jen tak namazané na chléb. Rovněž můžete zkusit i zapečenou dýni.

Dýně v kuchyni
Dýně může narůst do obrovských rozměrů, avšak dýní lze snadno zvládnout a připravit z ní skvělá a přitom často velmi jednoduchá jídla. Je vhodné zpracovat dýni celou naráz. Po rozkrojení totiž vydrží jen pár dnů, než se začne kazit.
Všechny zmíněné dýně mají slupku, která je i po uvaření nebo upečení tvrdá a nepoživatelná. Až na dýni hokaido. Její slupka totiž při tepelné úpravě hezky změkne. Proto je v kuchyni tak oblíbenou surovinou. Dýni velmi prospěje, když se napřed upeče v troubě. Zvýrazní se tak její chuť.
Rozkrojenou a vydlabanou dýni stačí pokapat olejem, osolit a případně použít koření. Podle velikosti kousků se peče asi 30 minut při 200 stupních.
Upečenou dýni lze rovnou použít do jídel typu kuskus, dýňový hummus nebo chilli. Je možné ji také rozmixovat a použít na dýňovou polévku, případně rozmixované pyré uchovat pro přípravu dalších jídel. Za vyzkoušení stojí další podzimní recepty, která zahřejí v sychravých dnech.
Dýně snese i výraznější ochucení nasladko. Nasladko se k dýni hodí skořice a další vánoční koření (badyán, řebříček). Naslano i nasladko pak k dýni pasuje zázvor. Inspirovat se lze nejlepšími recepty z dýně hokaido. Dýně je zkrátka ideální potravinou pro přípravu rychlé a zdravé večeře.