Seitan – co to je, kde ho koupit a jak ho vyrobit doma

Veganské recepty

Seitan je rostlinná alternativa masa, která je hojně využívaná ve veganských pokrmech. Tuto výživnou bílkovinu si lze připravit i doma. Co přesně je seitan? Jaké je jeho složení? Jaké má vlivy na zdraví? Jak na výrobu seitanu doma, nebo kde ho koupit? A které recepty ze seitanu stojí za to vyzkoušet?

V současné době nabývají rostlinné alternativy masa na popularitě. Roste také popularita veganských a vegetariánských restaurací, kde se často využívá například seitan.

Co je to seitan?

Seitan je potravina vyrobená z pšeničné mouky. Je to koncentrovaný lepek, a proto není vhodný pro bezlepkové diety. Nejen že je výbornou alternativou masa pro vegany, využívá se také jako náhrada sójového masa, tofu nebo tempehu.

Seitan je chuťově jemný a spíše nevýrazný. Nabere tedy chuť koření, a proto je v kuchyni všestranně využitelný. Přestože je to skoro čistý lepek, je seitan vysoce výživná potravina.

Seitan se vyrábí z pšeničné mouky a má tak vysoký podíl lepku.

Seitan a zdraví

Přestože bývá lepek pro lidské trávení problematický, tak jeho upravená forma v podobě seitanu je snadno stravitelná.

Seitan má vysoký podíl bílkovin a málo sacharidů – může tak být dobrým pomocníkem i při redukčních dietách. Je také bohatým zdrojem železa, a tak může být cennou součástí veganské stravy, která je občas na železo chudší.

Obsahuje i další cenné minerály – zejména selen, vápník a fosfor.

Průměrné nutriční hodnoty seitanu:

  • energie – 670 kJ
  • bílkoviny – 18 g
  • tuky – 6,6 g
  • sacharidy – 7 g

Kde seitan koupit?

Hotový seitan se dá koupit ve většině zdravých výživách. Čím dál tím častěji ho nabízejí i „klasické“ obchody, které rozšiřují svůj sortiment o vegetariánské a veganské produkty. Na výběr bývá seitan natural a seitan speciál.

  • seitan natural je většinou potřeba okořenit dle chuti – nejlépe naložit do marinády či směsi koření přes noc.
  • seitan speciál je naopak již ochucený – pro první ochutnání tedy pohodlnější varianta.

Kromě samotného seitanu prodávají zdravé výživy i dále zpracovaný seitan – například ve formě burgerů, klobásek nebo salámů.

Seitan lze koupit ve zdravých výživách.

Výroba seitanu – jak vyrobit seitan doma

Složení seitanu tvoří v základu jen mouka s vysokým obsahem lepku a voda. Přesto existují 2 varianty, jak vyrobit seitan doma:

1. Výroba z práškového seitanu

Jednodušší varianta výroby seitanu doma je ze zakoupeného práškového seitanu. Práškový seitan se prodává pod různými názvy:

  • seitan prášek
  • seitan instantní
  • seitan sypký

Postup je snadný – prášek smícháme s vodou, nebo bujónem a uhněteme těsto. Těsto necháme zhruba půl hodiny odpočinout v lednici a následně uvaříme. Některé práškové seitany odpočinutí těsta však nevyžadují.

Seitan lze vyrobit doma z polotovaru nebo z pšeničné mouky.

2. Výroba seitanu z mouky

Levnější, avšak náročnější možnost výroby domácího seitanu. Potřeba jsou pouze 2 ingredience a základní nádobí:

  • 1 kg hladké mouky (stačí „obyčejná“ bílá pšeničná mouka)
  • 0,5 l vody
  • mísa, cedník, utěrka, hrnec

Postup:

Mouku smíchat s vodou a vypracovat vláčné, hladké a nelepivé těsto. Následně přikrýt utěrkou a nechat půl hodiny až hodinu odpočinout na teplém místě.

Poté je potřeba z těsta vyplavit škrob. Těsto položit do cedníku a ponořit do vody. Hníst těsto a průběžně vyměňovat vodu, která se díky vyplavenému škrobu barví doběla.

Když je voda téměř čistá, vymačkat z hmoty vodu a nakrájet na plátky. Poté vařit půl hodiny až hodinu ve vývaru, který je potřeba řádně ochutit bujónem, kořením a sójovou omáčkou.

Seitan si lze vyrobit doma z polotovaru nebo z hladké mouky.

Seitan – recepty

Jelikož je je seitan výbornou alternativou masa a dokáže skvěle přijmout chuť koření, dá se z něj vykouzlit široká škála pokrmů.

Mezi oblíbené recepty ze seitanu patří burgery, rizota nebo také omáčky. Kromě těchto klasických jídel se ze seitanu dá vykouzlit například kreolská jambalaya.

Veganská „čína“ ze seitanu

Oblíbené a jednoduché jídlo, ve kterém se dá kuřecí maso snadno vyměnit za seitan.

Ingredience:

  • 250 g seitanu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 mrkev
  • 1 paprika (dle preference žlutá nebo červená)
  • směs koření na čínu
  • sůl, pepř, olej, solamyl – dle potřeby
Pro přípravu číny je ideální například pánev wok.

Postup:

Seitan je nejlepší namarinovat den předem – nakrájet na kostičky, osolit, opepřit, přidat trochu oleje, sójové omáčky, koření na čínu a solamylu.

Před vařením veškerou zeleninu nakrájet na nudličky. Rozpálit olej na pánvi, osmažit cibulku a následně seitan.

Nakonec přidat zeleninu, případně ještě trochu solamylu a vody, aby vznikla zahuštěná šťáva. Čínu podáváme s rýží, nudlemi, nebo hranolkami.

Tip: Jako příloha k číně jsou výborné i veganské bramboráky.

Veganské tacos se seitanem

Tradiční mexické jídlo ve veganské verzi.

Ingredience:

  • 1 balení seitanu speciál
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 2 rajčata keříková
  • 1 konzerva červených fazolí
  • šťáva z 1 limety
  • tacos
  • směs koření na tacos
  • 1 hrst koriandru
  • sůl, pepř, olej – dle potřeby
Tacos jsou oblíbeným mexickým jídlem.

Postup:

Rozehřát olej na pánvi, přidat cibuli, po chvíli seitan a osmažit. Poté přidat nakrájené papriky a rajčata, posypat kořením na tacos a 5-10 minut opékat. Přidat fazole a šťávu z limety a podle potřeby dosolit či dopepřit. Nakonec naservírovat směs do tortil.

Tip: Na závěr se tacos dají posypat veganským sýrem nebo obohatit avokádem.

Zelené kari se seitanem

V asijských zemích je poměrně běžné využívat alternativy masa a do zeleného kari se seitan skvěle hodí. Pro přípravu asijských jídel jsou nezbytné pravé ingredience, které jsou k sehnání v pražské tržnici Sapa.

Ingredience:

  • 200 g seitanu speciál
  • 1-2 lžíce zelené kari pasty
  • čerstvý zázvor (stačí kousek)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce rybí omáčky (vegani nahradí omáčkou Poke)
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 cukety
  • chilli kousky (koření)
  • šťáva z limetky
  • sůl, olej
  • citronová tráva, thajská bazalka – dobrovolné, pro extra dochucení
Existuje mnoho druhů kari – recept lze vyzkoušet také například se žlutým nebo červeným kari.

Postup:

Seitan nakrájet na kousky a orestovat na pánvi se zeleninou. Směs dát stranou a na pánvi opražit kari pastu a přidat polovinu kokosového mléka.

Přidat citronovou trávu a zázvor nakrájený na plátky (před konzumací oboje vyndat). Dochutit rybí či Poke omáčkou a chilli kousky. Do omáčky přidat seitan se zeleninou a zbytek kokosového mléka.

Nakonec dochutit limetkovou šťávou, solí, případně znovu Poke nebo rybí omáčkou a chilli. Kari servírovat s rýží a ozdobit lístky thajské bazalky.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang