Vegan zmrzlina – recept na domácí vegan zmrzlinu a kde koupit zmrzlinu pro vegany

Recepty

Zmrzlina je oblíbená pochoutka mezi dětmi i dospělými. Veganská zmrzlina se dá vyrobit doma nebo si na ni lze zajít do města. Kam pro ni a jak si udělat vlastní zmrzlinu? Z jakých ingrediencí je zmrzlina pro vegany?

Dnes existuje mnoho variant zmrzlin. Kromě ovocných jsou to třeba makové, oříškové či fazolové, špenátové apod. Lidé zkrátka rádi experimentují a fantazii se meze nekladou. Těch veganských je také plno a vychutnat si je může úplně každý.

Zmrzlinu má každý rád. Proč si vegan zmrzlinu nevyrobit sami doma z těch nejlepších surovin?

Domácí vegan zmrzlina

Základem pro klasickou zmrzlinu je smetana a mléko, proto je zapotřebí zvolit alternativu. Nejlepší je kokosové mléko a smetana. Vybrat se dá samozřejmě i sójová nebo oříšková varianta. Pak už stačí jen ovoce, případně sladidlo nebo bylinky na dochucení.

Veganská zmrzlina je sladká pochoutka, protože ovoce samo o sobě má dost cukrů. Kdo si život rád přisladí ještě o trochu víc, pak může použít agávový sirup, kokosový cukr nebo xylitol či stévii. Chutnat bude i zmrzlina bez cukru.

Pro zmrzlinu už se nemusí chodit daleko. Stačí si ji jednoduše vyrobit doma.

I když ovoce je dobré vybírat sezóně, takové banány si člověk může pořídit vždy. Zmrzlina z banánů nazývaná také jako nana cream je sladký a chutný dezert. Postup na přípravu je sepsaný níže.

Jaké další dezerty si mohou vegani vychutnat? Za vyzkoušení stojí malinová buchta, francouzské toasty, veganský dort, řepové brownies nebo meruňkový dort.

Tolik pochoutek pro milovníky dezertů by se našlo. Nicméně dnes je řeč o veganské zmrzlině, a také o její výrobě doma. Jaké jsou recepty na zmrzlinu pro vegany?

Veganská zmrzlina s jahodami patří mezi velmi oblíbené. Jahody se dají nahradit jakýmkoli sezónním nebo mraženým ovocem.

Vegan zmrzlina recept

První z receptů na veganskou domácí zmrzlinu je velmi jednoduchý. Základ tvoří vanilka. Výslednou chuť ovlivní vybrané ovoce i kokosové mléko.

Ingredience:

  • 650 ml kokosového mléka v plechovce
  • 800 ml rostlinného mléka
  • 12 lžic kukuřičného škrobu
  • 8 lžic agávového sirupu
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
  • ovoce mražené nebo čerstvé

Postup:

Mléka slejeme dohromady. Polovinu přivedeme k varu a do druhé poloviny přimícháme škrob, sirup, sůl a vanilkový lusk. Tuto směs nalejeme do horkého mléka a mícháme do zhoustnutí. Hotovou směs přelijeme do nádoby s víkem a dáme zamrazit. Zmrzlinu můžeme servírovat jen tak nebo posypat ovocem.

Veganská zmrzlina z ovoce je nejrychlejší a nejjednodušší varianta. Dochutit se dá oříšky, bylinkami i oříškovým máslem.

Zmrzlina bez cukru pro vegany

Velmi jednoduchý recept je na ovocnou dřeň. Recept je snadný, zdravý a vhodný pro vegany i malé děti.

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • špetka soli

Postup:

Suroviny rozmixujeme a přelijeme do formiček na nanuky. Necháme zamrazit a pak už si jen vychutnáváme rychlou zdravou zmrzlinu.

Nanuky nebo kopečková zmrzlina? To už záleží na tom, kdo co preferuje. Třeba melounová by byla skvělá zmrzlina i dřeň.

Domácí vegan zmrzlina ze zmrzlinovače

Kdo vlastní přístroj na výrobu zmrzliny, může se pokusit o profesionálnější postup. Recept na vanilkovo-oříškovou vegan zmrzlinu lze zkusit samozřejmě i bez zmrzlinovače.

Ingredience:

  • 1 šálek kešu oříšků namočených přes noc ve vodě (scezených)
  • 2 plechovky kokosového mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky mořské soli

Postup:

Ve vysokorychlostním mixéru rozmixujeme namočené kešu ořechy, kokosové mléko, vanilkový lusk, cukr a sůl, dokud nebudou zcela hladké. Mixujeme cca 2-4 minuty při vysoké rychlosti. Směs by měla být 100% hladká, takže klidně mixujte déle, dokud si nebudete jisti, že jsou všechny kešu rozmixované.

Poté nalijeme směs do nádoby nebo necháme v mixéru a zakryjeme. Umístíme do lednice na 4 hodiny na nejchladnější místo. Po vychlazení si nastavíme zmrzlinový stroj a umístíme mrazicí základnu zmrzlinovače do stroje. Přelijeme zmrzlinovou směs a stáčíme do husté a hladké konzistence.

Měkkou servírovanou zmrzlinu vložíme do nádoby a uhladíme. Poté vložíme do mrazáku na alespoň 4 hodiny a snažíme se vydržet ji nesníst dříve.

Jak se zbavit hnědých banánů? Jednoduše. Stačí je zamrazit a výborná zmrzlina je na světě.

Nana cream

Již zmiňovaný nana cream je zmrzlina z mražených banánů, kterou lze dochutit bylinkami, dalším ovocem, oříšky nebo oříškovým máslem.

Ingredience:

  • 3 přezrále banány
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 300 g ovoce (jahody, borůvky, maliny)
  • hrst máty nebo bazalky

Postup:

Oloupané banány nakrájíme na plátky nebo kostičky a vložíme do sáčku nebo misky. Necháme zamrazit přes noc. Druhý den vhodíme mražené banány do vysokorychlostního mixéru a přidáme zbylé ingredience. Zde je dobré chvíli počkat, aby zmražené banány, případně další ovoce, polevilo a dobře se rozmixovalo. Necháme pracovat mixér dokud nezískáme krémovou konzistenci. A to je vše. Můžeme servírovat.

Na veganskou zmrzlinu lze zajít i do vybraných podniků.

Kde koupit vegan zmrzlinu

Kdo nechce zmrzlinu vyrábět doma, může si na ní zajít ven nebo si ji domů pořídit. Veganská kuchyně se už rozšířila i v Čechách a je tedy z čeho vybírat.

Mezi známé pražské podniky s kvalitní veganskou zmrzlinou patří Angelato, Puro, Creme de la Creme, Ovocný Světozor, Zmrzlinář nebo Vegan ice cream & coffee. V Brně pak třeba Gelatovárna nebo Božský kopeček. Jistě se jich najde mnohem více.

Veganskou zmrzlinu si lze koupit také v supermarketu. Stačí se zaměřit na značky jako Alpro, Optimistic. Zmrzliny pro vegany prodává i značka Magnum nebo Ben a Jerry’s.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang