
Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C a probiotik, které pomáhají udržovat zdravou rovnováhu v trávicím traktu. V kombinaci s dalšími surovinami může být skvělou základnou pro chutné a zdravé veganské saláty.
Nejenže je kysané zelí plné vitamínu C, který pomáhá podpořit imunitu, ale také obsahuje probiotika, která pomáhají udržovat zdravou rovnováhu v trávicím traktu. Přidání kysaného zelí do veganských salátů znamená zdravé, výživné jídlo, které tělo miluje.
Podobně jako nejlepší čočkový salát nebo mrkvový salát s jablkem obsahuje salát z kysaného zelí spoustu prospěšných látek. Při přípravě salátu z kysaného zelí se nemusíte omezovat na předem dané ingredience – podobně jako třeba v případě poke bowl receptu si naopak můžete s přísadami vyhrát dosytosti.

Kysané zelí
Kysané zelí může být skvělým způsobem, jak přidat do svého veganského jídelníčku něco nového a zajímavého. Zelí se snadno nakládá a připravuje, a tak je to ideální přísada do salátů nebo například k roládě z vepřového masa. Navíc, díky vysokému obsahu vlákniny, může kysané zelí pomoci udržet pocit sytosti a podpořit trávení.
Kysané zelí recept
Kysané zelí je bohaté na vitamín C a probiotika. Připravte si lahodné veganské kysané zelí, při jehož přípravě si vystačíte s pouhými dvěma ingrediencemi.
Kysané zelí recept – ingredience
- 1 hlávka zeleného zelí
- 1,5 lžíce soli
Kysané zelí recept
- Zelí rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na tenké proužky.
- Ve velké míse smíchejte zelí a sůl. Nechte 10 minut odstát.
- Rukama zelí a sůl promasírujte a důkladně prohněťte, aby se narušila buněčná struktura nakrouhaného zelí. Zelí se stane vodnatým a ochablým a zároveň pustí šťávu. To trvá 5 až 10 minut nebo dokud zelí nezmenší svůj objem na polovinu.
- Zelí co nejtěsněji zabalte do sklenice, přitlačte ho pěstí nebo lžící a přidejte tekutinu, kterou pustilo. Pokud v ní zelí není zcela ponořené, můžete si připravit trochu solného nálevu rozpuštěním 1,5 lžičky mořské soli v jednom šálku vody (250 ml) a přidat tolik, aby bylo zelí zcela zakryté.
- Uzavřete sklenici a odstavte ji při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla asi na 4 týdny. Poté ji přendejte do lednice.
Zelný salát s mrkví – salát coleslaw recept
Připravte si tento vynikající veganský zelný salát s mrkví ve stylu coleslaw. Tento salát je zdravý, lahodný a lehký, a můžete ho jíst buďto samotný, nebo podávat s dalšími pokrmy.
Zelný salát s mrkví – ingredience
- 5-6 šálku nastrouhaného zeleného zelí
- 2 šálky nastrouhaného červeného zelí
- 1 šálek nastrouhané mrkve
Dresink:
- 2/3 šálku veganské majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/2-1 lžička práškového celeru (nepovinně)
- Sůl a pepř
Zelný salát s mrkví – salát coleslaw recept – postup
- V malé misce rozšlehejte majonézu, jablečný ocet, hořčici, cukr, sůl a pepř.
- Čím větší mísa, tím lepší. Zelí zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte ihned nebo nechte salát coleslaw před podáváním alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
- Zbytky skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 5 dní, nejlépe však do 3 dnů.

Salát z kysaného zelí – recept
Připravte si netradiční, ale dokonale chutný salát z kysaného zelí s jablky a vlašskými ořechy. Tímto veganským receptem zaručeně okouzlíte i nevegany.
Salát z kysaného zelí – ingredience
- 1 sklenice kysaného zelí
- 1 šálek vlašských ořechů
- 1 malá cibule, nakrájená na kousky
- 1 malá mrkev, nakrájená
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 jablko Granny Smith, nakrájené
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rozinek (nepovinné)
Salát z kysaného zelí – postup
- Vlašské ořechy opražte na pánvi nebo tento krok vynechejte, aby byl pokrm syrový.
- Kysané zelí propláchněte, pokud je pro vás příliš kyselé (lepší je ho však neproplachovat), a smíchejte ho s ostatními ingrediencemi.
- Uchovávejte v chladničce nebo podávejte.
Zelný salát recept
Tento veganský sezamový zelný salát se zelím, okurkami, mrkví a ředkvičkami v pikantní zálivce z jablečného octa je svěží, zdravý a chutný, a můžete ho servírovat kdykoliv během dne.
Zelný salát ingredience
- 1 hlávka zelí, krouhaná (zelená, napa nebo kapusta)
- 1/4 hlávky fialového zelí, krouhaná (nepovinné)
- 1 okurka, nakrájená na tenké plátky a půlměsíčky
- 1 šálek nastrouhané mrkve
- 2-3 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1/3 hrnku ředkviček nakrájených na tenké plátky a půlměsíčky
- 1/4 šálku nasekaného koriandru
- 1 lžíce syrových sezamových semínek na ozdobu
Dresink:
- 5 lžic jablečného octa
- 1 lžíce tahini
- 1 lžíce dijonu
- 1 lžíce čistého javorového sirupu, volitelně
- sůl + pepř podle chuti
Zelný salát recept – postup
- V malé misce rozšlehejte jablečný ocet, tahini, dijon, sůl a pepř. Odstavte, aby se chutě rozvinuly.
- Vložte do velké mísy zelí, okurku, mrkev, ředkvičky, zelenou cibulku a koriandr. Zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Posypte sezamovými semínky.
- Přikryté vložte na 2 až 3 hodiny do chladničky, aby se zchladilo a změklo. Případně si je můžete vychutnat ihned.

Salát z hlávkového zelí – recept
Tento chutný zelný salát má úžasně křupavou čerstvou strukturu a nerozmočí se. Je ideální pro přípravu dopředu, přípravu jídla, pikniky a grilování i jako snadná zdravá příloha. Tento salát je hotový za 10 minut a v lednici vydrží několik dní. Veganský, vegetariánský a bezlepkový.
Salát z hlávkového zelí – ingredience
- 1 jablko zbavené jádřinců a nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 šálky bílého zelí
- 2 šálky červeného zelí
- 2 mrkve
Dresink
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu
- ⅛ lžička mořské soli
- ⅛ lžička čerstvě mletého černého pepře
Salát z hlávkového zelí – postup
- Plátky jablek vložte do mísy se studenou vodou a citronovou šťávou a nechte je tam až do doby, než budou připraveny k použití, aby nezhnědly.
- Zelí nakrájejte na velmi tenké plátky nebo použijte kráječ na kuchyňském robotu.
- Nastrouhejte mrkev nebo použijte strouhací desku kuchyňského robotu.
- Plátky jablek vyjměte z citronové vody a osušte je utěrkou. Přidejte je spolu se zelím a mrkví do velké servírovací mísy a jemně promíchejte.
- Přísady na dresink dobře prošlehejte, pak zeleninu přelijte a promíchejte. Posypte jarní cibulkou, petrželkou a semínky, pokud je používáte.

Zelný salát z kysaného zelí – recept
Máte rádi humus? Vyzkoušejte jeho kombinaci se zelným salátem z kysaného zelí. Tato vitamínová bomba vám bude zaručeně chutnat.
Zelný salát z kysaného zelí – ingredience
- 2 hlávky římského salátu, nakrájené na malé kousky
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 3-4 lžíce hummusu dle výběru
- 1/4 šálku koprového a česnekového kysaného zelí
Nepovinně:
- 2 šálky brokolice vařené v páře
- 1/2 bloku marinovaného tofu
- 1/3 šálku vařené a ochucené čočky
- 3 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného
Zelný salát z kysaného zelí – postup
- Smíchejte římský salát a špenát ve velké míse a nechte chvilku odpočinout.
- Přimíchejte humus a kysané zelí. Ještě jednou velmi důkladně promíchejte.
- Nyní můžete postupně přidat nepovinné ingredience podle chuti, osolit, opepřit, a přidat koření.
- Uložte na 20 minut do chladničky a poté můžete podávat.
Kysané zelí se samozřejmě hodí nejenom do salátů. Můžete jej konzumovat samotné, nebo jej podávat třeba jako součást veganského guláše, případně k tofu, upravenému na spoustu způsobů.
Kysané zelí zároveň představuje skvělý způsob, jak si, zejména v průběhu podzimních a zimních měsíců, udržet dobrou imunitu a pevné zdraví.