Chřestová polévka – nejlepší recept

Veganské recepty

V dobách nedávno minulých mu říkali špargl, dnes je znám hlavně jako chřest. Nesporné zdravotní benefity mu vydláždily cestu mezi superpotraviny a nejedna veganská komunita se mu klaní k nohám. Respektive ke stonkům. Co je chřest a jaká je nejlepší chřestová polévka?

Asparagus neboli chřest není v české kotlině žádnou neznámou. Holdovala mu už císařovna Sissi, jež na chřest pěla četné ódy a rozesílala děkovné dopisy. Rostlinná strava zažívá v poslední době obrovský rozmach, a přesto si chřest do českých žaludků klestí cestu stále velmi zvolna.

Polévka z chřestu – zdravý zázrak

Běžný český strávník ve své sladkobolné nevědomosti neví, o co se připravuje. Ačkoli chřestu jedni nemohou přijít na chuť (doslova), druzí na něj nedají dopustit. A za pravdu jim dávají odborníci na zdravou výživu, dietologové i lékaři.

Blahodárné účinky chřestu na tělo i ducha jsou nesporné. Chřest (ať už zelený, bílý či fialový) v celé své úzké, podlouhlé podobě je ztělesněním esenciálních vitamínů, minerálů, antioxidantů, aminokyselin a vlákniny.

TIP: Polévek vhodných pro vegany jsou desítky. Mezi oblíbené veganské polévky patří mrkvová polévka se zázvorem, gulášová polévka s hlívou ústřičnou, rajská polévka s rýží, česneková polévka, marocká harira polévka, cuketová polévka a nesmí chybět krásně zelená hrachová polévka.

V teplých dnech je osvěžující studená polévka tarator či gazpacho.

Proč jíst chřest a chřestovou polévku?

Chřest neobsahuje takřka žádné tuky, je nízkokalorický, a proto vhodný k redukci váhy a hubnutí. Díky obsahu vlákniny (2 g na 100 g, což je 7% doporučené denní dávky) však dokáže zasytit na delší dobu. Vláknina zvětšuje objem stolice, čímž podporuje vyprazdňování, látkovou výměnu a odbourává nadýmání.

Chřest je přirozený antioxidant. Působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu, srdce, redukuje riziko infarktu myokardu, omezuje vznik křečových žil, podporuje srážlivost krve, ulevuje artritidě a revmatismu, a díky draslíku bojuje proti hypertenzi čili vysokému krevnímu tlaku.

Chřest je ideální potravinou pro diabetiky, neboť coby přírodní diuretikum nezadržuje vodu v těle. Tím ovšem léčivé vlastnosti chřestu zdaleka nekončí.

Kyselina listová, jež je v chřestu zastoupená jako vitamín B9 rovnými 200 mikrogramy, je nezbytná pro správný vývoj plodu v těhotenství a tvorbu nové DNA. Výrazně tudíž redukuje pravděpodobnost vzniku vývojových vad v oblasti míchy a mozku, předčasného porodu nebo spontánního potratu.

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu nových buněk v lidském těle. Chřest je tak důležitou potravinou, kterou by měly ženy jíst v těhotenství.

Výživové hodnoty

Chřestu lidstvo dále vděčí za vysoké soustředění, klidný spánek a v neposlední řadě za zvýšené libido. Přírodní afrodiziakum podněcuje tvorbu ženského estrogenu a mužského testosteronu.

Jaké jsou konkrétní výživové hodnoty chřestu?

Chřest 100 g
22 kcal 94 kJ
Bílkoviny2 g
Sacharidy 4 g
Tuky 0,2 g
Vláknina2 g
Vitamín A800 mikrogramů
Vitamín B9 (kyselina listová)200 mikrogramů
Vitamín C 80 mg
Vitamín E12 mg
Draslík 2 000 mg
Železo14 mg
Zinek10 mg
Jód 150 mikrogramů

Chřest je jarní zeleninou s dužnatým plodem. V ČR je chřestová sezóna velmi krátká. Počíná dubnem a končí červnem, v lepším případě trvá až do konce šestého měsíce. Poté už je chuť chřestu nahořklá a není tak dobrá.

Skladovat chřest v ledničce je otázka maximálně několika dní. Nejenom, že je chuťově vynikající a nezdrží se netknutý příliš dlouho, také není vhodné jej nechat pozvolna vadnout a ztrácet živiny. Pomůže chřest zabalit do vlhké utěrky. Je-li mírně povadlý, lze mu navrátit svěžest namáčením ve vodě.

Co se zamrazování týče, je vhodnější uložit do mrazícího boxu spíše již tepelně zpracovaný chřest či polévku z chřestu, nežli čerstvý. Po rozmražení totiž čerstvý chřest působí velmi povadle a nevzhledně. Nejlepší chřest je ten, který ještě ráno ležel na poli.

Čerstvost chřestu se pozná na první pohled. Je-li opravdu čerstvý, nepůjde jej ohnout. Ihned se zlomí. Ohnutelný gumový chřest se ztvrdlými suchými konci už je za zenitem.

Příprava zeleného chřestu

Příprava chřestu je rychlá a relativně bezpracná. Chřest se dá vařit, zapékat, grilovat, dusit v páře, vytvořit z něj polévku s chřestem, nebo jej blanšírovat. To znamená krátce spařit v horké vodě a následně šokově ochladit. Tímto procesem chřest změkne, avšak zachová si delikátní křupavost.

Z chřestu vznikají bezkonkurenční výtečné chřestové polévky, ať už coby vývar nebo svěží chřestový krém. Chřestová krémová polévka je vhodná spíše než pro vegany pro vegetariány, poněvadž se do polévky přidává smetana, která díky mléčným složkám nespadá do vegan stravy.

Při přípravě polévky z chřestu, která spolu s nápoji pomáhá dodržovat pitný režim, je třeba nejprve zpracovat samotné chřestové tyčinky. Odříznout dřevnatou část a pokrájet. Pozor, odkrojením špiček se člověk zbytečně ochuzuje o to nejlepší.

Polévek z chřestu a receptů na chřestovou polévku může být celá řada. Polévka ze zeleného chřestu, polévka z bílého chřestu, chřestová polévka s brambory, atd. Vedle polévek jsou výborné i jiné recepty, například zelený nebo bílý chřest na pánvi.

Rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem je v tom, že bílý je neustále přikryt zeminou nebo neprůhlednou fólií. Zelený, to je jen fotosyntéza. Sunce dodá zelenému chřestu sladkost a jinou vůni.

Chřestová polévka ze zeleného chřestu je lahůdkou jak pro vegany, tak pro všechny ostatní strávníky.

Recept na chřestovou polévku je velmi jednoduchý, dá se však všelijak obměňovat. Polévka z chřestu tak může chutnat pokaždé trochu jinak.

Lehká chřestová polévka – recept

Lehká polévka z chřestu je oblíbená především v jarních a letních měsících.

Ingredience:

  • 250 g chřestu
  • 1 cibule
  • 350 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1,5 l vody nebo vývaru
  • sůl, pepř, provensálské koření

Postup:

  • Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme cibulku a nakrájený chřest. Zalijeme vývarem a spolu s kousky brambor a česnekem zhruba 30 minut povaříme.
  • Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem a ozdobíme petrželkou nebo špičkami chřestu.

 Chřestová polévka ze zeleného chřestu se špenátem

Tato kombinace potěší každého milovníka špenátu. Chřestová polévka ze zeleného chřestu spole se špenátem je navíc plná kyseliny listové, která se doporujčuje hlavně těhotným ženám.

Ingredience:

  • 30 g rostlinného oleje
  • 350 g chřestu, stonky nakrájené, dřevnaté konce vyhozené, špičky ponechané
  • 3 šalotky , nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 velké hrsti špenátu
  • 700 ml zeleninového vývaru (pokud možno čerstvého)
  • olivový olej , na zakápnutí (nepovinné)
  • rustikální chléb (nejlépe kváskový), k podávání (nepovinné)

Postup:

  • Olej rozehřejte ve velkém hrnci do pěny. Chřestové špičky několik minut smažte, aby změkly. Vyjměte je a dejte stranou.
  • Přidejte šalotku, stonky chřestu a česnek a vařte 5-10 minut, dokud nezměknou, avšak zůstanou světlé. Vmíchejte špenát, zalijte vývarem, přiveďte k varu a poté rozmixujte ručním mixérem.
  • Hojně dochuťte a v případě potřeby přidejte horkou vodu na zředění. Naberte do misek a na každou rozprostřete špičky chřestu. Pokapejte olivovým olejem a podávejte s kváskovým chlebem, pokud ho máte rádi.

Polévka ze zeleného chřestu

Tato jednoduchá chřestová polévka je chutná, vegetariánská a minimalizuje množství odpadu. Místo vývaru z chřestu a pórku připravíme rychlý chřestový vývar. Vývar je jemný a voňavý a je to ideální způsob, jak využít odřezky místo jejich vyhazování.

Ingredience na vývar:

  • ořezané stonky z 1 kg chřestu, nahrubo nakrájené
  • zelené vrcholky 1 velkého pórku, opláchnuté od písku a zrníček
  • 1 středně velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 stroužek česneku, rozpůlený
  • 1 bobkový list
  • sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 9 šálků vody

Ingredience na polévku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 pórek, pouze bílá a světle zelená část, opláchnutý od písku a zrníček a nakrájený na plátky
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky (asi 500 g)
  • sůl podle chuti
  • 6 až 7 šálků chřestového vývaru (podle receptu výše)
  • 1 kg chřestu (dřevnaté konce seříznuté a použité na vývar)
  • 3 šálky baby špenátu
  • půlka citronu nakrájená na klínky
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  • Ve velkém hrnci na polévku smíchejte všechny ingredience na vývar a přiveďte je k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 25 minut. Podle chuti kousek po kousku dosolujte, dokud nezačnete cítit chuť přísad ve vývaru, ale dříve, než bude slaný. Přeceďte.
  • Ve velkém těžkém hrnci na polévku rozehřejte na středním ohni olivový olej. Přidejte nakrájený pórek a 1/4 lžičky soli a za častého míchání vařte, dokud pórek nezměkne a nezavoní sladce, asi 5 minut.
  • Vmíchejte česnek a vařte ještě jednu minutu. Vhoďte brambory a přilijte asi 6 šálků vývaru z chřestu (zbylý vývar si nechte na pozdější zředění polévky). Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud se brambory po propíchnutí vidličkou nerozpadnou, asi 20 minut.
  • Mezitím odřízněte špičky z 12 chřestových hrotů ve vzdálenosti 1,5 cm od vrcholu. Ponechte si je na ozdobu při podávání. Zbytek chřestu nakrájejte nahrubo. Když jsou brambory hotové, vmíchejte do nich nakrájený chřest (nikoli vyhrazené špičky) a vařte, dokud nezměknou, ale jsou stále jasně zelené.
  • Odstavte z ohně a vmíchejte špenát, dokud nezvadne, ale zůstane světlý, asi minutu.
  • Polévku rozmixujte ponorným mixérem.
  • Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce a prohřejte ji. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, zřeďte ji po 1/4 šálku chřestovým vývarem.
  • Těsně před podáváním vhoďte rezervované špičky chřestu do jednoho nebo dvou centimetrů vroucí osolené vody a vařte je, dokud nezměknou, ale jsou stále jasně zelené, asi 3 minuty. Propláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo.
  • Polévku naberte do misek a ozdobte dvěma špičkami chřestu a parmazánem. Podávejte s plátkem citronu, který můžete vymačkat na povrch.

Chřestový krém

Krásně krémová a uklidňující zelená polévka, která je dostatečně sytá, aby se hodila jako lehké jídlo nebo sytý předkrm. Lze ji podávat teplou přímo ze sporáku, nebo studenou. Jemný chřestový krém pohladí po těle i na duši.

Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 900 g chřestu, odříznuté konce, nakrájený na kousky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 480 ml zeleninového vývaru
  • 120 ml husté rostlinné smetany a další na ozdobu
  • čerstvě nasekaná pažitka na ozdobu
  • čerstvě nasekaný kopr na ozdobu

Postup:

  • V těžkém hrnci na mírném ohni rozehřejte olej. Přidejte česnek a vařte ho 1 minutu, dokud se nerozvoní. Přidejte chřest, osolte a opepřete a vařte 5 minut dozlatova. Přidejte vývar a přikryté vařte, dokud chřest nezměkne, avšak zůstane zelený. Zabere to 10 až 15 minut.
  • Pomocí ponorného nebo běžného mixéru polévku rozmixujte na pyré. Pokud používáte běžný mixér, nezapomeňte několikrát zastavit a sejmout víko, abyste zabránili přehřátí polévky. Vraťte ji do hrnce, vmíchejte smetanu a zahřejte na mírném ohni. Podle chuti osolte a opepřete.
  • Ozdobte další smetanou a bylinkami.

Chřestová polévka z bílého chřestu

Tato chřestová polévka z bílého chřestu je zdravá a chutná, hladká a krémová a její příprava je velmi rychlá a snadná. Polévka z cgřestu je plná čerstvé zeleniny a jednoduchého koření, které ji skvěle dochutí, a hodí se jako oběd nebo večeře na poslední chvíli, když zrovna nemáte dost času na práci v kuchyni. Vynikající recept na bílý chřest.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 nasekané žebro celeru
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 1 nakrájený brambor
  • 3 šálky chřestu nakrájeného na centimetrové kousky, dřevnaté konce odstraněny
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • ¼ lžičky mletého černého pepře (nebo podle chuti)
  • 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 šálek chřestových špiček (volitelně na ozdobu)

Postup:

  • Ve velkém hrnci rozpusťte olej na středním plameni. Cibuli, česnek a celer smažte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní. Přidejte brambory a chřest a dobře promíchejte.
  • Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a přikryté vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Polévku rozmixujte ponorným mixérem na pyré. Polévku můžete také přenést do stojícího mixéru a po částech ji rozmixovat a poté přelít zpět do hrnce.
  • Přidejte citronovou šťávu a černý pepř a promíchejte. Pokračujte ve vaření na nízkém stupni po dobu několika minut a občas promíchejte.
  • Podávejte horké s kokosovým krémem a špičkami chřestu navrch.

Jednoduchá polévka z bílého chřestu

Rychlá a jednoduchá polévka z bílého chřestu je hotová za pár minut a překvapí svou jemnou a svěží chutí. Tento chřestový krém se hodí se k obědu i jako lehká a zdravá večeře.

Ingredience:

  • 320 g chřestu, dřevnaté konce seřízněte a chřest nakrájejte na malé kousky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 nasekané šalotky
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 425 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 špetka mořské soli a černého pepře

Postup:

  • Šalotku, česnek a chřest jemně osmahněte do změknutí.
  • Přilijte vývar a vařte 10 minut.
  • Přidejte smetanu a dochuťte.
  • Rozmixujte do hladka.
  • Podávejte posypané nasekanou pažitkou.

Bílý chřest – nejlepší recept

Bílý chřest je chřest, který je při růstu zasypán hlínou a mulčem, aby se zabránilo jeho obvyklému zelenému zbarvení. Omezení slunečního záření brání chřestu v procesu fotosyntézy, při kterém vzniká chemická látka chlorofyl a díky kterému je běžný chřest zelený.

Zelené chřestové výhonky mohou mít zemitou, travnatou a dokonce poněkud hořkou chuť, zatímco chuť bílého chřestu je jemnější. Poroto je jsou recepty z bílého chřestu tolik oblíbené.

Bílý chřest je tužší a vláknitější než zelený nebo fialový, takže před vařením je třeba odstranit spodní dvě třetiny chřestu škrabkou na zeleninu.

Nejlepší recept na bílý chřest záleží na chuti každého milovníka zeleniny. Vedle klasické chřestové polévky stojí za vyzkoušení bílý chřest na pánvi.

Bílý chřest na pánvi

Ingredience:

  • 400 g chřestu
  • ½ šálku hladké mouky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ½ lžičky černého pepře, čerstvě mletého (nebo množství podle vaší chuti)
  • ½ lžičky soli

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Chřest omyjte, odřízněte spodní konce (asi 1 cm) a osušte je papírovou utěrkou.
  • Dno velkého plechu pokapejte olivovým olejem, aby se povrch pokryl.
  • Do mělké mísy nasypte mouku. Dochuťte ji špetkou soli a černého pepře a poté vše promíchejte.
  • Pracujte se dvěma nebo třemi chřestovými hroty najednou, ponořte je do mouky a pak z nich setřeste přebytek. Takto obalte všechny chřestové výhonky.
  • Položte chřest naplocho na olejem vymazanou plechovou pánev.
  • Pečte 7 minut, poté pánev vyjměte z trouby a každý kousek chřestu otočte.10
  • Vraťte pánev do trouby a pečte dalších 5-7 minut, dokud nebude chřest zlatohnědý a křupavý.
  • Smažený chřest ihned podávejte s vymačkanou citronovou šťávou nebo s oblébenou omáčkou.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang