Je med veganský? Nepříliš sladká pravda o nehumánním průmyslu

Články


Včely jsou vystaveny genetické manipulaci, jejich úly jsou vykouřeny, jsou jim trhána křídla a nohy, a to vše proto, aby jim lidé mohli ukrást med – který je jejich palivem a životní prací a právem patří jim, ne lidem.

Včely mají staletou tradici, ale jejich kořeny nejsou tak organické, jak se na mnoha značkách masově vyráběných produktů tvrdí. Přestože včely medonosné způsobují většinu světového opylení, jejich populace klesá. Mnozí vědci a badatelé z toho viní používání pesticidů a intenzivní zemědělské metody. Je však med veganský?

Přírodní sladká omáčka s „magickými“ vlastnostmi se kdysi dokonce používala jako přísada do balzamovací tekutiny, stejně jako do koláčů a sýrů napříč historií. Je spojován s řadou zdraví prospěšných látek, protože obsahuje antioxidanty, které prokazatelně pomáhají snižovat krevní tlak.

Mnoho veganů se mu zcela vyhýbá. Důvodem je, že zahrnuje využívání zvířat. Jak uvádí Veganská společnost, „med vyrábějí včely pro včely“. Mnoho veganů ho považuje za stejný jako kravské mléko nebo konzumaci vajec, protože produkt vyrobený zvířetem není určen pro člověka.

Co je med?

Včely vyrábějí med sběrem nektaru z květů. Poté ho dopraví zpět do úlu a přemění na med. Podle organizace The Vegan Society je pro blaho včelstva „zásadní“.

Med vzniká tak, že včely medonosné sbírají nektar z kvetoucích rostlin a ve svém žaludku ho přeměňují ze složitých cukrů na jednoduché.

Včely medonosné stráví celou jarní a letní sezónu výrobou medu, aby jej mohly v úlu uskladnit na zimu.

Živí se pouze nektarem a pylem z květů, takže když nejsou žádné květy nebo je příliš chladno, aby se k nim dostaly, včely vyhladoví. Medem se neživí jednotlivé včely, ale celé včelstvo – to se v zimě skládá z královny a asi 10 000 dělnic.

Na planetě žije více než 20 000 druhů včel a jejich život trvá jen několik týdnů – což je dost dlouhá doba na to, aby se mohly rozmnožovat. Všechny druhy jsou závislé na potravě, kterou sbírají z kvetoucích rostlin.

Včely a životní prostředí

Když včely navštěvují květy pro svou potravu, přenášejí část pylu ze samčí části do samičí části květu, což umožňuje reprodukci semen a plodů, a proto jsou tak důležité pro zemědělství a ekosystém.

Opylují každé třetí sousto, které sníme, stejně jako ořechy, bobule a semena pro ptáky a savce v potravním řetězci a stromy a další vegetaci na planetě, která zadržuje uhlík v atmosféře.

Podle portálu Statista je na světě více než 90 milionů včelstev. Navzdory nezbytnosti medu pro přežití včel je jeho produkce obrovským mnohamilionovým trhem a jejich populace se zmenšuje.

Navíc z 2000 druhů volně žijících včel v Evropě hrozí vyhynutí každému desátému. Zároveň s tímto faktem spotřeba medu neustále roste, stejně jako jeho cena.

Proč vegani nejedí med

Pro většinu veganů nepřipadá konzumace medu v úvahu. Je to proto, že včely jsou hmyz a zvířata a vegani se vyhýbají produktům vyrobeným ze zvířat a zvířaty.

Stejně tak mnoha členům veganské komunity záleží na životním prostředí, na jehož ochraně se hmyz významně podílí. Mnoho vědců a odborníků se shoduje na tom, že úbytek opylovačů znamená pro životní prostředí katastrofu.

Profesorka Johanna Brunetová tvrdí, že by bez nich nemohla růst řada druhů ovoce a zeleniny. Lidé jsou závislí na rostlinách a rostliny na opylovačích. Pro udržení života na Zemi a ochranu lidského zdraví a přežití je třeba zachovat rovnováhu.

Jak se škodí včelám v medovém průmyslu?

Na základě studie o pesticidech používaných na zemědělských plodinách vědci prohlásili, že hlavní příčinou úbytku včelí populace na celém světě je insekticid neonikotinoid. Tato chemická látka je přítomna i v samotném medu.

Miliony včel zahynuly kvůli pesticidům, parazitům a špatné výživě. Je to důsledek způsobu hospodaření lidí, kteří využívají moderní a intenzivní zemědělství. To ve velkém měřítku způsobuje problémy s nemocemi.

Problémem je také nedostatek výživné potravy, protože včely jsou převáženy k opylování do jedné monokultury za druhou, v USA často tisíce kilometrů od sebe. Ta jim však neposkytuje zdravou stravu, takže je to opět také oslabí.

Podle The Vegan Society navíc cílený chov včel medonosných za účelem výroby medu ovlivňuje populaci ostatních včel. To vedlo k dobře zdokumentovanému úbytku druhů čmeláků. Někteří včelaři sbírají co nejvíce medu a místo toho nahrazují úl cukrovou náhražkou. Ta postrádá živiny obsažené v medu.

Zneužívány pro zisk

Mnoho včelařů používá nehumánní metody, aby si zajistili vlastní bezpečnost a dosáhli produkčních kvót, včetně usekávání křídel včelí královně, aby nemohla opustit kolonii, a zabíjení trubců za účelem získání spermatu k oplodnění královny.

Medu se lze snadno vyhnout výběrem chutných veganských variant, jako je agávový nektar nebo javorový sirup.

Mateří kašička, látka podobná želatině, se také často získává ze žláz včelích královen. Používá se v kosmetice. Benjamin říká, že jde o nejkrutější produkt, protože v průmyslovém měřítku ho mohou vyrábět pouze včely, s nimiž se zachází čistě jako se stroji na výrobu mateří kašičky.

A co mandle a avokádo?

Někteří však tvrdí, že každý, kdo jí mandle nebo avokádo, by měl zvážit stejně škodlivé procesy, které se používají k jejich výrobě.

Například v článku zveřejněném v časopise Scientific American se uvádí, že miliony včel medonosných jsou převáženy po USA, aby opylovaly mandloně. Stejnými postupy se opyluje i avokádo.

Tím, že jsou včely nuceny sbírat pyl a nektar z rozsáhlých ploch jediné plodiny, přicházejí o mnohem rozmanitější a výživnější stravu, kterou jim poskytují divoká stanoviště. Migrace také neustále vrací včely medonosné mezi období hojnosti a období na hranici hladu.

Spotřebitelům, kteří si chtějí koupit med, lze doporučit, aby podpořili místní včelaře, kteří vlastní jen malý počet včelstev a chovají se ke včelám dobře. Drobní chovatelé odebírají pouze přebytky a zajišťují včelám dostatek medu na zimu.

Veganské náhražky medu

Na trhu je spousta náhražek medu. Patří mezi ně javorový sirup, datlový sirup, nektar z agáve, sirup z hnědé rýže, kokosový nektar a veganská medovina.

Veganské náhražky medu jsou z velké části vyrobeny z přírodních zdrojů. Všichni, kteří váhají, zda med jíst, mohou místo něj vyzkoušet tyto:

  • Javorový sirup
  • Datlový sirup
  • Agávový nektar
  • Sirup z hnědé rýže
  • Kokosový nektar

Stejně jako rostlinná mléka nahrazují mléko kravské, také sladké rostlinné alternativy kvalitně nahradí med a jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang