Zeleninové rizoto – 3 dokonalé recepty

Veganské recepty

Rizoto je klasické italské jídlo, které se obvykle připravuje s rýží Arborio a masovým vývarem. Existuje však mnoho variant rizota, včetně vegetariánských a veganských verzí, které jsou stejně chutné a syté. Jak si zeleninové rizoto uvařit doma tak, aby si ho zamilovala celá rodina?

Shrnutí obsahu

Zeleninové rizoto je jednoduché a chutné jídlo, které je ideální pro oběd i večeři. Je zdravé, syté a plné chuti.

Do rizota se zeleninou lze přidat zeleninu dle chuti (např. mrkev, cuketu, papriku, hrášek, kukuřici).

Do rizota lze přidat i jiné ingredience, jako jsou houby, tofu, nebo uzené maso.

Pro krémovější konzistenci rizota se na závěr přidá kousek másla.

Rizoto původně pochází ze severu Itálie, kde bylo označováno jako jídlo chudých. Základními ingrediencemi na původní rizoto byly rýže, máslo, víno, vývar a sýry. Dle chutí se pak přidávaly ingredience jako zelenina, houby, maso, ryby a různá koření. Proto dnes existuje několik druhů rizot, přičemž všechny spojují především druh rýže.

Jaká rýže je vhodná pro zeleninové rizoto?

Carnaroli je oblíbenou odrůdou rýže, protože obsahuje velké množství škrobu. Díky tomu dodává houbovému rizotu tu správnou krémovou konzistenci. Její obrovskou výhodou je to, že se v podstatě nedá nechtěně rozvařit, takže ji mohou používat i začínající kuchaři. Bohužel patří k dražším odrůdám rýže. 

Arborio také patří k hojně využívaným druhům rýže do rizota, protože i tato rýže obsahuje velké množství škrobu. Dobře také absorbuje tekutiny, takže je vhodný k použití do zeleninového rizota. Povrch je lepkavý, nicméně na skus je al dente.

Vialone Nano je obecně uznávaná za nejlahodnější odrůdu rýže. Stejně jako výše uvedené, i tato rýže obsahuje velké množství škrobu, nicméně oproti Arborio má větší tendenci se rozvařit. Výhodou této rýže je to, že dobře pohlcuje vůni a chuť koření.

Základem chutného italského zeleninového rizota (či neveganského kuřecího rizota) může být také pohanka či quinoa. Jelikož obě tyto obiloviny obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, pro jídelníček vegana jsou nedílnou součástí. Vyzkoušejte recepty na zeleninové rizoto bez masa, které si zamiluje celá rodina.

Recept na zeleninové rizoto s cuketou a hráškem

Základem tohoto zeleninového rizota je rýže. Ta působí svými účinky blahodárně na zdraví člověka díky vitaminům B, vitamínům K a E. Proto v kombinaci s cuketou a hráškem je skvělou volbou lehké večeře. Cuketa je díky vysokému obsahu vody málo kalorická a hrášek obsahuje spoustu bílkovin, které jsou v této kombinaci skvělým pomocníkem při hubnutí pro vegany.

Ingredience:

  • rýže Arborio – 300 g
  • máslo – 1 polévková lžíce
  • cibule – 1 kus
  • bílé víno – 125 ml
  • zeleninový vývar – 1 litr
  • cuketa – 1 ks
  • hrášek -150 g
  • parmazán – 50 g
  • petržel hladkolistá
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na rozehřátém másle je potřeba zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, cuketu a hrášek. Zeleninu necháme chvíli podusit, dokud nezměkne. Následně přidáme zbytek másla, suchou rýži a za stálého míchání celou směs restujeme, až zesklovatí.

Poté vše v hrnci zalijeme vínem, necháme odpařit, a přidáme naběračku zeleninového vývaru. Vývar se do směsi postupně vstřebá. Jakmile se tak stane, za stálého míchání opět přilijeme vývar, dokud rizoto nezíská krémovou konzistenci. Nezapomenout dochutit pepřem a solí.

Na závěr je dobré do zeleninového rizota nastrouhat parmazán, který dodá výraznější chuť a celé rizoto spojí. Porce rozdělíme na talíř, a na vrch ještě nasypeme hoblinky a petržel.

Přebytek cuket lze využít při přípravě skvělého veganského cuketového guláše nebo cuketových bramboráků. Ochutnat lze i další recepty na zdravé večeře, které si zamiluje celá rodina. Večeře je posledním jídlem dne, a proto by měla být lehce stravitelná.

Cuketové nudle je lehké zdravé jídlo vhodné na oběd i večeři. Připravit se dá s omáčkami, pestem nebo zeleninou. Jak připravit špagety z cukety?

Recept na zeleninové rizoto s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná by měla být do jídelníčku zařazena hned z několika důvodů. Nejen že obsahuje spoustu látek, které posilují imunitu, také snižuje cholesterol, krevní tlak, a také pomáhá správnému fungování cévního systému.

Ingredience:

  • rýže Arborio – 150 g
  • máslo – 1 polévková lžíce
  • jarní cibulka – 1ks
  • hlíva ústřičná – 300 g
  • ředkvička – 8 ks
  • baby mrkvička – 2 polévková lžíce
  • kukuřice – 1 polévková lžíce
  • koření Garam masala – 1 lžíčka

Hned na začátek je potřeba přivést k varu vodu, do které přijde rýže. Ta se bude vařit cca 16 – 18 min. Během toho nakrájíme na kolečka cibulku a na proužky hlívu ústřičnou, které poté necháme zpěnit na lžíci másla. Po chvíli restování přidáme kukuřičku a mrkev, následně necháme podusit 15 – 20 min.

Potom přidáme uvařenou rýži, koření a dochutíme solí. Vše pořádně promícháme, aby se chutě propojily a necháme prohřát. Podáváme s čerstvou nakrájenou cibulku na vrchu.

Výborný a zdravý podzimní recept pro milovníky hub je také houbové rizoto s tymiánem. Alternativou v podzimních dnech je i netradiční dýňové rizoto.

Hlíva ústřičná je označována jako elixír mládí díky vysokému obsahu vitamínů a vlákniny a proteinu.

Recept rizoto se zeleninou z pohanky

Pohanka je všestrannou rostlinkou, kterou lze přimíchat do různých salátů, kaší či pomazánek apod. Pohanka je výjimečná především díky vysokému obsahu rutinu (vitaminu P), který zvyšuje pružnost a posílení cév. Pohanka je proto vhodná pro lidi, kteří trpí křečovými žilkami či popraskanými žilkami na tváři.

Za podívanou stojí i další recepty ze zdraví prospěšné pohanky, která je skvělým pomocníkem při hubnutí díky vysokému obsahu vlákniny.

Ingredience:

  • pohanka – 250 g
  • vegeta – 1 polévková lžíce
  • pórek – 100 g
  • žampióny – 100 g
  • mrkev – 100 g
  • cibule – 50 g
  • olivový olej – 50 g
  • sůl

Postup:

Pohanku propláchneme a necháme v litru vody vařit spolu s vegetou dokud nezměkne. Mezitím očistíme a nakrájíme cibulku, mrkev a žampiony na menší kousky, a na olivovém oleji podusíme.

Potom, co pohanka změkne, přidáme k zelenině a ještě na chvíli prohřejeme, aby se chutě spojili. Nakonec dosolíme podle chuti, a podáváme s čerstvou jarní cibulkou navrchu.

Pokud při vaření vzniknou zbytky, tedy slupky a odřezky, člověk je může schovat do lednice a později z nich vyrobit zeleninový vývar.

Pohanka má lehce oříškovou chuť, proto se hodí do různých salátu či rizota.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang