Fazole adzuki pomáhají ledvinám

Zimní období je dobou, kdy bychom měli podpořit své ledviny. Podle tradiční čínské medicíny jsou ledviny v zimě nejvíce oslabovány, a proto bychom jim měli věnovat patřičnou pozornost. Ledviny kontrolují a regulují tělní tekutiny, vyrovnávají acidobazickou rovnováhu a vylučují škodliviny a zbytky rozpadu bílkovin.

Podle tradiční čínské medicíny ledviny napomáhají růstu a vývinu, podporují tvorbu krve a řídí rozmnožování. Podporují také obranyschopnost organismu proti vnějším vlivům.

Pokud se cítíte unavení, máte hodně stresu, trpíte nadměrnými strachy, jste žárliví či často nemocní, čínská medicína doporučuje ledviny podpořit. Jednou z možností jak ledviny posílit je pít pravidelně jednou denně po dobu až 4 týdnů vývar z fazolí adzuki a řasy kombu (wakame).

Vývar je vhodný také při padání vlasů, lámavosti nehtů, zapomnětlivosti, neklidu, trávicích obtížích a gynekologických problémech.

Fazole adzuki („královna fazolí“) jsou malé luštěniny tmavě červené až hnědé barvy s bílou čárkou na jedné straně. Pěstují se především v asijských státech a jejich hlavním producentem je Japonsko. Mají nasládlou ořechovou chuť a připravit si je můžete na mnoho způsobů.

Jsou lépe stravitelné než jiné luštěniny. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny a zároveň mají nízký obsah tuku. Jsou zdrojem železa, draslíku, hořčíku a kyseliny listové.

Kombu (kelp) je mořská řasa, která se vyskytuje v čistých, chladných vodách. Nejznámější je opět japonské kombu. Kelp má dlouhé zelené listy, až 3 m široké a až 10 m dlouhé. Po usušení jsou temně zelené až černé.

Řasa je známá pro svůj obsah kyseliny glutaminové, která zjednodušuje trávení jiných potravin. Je také zdrojem jódu, železa, vápníku a kyseliny alginové, která podporuje očistu střev a pomáhá z těla vylučovat těžké kovy.

Fazole adzuki pomáhají posílit ledviny.
Fazole adzuki pomáhají posílit ledviny.

Kombinace těchto dvou potravin je ideální pro podporu ledvin. Fazole adzuki jsou jinové a řasa kombu jangová, proto je vzniklý vývar vyvážený.

Příprava je jednoduchá. Potřebujete:

  • 1 šálek fazolí adzuki namočených přes noc
  • 1 kus řasy kombu namočené předem asi 15 minut
  • 5 šálků vody
  • hrnec

Vodu z fazolí slijte, dolijte čerstvou a na mírném ohni vařte asi 60 minut, dejte pozor, aby se vám směs nepřipálila. Občas fazole dolijte vodou. Po hodině jemně dosolte a povařte ještě 10 minut, pak fazole sceďte.

Ke zbytku fazolek přilijte ještě trochu vody, ohřejte, přilijte tamari omáčku nebo miso pastu a získáte dobrou polévku. Dle chuti je možné přidat mrkev, cibulku, mungo klíčky či tofu. Případně můžete fazole použít na chutnou omáčku nebo třeba fazolovou pomazánku.

Přejeme dobrou chuť.

Autorka: Hana Pavlíčková

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang