Studená polévka gazpacho potěší zejména v horkých letních dnech, může se však jednat o lehký oběd či večeři v kterémkoliv ročním období. Recepty na gazpacho jsou rychlé, jednoduché a přesto zasytí. Jak vypadá recept na polévku gazpacho, jaký má gazpacho původ a o co se vlastně jedná?
Kdo hledá tipy na to, co uvařit rychle a jednoduše, nemusí již hledat dál. Gazpacho je totiž tím pravým pro všechny nenáročné kuchaře, kteří si však přesto rádi pochutnají. Gazpacho recept nevyžaduje náročné ingredience. Ty jsou dostupné v běžných supermarketech.
Protože se veganské gazpacho skládá výhradně ze zeleniny a koření, může být součástí každého zdravého jídelníčku. Pokud tedy někdo přemýšlí nad tím, jak rychle zhubnout břicho či další problematické partie, může gazpacho do své stravy zařadit.
Cvičení je totiž sice důležitou částí hubnutí a zdravého životního stylu obecně, strava je však stejně důležitá. Z čeho konkrétně se skládá výborná studená polévka gazpacho a jaké recepty na gazpacho existují?
TIP: Z rajčat se dá připravit i rychlý studený rajčatový salát s cibulí. Buď samostatně nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.
Španělské gazpacho – co je gazpacho a jak se jí?
Co je to gazpacho? Mnoho lidí již o tomto pokrmu jistě slyšelo, stále si však nemusí být jistí tím, co je gazpacho konkrétně. Gazpacho je španělská polévka z čerstvé zeleniny, která se podává za studena. Pro svůj původ se tak často označuje jako španělské gazpacho.
Podává se jako polévka, avšak k nalezení je i jako nápoj podávaný ve vysokých sklenicích. Ve španělských supermarketech je k maní také v hotové podobě. Podávat se může s čerstvou zeleninou navrch nebo s krutony. Místo krutonů se lze s chutí zakousnout do křupavé indické placky paratha, kterou zvládne připravit každý během půl hodiny.
Strávníci se zájmem o historii a původ této zajímavé španělské pochutiny mohou sjet na konec článku, který původ gazpacha přibližuje. Nyní je však čas podívat se na recept na polévku gazpacho, ingredience a přesný postup.
Studená polévka gazpacho – ingredience
Veganskou stravu tato polévka jistě potěší, protože se skládá výhradně ze zeleniny a koření. Není tedy v podstatě potřeba nic nahrazovat rostlinnými alternativami. Postačí čerstvá zelenina a kvalitní bylinky či další koření.
Co je potřeba na osvěžující španělské gazpacho?
- 5-6 rajčat
- 1 červená cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 zelená paprika
- 1 okurka
- 5 lžic olivového oleje
- 1 citron
- sůl a pepř
Recepty na gazpacho se od sebe mohou mírně lišit. Záleží také na tom, jaké ingredience jsou momentálně k mání. Zelená paprika tak může být jednoduše nahrazena červenou a pokud v lednici zbývají 2 stroužky česneku místo 3, tak se také nic neděje.
Milovníci ostrého jídla si do polévky mohou přidat také kousek chilli papričky. Některé recepty využívají také umeocet, který je typické pro svou výraznou slano-kyselou chuť. Tento ocet je tedy možné využít pro dochucení.
TIP: S příchodem sychravého podzimu každý jistě ocení vegan polévku pho, která zahřeje organismus a provoní celý byt.
Jak udělat gazpacho – jednoduchý postup
Studená polévka gazpacho je vhodným receptem i pro začínající kuchaře. Odpověď na otázku, jak udělat gazpacho, je totiž velmi snadná. Stačí vše rozmixovat dohromady a chutný pokrm je na světě.
Postup: Zeleninu nejprve zbavíme semínek a poté nakrájíme na kousky. Komu vadí slupky z rajčat, může je před mixováním oloupat. Běžně se však zpracovávají rajčata celá. Část nakrájené zeleniny si také můžeme dát stranou pro ozdobení hotové polévky.
Nakrájenou zeleninou vhodíme do mixéru, do kterého přidáme i šťávu z citronu, olivový olej, sůl a pepř. Vše rozmixujeme. Hotové gazpacho necháme vychladit v lednici několik hodin. Polévku můžeme ozdobit nakrájenou zeleninou na menší kousky nebo krutony.
Hotový pokrm lze dozdobit také lístky bazalky spolu s pár kolečky chilli. Dozdobit polévku je možné také olivovým olejem, oreganem nebo dalšími bylinkami, které jsou zrovna po ruce. Pro výraznější dochucení polévky je skvělou volbou pesto z bazalky.
TIP: Mixér nejen na polévku gazpacho je možné sehnat na e-shopu Tescoma.
Polévka gazpacho – původ
Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, původ gazpacha je třeba hledat ve Španělsku. Recept na polévku gazpacho má svůj původ konkrétně v Andalusii. Jedná se o historické území jihu Španělska při pobřeží Středozemního moře.
Zejména v létě se tato oblast vyznačuje vysokými teplotami, a proto jsou osvěžující pokrmy jako je právě studené gazpacho velmi vyhledávané. Kromě vynikající kuchyně se Andalusie může pyšnit i krásnými historickými městy, mezi které patří např. Sevilla, Córdoba, Granada či Cádiz.
Tato polévka pochází z období krátce po startu španělské kolonizace Ameriky v roce 1492. Suroviny jako rajčata a papriky se pak z Ameriky začaly dostávat do Evropy a gazpacho a další typické pokrmy mohly vzniknout.
Každá španělská rodina v této oblasti má pravděpodobně vlastní vyšperkovaný recept na to nejlepší gazpacho. Co však platí vždy je, že čerstvá zelenina je tou nejlepší volbou pro tuto polévku.
Alternativy gazpacha – další studené i teplé polévky
Raw strava a raw polévky mohou být pro mnohé výmyslem poslední doby. Jak je však vidět, původ a historie gazpacha sahá poměrně daleko. Podobně je na tom i bulharská polévka tarator, jejíž základem je okurka. Tyto polévky poslouží jako skutečně zdravá večeře.
Kdo by rád tomatovou polévku, avšak v teplé úpravě, může vyzkoušet např. rajskou polévku s rýží nebo thajskou rajčatovou polévku. Z dalších více klasických zeleninových polévek se nabízí např. česnečka, hrachová polévka s krutony nebo chřestová polévka.
Poměrně snadná na přípravu je i pórková polévka nebo klasický zeleninový vývar. Kdo si přeje v kuchyni trochu zaexperimentovat může vyzkoušet např. polévku harira, africkou arašídovou polévku nebo gulášovku s hlívou.