Hummus –⁠ domácí, cizrnový –⁠ recepty na nejlepší hummus

Veganské recepty

Jeden z nejstarších pokrmů vůbec –⁠ to je hummus, orientální pomazánka původně z cizrny a sezamové pasty tahini. Podle jakého receptu hummus připravit? A co by nemělo chybět v tom nejlepším hummusu?

Co je hummus? Nic jiného než pomazánka, jejímž základem je cizrna (cizrna se turecky řekne himmas), sezamová pasta tahini, olivový olej, citronová šťáva, česnek a sůl. Pochází ze zemí Středního výhodu, díky své chuti a příznivým vlastnostem se však brzy rozšířil do celého světa.

Složení hummusu, orientálního pokrmu z beraního hrachu, ukrývá velké množství vlákniny a proteinů. Tvoří proto nedílnou součást nejen stravy veganů a vegetariánů, nýbrž každého, komu záleží na tom, čím své tělo zásobuje.

Co je to hummus –⁠ složení hummusu

S postupem času se objevují nové a nové formy hummusu. Každý si ho může upravit na základě vlastního vkusu a možností. Jeho základní složky však vypadají pořád stejně, a to takto:

  • cizrna
  • sezamová pasta tahini
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • česnek
  • sůl

Cizrna, sezamové semínko a olivový olej jsou suroviny velice bohaté na nenasycené tuky, které představují důležitou součást jídelníčku pro sportovce. Mimo hummusu se z cizrny připravuje také domácí falafel, smažené kuličky nejčastěji podávané s pita chlebem.

Oproti tukům nasyceným, vyskytujícím se zejména v živočišných produktech, mají totiž podstatně příznivější účinky na lidské tělo a zdraví. Jedná se proto o ideální komponenty zdravé snídaně.

Hummus je také vhodným jídlem pro každého, kdo si láme hlavu, jak zhubnout co nejrychleji či jak zhubnout břicho. Váže na sebe totiž vodu a rychle zasytí. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík.

TIP: Z cizrny lze připravit i mouku, která tvoří základ na cizrnovou omeletu. Zkusit se má vše. Třeba i recept na veganskou omeletu, vhodnou na snídani i večeři.

Domácí hummus

Přestože se hummus dá koupit v obchodě, proč si ho nevytvořit doma? Příprava nepotrvá déle než pár minut a navíc do něj lze dát výhradně své oblíbené přísady. Výsledkem bude domácí hummus přesně podle vlastního gusta!

Pro začátek se hodí znát některé užitečné tipy, které se s přípravou hummusu pojí.

Zádrhelem se může stát zejména pasta tahini, která by v poctivém domácím hummusu neměla chybět. Kde ji koupit? Běžně je k dostání ve zdravé výživě, v orientálních potravinách či v řetězci Lidl během asijského týdne.

Pastu lze připravit i svépomocí opražením sezamu a následným mixováním, dokud sezam neuvolní oleje a nevznikne hladký krém.

Praví fajnšmekři si nezapomenou nechat pár kuliček cizrny stranou, aby jimi mohli výsledný pokrm ozdobit.

Co se cizrny týče, je možné použít sušenou i konzervovanou. Jednodušší práce je s cizrnou v konzervě, hummus s ní lze totiž připravit bez zbytečného odkladu a navíc je již oloupaná. Na druhou stranu je tato varianta dražší.

Sušenou cizrnu je nutné den dopředu namočit do vody, aby změkla. Komu nevadí, že domácí hummus nebude perfektně hladký a budou v něm hrudky, nemusí loupat ani sušenou cizrnu. Díky slupkám bude navíc výsledný pokrm bohatší na vlákninu.

TIP: Méně zdravým, zato však chutným dipem, je domácí vegan majonéza, tzv. sojanéza. Vyrábí se primárně z oleje a sójového mléka.

Recept – hummus z cizrny

Jak udělat hummus? Následující postup popisuje ten nejzákladnější recept na hummus, ze kterého vzejdou asi 2 až 3 plnohodnotné porce. Samozřejmě ho lze přizpůsobit vlastnímu vkusu, potřebám a možnostem.

Ingredience na hummus z cizrny:

  • 1 ks plechovky cizrny
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks citrónu
  • voda
  • římský kmín
  • sůl

Gramáže a počty kusů uvedených surovin je potřeba brát jako orientační. Rozhodující je výsledná konzistence cizrnového hummusu. Pokud nebude dostatečně hustý či naopak, je nutné trochu zaimprovizovat.

Jak udělat hummus z cizrny:

Cizrna se vaří asi hodinu v osolené vodě. Poté se společně s česnekem, citrónovou šťávou, solí a římským kmínem zpracuje mixérem. Vznikne luštěninové pyré, do kterého se přidá sezamová pasta tahini a ledová voda dle potřeby.

Pyré je potřeba mixovat dál, dokud nevznikne nadýchaná a jemná hmota světle béžové barvy. Tyto vlastnosti hummus získává právě díky vodě, která musí být dostatečně ledová. Vodu i tahini lze dávkovat dle vlastního uvážení. Menší množství pasty znamená dietnější hummus.

Dále lze cizrnový hummus dochucovat a zdobit dle vlastních preferencí. Nabízí se přimíchat pepř a další koření, bylinky, olivy, sušená rajčata nebo třeba smaženou cibulku, zakápnout olivovým olejem, posypat opraženými dýňovými semínky. Fantazii se meze nekladou.

Recept – hummus z červené čočky

Odpověď na otázku, co je hummus, už dávno nemusí obsahovat cizrnu. Tuto jedinečnou pomazánku totiž lze připravit i bez zmíněné základní suroviny. Cizrnu lze nahradit v receptu červenou čočkou a výsledek bude o něco sladší, než je tomu u zmíněné klasiky.

Hummus z červené čočky se připravuje v podstatě stejně jako jeho cizrnový předchůdce.

Ingredience na hummus z červené čočky:

  • 1,5 hrnku červené čočky
  • 0,5 hrnku sezamové pasty tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks citrónu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • římský kmín
  • sůl

Množství uvedených surovin je potřeba brát jako orientační. Rozhodující je vlastní vkus a výsledná konzistence hummusu. Pokud nebude dostatečně hustý či naopak, je nutné trochu zaimprovizovat.

Jak udělat hummus z červené čočky:

Čočka se pro začátek musí propláchnout, zalít v hrnci 3 hrnky vody a následně uvařit do měkka. Je potřeba dobře vědět, jak dlouho vařit čočku. Jakmile čočka vychladne, společně se sezamovou pastou tahini, česnekem a olivovým olejem ji rozmixujeme.

Dle vlastního uvážení lze dochutit citrónovou šťávou, solí, římským kmínem a případně dalším kořením či bylinkami.

K čočkovému hummusu se skvěle hodí indické placky paratha, po rýži nejčastější příloha indické kuchyně.

Nejlepší hummus

Kdo si stále láme hlavu, co je to hummus a jak ho připravit, najde na internetu nespočet článků a receptů na hummus. Přísady je možné obměňovat naprosto podle vlastního uvážení a momentální chuti a dosáhnout tak stále zdravého pokrmu sobě přímo na míru.

Přesto je několik variant, které lze bez váhání označit za ty nejoblíbenější. Jaký je ten nejlepší hummus?

Obzvlášť na podzim se hojně připravuje hummus z dýně, který příjemně prohřívá organismus a dodává tělu potřebné vitamíny. Kromě vysokého obsahu proteinů a vlákniny je bohatý na železo, vitamín C, kyselinu listovou a vitamín B6. Nejlepší je hummus z dýně hokaido

Hummus z dýně obsahuje také vitamín B2, který udržuje v dobré kondici oči a kůži, a vitamín B3, který má příznivý vliv na lidskou psychiku a vyřeší také kruhy pod očima. Použít se dají různé druhy dýně, ideální volbou je však hokaido, bohatá na důležitý vitamín B1.

Hummus z červené řepy lze povečeřet i jím pohostit návštěvu.

Dlouhý zástup příznivců má také hummus z červené řepy. Jedná se o sladší variantu, než jakou je klasický hummus, proto se ho nebojíme výrazně dochutit kořením. Komu by příliš sladká chuť řepy vadila, může přidat více česneku a citrónové šťávy, případně octa.

Výsledná pomazánka má sytě růžovou barvu, proto se hummus z červené řepy ujal jako oblíbené pohoštění pro návštěvy. Kdo upřednostňuje pikantnější chutě, může vyzkoušet pomazánku z ředkviček.

S čím jíst hummus

Domácí hummus je sytý a výživný, a tak snadno zažene hlad. Proto je vhodné ho ve větším množství servírovat jako tu nejlepší snídani – ať už ve formě pomazánky na čerstvé pečivo či jako náplň do sendvičů.

Kdo přemýšlí, co uvařit k večeři, může vyzkoušet následující tip: Některé recepty hummus doporučují jíst s tortillovými plackami opečenými v horké troubě na suchém plechu.

Hummus lze podávat i jako chutné a zároveň zdravé občerstvení třeba při posezení s přáteli u vína nebo jako dip na veganském grilování bez masa. Položíme ho v misce doprostřed stolu a pojídáme se zeleninou, krekry, pita chlebem či s jiným pečivem nakrájeným na menší kusy.

Nicméně existuje nespočet dalších možností, s čím jíst hummus. V arabským zemích se zjemňuje jogurtem nebo smetanou a servíruje se s opečeným pita chlebem či bagetkou. V izraelských restauracích se zpravidla podává jako předkrm v kombinaci s olivami a arabským chlebem.

© 2022 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang