Hrachová polévka – recepty na nejlepší hrachové polévky

Recepty

Hustá, svěže zelená a plná vitamínů a minerálů. Takové vlastnosti patří hrachové polévce. Tuto nizozemci oblíbenou polévku často konzumují lidé, jako nízkokalorické jídlo, nebo nemocní, kteří potřebují dostat do těla potřebné živiny. Jaké vlastnosti má hrách, a jaké jsou nejlepší recepty na hrachovou polévku?

Hrášek jako základ této polévky pěstovali již ve starověku Řekové a Římané. V 19. století se přišlo na to, že jej lze usušit, a tím ze šťavnaté a čerstvé zeleniny vznikl hrách. Hrách byl pak oblíbenou potravinou pro anglické námořníky, protože se snadno skladoval a vařila se z něj hrachová kaše.

Hrách a hrášek – jaký je rozdíl?

Byť oba tyto plody pochází z jedné rostliny, jejich složení se během procesu sušení změní. Čerstvý hrášek totiž obsahuje o 80 % méně vody než ten sušený, a obsahuje spoustu vitamínů, především vitamín K, C a B1.

Důležitou složkou, která se v čerstvém hrášku vyskytuje, je také kyselina listová. Ta je nejpřínosnější hlavně pro budoucí maminky, protože přispívá k správnému vývoji plodu.

Díky pravidelné konzumaci hrášku člověk předchází vzniku osteoporózy.

Sušením čerstvého hrášku vznikne hrách. Hrách je luštěnina, která je především bohatá na minerální látky. Podíl kyseliny listové zůstává stejný, nicméně se zvyšuje podíl draslíku, manganu, hořčíku, fosforu, železa a vitamínu B1.

Energeticky hodnotnější je hrách díky sušině, která je v něm obsažena. Obsahuje také třikrát více kalorií než hrášek čerstvý. Proto se hrášková polévka konzumuje častěji při redukčních dietách. Ze stejného důvodu se také konzumuje pórková polévka, která obsahuje taktéž minimum kalorií.

Za vyzkoušení stojí i nízkokalorická vietnamská polévka pho, jejímž základem je pořádný zeleninový vývar, ploché široké nudle, bylinky a hřejivé koření.

Recept na hráškovou polévku

Hrášková polévka se zeleninou je díky své hustotě vhodná při redukčních dietách, protože rychle zasytí, a přitom dodá tělu spoustu zdraví prospěšných látek.

Suroviny:

  • čerstvý loupaný hrášek – 350 g
  • cibule – 1 ks
  • brambor – 1 větší
  • česnek – 3 – 4 stroužky
  • zeleninový bujón – 1 ks
  • olej (na smažení)
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • rostlinná smetana

Postup:

V první řadě se musí hrášek uvařit ve vodě, aby změkl. Poté si odložíme pár uvařených hrášků stranou jako ozdobu na konec. Po cca 10 minutách přidáme k hrášku oloupaný a nakrájený brambor, který pomůže celou polévku zahustit, a vaříme dalších 20 minut. Uvařený hrášek s bramborem rozmixujeme.

Na rozpálené pánvi začneme smažit nakrájenou cibuli najemno. Až bude cibule sklovitá, přidáme ji do rozmixované zeleniny spolu s prolisovaným česnekem a bujónem, a dochutíme majoránkou, pepřem a solí dle chuti.

Podávat ji lze například s krutony a pokapanou rostlinnou smetanou.

Recept na hrachovou polévku ze žlutého hráchu

Žlutý hrách je očištěný zelený hrách, který obsahuje spoustu minerálních látek, díky kterým je skvělým antioxidantem. Lze z něj připravit skvělou veganskou hrachovou polévku, kterou zvládne každý. Stejně snadná je také chřestová polévka, kterou si každý zamiluje také díky lehce nasládlé chuti.

Suroviny:

  • žlutý hrách – 150 g
  • cibule – 1 ks
  • zeleninový vývar – 600 ml
  • máslo – 1 polévková lžíce
  • česnek – 2 stroužky
  • olej
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Je potřeba si již den před samotným vařením nechat odmočit hrách ve vodě. Další den si necháme v hrnci rozehřát olej, na kterém se spění cibule. Dále se k cibuli přidá prolisovaný česnek, a nechá cca 1 minutu provonět.

Poté se přidá žlutý hrách a zalije vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme cca 30 minut, dokud hrách nezměkne. Poté stačí celou polévku rozmixovat tyčovým mixérem a přidat majoránku dle chuti.

TIP: K hráškové polévce se hodí také krutony, které jsou snadné na přípravu, a přitom polévku obohatí o zajímavou chuť. Místo krutonů se lze s chutí zakousnout do křupavé indické placky paratha, kterou zvládne připravit každý během půl hodiny.

Recept na krémovou hráškovou polévku

Krémovou hráškovou polévku lze udělat i z mraženého hrášku, přičemž chuť bude stále stejná, jako by byla z čerstvého hrášku. Pro zjemnění se využívá smetana, kterou lze nahradit za rostlinnou.

Hrášková polévka dokáže díky svým vitamínům a minerálům plnohodnotně nahradit hlavní chod.

Suroviny:

  • mražený hrášek – 350 g
  • zeleninový vývar – 300 ml
  • rostlinná smetana
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

V hrnci se na oleji spění najemno nakrájená cibule. Jakmile zesklovatí, přidáme hrášek, a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byl 1 cm nad hráškem. To zajistí, že polévka nebude příliš řídká.

Necháme povařit cca 10 – 15 minut, a poté tyčovým mixérem rozmixujeme. Nakonec se přidá smetana a dochutí se solí a pepřem. Podává se s krutony.

Jelikož v jednoduchosti je krása, nedá se popřít, že je tato polévka velice chutná. Pokud se však najdou tací, kteří se odváží vyzkoušet náročnější recepty, může vyzkoušet Marockou harira polévku. Tato kořeněná polévka je plná luštěnin a zeleniny, a je marockým pokladem, který se předává z generace na generaci.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang