Ajvar – co to je, recepty, využití

Recepty

Srbská specialita ajvar je sice pracná na výrobu, za to se dá použít jako příloha skoro ke všemu. Hospodyňky ho mažou na pečivo nebo z něj vyrábí ajvarovou omáčku. Byť je výroba časově náročnější, člověk ho může udělat hromadu a zbytek uchovat na další použití. Co je to ajvar, jaký je recept a jaké je použití ajvaru? 

Ajvar je čalamáda složená z červených paprik, lilku, česneku a chilli. Dříve byl ajvar známý jako zeleninový kaviár. Kaviár byl častým pokrmem v restauracích. Na konci 19. století však produkce klesla a kaviár byl nahrazen ajvarem, který na první pohled vypadá velmi podobně.

Recept na domácí ajvar

Pokud by chtěl člověk nejdříve ochutnat ajvar, než si ho doma vyrobí, lze ho zakoupit. Prodej ajvaru nabízí kdejaké obchodní řetězce. Pozor! Mnozí výrobci nahrazují pečené papriky paprikami vařenými. To snižuje jejich kvalitu. 

Ajvarové pomazánky jsou vícero typu. Na základě množství přidaného chilli se rozdělují na sladké, pikantní nebo extra pálivé. Ajvar patří mezi oblíbené podzimní recepty.

Ingredience – ajvar recept 

Sehnat suroviny na výrobu domácího ajvaru není složité. Za nízké náklady se hospodyňky nemusí stresovat s velkým množstvím ajvarové svačinky.

Na přípravu receptu domácího ajvaru jsou potřeba jen suroviny, které se dají sehnat v supermarketech.

K přípravě je třeba:

  • 200 g lilku
  • 6 stroužků česneku 
  • 200 g cibule
  • 100 ml rostlinného oleje
  • cca 600 g červené papriky kapie
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Další variací je výroba ajvaru z cukety. Ingredience a postup přípravy je stejný až na to, že lilek nahradí cuketa

Cuketa je zelenina, která má nízkou energetickou hodnotu. Je také plná vitamínu a karotenu. Použít ji jako hlavní surovinu lze v mnoha receptech, například v cuketovém guláši, tataráku nebo jako cuketové zelí.

Domácí ajvar – postup přípravy 

Recept na domácí ajvar je nejčastěji vařený v období podzimu, kdy se hojně vyskytují papriky. 

Recept na domácí ajvar začíná vložením lilku a papriky na plech do trouby. Zeleninu nekrájíme, pečeme ji v troubě v celku na 200 °C po dobu 40 minut.

Po 40 minutách vyndáme plech s lilkem a paprikou a dáme je vychladnout. Poté oloupeme slupky a vydlabeme jádřince. Zbylou směs rozmixujeme

V hrnci s olejem orestujeme cibuli, kterou si předem nakrájíme nadrobno. Po několika minutách přidáme nakrájený česnek. Dle chuti osolíme a opepříme. Solí nešetříme!

Vše vaříme na mírném plamenu zhruba 2,5 hodiny a stále mícháme. 

Neodradí-li člověka časová náročnost přípravy ajvaru, ocení ji i za několik týdnů. Ajvar lze totiž zavařit do sklenic. Jakmile se otevře, jeho trvanlivost je až měsíc. 

Červené kapie jsou z hlediska obsahu daleko bohatší na vitamín C než ty zelené.

Pro lepší chuť se doporučuje ihned po uvaření v troubě ajvar vložit do mísy a pokrýt fólií. Člověk může místo mísy použít sáček, který se zavře. Zelenina se zapaří již během 15 minut.

Další recepty s ajvarem

Co je ajvar a jaký je tradiční recept bylo již řečeno, jaké je další možné použití ajvaru kromě namazání ho na kváskový chléb

  • ajvar na pizze

Pizza je velmi oblíbenou volbou na oběd nebo večeři. Lze ji podávat na jakékoliv způsoby, ať už jako slanou, například se sýrem, nebo sladkou s čokoládou. Experimentům se meze nekladou. 

TIP: Milovníci pizzy by mohli vyzkoušet zajímavou veganskou kombinaci s lilkem. Lilková pizza se zapečenou zeleninou a sýrem Veganline je zkrátka nutnost k filmovému večeru.

Jako základ na pizze může sloužit právě ajvar. Aby se pizza nesla v duchu země původu, přidají se na ni olivy.

Místo klasického smetanového nebo tomatového základu lze vyzkoušet ajvar. Podle množství přidaných papriček může být základ i velmi pikantní.
  • ajvar na těstovinách

Dalším italským pokrmem, ke kterému se ajvar skvěle hodí, jsou těstoviny.

Na těstoviny se dá ajvar použít jako omáčka. Doplnit ji člověk může o kousky tofu. Tofu se dá sehnat ve vietnamských tržnicích. Existuje v několika podobách – jako přírodní, které je nejchutnější, uzené nebo marinované. 

  • dip 

Při sledování nového dílu oblíbeného seriálu si člověk vždy rád zamlsá. Nezdravé dobroty může snadno nahradit ajvarový dip. Aby se ajvar nejedl samotný, mohou se k němu naservírovat zeleninové tyčinky.

Zeleninové tyčinky mohou být z jakékoliv zeleniny. Sáhnout se dá například po mrkvi nebo celeru, který se nakrájí na plátky.

TIP: Lze doporučit vyzkoušet i další pomazánky – např. pomazánku z ředkviček.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang