Jambalaya – recept na originální kreolskou jambalayu

Recepty

Jambalaya, též označována jako kreolská rýže, je chutný a oblíbený pokrm. Hlavní ingrediencí je rýže a nemůže chybět koření. Vyniká pikantní chutí, krémovou konzistencí a příprava je snadná. Co vše je k vaření potřeba a jaký jambalaya recept je ten nejlepší pro vegany?

New Orleans bylo založeno v roce 1718 francouzskými usedlíky. Francouzi zde mimo jiné zanechali svou lásku k dobrému jídlu. Tuto kulturu obohatili i dobyvatelé ze Španělska, Afriky a dalších států.

Jambalaya je oblíbeným jídlem v New Orleans.

Promícháním různých kultur a k nadšení k dobrému jídlu dopomohlo ke vzniku jambalaya, která patří mezi tradiční jídla v New Orleans v Louisianě. Jambalaya recepty jsou nyní oblíbené po celém světě.

Co je jambalaya

Kreolská jambalaya je jedno z nejtypičtějších a nejoblíbenějších jídel v New Orleans. Jídlo je velmi podobné španělské paelle. Existuje několik variant, jak jambalayu připravit. Recepty se mohou lišit použitím různých směsí koření, přísad a také použitím hlavních ingrediencí.

Původní (originální) jambalaya obsahuje jako základ rýži, vývar, klobásu, vepřové maso a zeleninu. V dnešní době je jambalaya připravována často i s mořskými plody.

Existuje už i celá řada veganských receptů, které se obejdou bez použití masa. Při použití správných náhrad a koření, vznikne chutné veganské jídlo, které se dá zařadit do zdravých večeří.

Jambalaya je velmi podobá španělské paelle.

Jambalaya – recept

Příprava a vaření není nijak složitá a jedná se o poměrně rychlé jídlo. Recept je navíc oblíbený u lidí, kteří dávají přednost receptům „z jednoho hrnce“.

Ingredience:

  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 řapíky celeru
  • 2 cibule
  • trio paprik (1 žlutá, 1 červená, 1 oranžová)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 250 g seitanu
  • 150 g veganských klobás
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky oregana
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
  • petrželka
Čerstvá zelenina je do jídla základ.

Postup:

Všechnu zeleninu, klobásy a seitan si nakrájíme na menší kousky.

Ve velké hrnci orestujeme na oleji cibuli, přidáme celer, papriky a česnek. Na mírném plamenu necháme spojit chutě a vůně přibližně 5 minut. Přidáme seitan, krájená rajčata, kajenský pepř, mletou papriku, tymián, oregano a důkladně promícháme.

Po prohřátí rajčat přidáme rýži, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a přibedeme k varu.

Vaříme na mírném plamenu do změknutí rýže. Po změknutí rýže přidáme klobásu, promícháme a případně dochutíme kořením. Na ozdobu lze jídlo posypat nasekanou petrželkou.

V receptu na jambalayu je možné vynechat rýži a nahradit jí bulgurem. Jambalaya s bulgurem je velmi oblíbená, jelikož bulgur je lehce stravitelná obilovina. Má vysoké procento výživových hodnot a z nutričního hlediska je pro vegana téměř zázračnou potravinou. Bulgur by proto neměl chybět v jídelníčku žádného vegana.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang