Salát z kysaného zelí – recepty

Veganské recepty
Salat z kysaneho zeli recept

Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C a probiotik, které pomáhají udržovat zdravou rovnováhu v trávicím traktu. V kombinaci s dalšími surovinami může být skvělou základnou pro chutné a zdravé veganské saláty.

Nejenže je kysané zelí plné vitamínu C, který pomáhá podpořit imunitu, ale také obsahuje probiotika, která pomáhají udržovat zdravou rovnováhu v trávicím traktu. Přidání kysaného zelí do veganských salátů znamená zdravé, výživné jídlo, které tělo miluje.

Podobně jako nejlepší čočkový salát, cibulový salát nebo mrkvový salát s jablkem obsahuje salát z kysaného zelí spoustu prospěšných látek. Při přípravě salátu z kysaného zelí se nemusíte omezovat na předem dané ingredience – podobně jako třeba v případě poke bowl receptu si naopak můžete s přísadami vyhrát dosytosti.

Salat z kysaneho zeli recept
Kysané zelí můžete přidat do všech možných druhů salátů.

Kysané zelí

Kysané zelí může být skvělým způsobem, jak přidat do svého veganského jídelníčku něco nového a zajímavého. Zelí se snadno nakládá a připravuje, a tak je to ideální přísada do salátů nebo například k roládě z vepřového masa a polským pirohům. Navíc, díky vysokému obsahu vlákniny, může kysané zelí pomoci udržet pocit sytosti a podpořit trávení.

Kysané zelí recept

Kysané zelí je bohaté na vitamín C a probiotika. Připravte si lahodné veganské kysané zelí, při jehož přípravě si vystačíte s pouhými dvěma ingrediencemi.

TIP: Kysané zelí můžete přidat například do zelňáků.

Kysané zelí recept – ingredience

  • 1 hlávka zeleného zelí
  • 1,5 lžíce soli

Kysané zelí recept

  1. Zelí rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na tenké proužky.
  2. Ve velké míse smíchejte zelí a sůl. Nechte 10 minut odstát.
  3. Rukama zelí a sůl promasírujte a důkladně prohněťte, aby se narušila buněčná struktura nakrouhaného zelí. Zelí se stane vodnatým a ochablým a zároveň pustí šťávu. To trvá 5 až 10 minut nebo dokud zelí nezmenší svůj objem na polovinu.
  4. Zelí co nejtěsněji zabalte do sklenice, přitlačte ho pěstí nebo lžící a přidejte tekutinu, kterou pustilo. Pokud v ní zelí není zcela ponořené, můžete si připravit trochu solného nálevu rozpuštěním 1,5 lžičky mořské soli v jednom šálku vody (250 ml) a přidat tolik, aby bylo zelí zcela zakryté.
  5. Uzavřete sklenici a odstavte ji při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla asi na 4 týdny. Poté ji přendejte do lednice.

Zelný salát s mrkví – salát coleslaw recept

Připravte si tento vynikající veganský zelný salát s mrkví ve stylu coleslaw. Tento salát je zdravý, lahodný a lehký, a můžete ho jíst buďto samotný, nebo podávat s dalšími pokrmy.

Zelný salát s mrkví – ingredience

  • 5-6 šálku nastrouhaného zeleného zelí
  • 2 šálky nastrouhaného červeného zelí
  • 1 šálek nastrouhané mrkve

Dresink:

  • 2/3 šálku veganské majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1/2-1 lžička práškového celeru (nepovinně)
  • Sůl a pepř

Zelný salát s mrkví – salát coleslaw recept – postup

  1. V malé misce rozšlehejte majonézu, jablečný ocet, hořčici, cukr, sůl a pepř.
  2. Čím větší mísa, tím lepší. Zelí zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
  3. Podávejte ihned nebo nechte salát coleslaw před podáváním alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
  4. Zbytky skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 5 dní, nejlépe však do 3 dnů.
Salat z kysaneho zeli recept
Zelí se výborně hodí do populárního coleslaw salátu.

Salát z kysaného zelí – recept

Připravte si netradiční, ale dokonale chutný salát z kysaného zelí s jablky a vlašskými ořechy. Tímto veganským receptem zaručeně okouzlíte i nevegany.

Salát z kysaného zelí – ingredience

  • 1 sklenice kysaného zelí
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 malá cibule, nakrájená na kousky
  • 1 malá mrkev, nakrájená
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 jablko Granny Smith, nakrájené
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rozinek (nepovinné)

Salát z kysaného zelí – postup

  1. Vlašské ořechy opražte na pánvi nebo tento krok vynechejte, aby byl pokrm syrový.
  2. Kysané zelí propláchněte, pokud je pro vás příliš kyselé (lepší je ho však neproplachovat), a smíchejte ho s ostatními ingrediencemi.
  3. Uchovávejte v chladničce nebo podávejte.

Zelný salát recept

Tento veganský sezamový zelný salát se zelím, okurkami, mrkví a ředkvičkami v pikantní zálivce z jablečného octa je svěží, zdravý a chutný, a můžete ho servírovat kdykoliv během dne.

Zelný salát ingredience

  • 1 hlávka zelí, krouhaná (zelená, napa nebo kapusta)
  • 1/4 hlávky fialového zelí, krouhaná (nepovinné)
  • 1 okurka, nakrájená na tenké plátky a půlměsíčky
  • 1 šálek nastrouhané mrkve
  • 2-3 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/3 hrnku ředkviček nakrájených na tenké plátky a půlměsíčky
  • 1/4 šálku nasekaného koriandru
  • 1 lžíce syrových sezamových semínek na ozdobu

Dresink:

  • 5 lžic jablečného octa
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce dijonu
  • 1 lžíce čistého javorového sirupu, volitelně
  • sůl + pepř podle chuti

Zelný salát recept – postup

  1. V malé misce rozšlehejte jablečný ocet, tahini, dijon, sůl a pepř. Odstavte, aby se chutě rozvinuly.
  2. Vložte do velké mísy zelí, okurku, mrkev, ředkvičky, zelenou cibulku a koriandr. Zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Posypte sezamovými semínky.
  3. Přikryté vložte na 2 až 3 hodiny do chladničky, aby se zchladilo a změklo. Případně si je můžete vychutnat ihned.
Salat z kysaneho zeli recept
Kysané zelí je báječným zdrojem vitamínu C.

Salát z hlávkového zelí – recept

Tento chutný zelný salát má úžasně křupavou čerstvou strukturu a nerozmočí se. Je ideální pro přípravu dopředu, přípravu jídla, pikniky a grilování i jako snadná zdravá příloha. Tento salát je hotový za 10 minut a v lednici vydrží několik dní. Veganský, vegetariánský a bezlepkový.

Salát z hlávkového zelí – ingredience

  • 1 jablko zbavené jádřinců a nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 šálky bílého zelí
  • 2 šálky červeného zelí
  • 2 mrkve

Dresink

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička javorového sirupu
  • ⅛ lžička mořské soli
  • ⅛ lžička čerstvě mletého černého pepře

Salát z hlávkového zelí – postup

  1. Plátky jablek vložte do mísy se studenou vodou a citronovou šťávou a nechte je tam až do doby, než budou připraveny k použití, aby nezhnědly.
  2. Zelí nakrájejte na velmi tenké plátky nebo použijte kráječ na kuchyňském robotu.
  3. Nastrouhejte mrkev nebo použijte strouhací desku kuchyňského robotu.
  4. Plátky jablek vyjměte z citronové vody a osušte je utěrkou. Přidejte je spolu se zelím a mrkví do velké servírovací mísy a jemně promíchejte.
  5. Přísady na dresink dobře prošlehejte, pak zeleninu přelijte a promíchejte. Posypte jarní cibulkou, petrželkou a semínky, pokud je používáte.
Salat z kysaneho zeli recept
Do zelného salátu můžete přidat například mrkev.

Zelný salát z kysaného zelí – recept

Máte rádi humus? Vyzkoušejte jeho kombinaci se zelným salátem z kysaného zelí. Tato vitamínová bomba vám bude zaručeně chutnat.

Zelný salát z kysaného zelí – ingredience

  • 2 hlávky římského salátu, nakrájené na malé kousky
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 3-4 lžíce hummusu dle výběru
  • 1/4 šálku koprového a česnekového kysaného zelí

Nepovinně:

  • 2 šálky brokolice vařené v páře
  • 1/2 bloku marinovaného tofu
  • 1/3 šálku vařené a ochucené čočky
  • 3 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného

Zelný salát z kysaného zelí – postup

  1. Smíchejte římský salát a špenát ve velké míse a nechte chvilku odpočinout.
  2. Přimíchejte humus a kysané zelí. Ještě jednou velmi důkladně promíchejte.
  3. Nyní můžete postupně přidat nepovinné ingredience podle chuti, osolit, opepřit, a přidat koření.
  4. Uložte na 20 minut do chladničky a poté můžete podávat.

Kysané zelí se samozřejmě hodí nejenom do salátů. Můžete jej konzumovat samotné, nebo jej podávat třeba jako součást veganského guláše, případně k tofu, upravenému na spoustu způsobů.

Kysané zelí zároveň představuje skvělý způsob, jak si, zejména v průběhu podzimních a zimních měsíců, udržet dobrou imunitu a pevné zdraví.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang