Francouzský toast – recept na francouzský toast – sladký nebo slaný

Recepty

Francouzský toast původně vznikl z nouze za účelem zužitkování starého pečiva. Z nouze se ovšem vyvinula dobrota, která dokonale uspokojí chuťové buňky a zasytí. Francouzský toast je dnes známý po celém světě a má mnoho podob. Jaký je nejlepší recept na slaný francouzský toast? A jak se sladkým francouzským toastem vykouzlit božskou snídani?

Jedná se o jídlo, které je hojně rozšířené po celém světě a má mnoho variant i názvů. Označení francouzský toust (French Toast) se běžně používá v USA a Kanadě, ve Francii to je ztracený chléb (pain perdu) a v německy mluvících zemích je tahle dobrota nejznámější pod názvem chudí rytíři (Arme Ritter). V ČR je možné se někdy setkat s názvem pavézky.

Základem pro pravý francouzský toast je toastový chléb.

Příprava francouzského toastu je jednoduchá a rychlá. Základem je bílý toastový chléb nebo zdravější celozrnná verze. Ke snídani je perfektní volbou sladký francouzský toast s ovocem, k večeři naopak potěší slaný francouzský toast. Příprava jakékoliv verze nezabere více než půl hodinu.

Sladký francouzský toast může mít hodně podob. Záleží jen na kreativitě kuchaře. Jednou z velmi oblíbených variant je toast s ovocem. V zimě pak potěší a zahřeje francouzský toast s jablky, skořicí a medem. Jak připravit nejlepší sladký francouzský toast s ovocem?

Následuje recept na veganský toast. Níže v článku je dostupná jeho vegetariánská verze s vajíčkem a živočišným mlékem.

Recept na veganský sladký francouzský toast

Francouzský toast lze připravit ve veganské verzi, která je zdravější a lehčí. Vejce a živočišné mléko jsou v tomto receptu nahrazeny veganskou moukou a mandlovým (či jakýmkoliv jiným rostlinným) mlékem. Veganské francouzské toasty jsou křupavé, vláčné a lze jíst k snídani nebo jako součást skvělého nedělního brunche.

Suroviny:

  • 3 lžíce veganské mouky (např. cizrnová, mandlová, kokosová)
  • 1 šálek neslazeného rostlinného mléka (250 ml), např. mandlového či kokosového
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • borůvky, maliny, jahody a jiné ovoce
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky soli
  • toastový chléb
  • veganské máslo nebo kokosový olej

Postup:

Smícháme všechny suroviny na těsto (mouku, mléko, cukr, skořici, vanilku a sůl). Směs mícháme, dokud se suroviny nespojí a poté necháme pár minut odležet.

Toastový chléb namočíme z obou stran v odleželém těstíčku, avšak musíme dát pozor, aby se chléb nerozmočil. Následně toasty dozlatova opečeme na pánvičce s rozehřátým kokosovým olejem.

Opečené francouzské toasty naskládáme na talíř, posypeme libovolnými kousky ovoce a zalijeme medem, javorovým sirupem, rostlinným jogurtem nebo ořechovým máslem.

TIP: Na vyzkoušení lze doporučit i další recepty na zdravé snídaně.

Francouzský toast s ovocem potěší všechny milovníky sladkých snídaní.

Recept na veganský slaný francouzský toast

Není čas na vaření složité večeře? Připravit francouzský toast na slano je otázkou pár minut. Jednoduchou variantou je vegetariánský slaný francouzský toast obalený ve vajíčku s bylinkami (tymián, majoránka, rozmarýn) a poté osmažený stejně jako jeho sladký protějšek. Veganům lze doporučit veganskou variantu slaného francouzského toastu s tofu. Jak na to?

Suroviny:

  • toastový chléb
  • vegan sojanéza
  • veganský sýr
  • tofu
  • veganské máslo nebo rostlinný olej
  • sůl, pepř, kurkuma
  • rajčata, okurka, paprika

Postup:

Polovinu plátků chleba potřeme vegan sojanézou.

Vegan sýr nakrájíme na kolečka, osolíme, opepříme.

Sýr dáme na namazaný plátek chleba a přiklopíme suchým plátkem.

Při obalování veganského slaného francouzského toastu postupujeme stejně jako u sladké verze, pouze vynecháme skořici, vanilku a cukr. Tedy připravíme těstíčko, ve kterém toasty obalíme a následně osmažíme na pánvi.

Na veganský slaný francouzský toast se také skvěle hodí míchané tofu, jehož příprava je velmi jednoduchá. Je k tomu potřeba pouze tofu, kurkuma, pepř a sůl. Míchané tofu je bez tuku a cholesterolu, nabité spoustou bílkovin. Jak na přípravu míchaného tofu?

Tofu nakrájíme na kostičky a vidličkou ho rozmačkáme, smícháme s kurkumou, trochou soli a pepře. Na pánvi rozehřejeme menší množství oleje a přidáme připravené tofu. Směs mícháme na středně vysokém ohni 5 až 10 minut. Okamžitě podáváme na opečených francouzských toastech a zasypeme je čerstvou petrželkou.

Místo tofu lze také použít náhražku masa Beyond Meat nebo sójové maso.

Ke slanému francouzskému toastu zakousneme rajče, okurku, papriku nebo jakoukoliv zeleninu, abychom získali denní dávku vitamínů a minerálů.

TIP: Inspiraci na další veganské recepty lze najít v dalším článku.

Recept na vegetariánský sladký francouzský toast

Základní surovinou pro přípravu pravého francouzského toastu je vajíčko a živočišné mléko. Následující recept je tedy vegetariánský.

Suroviny:

  • toastový chléb
  • vejce
  • mléko
  • borůvky, maliny, jahody a jiné ovoce
  • vanilkový cukr
  • kokosový olej
  • javorový sirup nebo med
  • skořice

Postup:

V misce rozšleháme vejce a přidáme trochu mléka. Zlehka osladíme a můžeme přidat i skořici.

Na pánvičce rozehřejeme kokosový olej.

Toastový chléb namočíme z obou stran v rozšlehaném vajíčku a z jedné i druhé strany ho opečeme na pánvičce. Necháme důkladně propéct až zezlátne.

Opečené toasty naskládáme na talíř, posypeme kousky ovoce a zalijeme medem nebo javorovým sirupem.

Pro vylepšení můžeme posypat kokosem, ořechy jako přirozeným zdrojem vápníku a namáčet v bílém rostlinném jogurtu. A báječná snídaně je na světě.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang