
V dobách nedávno minulých mu říkali špargl, dnes je znám hlavně jako chřest. Nesporné zdravotní benefity mu vydláždily cestu mezi superpotraviny a nejedna veganská komunita se mu klaní k nohám. Respektive ke stonkům. Co je chřest a jaká je nejlepší chřestová polévka?
Asparagus neboli chřest není v české kotlině žádnou neznámou. Holdovala mu už císařovna Sissi, jež na chřest pěla četné ódy a rozesílala děkovné dopisy. Rostlinná strava zažívá v poslední době obrovský rozmach, a přesto si chřest do českých žaludků klestí cestu stále velmi zvolna.
Běžný český strávník ve své sladkobolné nevědomosti neví, o co se připravuje. Ačkoli chřestu jedni nemohou přijít na chuť (doslova), druzí na něj nedají dopustit. A za pravdu jim dávají odborníci na zdravou výživu, dietologové i lékaři.
Blahodárné účinky chřestu na tělo i ducha jsou nesporné. Chřest (ať už zelený, bílý či fialový) v celé své úzké, podlouhlé podobě je ztělesněním esenciálních vitamínů, minerálů, antioxidantů, aminokyselin a vlákniny.
TIP: Polévek vhodných pro vegany jsou desítky. Mezi oblíbené veganské polévky patří mrkvová polévka se zázvorem, gulášová polévka s hlívou ústřičnou, rajská polévka s rýží, česneková polévka, marocká harira polévka a nesmí chybět krásně zelená hrachová polévka.
V teplých dnech je osvěžující studená polévka tarator či gazpacho.
Neobsahuje takřka žádné tuky, je nízkokalorický, a proto vhodný k redukci váhy a hubnutí. Díky obsahu vlákniny (2 g na 100 g, což je 7% doporučené denní dávky) však dokáže zasytit na delší dobu. Vláknina zvětšuje objem stolice, čímž podporuje vyprazdňování, látkovou výměnu a odbourává nadýmání.
Chřest je přirozený antioxidant. Působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu, srdce, redukuje riziko infarktu myokardu, omezuje vznik křečových žil, podporuje srážlivost krve, ulevuje artritidě a revmatismu, a díky draslíku bojuje proti hypertenzi čili vysokému krevnímu tlaku.

Kyselina listová, jež je v chřestu zastoupená jako vitamín B9 rovnými 200 mikrogramy, je nezbytná pro správný vývoj plodu v těhotenství a tvorbu nové DNA. Výrazně tudíž redukuje pravděpodobnost vzniku vývojových vad v oblasti míchy a mozku, předčasného porodu nebo spontánního potratu.
Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu nových buněk v lidském těle. Chřest je tak důležitou potravinou, kterou by měly ženy jíst v těhotenství.
Výživové hodnoty
Chřestu lidstvo dále vděčí za vysoké soustředění, klidný spánek a v neposlední řadě za zvýšené libido. Přírodní afrodiziakum podněcuje tvorbu ženského estrogenu a mužského testosteronu.
Jaké jsou konkrétně výživové hodnoty chřestu?
Chřest 100 g | |
22 kcal | 94 kJ |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 4 g |
Tuky | 0,2 g |
Vláknina | 2 g |
Vitamín A | 800 mikrogramů |
Vitamín B9 (kyselina listová) | 200 mikrogramů |
Vitamín C | 80 mg |
Vitamín E | 12 mg |
Draslík | 2 000 mg |
Železo | 14 mg |
Zinek | 10 mg |
Jód | 150 mikrogramů |
Chřest je jarní zeleninou s dužnatým plodem. V ČR je chřestová sezóna velmi krátká. Počíná dubnem a končí červnem, v lepším případě trvá až do konce šestého měsíce. „Poté už je chuť chřestu nahořklá a není tak dobrá“, říká pěstitel Vítězslav Bárta, z rodinné firmy Asparagus Moravia.
Skladovat chřest v ledničce je otázka maximálně několika dní. Nejenom, že je chuťově vynikající a nezdrží se netknutý příliš dlouho, také není vhodné jej nechat pozvolna vadnout a ztrácet živiny. Pomůže chřest zabalit do vlhké utěrky. Je-li mírně povadlý, lze mu navrátit svěžest namáčením ve vodě.
Co se zamrazování týče, je vhodnější uložit do mrazícího boxu spíše již tepelně zpracovaný chřest, nežli čerstvý. Po rozmražení totiž čerstvý chřest působí velmi povadle a nevzhledně. Neboť nejlepší chřest je ten, který ještě ráno ležel na poli.

Příprava chřestu je rychlá a relativně bezpracná. Chřest se dá vařit, zapékat, grilovat, dusit v páře, vytvořit z něj polévku s chřestem, nebo jej blanšírovat. To znamená krátce spařit v horké vodě a následně šokově ochladit. Tímto procesem chřest změkne, avšak zachová si delikátní křupavost.
Z chřestu vznikají bezkonkurenční výtečné chřestové polévky, ať už coby vývar nebo svěží chřestový krém. Chřestová krémová polévka je vhodná spíše než pro vegany pro vegetariány, poněvadž se do polévky přidává smetana, která díky mléčným složkám nespadá do vegan stravy.
Při přípravě chřestové polévky, která spolu s nápoji pomáhá dodržovat pitný režim, je třeba nejprve zpracovat samotné chřestové tyčinky. Odříznout dřevnatou část a pokrájet. Pozor, odkrojením špiček se člověk zbytečně ochuzuje o to nejlepší.
Polévek z chřestu a receptů na chřestovou polévku může být celá řada. Polévka ze zeleného chřestu, polévka z bílého chřestu, chřestová polévka s brambory, atd. „Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem je v tom, že bílý je neustále přikryt zeminou nebo neprůhlednou fólií. Zelený, to je jen fotosyntéza. Důvodem je diametrálně odlišná chuť, slunce mu dá takovou sladkost a jinou vůni,“ říká Bárta.

K výrobě lehké chřestové polévky je potřeba:
- 250 g chřestu
- 1 cibule
- 350 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1,5 l vody nebo vývaru
- sůl, pepř, provensálské koření
Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme cibulku a nakrájený chřest. Zalijeme vývarem a spolu s kousky brambor a česnekem zhruba 30 minut povaříme. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem a ozdobíme petrželkou nebo špičkami chřestu.