![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/10/mrkvova-polevka-scaled-1024x683.jpg)
Polévka je grunt, kdo jí nejí, ten je špunt. Kdo zná tohle české pořekadlo našich babiček? I když je potřeba brát ho s nadsázkou, je na něm trochu pravdy. Důkazem je tomu dnešní recept. Jak na mrkvovo-zázvorovou polévku?
I když nejpoctivější, nejsilnější a chuťově nejvýraznější je poctivý vývar, zeleninový krém je na tom hodnotově stejně. Stačí vybrat správné suroviny i koření a zdravá polévka je na světě. Třeba krémová mrkvová polévka se zázvorem.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/10/mrkvová-polévka-se-zázvorem-1024x683.jpg)
Polévková historie
Traduje se, že polévky sahají až do doby kamenné, kde se připravovali hlavně ty masové. Ve středověku je vystřídala zelenina a koření. S objevem Ameriky se do polévek začali přidávat nové suroviny včetně aromatických koření.
Polévky si oblíbili i panovníci. Samotný Ludvík XIV. polévky miloval tolik, že jich snědl několik denně. Není proto divu, že ve Francii vznikla první polévková restaurace.
V Čechách se objevila polévka ve středověku. Nejprve byla pouze pro chudé. Později se rozmohla i do vyšších vrstev a sloužila jako lék. To jen pár zajímavostí k polévkám.
Poslední dobou je velmi oblíbená polévka pho pro vegany. Zeleninové polévky a krémy pak třeba hrachová s krutony, chřestová nebo pórková. Základ pro krémy i omáčky pak tvoří zeleninový vývar.
Mrkvová polévka recept
Ten nejzákladnější recept na mrkvovou polévku je velmi snadný. Stačí jen pár ingrediencí a mrkvová polévka je na světě.
Ingredience:
- 6 ks mrkve
- kousek zázvoru (stačí o velikosti palce i méně)
- 1 lžička agávového sirupu
- sůl a pepř
- olivový olej
- 1 l vody
Postup:
Oloupejte mrkev i zázvor a nakrájejte je na malé kousky. V hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte zázvor a sirup. Po chvilce škvaření přidejte mrkev a zalejte vodou. Polévku nechte vařit do změknutí mrkve. Osolte, opepřete. Na závěr polévku rozmixujte na krém.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/10/mrkvovo-zázvorová-polévka-1024x683.jpg)
Recept na mrkvovou polévku se zázvorem
Polévka z mrkve a zázvoru se dá dělat i trochu jinak. Další varianta bude s fazolemi.
Ingredience:
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 850 ml zeleninového vývaru
- 500 g mrkve (nejlépe bio), nakrájené na plátky
- 400 g fazolí cannellini (není třeba scedit)
Na ozdobu:
- 4 lžíce mandlí ve slupce, nakrájené na plátky
- posypat muškátovým oříškem
Postup:
V hluboké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli, zázvor a česnek a při nižší teplotě opékejte 3-5 minut do změknutí. Poté přimíchejte muškátový oříšek a vařte 1 minutu. Zalejte vývarem a přidejte mrkev, fazole (i s tekutinou) a přikryjte pokličkou. Vařte cca 25 minut do změknutí mrkve. Nakonec rozmixujte v krém a servírujte na talíř. Ozdobte mandlemi a směle do toho.
Krémová mrkvová polévka se zázvorem
Pro krémovější verzi polévky stačí přidat kokosové mléko z plechovky. Jak na polévku z mrkve a zázvoru?
Ingredience:
- 1 velká cibule (na kostičky)
- 7-8 mrkví
- 1 kokosové mléko v konzervě
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 4 lžičky zázvoru (nastrouhat najemno)
- 2 l zeleninového vývaru
- šťáva z 1 pomeranče/citronu
- 3 stroužky česneku (na tenké plátky)
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 1 lžička kurkumy nebo kari koření
- špetka skořice
- čerstvý koriandr
- chilli
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli se zázvorem. Po chvilce vložíme nakrájenou mrkev a restujeme. Přidáme česnek a koření, které se chuťově hodí ke kokosovému mléku, které přidáme vzápětí společně s vývarem. Vaříme do změknutí cca 20 minut. Odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Krém na talíři servírujeme s koriandrem nebo čili kořením.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2021/10/mrkvová-polévka-recept-edited-scaled.jpg)
Recept na mrkvovo-zázvorovou polévku si může každý obzvláštňovat podle své chuti. Polévky jsou oblíbené hlavně na podzim a v zimě, kdy lze vyzkoušet i něco z vybraných podzimních receptů nebo dýně.
Polévka pomáhá snížit celkový příjem kalorií během oběda. Lze ji řadit i do pitného režimu, protože obsahuje mnoho vody. Polévka se jí na oběd, večeři, dokonce i k snídani a je zařazena také do slavnostních chodů.
Většina polévek obsahuje bílkoviny, tuky i sacharidy. Zelenina ji dodá vitaminy, minerály a vlákninu. Polévky tedy patří k důležitým součástem zdravé stravy.