Tipy na veganskou svatební hostinu

Články

Ačkoliv veganská strava byla před časem ještě velkou neznámou, poslední dobou se trend rostlinného stravování rozrůstá čím dál více. A nevyhýbá se tak ani výjimečným událostem, jako je například svatba. Připravit veganskou svatební hostinu přitom není zase nic tak náročného. Jen je třeba se zaměřit na několik podstatných bodů.

Plánujete svatbu a rádi byste, aby celá svatební hostina byla veganská? Důležité je připravit si pestré veganské menu a najít místo, kde jsou ochotni vám ho připravit. Ať už hledáte vhodné svatební místo ve městě, nebo spíše na venkově, Svatební atlas vám přináší pestrou nabídku prostorů, které jsou pro svatby speciálně určené. Konkrétně vám nabízí více jak 524 míst vhodných nejen na veganskou svatební hostinu

Klasická versus veganská svatba

Jaký je vlastně rozdíl mezi klasickou a veganskou svatební hostinou? Zatímco na klasické svatbě se tradičně podává svíčková s knedlíkem, vývar s játrovými knedlíčky, několikapatrový dort a mnoho dalších podobných delikates, na veganské svatbě se nepodává nic, co by bylo jakkoliv obsahovalo živočišné produkty. 

Veganství však není pouze o jídle, ale jedná se o určitý způsob života, jehož snahou je maximálně vyloučit všechny formy krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, ale i kvůli oblečení, kosmetice nebo jakémukoliv jinému důvodu. 

Jestliže tedy plánujete veganskou svatbu, kromě veganské hostiny se zaměřte i na to, aby vás vizážistka nalíčila výhradně veganskou a ekologickou kosmetiku netestovanou na zvířatech. Při výběru svatebních šatů či obleku si pak dejte pozor na živočišné materiály (vlna a hedvábí). Místo bot či pásku z pravé kůže dejte raději přednost etické variantě ze syntetických či recyklovaných materiálů.

Výběr místa pro veganskou hostinu

Když budete vybírat místo pro svou veganskou svatební hostinu, nezapomeňte zjistit, jestli má daný podnik s přípravou rostlinného jídla zkušenost, nebo zda vám umožní domluvit se s jinou veganskou cateringovou společností, která se na podobné akce zaměřuje. To je pro zorganizování perfektní veganské svatby zcela klíčové. Jednoduše se tak vyhnete zklamání v podobě živočišných složek na menu či špatně ochucených pokrmů.

Tipy na veganské svatební pokrmy

Při plánování a výběru konkrétních veganských pokrmů myslete na to, že suroviny, které tvoří běžnou součást vašeho živočišného jídelníčku, nemusí část svatebních hostů vůbec znát. Do svatebního menu proto zařaďte i klasická jídla, která ale budou v originálním veganském provedení. 

Naprosto výborný je například tradiční guláš ze seitanu nebo tempehu, nejrůznější luštěninové karbanátky, veganské burgery, bramborový salát s veganskou majonézou, kanapky s veganskou paštikou a oblíbené dezerty v rostlinné variantě. V současnosti již není veganská strava žádnou novinkou, a tak vám zkušené veganské cateringové společnosti jistě poradí i se slavnostním veganským svatebním dortem podle vašich požadavků.

Pozor si ale dejte i při výběru nápojů. Zejména pak vína nebo džusů. Právě ty totiž často procházejí procesem čiření, při kterém se využívají živočišné složky (želatina, vyzina nebo vaječné bílky). Dejte proto přednost vínu a džusům, která jsou označena veganským logem. Stejně tak se nezapomeňte se zajišťovatelem cateringu domluvit na výměně kravského mléka ke kávě za rostlinnou alternativu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang