Javorový sirup – recept

Veganské recepty

Javorový sirup je sladký sirup vyráběný z mízy javorů, především javoru cukrového, černého a červeného. Javorový sirup lze použít ke slazení různých pokrmů a nápojů. Jeho chuť se obzvláště dobře snoubí se snídaňovými pokrmy, jako jsou palačinky, francouzské toasty a vafle.

Lze jej použít k přípravě koláčů, nadýchaných muffinů, sušenek a dalšího pečiva a je také lahodnou polevou na zmrzlinu, lívance a jogurt. Javorový sirup lze použít také ke slazení nápojů, jako je káva, čaj, nápoje s tapiokovými kuličkami nebo horká čokoláda.

Třídí se podle barvy a chuti. Nejsvětlejší třída, stupeň A Golden Delicate, má světlou barvu a jemnou, delikátní chuť. Stupeň A Amber Rich je středně tmavý sirup s výraznou, bohatou chutí, zatímco stupeň B má tmavou barvu a silnou, melasovou chuť.

Javorový sirup je výživné a zdraví prospěšné sladidlo a je skvělou alternativou zpracovaných cukrů. Má vysoký obsah antioxidantů a obsahuje důležité minerály, jako je vápník, draslík a mangan.

Je také dobrým zdrojem zinku, který je důležitý pro zdravý imunitní systém. Vegany je považován za veganskou náhražku medu. Navíc neobsahuje alergeny, takže je vhodný jako sladidlo pro děti i dospělé. Skvěle s ním můžete dochutit například recepty s domácím mandlovým máslem.

Ceny javorového sirupu v posledních letech rostou, což mnohé přimělo k tomu, aby zvážili alternativní sladidla a hledali způsoby, jak snížit spotřebu tohoto oblíbeného sirupu, nebo hledají javorový sirup v akci.

TIP: Přelijte svůj javorový sirup přes výborné jablečné muffiny.

Javorový sirup je výživné a zdraví prospěšné sladidlo a je skvělou alternativou zpracovaných cukrů.

Javorový sirup – výroba

Historie javorového sirupu je dlouhá a pestrá. Po tisíce let ho používali původní obyvatelé Ameriky. Javorový sirup se stále vyrábí stejným tradičním způsobem – vařením mízy z javorů. Proces sběru a vaření mízy se nazývá cukrování.

Výroba javorového sirupu začíná sběrem mízy z javorů během jarního tání. Míza se obvykle sbírá tak, že se do stromu vyvrtá malý otvor a do něj se vloží výtok nebo kohoutek. K produkci sirupu jsou používány javory ve věku od 30 let.

Výtěžnost z 1 stromu je průměrně 35 až 50 litrů mízy za sezónu. Z tohoto objemu se odpařením a filtrací vyrobí cca 1 až 2 litry javorového sirupu v závislosti na koncentraci cukru v míze na kterou má vliv třeba i počasí v sezóně. Míza se sbírá koncem měsíce února a během března, když po zimě začíná stromem proudit míza.

Doba sběru končí při déletrvajících teplotách nad bodem mrazu, ještě před nasazením pupenů. Míza se pak sbírá do kbelíků nebo sudů a převáží se do cukrovaru, kde se vaří a vyrábí sirup.

Vaření mízy vyžaduje pečlivou kontrolu, protože může trvat několik hodin, než se míza zredukuje na požadovanou hustotu. Míza se musí také neustále míchat a sledovat, aby se nepřipálila nebo nezkaramelizovala. Po vyvaření se míza filtruje, aby se odstranily veškeré nečistoty a zbytky.

Sirup se pak třídí podle barvy a chuti. Po roztřídění se sirup balí k prodeji. V závislosti na velikosti a typu balení jej lze nalézt v plechovkách, lahvích nebo džbánech. Javorový sirup je k dostání také v různých příchutích, například tradiční javorový, skořicový a pekanový.

Výroba javorového sirupu je tradicí, která se traduje již po staletí a dodnes je součástí mnoha kultur. Jedná se o pracný proces, ale konečným produktem je lahodný, sladký sirup, na kterém si pochutnává mnoho lidí.

Javorový sirup se třídí podle barvy a chuti.

Javorový sirup – složení

Čistý javorový sirup obsahuje pouze jednu složku: javorovou mízu. Do čistého javorového sirupu se nepřidávají žádné další složky, takže je zdravější alternativou jiných sladidel. Javorový sirup obsahuje řadu vitamínů a minerálů, včetně vápníku, hořčíku a draslíku.

Je také zdrojem antioxidantů a má protizánětlivé účinky. Přestože se složení javorového sirupu skládá pouze z jedné složky, existují různé druhy podle barvy a chuti.

Čistý javorový sirup obsahuje pouze jednu složku: javorovou mízu.

Javorový sirup – recept na polevu

Javorový sirup je oblíbené sladidlo a oblíbená poleva na všechno možné od palačinek po zmrzlinu. Zde je chutný recept na polevu z javorového sirupu, který jistě potěší vaše chuťové pohárky.

  1. Tento recept na javorový sirup začíná jednoduchým základem z másla (v tomto případě použijte veganské máslo) a javorového sirupu. Začněte zahříváním hrnce na středním ohni.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo a poté přidejte javorový sirup. Vše míchejte, dokud se máslo nerozpustí a sirup se nespojí.
  3. Jakmile je směs hotová, přidejte trochu hnědého cukru, špetku soli a špetku skořice. Přísady míchejte, dokud se vše nespojí. Poté snižte teplotu na minimum a směs vařte, dokud nezhoustne, přibližně pět minut.
  4. Jakmile sirup zhoustne, stáhněte jej z ohně a nechte vychladnout. Sirup můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až dva týdny.
  5. Když jste připraveni sirup použít, je ideální na palačinky, ovesnou kaši, vafle a další oblíbené snídaně.
  6. Můžete z něj také připravit lahodnou polevu na pečenou zeleninu, grilované maso a pečivo.

Javorový sirup – recept na palačinky s javorovým sirupem

Bez téhle lahůdky je pravá americká nebo kanadská snídaně nepředstavitelná. Javorový sirup můžete použít jako zdravé sladidlo. Dodává studeným i teplým pokrmům zajímavou chuť. Nezapomínejte ale, že i když zdravější, stále je to sladidlo a není třeba to s ním přehánět.

Chuť javorového sirupu se obzvláště dobře snoubí se snídaňovými pokrmy, jako jsou palačinky, francouzské toasty a vafle.

Veganské palačinky s javorovým sirupem – ingredience

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 šálek rostlinného mléka (například mandlového, sójového nebo kokosového)
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 3 lžíce rozpuštěného veganského másla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • Javorový sirup, na podávání

Veganské palačinky s javorovým sirupem – postup

  1. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr.
  2. V samostatné míse smíchejte rostlinné mléko, ocet, rozpuštěné veganské máslo a vanilkový extrakt.
  3. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Rozehřejte nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středním plameni. Nastříkejte sprej na vaření nebo lehce potřete veganským máslem.
  5. Na pánev nalijte 1/4 šálku těsta na každou palačinku. Vařte asi 2 minuty, nebo dokud okraje nezačnou vypadat suché a nevytvoří se bubliny. Palačinky obraťte a vařte další 1-2 minuty.
  6. Palačinky podávejte s javorovým sirupem a pochutnejte si.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang