Tavče gravče – veganský recept na tradiční makedonské jídlo

Recepty

Chutě Balkánu jsou stejně rozmanité jako Balkán sám. Srbové, Bulhaři, Řekové, i Makedonci jsou na svou kuchyni náležitě hrdí a spory o to, čí pokrmy jsou ty nejlepší, nejchutnější a nejvýživnější, se vedou po staletí. Jedním z neodmyslitelných jídel balkánské gastronomie je tavče gravče. Makedonská mana, jež dokáže uvést v kulinářskou rozkoš nejednoho labužníka. I ve veganské verzi.

Severní Makedonie nepatří mezi klasické dovolenkové cíle, což je velká škoda. Nejen pro fascinující přírodu a vlídné domorodce, nýbrž také pro svou svéráznou ovšem léty osvědčenou a lahodnou kuchyni. Je inspirována tureckými i středozemními vlivy a jejím základem je… maso.

Ten nejtradičnější a nejpopulárnější pokrm se ovšem dá připravit na veganský způsob, aniž by jídlo jakkoli utrpělo co na chuti a na kvalitě. Buď zcela zeleninově, nebo s masem sojovým. Takové je tavče gravče. Fazolová směs zapečená se zeleninou a bylinkami. Místní obyvatelé na tavče gravče nedají dopustit a na chuť mu přichází i stále rostoucí počet zahraničních návštěvníků. I veganů.

Nejlepší bílé fazole pocházejí z makedonského regionu Tetovo. Zde je tavče gravče nejvyhlášenější.

Pojem tavče gravče v makedonštině znamená doslova zapečené fazole na pánvi. Uvařené fazole se smíchají s ostatními ingrediencemi a kořením a zapékají se v terakotové, tedy neglazované keramické míse. V přípravě se dá omezit, případně kompletně vynechat kromě masa i mouka, tudíž může tavče gravče být veganské i zcela bezlepkové.

TIP: Jedním z typických balkánských pokrmů je i ajvar. Srbská specialita z červených paprik, lilku, česneku a chilli. Bulhaři naopak doporučují tarator. Studenou polévku s okurkou a koprem.

Základem tavče gravče jsou bílé fazole. Kdo rád experimentuje, může vyzkoušet fazole adzuki. Klasický národní pokrm se také neobejde bez cibule a papriky, dále podle chuti lze přidat rajčata, česnek, kukuřici, a různé bylinky či koření na dochucení i zdobení. Jak takovou lahůdku připravit?

Recept na veganské tavče gravče

Příprava tavče gravče není složitá co do ingrediencí, avšak co do času. Aby bylo jídlo co nejkvalitnější, vyžaduje několikahodinové vaření i pečení. Ovšem výsledek veganského receptu na tavče gravče stojí za to. Jaké si přichystat ingredience? Na 6 porcí vegan stravy bude potřeba:

  • hrnek suchých bílých fazolí
  • 3 cibule
  • 3 červené cibule
  • hlavička česneku
  • 1 zelené paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • červené paprikové koření
  • hrnek slunečnicového oleje
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • koriandr nebo petrželka nebo mátové listy
  • dle chuti i kukuřice, chilli papričky a ostatní koření

Fazole je před samotnou přípravou nutné namočit na několik hodin do vody. Ideálně přes noc, aby jejich vaření netrvalo celé věky. Po dostatečném namáčení se fazole přivedou k varu. Zde je nezbytné ohlídat, jakmile se začne voda vařit. V tu chvíli je zásadní vodu slít (nevylévat, avšak ponechat na další zpracování) a fazole vařit ve vodě čerstvé.

Proč se tak děje? Nová voda zajistí, že po konzumaci fazolí nebude docházet k nadýmání a zažívací systém neprojde zatěžkávací zkouškou v podobě náročného trávení. Půjde tak o lehčí zdravou večeři, v níž hlavní roli hrají zapečené fazole. Recept pokračuje přípravou zeleninové směsi.

Na pánvičce na slunečnicovém oleji se osmaží cibule, papriky, česnek a ostatní ingredience a koření spolu se solí a pepřem. Výsledný mix lze spolu s bobkovým listem zalít odstavenou vodou, v níž se fazole přes noc namáčely. Bude šikovné nevyplýtvat vodu celou, neboť se dá později využít také na zahuštění směsi.

Bez tavče gravče neexistuje ten správný páteční oběd. Makedonci umějí žít.

Pánev s osmaženou směsí a zalitou vodou je žádoucí přikrýt pokličkou a vařit 30 minut na středním ohni, následně dalších 30 minut na ohni mírném. Mezitím je čas vhodné využít přípravou zahušťovací směsi. Jednu naběračku uvařených fazolí je třeba pořádně rozmixovat a smíchat s odstavenou vodou, aby vznikla fazolová kaše.

Tuto kaši, uvařené fazole a uvařenou směs zeleniny smíchat dohromady do jedné komplexní hmoty, jež bude vložena do olejem vymazané keramické mísy. Mísu je potřeba přiklopit a péct v troubě mezi 200 a 220 stupni Celsia, dokud na směsi nevznikne křupavá krusta. Pozor, aby fazole nevyschly.

Hotový výsledek lze ozdobit mátovými lístky, případně petrželkou nebo koriandrem. Odměnou za pečlivou přípravu podzimního receptu budiž živinově bohaté jídlo plné bílkovin, jenž si Makedonci a příznivci balkánské kuchyně nemohou vynachválit. Nezbývá než popřát dobrou chuť. Jak by řekli Makedonci: Prijaten obrok!

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang