Dýňové zelí

Veganské recepty
Dynove zeli recept

Milujete dýňovou sezónu, protože vás lákají možnosti přípravy, které skýtají pestrobarevné dýně všech možných druhů, tvarů a chutí? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet přípravu dýňového zelí. Dýňové zelí si můžete také zavařit.

Dýňové zelí představuje další z mnoha variant příprav dýňových receptů. Můžete si jej připravit jednorázově, najdete zde ale také návod na přípravu dýňového zelí zavařeného.

Dýňové recepty

Dýně je báječná potravina, ze které můžete připravit prakticky cokoliv. Dýňovou polévku, dýňové špagety, dýňovou rýži, ale třeba také dýňové muffiny, a to jak slané, tak i sladké dýňové muffiny s kousky čokolády.

Dýňové zelí. Nikdy jste tento pojem neslyšeli? Je na čase to změnit. Možná si řeknete, že zelí je zkrátka zelí, a že není důvod vyrábět „alternativní zelí“ z dýně. Zelí je nedílnou součástí středoevropské kuchyně a nabízí řadu nesporných výhod pro lidské zdraví.

Ne každý ovšem zelí snáší, například kvůli jeho nadýmavosti. Nejen pro tyto lidi se proto výborně hodí dýňové zelí.

Dýňové zelí můžete připravit prakticky z jakékoliv dýně, jen musí být pochopitelně jedlá. Dušené zelí z dýně můžete podávat nejen k veganským a vegetariánským jídlům, ale klidně i k tradičnímu vepřo-knedlo-zelo.

Dýňové zelí si můžete připravit nejen čerstvé, ale můžete jej také naplnit do sklenic a sterilovat – pak si můžete báječné zelí z dýně vychutnávat klidně celou zimu.

Dýně do mrazáku

Dalším způsobem, jak uchovat dýni i mimo sezónu, je uložení dýně do mrazáku. Jak zamrazit dýni, aby vám vydržela v dobrém stavu, stále chutná, a co možná nejdéle? Jak připravit čerstvou dýni do mrazáku? Nejprve je potřeba, abyste dýni zbavili slupky.

Postupujte opatrně – určitě se při loupání ani porcování dýně nechcete zranit. Bez ohledu na to, zda dýni plánujete do budoucna po rozmražení strouhat či mixovat, ji v tuto chvíli nakrájejte na kostky – ideální velikost by měla činit zhruba tři centimetry.

Jednotlivé kostky položte na pečicí papír tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Poté vložte papír s nakrájenou dýní do mrazáku a nechte ji tam ideálně přes noc. Jakmile takto nakrájené oddělené kousky důkladně zmrznou, můžete je přemístit do plastové krabičky, vhodné do mrazáku.

Tak získáte jistotu, že jednotlivé kousky dýně už v krabičce nepřimrznou k sobě. V krabičce nechte dostatek volného místa. Dýně v mrazáku by vám měla vydržet až po dobu jednoho roku.

Dynove zeli recept
Dýňové zelí má lákavou oranžovou barvu.

Dýňové zelí – recept

Připravte si doma lahodné dýňové zelí. Při jeho dochucování si můžete libovolně vyhrát s přísadami, nemusíte se nutně omezovat jen na ty, které jsou uvedené v tomto receptu.

Pro hustší konzistenci a dávku vlákniny navíc můžete do dýňového zelí při jeho přípravě klidně přidat třeba lžičku psylia.

Dýňové zeli – ingredience

  • 4 lžičky rostlinného tuku nebo veganského másla
  • 2 lžičky octa
  • 2 cibule
  • 1 kg libovolné dýně
  • Nepovinné: kmín, sůl, pepř, koření dle chuti

Dýňové zelí – postup

  1. Na velké pánvi rozpalte tuk a zpěňte na něm cibulku. Nastrouhejte dýni.
  2. K cibulce přidejte nastrouhanou dýni, pořádně promíchejte a podlijte troškou vody. Promíchejte, nechte krátce povařit, a přidejte ocet, sůl, případně další koření.
  3. Duste doměkka, v případě potřeby zahustěte moukou nebo psyliem, odstavte a podávejte.

Sladkokyselé dýňové zelí recept

Sladkokyselé zelí se v našich končinách těší velké popularitě, především coby součást oblíbeného vepřo-knedlo-zela. Ať už si chcete dopřát právě zmíněné vepřo-knedlo-zelo, nebo úplně jiný pokrm, můžete namísto tradičního sladkokyselého zelí vyzkoušet tento recept na výborné sladkokyselé dýňové zelí.

Sladkokyselé dýňové zelí ingredience

  • 500 g dýně Hokaido, nastrouhané
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • Voda nebo vývar
  • Sůl
  • Cukr
  • Ocet
  • Vhodný tuk na smažení nebo olej
  • Mouka na zahuštění dle chuti
  • Koření dle chuti

Sladkokyselé dýňové zelí – postup

  1. Na pánvi nebo ve vhodném hrnci rozpalte tuk a krátce na něm opečte cibulku. Přidejte k cibulce dýni, promíchejte, podlijte vodou a nechte krátce podusit.
  2. Snižte plamen a dýni osolte, můžete přidat i koření podle chuti.
  3. V případě potřeby opět mírně podlijte, opět snižte plamen a přiklopte pokličkou.
  4. Za občasného promíchání nechte dýňové zelí dusit doměkka – mělo by to zabrat zhruba 5-7 minut.
  5. Odkryjte, ochutnejte, a přidejte cukr. Promíchejte a za průběžného ochutnávání po troškách přidávejte ocet.
  6. Jakmile bude mít dýňové zelí požadovanou chuť, odstavte a můžete podávat.
Dynove zeli recept
Dýni před přípravou nastrouhejte.

Nejlepší dýňové zelí – recept

Příprava tohoto dýňového zelí vám sice zabere o malinko více času než v případě předchozích dvou receptů, můžeme vám ale zaručit, že výsledek bude stoprocentně stát za to.

Dýňové zelí můžete servírovat například s knedlíky, určitě vám bude výborně chutnat i ve spojení s vybranými masitými pokrmy.

Nejlepší dýňové zelí – ingredience

  • 500 g dýně hokaido, nastrouhané, zbavené jader
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • Tuk na smažení nebo olej
  • 3 lžíce bílého octa
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce cukru krystal
  • Sůl, pepř, koření dle chuti
  • Voda

Nejlepší dýňové zelí – postup

  1. Nastrouhanou dýni vložte do mísy, přelijte octem a nechte 15-20 minut stát.
  2. Na pánvi rozpalte tuk a nechte na něm zesklovatět cibulku. Posypejte ji cukrem, přidejte dýni a promíchejte.
  3. Podlijte vodou, osolte, opepřete, případně podle chuti můžete přidat koření.
  4. Snižte plamen, přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka.
  5. Zahustěte po troškách moukou, promíchejte, a ochutnejte – podle potřeby můžete přidat sůl nebo koření.
  6. Odstavte a podávejte. Můžete také přimíchat trošku kysané smetany.

Dýňové zelí do skleničky – dýňové zelí zavařené – recept

Chcete si udělat zásoby a připravit si raději dýňové zelí zavařené? Žádný problém. S tímto receptem si doma snadno připravíte dokonalé zavařené dýňové zelí, které vám přes zimu spolehlivě poslouží jako skvělá zásobárna vitaminů a prospěšných látek.

Dýňové zelí zavařené – ingredience

  • 2 kg oloupané a semínek zbavené špagetové dýně
  • 25 g soli
  • 1 šálek octa
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 2 lžíce kmínu

Dýňové zelí zavařené – postup

  1. Dýni nastrouhejte a ve vhodné míse smíchejte s ostatními ingrediencemi.
  2. Uložte do chladničky a nechte 1-2 hodiny odpočívat.
  3. Vyjměte směs z chladničky a naplňte ji do čistých, suchých zavařovacích sklenic.
  4. Sklenice pevně zavíčkujte a sterilujte půl hodiny při 90 °C.

Dýňové zelí – recept

Připravte si doma báječné dýňové zelí, které představuje typicky podzimní a chutnou alternativu klasického zelí. Je jen na vás, zda jej budete podávat s masem, nebo vyberete raději některé z vegetariánských jídel.

Dýňové zelí ingredience

  • 1 kg dýně
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule, nakrájená na kousky
  • Pepř a sůl
  • Kmín
  • Ocet
  • Koření dle chuti

Dýňové zelí – postup

  1. Dýni oloupejte, zbavte jader a nastrouhejte nahrubo.
  2. Ve velké pánvi nebo v hrnci rozpalte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Osolte, přidejte dýni a krátce orestujte.
  3. Snižte plamen a směs opatrně poprašte moukou. Promíchejte, zalijte vodou, přidejte kmín a pepř a přiklopte. Duste doměkka.
  4. Ochutnejte a podle potřeby dosolte, případně přidejte další koření. Dochuťte octem a cukrem, znovu promíchejte, odstavte a můžete podávat.
Dynove zeli recept
Dýňové zelí můžete přidávat do různých pokrmů.

Zelí z dýně – recept

Chcete namísto tradičního zelí vyzkoušet něco nového? Máme pro vás skvělý recept na vynikající zelí z dýně. Připravíte si ho snadno a rychle, a zaručeně vám bude chutnat.

Zelí z dýně – ingredience

  • 1 kg dýně, nastrouhané nahrubo
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kousky
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • Sůl a pepř
  • 1,5 lžíce octa
  • 2,5 lžíce krupicového cukru

Zelí z dýně – postup

  1. Na velké pánvi nebo ve vhodném hrnci rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibulku.
  2. Mírně osolte, přidejte nahrubo nastrouhanou dýni a promíchejte.
  3. Snižte plamen, podlijte vodou, přiklopte a nechte dusit doměkka.
  4. Promíchejte, přidejte cukr a ocet, nechte ještě chvilku podusit a odstavte z plotny.
  5. Nechte mírně vychladnout a můžete podávat.

© 2023 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang