Veganský dort – recept na čokoládový, mrkvový, ovocný a další vegan dorty

Recepty

I vegani si mohou čas od času dopřát sladkou pochoutku, aniž by přitom byli nešetrní k přírodě. Existuje nespočet receptů na veganské dorty, koláče nebo zákusky, které jsou navíc zdravé a chutnají skvěle. Tento článek obsahuje hned několik receptů, které potěší každého vegana, který má chuť na něco sladkého. Jak vegan dort připravit?

Recepty na veganské dorty se často od těch normálních ani tak neliší. Určitě tak není třeba se bát, že by někomu dort pro vegany nechutnal.

Klíčové je nahradit živočišné mléko za rostlinné, například domácím mandlovým mlékem. Někdy je i možné jednoduše vyměnit kravské mléko v klasickém receptu za jeho rostlinou alternativu a veganská varianta koláče je na světě.

V běžných receptech se však často vyskytují také vajíčka nebo mléčné výrobky, a tak se určitě vyplatí poohlédnout se po receptu na veganský dort, kde není třeba nic nahrazovat a vegan má jistotu, že jí výhradně rostlinné produkty.

Veganský čokoládový dort – recept

Čokoládový dort je klasikou, která si připravuje v nejrůznějších variantách. Proč jednou nevyzkoušet veganský čokoládový dort, ať už pro sebe, nebo pro své přátelé, kteří holdují veganské stravě?

Veganský čokoládový dort se skvěle hodí jak na běžné dny, například jako zákusek k oblíbenému flat white, nebo na slavnostní příležitosti, kdy má hostitel jistotu, že potěší vegany či veganky, stejně jako ty, kteří se rostlině nestravují.

Čokoládový dort s malinami s jistotou zachutná každému.

Jak tedy zní recept na veganský čokoládový dort?

Suroviny

Na těsto je třeba si připravit:

  • polohrubá mouka 2 a 1/2 hrnku
  • kypřicí prášek 2 lžičky
  • rostlinné mléko 1 a 1/2 hrnku
  • mražené maliny 500 g
  • cukr 1 a 1/2 hrnku
  • rostlinný olej 2/3 hrnku
  • rostlinný jogurt nebo jablečné pyré 1/2 hrnku
  • vanilkový extrakt
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • jedlá soda 1 lžička
  • sůl 1 špetka

Na krém jsou potřeba tyto suroviny:

  • veganská bílá čokoláda 300 g
  • kokosového mléko 1 a 1/4 hrnku

Důležité je na krém použít tuhou část kokosového mléka.

Postup přípravy

1. Kokosové mléko vložíme do malého hrnce či do rendlíku a na plotně mírně zahřejeme. Poté přidáme bílou čokoládu a obě suroviny šleháme do hladkého krému. Směs poté necháme vychladnout v ledničce, ideálně na několik hodin. Po vyjmutí z lednice, opět vyšleháme.

2. V jedné míse smícháme tekuté suroviny, tedy olej, mléko, jogurt a citrónovou šťávu. Zbytek sypkých surovin si připravíme v druhé misce. Poté obsah obou misek smícháme do jedné a rozdělíme do dvou dortových forem.

3. Korpus pečeme při teplotě 180 °C asi 25 minut. Je samozřejmě třeba čerpat i ze zkušeností s vlastní troubou.

4. Posledním krokem je příprava malinového pyré. Maliny dáme vařit s cukrem asi na 15 minut. Poté rozmixujeme a prosejeme.

5. Dort rozkrojíme, naplníme ho připraveným krémem a malinovým pyré a nakonec ozdobíme ovocem, kokosem nebo čokoládovými ornamenty.

Čokoládovo-kokosový veganský dort

Po variantě čokoládového dortu s malinami, je tu recept na čokoládovo-kokosový vegan dort. Jak jej připravit?

TIP: Sladká, nicméně pořád zdravá snídaně? Určitě stojí za to vyzkoušet hrníčkové palačinky nebo veganské lívance.

Suroviny

Na přípravu těsta:

  • hladká mouka – 2 a 1/2 hrnku
  • krupicový cukru – 2 a 1/2 hrnku
  • holandské kakao – 1 hrnek
  • prášek na pečení – 1 lžičku
  • mandlové mléko – 2 a 1/2 hrnku
  • jedlá soda – 1/2 lžičky
  • ocet – 2 lžíce
  • olej – 2/3 hrnku
  • vanilkový extrakt – 1 lžíce
  • špetka soli

Na přípravu čokoládového krému:

  • holandské kakao – 100 g
  • kokosový olej – 100 g
  • avokádo – 4 kusy
  • vanilkového extraktu – 2 lžičky
  • kůra z 1 citrónu

Na přípravu kokosového krému:

  • 1 veganský vanilkový puding nebo směs kukuřičného škrobu s vanilkou
  • kokosové mléko – 400 ml
  • velká plechovka kokosového mléka

Plechovku s kokosovým mlékem je potřeba nechat den předem vychladit v lednici.

Postup přípravy

Přes samotnou přípravou korpusu je třeba předehřát troubu na 180 °C a formu vyložit pečícím papírem.

1. Ve dvou miskách smícháme zvlášť tekuté a zvlášť sypké suroviny na korpus. Obě směsi smícháme a dáme na 35 40 minut péct.

2. Mezitím můžeme přistoupit k přípravě prvního krému. Oloupeme avokáda a společně s ostatními surovinami vše rozmixujeme do hladka. Krém poté namažeme na upečený a vychladlý korpus.

3. Zbývá už jen připravit druhý, kokosový krém. Veganský puding připravím dle návodu s kokosovým mlékem. Použijeme o něco méně mléka, aby byl puding hustší. Vyšleháme tuhou část kokosového mléka mixérem a nakonec promícháme s vychladlým pudingem a cukrem podle chuti.

Dort dozdobíme dle vlastních preferencí a před podáváním necháme pár hodin v lednici.

Mrkvový veganský dort

Mrkvový dort si v poslední době oblíbila spousta lidí. Proč si doma neupéct jeho veganskou variantu, která navíc bude stát mnohem méně než zákusky v pražské kavárně? Recept v tomto článku je k tomu velmi jednoduchý a rychlý.

Veganský mrkvový dort chutná stejně dobře jako klasický.

Jak připravit mrkvový dort pro vegany?

Suroviny

Na veganský mrkvový dort si připravíme:

  • mrkev – 230 g
  • hladké špaldové mouky – 180 g
  • třtinového cukru – 220 g
  • slunečnicového oleje 100 g
  • banán 100 g
  • kypřicího prášku do pečiva – 1 lžička
  • jedlé sody – 1/4 lžičky
  • mleté skořice – 1 lžička
  • špetka mletého muškátového oříšku

Vegan dort budeme připravovat v kulaté formě.

Postup přípravy

1. Smícháme si všechny sypké suroviny – mouku, cukr, kypřící prášek, skořici, sodu a muškátový oříšek. Mrkev nastrouháme, rozmačkáme banán a přidáme do připravované směsi. Nakonec přilijeme také olej.

2. Dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy (vymazané a vysypané) a pečeme 3540 min na 180 stupňů. Vyzkoušíme špejlí.

3. Vytáhneme z trouby a necháme pár minut chladnout. Poté můžeme dort vytáhnout z trouby, přidat polevu dle chuti a dort jakkoliv dozdobit.

Skvěle se na vegan dort hodí například citronová nebo čokoládová poleva.

Ovocné veganské dorty – recept

Posledním v řadě je recept na ovocný veganský dort, který je perfektní pro letní odpoledne s přáteli i zahradní party. Ovocnou svačinkou je ideální podávat s drinky, jako je Aperol Spritz, nebo nealkoholickým osvěžením v podobě ovocného smoothie.

Tato varianta je navíc tak bezlepková, takže si na něm bez obav mohou pochutnat také lidé, kteří jsou na lepek alergičtí.

TIP: Určitě se vyplatí vyzkoušet také recepty na meruňkový raw dort, raw ananasové mini dortíky nebo malinovou hrnkovou buchtu.

Ovocné dorty jsou ideální letní svačinkou.

Jak připravit veganský ovocný dort?

Suroviny

Na korpus budeme potřebovat:

  • kukuřičná krupice – 1 hrnek
  • strouhaný kokos – 1/3 hrnku
  • rozinky – 1/3 hrnku
  • rýžová sirup – 3 lžíce
  • olej (sezamový či slunečnicový) – 1 lžíce
  • špetka soli

Na vrchní ovocnou část:

  • dvě jablka a dvě hrušky (cca 1 kg)
  • rozinky – 1/3 hrnku
  • voda – 1 litr
  • agar v prášku – 2 lžičky (nebo 3 lžíce vloček agaru)
  • špetka soli

Místo jablek a hrušek lze využít také jiné ovoce.

Postup přípravy

1. Do neprotékající formy nasypeme kukuřičnou krupici, kokos a rozinky, tak aby se rozprostřely po celém dně formy.

2. V teplé vodě připravíme sirup, přidáme také olej a špetku soli. To vše nalijeme do formy na kokos. Pečeme asi 30 – 40 minut na 180 stupňů. Až se voda nasákne do krupice a okraj zhnědne, je hotovo. Po vytažení z trouby korpus ještě více ztuhne.

3. Mezitím nakrájíme ovoce na kostičky a společně s rozinkami a solí přivedeme k varu. Po dvaceti minutách přidáme agar.

4. Na upečený korpus nalijeme ovocnou směs a dáme do chladu. Po ztuhnutí ovocné části můžeme začít dort podávat.

Tento recept na veganský dort lze snadno obměňovat a upéci ho například s lesním ovocem, broskvemi nebo kompotovaným ovocem. Ovocné vegan dorty jsou výborným letním osvěžením nenáročným na přípravu.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang