Veganská dýňová polévka –⁠ recept

Veganské recepty

Využijte dýňovou sezónu na začátku podzimu s touto zdravou veganskou dýňovou polévkou. Opražte dýňová semínka a použijte je jako přílohu.

  • doba přípravy: 25 minut
  • doba vaření: 40 minut
  • počet porcí: 6 porcí

Ingredience

Základní ingredience:

  • 1 střední nebo velká dýně (asi 1,5 kg)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 až 1,2 l veganského vývaru
  • 1 lžíce veganské bílé miso pasty
  • 3 lžíce sójové smetany nebo kokosového jogurtu

Ingredience na ozdobu:

  • 3 lžíce kokosových vloček
  • 3 lžíce dýňových semínek
  • 1 červená chilli paprička, zbavená slupky a nakrájená nadrobno
  • ½ malého svazku koriandru, nasekaného
  • 1 limetka, zbavená kůry a odšťavněná

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na 3 cm kousky (semínka si nechte na ozdobu). Dýni vyklopte na plech, pokapejte polovinou oleje, posypte kořením a dobře promíchejte.

Okořeňte a pečte 30 minut dozlatova a doměkka. Mezitím na suché pánvi na mírném ohni několik minut opékejte kokosové vločky, až lehce zezlátnou. Vyjměte je z pánve, nechte vychladnout a vmíchejte dýňová semínka, chilli, koriandr a limetkovou kůru.

Ve velké pánvi na mírném ohni rozehřejte zbývající olej a 5 minut na něm smažte cibuli, dokud nezměkne, ale nezezlátne. Přidejte zázvor a česnek a smažte další minutu, pak přilijte 1 litr vývaru a miso. Do pánve vložte opečenou dýni a přiveďte k varu.

Odstavte z ohně a polévku rozmixujte dohladka. Pokud dáváte přednost řidší polévce, přidejte zbylý vývar. Polévku znovu přiveďte k varu, dobře ji dochuťte a vmíchejte limetkovou šťávu. Podávejte ji ozdobenou sójovou smetanou a připravenou směsí.

TIP: Milovníci krémových zeleninových polévek jistě ocení také chřestový krém.

© 2022 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang