Černá čočka – jak uvařit a připravit, nejlepší recepty z černé čočky

Recepty

Beluga neboli černá čočka s bílým vnitřkem je nejdrobnějším druhem čočky. Má jemně mořskou chuť a hodí se kombinovat s mořskou řasou, do japonské miso polévky, do salátů z černé čočky a do řady dalších receptů. Jaké jsou nejlepší recepty z černé čočky? Jak vařit černou čočku? Jak chutná polévka z černé čočky?

Černá čočka hezky vypadá a navíc obsahuje řadu prospěšných živin. Nesporná výhoda černé čočky beluga je ta, že nenadýmá a také to, že se nemusí předem namáčet. Stejné výhody má i červená čočka. Ta se na rozdíl od belugy rozvařuje a je vhodnější na pomazánky typu hummus, anebo na indický čočkový dhál.

Chuť černé čočky je lehce oříšková. Ovlivnit jí pak lze ještě bylinkami a kořením. Stačí do receptu na černou čočku přidat třeba majoránku, libeček, tymián, mátu a mnohá další koření či zeleninu.

Proč jíst černou čočku beluga?

Černá čočka beluga obsahuje obrovské množství bílkovin a naopak minimální množství tuku. Zároveň černá čočka obsahuje vysoké množství vlákniny. Ve 100 g černé čočky je polovina denní dávky potřebné vlákniny. Černá čočka je také zdrojem vitamínu B, hořčíku a železa.

Černá čočka beluga získala svůj název podle stejnojmenného kaviáru.

Beluga je přirozeně bezlepková potravina. Černá čočka je ideální pro lidi dbající na svou linii. Jak zhubnout stehna a břicho? Jak zhubnout rychle a efektivně? Konzumací dietních receptů z černé čočky a zeleniny

Škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny vstřebávají pozvolna, nedochází tak k prudkému vzestupu glykémie. Černá čočka beluga je tak surovina vhodná také pro diabetiky.

Antioxidanty obsažené v černé čočce chrání buňky před volnými radikály. Hrají tak roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně. 

Černá čočka se perfektně hodí do zdravého jídelníčku pro muže a ženy i děti, a také do fitness jídelníčku pro sportovce. Veganské recepty z černé čočky patří mezi nejlepší zdravé recepty.

Jak uvařit černou čočku

Příprava černé čočky je jednoduchá. Černá čočka beluga se nemusí předem namáčet a vaří se oproti jiným luštěninám jen krátkou dobu. Jak dlouho vařit čočku? Pokud se černá čočka předem namočí na 2 h, stačí ji vařit pouhých 10 minut.

Černá čočka – základní recept

Základní a nejjednodušší recept na černou čočku beluga obsahuje jen čočku a vodu. Příprava černé čočky, která si zachová nejlepší přirozenou chuť spočívá v tom, že se vaří jen v malém množství vody.

Jak vařit černou čočku? Černou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou jen těsně nad čočku. Když se voda vsákne nebo vyvaří, dolijeme jen nezbytné množství vody, aby byla čočka stále pod hladinou.

Takto vaříme černou čočku beluga 25 minut. Na závěr se voda nechá téměř vyvařit. Takto připravená beluga je vhodná na další recepty z černé čočky.

Recepty z černé čočky

Černá čočka beluga je chutná sama o sobě, běžně se však dává do dalších receptů. Na rozdíl od červené čočky snese černá čočka beluga hrubší zacházení a lze ji kombinovat prakticky s čímkoli. Kuchaři černou čočku s oblibou dochucují a okyselují.

Černá čočka je bez problému k dostání v supermarketech a v prodejnách zdravé výživy. Najdeme ji i v nabídce některých drogérií, například v DM.

K dokyselení se výborně hodí např. mangový ocet, který se k čočce přidává konec. Černou čočku lye také podlévat bílým vínem. Dochucení se dá dosáhnout použitím nejrůznějších bylinek. Použití libečku, majoránky, saturejky či tymiánu obecně zlepšuje stravitelnost. Černá čočka beluga je však dobře stravitelná i bez bylinek.

Belugu lze dle libosti dochutit také např. houbami, cibulí, česnekem, rozmarýnem či bobkovým listem. Skvělá je v kombinaci s kořenovou zeleninou. Oblíbená je také s japonským veganským dochucovadlem miso pastou.

Salát z černé čočky s mangem

Na salát z černé čočky beluga existují různé recepty. Exotická varianta s mangem a medovým dresingem skvěle chutná v horkých letních dnech.

Černá čočka beluga se nerozvařuje a drží tvar, a tak je ideální na přípravu salátů.

Ingredience:

  • 2 hrnky černé čočky beluga
  • 2 šalotky
  • 2 hrnky nakrájeného manga
  • 1/3 hrnku panenského olivového oleje
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu
  • mořská sůl
  • čerstvý koriandr

Postup:

Černou čočku beluga uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. Šalotku nakrájíme nadrobno, mango na kostky a vše smícháme ve velké míse.

V menší misce připravíme dresing z olivového oleje, rýžového octa, medu a mořské soli. Dresing vlijeme do mísy s čočkou a promícháme. Salát podáváme vychlazený a ozdobený čerstvou koriandrovou natí.

TIP: Mango lze využít také coby mangové chutney ve spojení s indickými trojhránky samosa.

Indická polévka z černé čočky

Indický recept na polévku z černé čočky beluga nesmí chybět žádnému milovníkovi asijské kuchyně a veganské stravy.

K indické polévce z černé čočky se skvěle hodí sklenka Beaujolais. Díky směsi koření zahřeje polévka i v chladnější dny.

Ingredience:

  • 1 hrnek černé čočky
  • 2 tobolky kardamomu
  • kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky kayenského pepře
  • 1/4 lžičky garam masaly
  • zeleninový vývar
  • plechovka krájených loupaných rajčat

Postup:

Čočku uvaříme v hrnci 10 minut do poloměkka s kardamomem a plátky zázvoru. Scedíme vodu a koření vyhodíme.

Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na půl kolečka, strouhaný zázvor a rozmačkaný česnek. Po pěti minutách přidáme koriandr, římský kmín, kayenský pepř a garam masalu a na mírném plamenu opékáme ještě 2 minuty.

Přidáme zeleninový vývar, rajčata z plechovky a čočku a vaříme na mírném plamenu ještě 30 minut. Polévku z černé čočky dochutíme solí a podáváme nejlépe horkou.

TIP: Z černé čočky je v Indii také oblíbený recept na dal makhani. Jedná se o krémovou čočku, která konzistencí připomíná polévku, anebo také řidší omáčku.

Mujaddara – levantská černá čočka s rýží a cibulkou

Mujaddara je jednoduché a výživné jídlo typické pro oblast Levantu, kam spadají země Irák, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina nebo Sýrie. Připravuje se ze skromných surovin, které jsou skvěle dochucené směsí koření.

Podle arabského přísloví by hladový muž kvůli talíři mujaddary prodal i svou duši.

Ingredience:

  • 2 hrnky uvařené černé čočky
  • 2 hrnky uvařené hnědé rýže
  • 2 velké žluté cibule
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • půl citronu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • čerstvý koriandr nebo zelená petrželka
  • rostlinná zakysaná smetana

Postup:

Jednu cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme část oleje a opečeme cibuli téměř dozlatova. Pak přidáme česnek a pár minut opékáme. Přidáme všechno koření – římský kmín, koriandr, skořici a kajenský pepř a asi minutu mícháme, dokud se nerozvoní. Přidáme čočku a rýži a pořádně promícháme a asi 5 minut prohřejeme.

Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a zkaramelizujeme druhou cibuli. Mujaddaru zakápneme citronem a servírujeme se zkaramelizovanou cibulkou a zelenou petrželkou nebo čerstvým koriandrem. Můžeme přidat lžíci zakysané smetany.

Černá čočka s pečeným chřestem a mrkví

Rychlá a zdravá pochoutka nenáročná na ingredience. Ideální tip na zdravou večeři.

K černé čočce se výborně hodí čerstvé bylinky, například petrželka a máta.

Ingredience:

  • 200 g černé čočky beluga
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g chřestu
  • 2 větší mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čerstvý tymián, petržel a máta
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • rostlinná zakysaná smetana

Postup:

Na oleji v hluboké pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, přidáme rozdrcený česnek a krátce osmahneme. Přidáme čočku a zalijeme vodou tak, aby byla čočka ponořená. Vložíme bobkový list a čerstvý tymián a vaříme asi 25 minut. Průběžně doléváme horkou vodu, aby byla čočka stále pod hladinou. Na závěr necháme vodu vyvařit.

Chřest omyjeme a podle potřeby odřízneme zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupeme spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V případě opravdu čerstvého a mladého chřestu je to potřeba jen malinko. Mrkev oloupeme.

Chřest i mrkev nakrájíme na kousky, posolíme a dáme péct na pečícím papíru do trouby. Pečeme na 180 stupňů 20 minut.

Hotovou čočku smícháme s pečenou zeleninou, citronovou šťávou, dosolíme a opepříme dle chuti. Podáváme se lžící rostlinné smetany a posypané čerstvou petrželovou natí a mátou.

Černá čočka na kyselo

Čočka na kyselo je klasika mezi českými recepty. Lze jej připravit netradičně z belugy. Černá čočka na kyselo má trochu jinou chuť a nerozvaří se na kaši. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Černá čočka beluga je neokoukaná a perfektně oživí i tradiční české recepty.

Ingredience:

  • 250 g černé čočky beluga
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy, případně čerstvé bylinky (tymián, saturejka, majoránka, bazalka)
  • 2 cibule
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 10 g hladké špaldové mouky
  • 2 – 3 lžíce bílého vinného octa
  • velká špetka cukru

Postup:

Černou čočku uvaříme spolu s bobkovými listy či dalšími bylinkami 25 – 30 minut. Vodu z čočky zcela nevyvaříme, necháme asi 250 ml. Po uvaření slijeme.

Na části oleje opečeme do zlatova jednu cibuli. Zasypeme moukou a ještě 2 – 3 minuty intenzivně na středně silném žáru mícháme, aby se mouka opekla v tuku a vytvořila zlatavou jíšku. Hotovou cibulovou jíšku zatím odstavíme stranou.

Polovinu horkého vývaru z čočky přilijeme k cibulové jíšce a malou metličkou rozmícháme na kaši. Dolijeme i zbytek obsahu hrnku, znovu pečlivě rozmícháme a přivedeme k varu. Dosolíme a zvolna provaříme 15 – 20 minut, aby se jíška vstřebala a přestala mít moučnou chuť.

Oloupeme druhou cibuli, překrojíme ji na poloviny a ty pak nakrájíme na půlměsíčky o tloušťce necelého půl centimetru. V malém kastrůlku rozehřejeme zbytek oleje, přidáme cibuli, osolíme a za občasného míchání necháme na středním plamenu nejprve změknout, pak jemně zezlátnout a pak opéct do pořádné syté hnědé barvy.

Provařenou omáčku dochutíme postupně octem, stále přitom ochutnáváme a kontrolujeme kyselost. Nakonec můžeme jemně doladit cukrem.

Těsně před podáváním promícháme omáčku s čočkou a krátce prohřejeme, aby čočka nebyla studená. Na talíři čočku přelijeme opečenou cibulkou. Jako příloha stačí žitný chléb a kyselá okurka. Můžeme přidat i uzené tofu nebo veganský párek.

Kořeněná černá čočka s mrkví

Opravdu jednoduchý a rychlý recept, který zasytí k obědu i k večeři. Černá čočka s mrkví ukazuje, že v jednoduchosti je krása. Ideální rychlá zdravá večeře.

Nasládlou chuť restované mrkve skvěle doplní kari a zázvor. Milovníci pikantních chutí mohou přidat i špetku chilli.

Ingredience:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • sůl

Postup:

Černou čočku uvaříme dle návodu na obalu a odložíme stranou. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujeme ještě dalších cca 5 minut. Zasypeme kořením a restujeme ještě minutu, aby se koření rozvonělo.

Vmícháme černou čočku, osolíme, prohřejeme a podáváme.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang