Javorový sirup je sladký sirup vyráběný z mízy javorů, především javoru cukrového, černého a červeného. Javorový sirup lze použít ke slazení různých pokrmů a nápojů. Jeho chuť se obzvláště dobře snoubí se snídaňovými pokrmy, jako jsou palačinky, francouzské toasty a vafle.
Lze jej použít k přípravě koláčů, nadýchaných muffinů, sušenek a dalšího pečiva a je také lahodnou polevou na zmrzlinu, lívance a jogurt. Javorový sirup lze použít také ke slazení nápojů, jako je káva, čaj, nápoje s tapiokovými kuličkami nebo horká čokoláda.
Z tapioky lze připravit oblíbený tapiokový Bubble Tea.
Třídí se podle barvy a chuti. Nejsvětlejší třída, stupeň A Golden Delicate, má světlou barvu a jemnou, delikátní chuť. Stupeň A Amber Rich je středně tmavý sirup s výraznou, bohatou chutí, zatímco stupeň B má tmavou barvu a silnou, melasovou chuť.
Javorový sirup je výživné a zdraví prospěšné sladidlo a je skvělou alternativou zpracovaných cukrů. Má vysoký obsah antioxidantů a obsahuje důležité minerály, jako je vápník, draslík a mangan.
Je také dobrým zdrojem zinku, který je důležitý pro zdravý imunitní systém. Vegany je považován za veganskou náhražku medu. Navíc neobsahuje alergeny, takže je vhodný jako sladidlo pro děti i dospělé. Skvěle s ním můžete dochutit například recepty s domácím mandlovým máslem.
Ceny javorového sirupu v posledních letech rostou, což mnohé přimělo k tomu, aby zvážili alternativní sladidla a hledali způsoby, jak snížit spotřebu tohoto oblíbeného sirupu, nebo hledají javorový sirup v akci.
TIP: Přelijte svůj javorový sirup přes výborné jablečné muffiny.
Javorový sirup – výroba
Historie javorového sirupu je dlouhá a pestrá. Po tisíce let ho používali původní obyvatelé Ameriky. Javorový sirup se stále vyrábí stejným tradičním způsobem – vařením mízy z javorů. Proces sběru a vaření mízy se nazývá cukrování.
Výroba javorového sirupu začíná sběrem mízy z javorů během jarního tání. Míza se obvykle sbírá tak, že se do stromu vyvrtá malý otvor a do něj se vloží výtok nebo kohoutek. K produkci sirupu jsou používány javory ve věku od 30 let.
Výtěžnost z 1 stromu je průměrně 35 až 50 litrů mízy za sezónu. Z tohoto objemu se odpařením a filtrací vyrobí cca 1 až 2 litry javorového sirupu v závislosti na koncentraci cukru v míze na kterou má vliv třeba i počasí v sezóně. Míza se sbírá koncem měsíce února a během března, když po zimě začíná stromem proudit míza.
Doba sběru končí při déletrvajících teplotách nad bodem mrazu, ještě před nasazením pupenů. Míza se pak sbírá do kbelíků nebo sudů a převáží se do cukrovaru, kde se vaří a vyrábí sirup.
Vaření mízy vyžaduje pečlivou kontrolu, protože může trvat několik hodin, než se míza zredukuje na požadovanou hustotu. Míza se musí také neustále míchat a sledovat, aby se nepřipálila nebo nezkaramelizovala. Po vyvaření se míza filtruje, aby se odstranily veškeré nečistoty a zbytky.
Sirup se pak třídí podle barvy a chuti. Po roztřídění se sirup balí k prodeji. V závislosti na velikosti a typu balení jej lze nalézt v plechovkách, lahvích nebo džbánech. Javorový sirup je k dostání také v různých příchutích, například tradiční javorový, skořicový a pekanový.
Výroba javorového sirupu je tradicí, která se traduje již po staletí a dodnes je součástí mnoha kultur. Jedná se o pracný proces, ale konečným produktem je lahodný, sladký sirup, na kterém si pochutnává mnoho lidí.
Javorový sirup – složení
Čistý javorový sirup obsahuje pouze jednu složku: javorovou mízu. Do čistého javorového sirupu se nepřidávají žádné další složky, takže je zdravější alternativou jiných sladidel. Javorový sirup obsahuje řadu vitamínů a minerálů, včetně vápníku, hořčíku a draslíku.
Je také zdrojem antioxidantů a má protizánětlivé účinky. Přestože se složení javorového sirupu skládá pouze z jedné složky, existují různé druhy podle barvy a chuti.
Javorový sirup – recept na polevu
Javorový sirup je oblíbené sladidlo a oblíbená poleva na všechno možné od palačinek po zmrzlinu. Zde je chutný recept na polevu z javorového sirupu, který jistě potěší vaše chuťové pohárky.
- Tento recept na javorový sirup začíná jednoduchým základem z másla (v tomto případě použijte veganské máslo) a javorového sirupu. Začněte zahříváním hrnce na středním ohni.
- Na pánvi rozpusťte máslo a poté přidejte javorový sirup. Vše míchejte, dokud se máslo nerozpustí a sirup se nespojí.
- Jakmile je směs hotová, přidejte trochu hnědého cukru, špetku soli a špetku skořice. Přísady míchejte, dokud se vše nespojí. Poté snižte teplotu na minimum a směs vařte, dokud nezhoustne, přibližně pět minut.
- Jakmile sirup zhoustne, stáhněte jej z ohně a nechte vychladnout. Sirup můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až dva týdny.
- Když jste připraveni sirup použít, je ideální na palačinky, ovesnou kaši, vafle a další oblíbené snídaně.
- Můžete z něj také připravit lahodnou polevu na pečenou zeleninu, grilované maso a pečivo.
Javorový sirup – recept na palačinky s javorovým sirupem
Bez téhle lahůdky je pravá americká nebo kanadská snídaně nepředstavitelná. Javorový sirup můžete použít jako zdravé sladidlo. Dodává studeným i teplým pokrmům zajímavou chuť. Nezapomínejte ale, že i když zdravější, stále je to sladidlo a není třeba to s ním přehánět.
Veganské palačinky s javorovým sirupem – ingredience
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 1 šálek rostlinného mléka (například mandlového, sójového nebo kokosového)
- 2 lžičky jablečného octa
- 3 lžíce rozpuštěného veganského másla nebo rostlinného oleje
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- Javorový sirup, na podávání
Veganské palačinky s javorovým sirupem – postup
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr.
- V samostatné míse smíchejte rostlinné mléko, ocet, rozpuštěné veganské máslo a vanilkový extrakt.
- Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středním plameni. Nastříkejte sprej na vaření nebo lehce potřete veganským máslem.
- Na pánev nalijte 1/4 šálku těsta na každou palačinku. Vařte asi 2 minuty, nebo dokud okraje nezačnou vypadat suché a nevytvoří se bubliny. Palačinky obraťte a vařte další 1-2 minuty.
- Palačinky podávejte s javorovým sirupem a pochutnejte si.