Vegan palačinky – recept na nejlepší palačinky pro vegany

Veganské recepty

Celá řada strávníků si myslí, že vejce je v receptech nenahraditelné. Opak je však pravdou – vejce lze z celé řady pokrmů zcela vynechat a většina jedlíků navíc ani nepozná rozdíl. To je dobrou zprávou pro všechny milovníky palačinek, lívanců a podobných pochoutek. Jak připravit zdravé a zároveň chutné vegan palačinky? Jsou palačinky pro vegany náročné na ingredience a čas?

Ať už se jedná o recepty na snídani, sladké recepty na večeři nebo jednoduché recepty na populární dezerty, palačinky často zaujímají vrchní příčky oblíbenosti. Je to zejména proto, že jsou nenáročné na přípravu a dají se kombinovat s celou řadou ingrediencí.

Žádají strávníci recept na americké lívance s javorovým sirupem nebo hrníčkové palačinky s marmeládou jako od babičky? Je třeba připravit palačinky bez lepku nebo jen ze tří ingrediencí, protože v lednici momentálně nic jiného není?

Není problém. Variací palačinek je stovky – záleží na chutích a preferencích strávníků. Palačinky lze připravit z pohanky, žita, klasické mouky nebo banánů. Navíc je možné je ozdobit či dochutit vesměs čímkoliv. A právě v tom tkví krása univerzálnosti palačinek.

Z toho důvodu jsou také perfektním pokrmem pro vegany a vhodnou součástí veganského jídelníčku. Vegan palačinky lze vytvořit jednoduše vynecháním vajec a náhradou živočišného mléka za rostlinné mléko.

Palačinky pro vegany – rychlovka do 15 minut

Recept na vegan palačinky potěší zejména ty, kteří neradi tráví v kuchyni mnoho času. Jedná se totiž o vskutku nenáročný recept. Vegan palačinky se dají připravit do 15 minut a poté už si na nich může pochutnat celá rodina.

Mnoho kuchařů zastává názor, že nejlepší palačinky se upečou v nerezové pánvi, která umožňuje lepší propečení palačinky. Tyto pánve a další potřebné věci do kuchyně na přípravu palačinek je možné sehnat na e-shopu Tescoma.

Další, co mnoho kuchařů potvrdí, je to, že k přípravě palačinek se nejvíce hodí sádlo, které zajistí nejmenší přilnavost. Sádlo však ve veganském jídelníčku nemá místo. Je proto možné jej nahradit např. kokosovým olejem.

 Vegan palačinky lze vytvořit jednoduše vynecháním vajec a náhradou živočišného mléka za rostlinné mléko.
Vegan palačinky lze vytvořit jednoduše vynecháním vajec a náhradou živočišného mléka za rostlinné mléko.

Vegan palačinky – recept s rostlinnými alternativami

Článek již v předchozích odstavcích zmiňoval, jak nahradit živočišné produkty typické pro palačinky těmi rostlinnými. Na smažení je kromě kokosového oleje možné použít i jiný rostlinný olej, jako např. řepkový či slunečnicový.

Obecně je možné olej přidat již do samotného těsta a palačinky je pak možné usmažit tzv. nasucho. V takovém případě se hodí nepřilnavé pánve, které zajistí, že se palačinka při otáčení neroztrhá.

Co se mléka týče, existuje celá řada rostlinných alternativ. Na výběr jsou následující:

Mnoho z nich je vyráběno v různých variantách a příchutích. Na trhu jsou tak k nalezení např. mandlovo-kokosová mléka či sójová mléka s vanilkou. Tyto druhy mlék mohou jednoduše ozvláštnit i ty nejvíc obyčejné palačinky.

Vajíčka jsou důležitou součástí mnoha pokrmů. Slouží jako spojovací materiál a mnohdy i jako kypřidlo. U receptů, které vyžadují 3 a více vajíček se většinou jedná o zásadní ingredienci, která se hůře nahrazuje.

U palačinek je však vajíčka možné nahradit poměrně jednoduše. Náhradu mohou tvořit např. lněná semínka, ovesné vločky, chia semínka, pyré, banány, arašídové máslo a mnoho dalšího.

 U palačinek je vajíčka možné nahradit např. lněnými semínky, arašídovým máslem, banány nebo ovesnými vločkami.
U palačinek je vajíčka možné nahradit např. lněnými semínky, arašídovým máslem, banány nebo ovesnými vločkami.

Vegan palačinky z rýžové mouky

Jedním z mnoha receptů na chutné a zároveň zdravé palačinky je recept na vegan palačinky z rýžové mouky. Tato verze palačinek je tedy vhodná pro vegany, vegetariány i celiaky. Jaké ingredience jsou k přípravě těchto palačinek potřeba?

  • 2 zralé banány
  • 1 ½ šálku rýžové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • sůl

Pokud při přípravě použijeme opravdu zralé banány, není potřeba do těsta přidávat sladidlo. Zralé banány totiž dostatečně sladí již sami o sobě. Cukr a další věci na slazení se navíc nedoporučují přidávat do těsta – mohou totiž způsobit, že se palačinka bude připalovat.

Veganské palačinky lze dozdobit prakticky čímkoliv. Mezi oblíbenou volbu patří zejména univerzální jahody a ořechy.

Postup: Nejprve rozmačkáme banány v misce a odložíme stranou. Poté do větší mísy přidáme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Pořádně rozmícháme. Do směsi nyní přidáme tekutý kokosový olej a mléko. Směs promícháme.

Nyní přidáme banány a opět dobře promícháme. Těsto by nemělo být příliš vodnaté ani příliš husté. Pokud je směs příliš vodová, přidáme lžíci rýžové mouky. Pokud je naopak příliš hustá, přidáme lžíci mandlového mléka.

Přidáváme dokud nezískáme požadovanou konzistenci. Poté rozehřejeme pánev, přidáme trošku kokosového oleje a smažíme palačinky dozlatova. Jakmile budou hotové, posypeme je cukrem nebo přelijeme javorovým sirupem. Dozdobíme ovocem dle chuti.

 Jedním z mnoha receptů na chutné a zároveň zdravé palačinky je recept na vegan palačinky z rýžové mouky.
Jedním z mnoha receptů na chutné a zároveň zdravé palačinky je recept na vegan palačinky z rýžové mouky.

Pohankové vegan palačinky

Další recept na palačinky pro vegany obsahuje místo klasické mouky pohanku, a proto se opět hodí i pro ty, kteří se bílé mouce snaží vyhnout. Jedná se o výborné pohankové vegan palačinky, které lze navíc doplnit i o proteinový prášek.

Pohankové vegan palačinky tak mohou sloužit jako dobrý zdroj rostlinných bílkovin. Rostlinná mléka použitá ve veganských palačinkách navíc často obsahují přidaný vitamín B12, který veganům často chybí.

Jaké ingredience je pro pohankové palačinky třeba nachystat?

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 3/4 hrnku ovesného mléka
  • 1 banán
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • proteinový prášek dle chuti
  • kokosový olej
  • sůl

Postup: Banán nejprve rozmačkáme v jemnou kaši. Přidáme pohankovou mouku, mléko, namletí lněné semínko a kypřící prášek. Nezapomeneme také přidat špetku soli. Vše řádně promícháme a vytvoříme palačinkové těsto.

I zde platí, že lze přidat mléko nebo mouku podle potřeby. Těsto by nemělo být příliš tekuté ani hutné. Ideální konzistence však závisí na preferenci každého. Do těsta můžeme přidat i trochu proteinového prášku.

Na pánvi poté rozehřejeme trochu kokosového oleje a smažíme palačinky dozlatova. Hotové palačinky lze opět dozdobit podle chuti – skvěle se k nim hodí datlový či agávový sirup a ovoce.

 Výborné pohankové vegan palačinky lze navíc doplnit o proteinový prášek.
Výborné pohankové vegan palačinky lze navíc doplnit o proteinový prášek.

Základem téměř všech veganských palačinek je opravdu jednoduchý recept. Vegan palačinka tak poslouží jako rychlá a také zdravější alternativou populárního snídaňového french toastu. Palačinky je však možné připravit i k obědu či večeři.

TIP: Palačinky budou výborné v kombinaci s veganskou zmrzlinou. Tu si lze vychutnat samozřejmě i samotnou jen se lžící, v kelímku nebo jako nanuk.

Veganské palačinky jako zdravý a chutný dezert

Jak je z receptů zřejmé, i vegani si mohou pochutnat na výborném dezertu. Co však dělat v případě, že se palačinky přejí? V nabídce je naštěstí celá řada dalších veganských dezertů, které potěší i ty největší milovníky sladkostí.

Celou řadu možností nabízí například tzv. raw strava. Mezi oblíbené recepty patří např. malinový krémový dezert, ananasové mini dortíky či raw dort s kokosovým krémem. Kdo však není vyznavačem této stravy si také může přijít na své.

Existuje celá řada receptů na veganské bábovky a buchty. Oblíbenou je např. malinová buchta bez lepku. Při pohoštění více lidí je pak možné připravit i celý veganský dort nebo veganskou verzi borůvkového koláče s drobenkou.

Kdo má chuť na sladké a nechce trávit čas pečením může vyzkoušet recepty na ty nejlepší smoothie z ovoce.

© 2022 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang