Veganský dort – recept na čokoládový, mrkvový, ovocný a další vegan dorty

Veganské recepty

I vegani si mohou dopřát sladkou pochoutku, aniž by přitom byli nešetrní k přírodě. Existuje nespočet receptů na veganské dorty, koláče nebo zákusky, které jsou navíc zdravé a chutnají skvěle. Jak vegan dort připravit?

Shrnutí obsahu

Základní ingredience pro veganské dorty – rostlinné mléko, rostlinné oleje a tuky, alternativy vajec, sladidla, veganské čokolády a kakao.

Alternativy vajec – chia a lněná semínka, jablečné a banánové pyré, veganský prášek na vaječné náhražky.

Rostlinné mléko – mandlové, sojové, ovesné, kokosové nebo rýžové.

Rostlinný olej – kokosový, slunečnicový, olivový olej pro vláčnost a chuť.

Rostlinné máslo – kokosové, mandlové, kešu máslo pro extra chuť a krémovou konzistenci.

Tipy na vegan dort – veganská verze klasických dortů, jako je čokoládový, vanilkový, jahodový nebo red velvet. Vyzkoušet lze ovocný dort s jahodami, malinami, borůvkami nebo mango.

Existuje mnoho variant veganských krémů, například z kokosového mléka, ořechů, avokáda nebo čokolády.

Dort je neodmyslitelnou součástí oslav a zvláštních příležitostí. Tradiční recepty na dorty však často obsahují živočišné produkty, jako jsou vejce, máslo a mléko. Naštěstí existuje mnoho kreativních způsobů, jak si vychutnat lahodný dort i bez nich. Veganské dorty jsou chutnou a zdravou alternativou, která potěší chuťové pohárky všech.

Klíčové je nahradit živočišné mléko za rostlinné, například domácím mandlovým mlékem. Někdy je i možné jednoduše vyměnit kravské mléko v klasickém receptu za jeho rostlinou alternativu a veganská varianta koláče je na světě.

V běžných receptech se však často vyskytují také vajíčka nebo mléčné výrobky, a tak se určitě vyplatí poohlédnout se po receptu na veganský dort, kde není třeba nic nahrazovat a vegan má jistotu, že jí výhradně rostlinné produkty.

Veganský čokoládový dort – recept

Čokoládový dort je klasikou, která si připravuje v nejrůznějších variantách. Proč jednou nevyzkoušet veganský čokoládový dort, ať už pro sebe, nebo pro své přátelé, kteří holdují veganské stravě?

Veganský čokoládový dort se skvěle hodí jak na běžné dny, například jako zákusek k oblíbenému flat white, nebo na slavnostní příležitosti, kdy má hostitel jistotu, že potěší vegany či veganky, stejně jako ty, kteří se rostlině nestravují.

Jak tedy zní recept na veganský čokoládový dort?

Ingredience:

  • polohrubá mouka 2 a 1/2 hrnku
  • kypřicí prášek 2 lžičky
  • rostlinné mléko 1 a 1/2 hrnku
  • mražené maliny 500 g
  • cukr 1 a 1/2 hrnku
  • rostlinný olej 2/3 hrnku
  • rostlinný jogurt nebo jablečné pyré 1/2 hrnku
  • vanilkový extrakt
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • jedlá soda 1 lžička
  • sůl 1 špetka

Na krém:

  • veganská bílá čokoláda 300 g
  • kokosového mléko 1 a 1/4 hrnku

Důležité je na krém použít tuhou část kokosového mléka.

Všechny potřebné suroviny je možné zakoupit za výhodné ceny třeba v oblíbeném obchodním řetězci Lidl. V Lidl letáku PDF lze najít každý týden spoustu výhodných a zajímavých nabídek. Před začátkem nákupu všech ingrediencí, ze kterých je možné upéct chutný veganský čokoládový dort, je dobré nezapomenout zkontrolovat Lidl leták PDF

Postup:

Kokosové mléko vložíme do malého hrnce či do rendlíku a na plotně mírně zahřejeme. Poté přidáme bílou čokoládu a obě suroviny šleháme do hladkého krému. Směs poté necháme vychladnout v ledničce, ideálně na několik hodin. Po vyjmutí z lednice, opět vyšleháme.

V jedné míse smícháme tekuté suroviny, tedy olej, mléko, jogurt a citrónovou šťávu. Zbytek sypkých surovin si připravíme v druhé misce. Poté obsah obou misek smícháme do jedné a rozdělíme do dvou dortových forem.

Korpus pečeme při teplotě 180 °C asi 25 minut. Je samozřejmě třeba čerpat i ze zkušeností s vlastní troubou.

Posledním krokem je příprava malinového pyré. Maliny dáme vařit s cukrem asi na 15 minut. Poté rozmixujeme a prosejeme.

Dort rozkrojíme, naplníme ho připraveným krémem a malinovým pyré a nakonec ozdobíme ovocem, kokosem nebo čokoládovými ornamenty.

Čokoládový dort s malinami s jistotou zachutná každému.

Čokoládovo-kokosový veganský dort

Po variantě čokoládového dortu s malinami, je tu recept na čokoládovo-kokosový vegan dort. Jak jej připravit?

Ingredience na těsto:

  • hladká mouka – 2 a 1/2 hrnku
  • krupicový cukru – 2 a 1/2 hrnku
  • holandské kakao – 1 hrnek
  • prášek na pečení – 1 lžičku
  • mandlové mléko – 2 a 1/2 hrnku
  • jedlá soda – 1/2 lžičky
  • ocet – 2 lžíce
  • olej – 2/3 hrnku
  • vanilkový extrakt – 1 lžíce
  • špetka soli

Na čokoládový krém:

  • holandské kakao – 100 g
  • kokosový olej – 100 g
  • avokádo – 4 kusy
  • vanilkového extraktu – 2 lžičky
  • kůra z 1 citrónu

Na kokosový krém:

  • 1 veganský vanilkový puding nebo směs kukuřičného škrobu s vanilkou
  • kokosové mléko – 400 ml
  • velká plechovka kokosového mléka

Plechovku s kokosovým mlékem je potřeba nechat den předem vychladit v lednici.

Postup:

Přes samotnou přípravou korpusu je třeba předehřát troubu na 180 °C a formu vyložit pečícím papírem.

Ve dvou miskách smícháme zvlášť tekuté a zvlášť sypké suroviny na korpus. Obě směsi smícháme a dáme na 35 40 minut péct.

Mezitím můžeme přistoupit k přípravě prvního krému. Oloupeme avokáda a společně s ostatními surovinami vše rozmixujeme do hladka. Krém poté namažeme na upečený a vychladlý korpus.

Zbývá už jen připravit druhý, kokosový krém. Veganský puding připravím dle návodu s kokosovým mlékem. Použijeme o něco méně mléka, aby byl puding hustší. Vyšleháme tuhou část kokosového mléka mixérem a nakonec promícháme s vychladlým pudingem a cukrem podle chuti.

Dort dozdobíme dle vlastních preferencí a před podáváním necháme pár hodin v lednici.

Sladká, nicméně pořád zdravá snídaně? Určitě stojí za to vyzkoušet hrníčkové palačinky nebo veganské lívance.

Mrkvový vegan dort

Připravte si jednoduchý a rychlý dort z mrkve, který si v poslední době oblíbila spousta lidí. Proč si doma neupéct jeho veganskou variantu, která navíc bude stát mnohem méně než zákusky v pražské kavárně? Recept v tomto článku je k tomu velmi jednoduchý a rychlý.

Jak připravit mrkvový vegan dort?

Ingredience:

  • mrkev – 230 g
  • hladké špaldové mouky – 180 g
  • třtinového cukru – 220 g
  • slunečnicového oleje 100 g
  • banán 100 g
  • kypřicího prášku do pečiva – 1 lžička
  • jedlé sody – 1/4 lžičky
  • mleté skořice – 1 lžička
  • špetka mletého muškátového oříšku

Vegan dort budeme připravovat v kulaté formě.

Postup:

Smícháme si všechny sypké suroviny – mouku, cukr, kypřící prášek, skořici, sodu a muškátový oříšek. Mrkev nastrouháme, rozmačkáme banán a přidáme do připravované směsi. Nakonec přilijeme také olej.

Dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy (vymazané a vysypané) a pečeme 3540 min na 180 stupňů. Vyzkoušíme špejlí.

Vytáhneme z trouby a necháme pár minut chladnout. Poté můžeme dort vytáhnout z trouby, přidat polevu dle chuti a dort jakkoliv dozdobit.

Skvěle se na vegan dort hodí například citronová nebo čokoládová poleva.

Veganský mrkvový dort chutná stejně dobře jako klasický.

Ovocné veganské dorty – recept

Posledním v řadě je recept na ovocný veganský dort, který je perfektní pro letní odpoledne s přáteli i zahradní party. Ovocnou svačinkou je ideální podávat s drinky, jako je Aperol Spritz, nebo nealkoholickým osvěžením v podobě ovocného smoothie.

Tato varianta je navíc tak bezlepková, takže si na něm bez obav mohou pochutnat také lidé, kteří jsou na lepek alergičtí.

Určitě se vyplatí vyzkoušet také recepty na meruňkový raw dort, raw ananasové mini dortíky nebo malinovou hrnkovou buchtu či nepečené čokoládové kuličky.

Jak připravit veganský ovocný dort?

Ingredience:

  • kukuřičná krupice – 1 hrnek
  • strouhaný kokos – 1/3 hrnku
  • rozinky – 1/3 hrnku
  • rýžová sirup – 3 lžíce
  • olej (sezamový či slunečnicový) – 1 lžíce
  • špetka soli

Na vrchní ovocnou část:

  • dvě jablka a dvě hrušky (cca 1 kg)
  • rozinky – 1/3 hrnku
  • voda – 1 litr
  • agar v prášku – 2 lžičky (nebo 3 lžíce vloček agaru)
  • špetka soli

Místo jablek a hrušek lze využít také jiné ovoce.

Postup:

Do neprotékající formy nasypeme kukuřičnou krupici, kokos a rozinky, tak aby se rozprostřely po celém dně formy.

V teplé vodě připravíme sirup, přidáme také olej a špetku soli. To vše nalijeme do formy na kokos. Pečeme asi 30 – 40 minut na 180 stupňů. Až se voda nasákne do krupice a okraj zhnědne, je hotovo. Po vytažení z trouby korpus ještě více ztuhne.

Mezitím nakrájíme ovoce na kostičky a společně s rozinkami a solí přivedeme k varu. Po dvaceti minutách přidáme agar.

Na upečený korpus nalijeme ovocnou směs a dáme do chladu. Po ztuhnutí ovocné části můžeme začít dort podávat.

Tento recept na veganský dort lze snadno obměňovat a upéci ho například s lesním ovocem, broskvemi nebo kompotovaným ovocem. Ovocné vegan dorty jsou výborným letním osvěžením nenáročným na přípravu.

Ovocné dorty jsou ideální letní svačinkou.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang