Lilek (někdy též také baklažán) pochází z Balkánu. Patří do čeledi lilkovitých rostlin, a tak z pohledu botanického se jedná o ovoce. V gastronomii je však považován za zeleninu. Má jemnou neutrální chuť, masitou dužinu a strukturou se podobá houbám. Především u veganů se jedná o oblíbenou potravinu a teď v létě by neměl chybět na žádném grilování. Který recept je nejlepší a do jakých jídel se dá lilek použít?
Lilek se může grilovat, smažit, dusit i péct. Vždy je potřeba jeho tepelná úprava. Díky jeho struktuře, která je totožná s houbou, je ideální potravinou do kuchyně. Přijímá totiž chutě, které dostává. Proto je tolik možností, jak ho použít.
Pocení lilku
Někteří lidé jsou zastánci pocení lilku, jiným to přijde zcela zbytečné. Názory jsou velmi různé (stejně jako zda se žampiony mají, nebo nemají loupat). O co se jedná?
Je doporučováno lilek nechat před tepelnou úpravou nejdříve tzv. vypotit. Je to jednoduché, celkem rychlé a hlavně se tím dá alespoň částečně předejít zhořknutí lilku. Při tepelné úpravě může lilek zhořknout a častěji se to stává právě z důvodu, že se nenechal lilek vypotit.
Jak na pocení lilku? Stačí lilek pořádně opláchnout, nakrájet na kolečka (cca 1 cm široké), osolit z obou stran a nechat odpočinout – vypotit cca 20 minut. Na lilku se objeví vypocená tekutina, kterou stačí setřít nebo opláchnout.
Receptů na plněný lilek je opravdu velké množství. Na lilku je výborný, že se dá naplnit téměř čímkoliv dle preferencí a vždy se bude jednat o výborné a zajímavé jídlo. Zejména v letních měsících je lilek velmi oblíbený.
Lilek plněný žampionovou směsí – recept
Žampiony jsou oblíbené především pro svou snadnou přípravu. Tváří se nenápadně, nicméně ve skutečnosti obsahují vysoké množství vitamínů B a kyselinu listovou. Díky speciálnímu substrátu lze navíc žampiony pěstovat doma a to jak na zahradě, tak také například na balkóně.
Ingredience:
- 1 lilek
- 150 g žampionů
- 50 g cherry rajčat
- 100 g veganského sýra
- sůl, pepř
- rostlinný olej
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Lilek rozkrojíme napůl, lehce osolíme a necháme 15 minut vypotit.
Očištěné žampiony nakrájíme na drobné kousky a lehce podusíme na oleji. Mezitím si nakrájíme na kousky rajčata a opatrně vydlabeme dužinu z lilku tak, aby se dal naplnit. Dužinu a rajčata přidáme k žampionům a promícháme. Lehce osolíme a opepříme. Směsí naplníme lilek, dáme péct na cca 20 minut. Poté přidáme nastrouhaný vegan sýr a pečeme přibližně dalších 5 minut.
Marinovaný lilek – recept
Lilek vstřebává ostatní chutě, a tak je velmi vhodný k marinádě. Marinovaný lilek se může zapéct, anebo grilovat. V případě grilovaného marinovaného lilku je vhodné ho nakrájet na kolečka, při zapékání je lepší ho rozdělit na poloviny. Nebo se dá nakrájet i na tzv. hranolky.
Ingredience:
- 1 lilek
- olej
- 1 lžíce balsamico octa
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 malá lžička třtinového cukru
- 1 citrón
Postup:
Marinádu připravíme smícháním oleje, octa, prolisovaného česneku, sójové omáčky, lžičkou třtinového cukru a vymačkáním cca polovinu šťávy z citrónu.
Vypocený lilek naložíme do marinády a dáme buď na gril, nebo péct na cca 20 minut v troubě při 180 °C.
Lilek je výborná zdravá večeře, vyzkoušejte i recept na plněný lilek s tofu nebo lilkovou pomazánku, kterou můžete podávat s pečivem.
Plněný lilek s bulgurem a zeleninou – recept
Bulgur je lehce stravitelná obilovina, která pochází z Egypta. Lze ho použít jako přílohu, hlavní chod, anebo jako v tomto případě k obohacení a dosycení jídla.
Ingredience:
- 2 ks lilku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 hrnek uvařeného bulguru
- rostlinný olej
- jarní cibulka
Postup:
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Lilky rozkrojíme podélně na poloviny, opatrně dužinu z lilků vydlabeme a dáme stranou. Lilky lehce osolíme, zakápneme olejem a pečeme cca 15 minut.
Na oleji orestujeme najemno nakájenou cibuli s kousky česneku. Přidáme vydlabanou lilkovou dužinu, na kousky nakrájené papriky a lehce orestujeme. Přidáme hrnek uvařeného bulguru.
Po lehkém upečení lilků je vyndáme z trouby a snížíme teplotu na 170 °C. Lilky naplníme připravenou směsí z pánvičky, posypeme jarní cibulkou a dáme zapéct ještě na zhruba 15 minut.
Zapečený lilek plněný se zeleninou – recept
Recept na zapečený lilek se zeleninou je výborný v tom, že si ho každý může upravit podle sebe. Fantazii se meze nekladou. Do lilku lze zapéct téměř jakákoliv zelenina. Základ je vždy stejný – rozříznout lilek na poloviny, vydlabat, posolit, nechat vypotit a poté naplnit směsí vydlabaného lilku a zeleniny.
Zeleninu je ideální nejdříve osmažit alespoň lehce na pánvi. Pokud máte v ledničce zbytky zeleniny, která už je potřeba zpracovat, použijte ji. Zapéct v troubě se může mrkev, žampiony, rajčata, okurka, pórek.
TIP: Není potřeba zůstávat jen u zapékání zeleniny, směs krásně provoní a ochutí i například jablko.
Grilovaný lilek – recept
Lilek se dá opravdu upravovat různými způsoby (pečení, vaření, grilování) a vždy chutná lahodně a vstřebává ostatní chutě. U grilovaného lilku je důležité použít kvalitní grilovací koření.
Ingredience:
- lilek
- česnek
- grilovací koření, sůl
- olej
Postup:
Oloupaný česnek prolisujeme a dáme do hrníčku. Přidáme grilovací koření, sůl a promícháme s česnekem a olejem.
Lilek opláchneme, nakrájíme na plátky, lehce osolíme a necháme vypotit. Po cca půl hodině přendáme lilek do krabičky, polijeme směsí oleje, česneku, koření a soli a necháme lilek takto cca hodinu naložený.
Lilek můžeme grilovat na venkovním grilu, na pánvi, nebo v troubě.
TIP: Z lilku se dá upéct i výborná lilková pizza se zapečenou zeleninou a sýrem Veganline.
Historie lilku
Dříve lidé věřili, že lilek zbavuje člověka rozumu a získal přezdívku „jablko bláznů“. Částečně se jednalo o pravdu. Lilek obsahuje solanin – jedná se o toxickou látku, která může způsobovat žaludeční potíže, bolesti hlavy a zvracení. Lilek neobsahuje životu nebezpečnou dávku solaninu.
Odborné studie se ohledně lilku velmi liší. Důležité je upozornit, že nevhodné látky se v lilkovitých potravinách nevyskytují v nebezpečném množství a při tepelné úpravě množství těchto látek klesá.
Lilek má houbovitou strukturu, a tak do sebe dobře váže tekutiny. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a podporuje imunitní systém. Je také zdrojem železa a draslíku. Z těchto důvodů se jedná o vhodnou potravinu pro vegany. Znalost složení jednotlivých potravin je pro vegany velmi důležitá, aby věděli z čeho jaké vitamíny potřebují doplňovat.