8 druhů veganského mléka s vysokým obsahem bílkovin

Články

Trh s bezmléčnými výrobky je na vzestupu, což znamená, že jsou dnes k dispozici nejrůznější druhy veganských mléčných výrobků; některé mají vyšší obsah bílkovin než jiné. Které to jsou? Jaké je nejlepší veganské mléko?

Když přijde řeč na rostlinnou stravu, vždycky se objeví otázka ohledně bílkovin: „Rostlinné bílkoviny. Jak je to s nimi? Jak jich získat dostatek?“

Je to pochopitelné. Bílkoviny jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí. A většina populace byla vychována tak, že živočišné produkty jsou jejich definitivním zdrojem. V dnešní době je však v uličce s mléčnými výrobky spousta veganských mlék s vysokým obsahem bílkovin.

Kolik bílkovin je potřeba při veganské stravě?

Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které tělo využívá k výstavbě a obnově svalů a kostí a k tvorbě hormonů a enzymů. Slouží také jako zdroj energie.

Jaké množství bílkovin je při veganské stravě vhodné? Doporučená denní dávka činí 0,36 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Tato hodnota je ovlivněna dalšími faktory, včetně hmotnosti, úrovně aktivity a pohlaví.

Které veganské mléko má nejvíce bílkovin?

Pokud jste se nedávno rozhodli vzdát se mléčných výrobků a přejít na rostlinnou stravu – nebo možná jen toužíte obměnit svůj jídelníček – možná vás zajímá: „Které veganské mléko je nejlepší?“. Nebo přesněji: „Které veganské mléko dodá nejvíce proteinů?“ Zde jsou mléka seřazena podle obsahu bílkovin.

Hrachové mléko

Hrachové mléko je jedním z nejnovějších typů veganských mlék, které se objevily na trhu. Vyrábí se z hrachové bílkoviny. Kromě toho, že má vysoký obsah bílkovin, je také bez sóji a bez ořechů.

Bílkoviny v jednom šálku: V závislosti na značce je to 4 až 8 gramů.

Sójové mléko

Sójové mléko, které si získalo oblibu za dynastie Čching v Číně, je původně vedlejším produktem výroby tofu. Sójové mléko se vyrábí ze sójových bobů a vody, avšak mnoho značek obsahuje také zahušťovadla pro zlepšení struktury. Co se týče obsahu bílkovin, patří sójové mléko k těm s nejvyšším obsahem.

Bílkoviny v jednom šálku: V závislosti na značce je to 7-20 gramů.

Ovesné mléko

O slávě tohoto rostlinného mléka kolují legendy: budoucí vnoučata, neteře, synovci a sourozenci budou slýchat vyprávění o velkém nedostatku ovsa na konci a začátku minulého století.

Ovesné mléko je vhodné pro alergiky citlivé na sóju nebo ořechy.

Ovesné mléko je oblíbené z nejednoho důvodu: baristé se rozplývají nad tím, jak při přípravě latté mléko báječně pění.

Bílkoviny na šálek: Složení: 3 až 4 gramy

Konopné mléko

Konopné mléko má oříškovou chuť a krémovou konzistenci a hodí se do kávy, cereálií i smoothies. Konopí je také dobrým zdrojem rostlinných omega-3 mastných kyselin. Co se týče bílkovin, je konopí dobrou volbou.

Bílkoviny na šálek: 2-4 gramy

Lněné mléko

Lněné mléko se vyrábí ze lněných semínek (která jsou shodou okolností skvělou náhradou vajec při veganském pečení) a jeho textura je lehčí než u jiných rostlinných mlék. Má také jemnou chuť, takže se skvěle hodí pro míchání s veganským proteinovým práškem. Je také dobrým zdrojem rostlinných omega-3 mastných kyselin.

Bílkoviny na šálek: Složení: 3 gramy

Mandlové mléko

Mandlové mléko může být kontroverzní, protože pěstování mandlí je ve srovnání s jinými plodinami náročnější na vodu. K výrobě jedné sklenice mandlového mléka je potřeba 74 litrů vody. Přesto je mandlové mléko stále lepší než kravské, pokud jde o udržitelnost. Na jednu sklenici kravského mléka je potřeba 130 litrů vody.

Kromě toho mléko z mlékáren vypouští téměř třikrát více skleníkových plynů než mléko rostlinného původu a vyžaduje největší využití půdy. Pokud jde o obsah bílkovin, možná by se vegan měl poohlédnout jinde.

Bílkoviny na šálek: 1 gram

Kešu mléko

Kešu mléko je na tom s obsahem bílkovin ještě hůře. Pokud však hledáte extra krémové mléko do cereálií nebo kávy, s kešu mlékem chybu neuděláte.

Bílkoviny v jednom šálku: méně než 1 gram

Kokosové mléko

Pokud hledáte bílkoviny, kokosové mléko není to pravé. Ačkoli je lahodné, není to proteinový hrdina – obsahuje méně než gram bílkovin na šálek.

mBílkoviny v jednom šálku: Méně než 1 gram

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang