Ovesné sušenky – recepty

Veganské recepty
Ovesné sušenky

Všichni jsme už slyšeli o veganství, které znamená nejíst žádné živočišné produkty. Ale pro ty, kteří tento životní styl nepraktikují, může být šokem, když zjistí, jak moc může veganství ovlivnit váš jídelníček.

Samozřejmě, že maso je mimo hru, ale i váš tradiční recept na sušenky nebo cukroví z ovesných vloček bude muset čelit nemalým škrtům. Veganství může znamenat absenci mléka, vajec, jogurtu a másla, které jsou ve většině moučníků nezbytné.

Pokud se navíc snažíte vyřadit sóju a arašídy, váš seznam ingrediencí může začít vypadat poněkud chudě.

Naštěstí existují nejrůznější rostlinné varianty a alternativy těchto tradičních ingrediencí. Kokos se často používá k napodobení konzistence mléka, což znamená, že existují veganská řešení másla, jogurtů i samotného mléka. Navíc existují nejrůznější možnosti, jak nahradit vejce.

V tomto článku najdete veganské recepty z ovesných vloček, například domácí sušenky z ovesných vloček, zdravé sušenky pro děti, božské ovesné sušenky s čokoládou, vánoční cukroví z ovesných vloček nebo popcorn v hrnci. Mezi slané varianty patří např. neveganské parmazánové sušenky.

Tradiční ingredience můžete vyměnit za rostlinné alternativy.

Ovesné sušenky – recept

Snadné luxusní domácí sušenky z ovesných vloček, které jsou měkké a dají se připravit v jedné misce, patří mezi veganské recepty. Tyto sušenky používají běžné suroviny ze spíže, snadno se přizpůsobí a před pečením se nemusí chladit.

TIP: Vyzkoušejte také křehké sušenky nebo rychlé palačinky.

Ingredience na ovesné sušenky

  • ¾ hrnku (145 g) baleného světlého hnědého cukru
  • ½ šálku (115 g) veganského másla, změklého
  • 2 lžíce (25 g) krystalového cukru nebo více hnědého/kokosového cukru
  • 2 lžíce (30 g) mléka bez mléčných výrobků nebo vody podle potřeby
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo další voda či mléko
  • ¾ hrnku (95 g) hladké mouky nebo bezlepkové mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetku soli, pokud používáte nesolené máslo
  • 1 ½ šálku (180 g) ovesných vloček, případně bezlepkových

Postup přípravy ovesných sušenek

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte 2 velké plechy pečicím papírem.
  2. Do velké mísy přidejte veganské máslo, hnědý a krystalový cukr. Elektrickým ručním mixérem šlehejte, dokud nebude hmota nadýchaná a dobře spojená. Přidejte vanilkový extrakt a mléko (nebo vodu). Šlehejte, dokud se nespojí.
  3. Přidejte mouku, skořici, jedlou sodu a sůl a poté míchejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte ovesné vločky a míchejte, dokud se nespojí. Pokud je směs suchá, přidejte navíc 1-2 lžíce mléka a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Pomocí malé naběračky na sušenky nebo polévkové odměrky rozdělte těsto na 15 kuliček (každá asi 40 g). Uspořádejte kuličky na vyložený plech a nechte mezi nimi asi 5 cm, protože se budou roztahovat.
  5. Volitelně: pro trochu tenčí sušenky každou kuličku lehce zploštěte prsty.
  6. Pečte sušenky asi 11-15 minut. Chcete-li měkké sušenky, pečte je kratší dobu. Po vyjmutí z trouby budou vypadat jako nepečené, ale na plechu budou pokračovat v pečení! Chcete-li křupavé sušenky, pečte je déle.
  7. Sušenky si vychutnejte teplé nebo při pokojové teplotě.
  8. Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 1 týden, v lednici až 2 týdny nebo v mrazáku až 2 měsíce.

TIP: Nadrobené sušenky vám skvěle poslouží jako základ ovocných zákusků.

Sušenky můžete zamrazit až na 2 měsíce.

TIP: K přípravě těchto sušenek můžete také použít chlazený veganský margarín. Pokud tak učiníte, doporučujeme mléko nepřidávat a přidat ho až na konci, pokud je vaše těsto na sušenky příliš suché.

Recept na sušenky s čokoládou

Veganské ovesné čokoládové sušenky jsou vydatné, sladké a tak křupavé. Jsou plné čokolády a můžete je upéct čerstvé nebo si těsto na sušenky zamrazit na později.

Sušenky jsou slazené jak granulovaným, tak hnědým cukrem, který jim dodává extra bohatou chuť, zatímco dotek skořice a vanilkového extraktu činí každé sousto hřejivým a uklidňujícím. Jsou to ty nejlepší sušenky, které si můžete namočit do sklenice domácího ovesného mléka.

Ingredience na veganské sušenky s čokoládou

  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 2,5 lžíce vody
  • 1/2 šálku změklého veganského másla (8 lžic)
  • 1/2 šálku baleného hnědého cukru
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek čokoládových lupínků bez mléčných výrobků

Postup čokoládových sušenek

  1. V malé misce smíchejte mleté lněné semínko s vodou a dejte stranou, abyste mohli připravit lněné vejce.
  2. Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte změklé veganské máslo, hnědý cukr a krystalový cukr 1-2 minuty do krémova. Vmíchejte lněné vejce a vanilku a podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
  3. Zastavte mixér a přidejte mouku, ovesné vločky, jedlou sodu, skořici a sůl. Zapněte mixér na nízké otáčky a mixujte, dokud se nespojí. Vmíchejte čokoládové lupínky, dokud se zcela nezapojí.
  4. Zakryjte mísu a těsto na sušenky nechte před pečením 30 minut v chladničce.
  5. Asi 10 minut před koncem chlazení těsta předehřejte troubu na 175 °C a vyložte 2 plechy na sušenky pečicím papírem nebo je lehce postříkejte olejem.
  6. Pomocí naběračky nebo lžíce naberte na připravené plechy asi 1,5 lžíce těsta a nechte mezi nimi trochu místa. Každou kuličku jemně přitlačte, aby se lehce zploštila, protože tyto sušenky se v troubě příliš neroztahují.
  7. Pečte 11-13 minut, dokud nejsou sušenky na povrchu pevné.
  8. Nechte je 5 minut vychladnout na plechu a poté je přendejte na chladicí mřížku. Sušenky během chladnutí ztuhnou. Vychutnejte si je.
  9. Sušenky vydrží v zakryté nádobě při pokojové teplotě 3-4 dny.

Zdravé sušenky recept

Veganské a bezlepkové ovesné sušenky bez cukru dokazují, že je možné vyhnout se cukru a přesto péct sušenky. Tato zdravá svačinka je vyrobena z plnohodnotných ovesných vloček, lněného semínka, banánů, kokosového oleje a sušeného ovoce, bez pšeničné mouky a přidaného cukru.

Rádi dáváme nové obměny starým oblíbeným sušenkám, jako jsou ovesné brusinkové sušenky, ovesné sušenky a dýňové sušenky. Všechny jsou vyrobeny z ingrediencí, které jsou pro vás prospěšné. Recept na rychlé sušenky vám zabere pouze 40 minut.

TIP: Vyzkoušejte kromě bezlepkových ovesných sušenek jiné bezlepkové moučníky.

Ingredience na zdravé sušenky

  • 3 lžíce mletého lněného semínka
  • 9 lžic vody
  • 2 velké přezrálé banány
  • 1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 3/4 šálku ovesných vloček
  • 1/2 šálku ovesné mouky
  • 1 šálek směsi ořechů a semínek nasekaných, pokud jsou příliš velké
  • 10 nasekaných datlí Medjool bez pecky nebo 1 šálek rozinek
  • sprej na vaření

Postup sušenek bez cukru

  1. V malé misce rozšlehejte lněné semínko a vodu. Nechte asi 10 minut odstát, než si připravíte ostatní ingredience.
  2. Předehřejte troubu na 175 °C, velký plech vyložte neběleným pečicím papírem a nastříkejte ho sprejem na pečení.
  3. Ve velké míse rozmačkejte banány. Přidejte kokosový olej, vanilkový extrakt, skořici, jedlou sodu a sůl. Přidejte směs lněných semínek a pořádně prošlehejte.
  4. Přidejte ovesné vločky a ovesnou mouku a promíchejte. Přidejte ořechy a sušené ovoce; dobře promíchejte. Těsto bude velmi husté.
  5. Pomocí velké naběračky na zmrzlinu dejte těsto na předem připravený plech a hřbetem naběračky zploštěte do velkých sušenek. Sušenky se neroztahují. Na jeden plech dejte asi 6 sušenek.
  6. Pečte po dávkách 20 minut nebo dokud ořechy nezačnou trochu hnědnout.
  7. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky chvíli vychladnout a poté je přendejte na chladicí mřížku, aby zcela vychladly.
Vychutnejte si je jako snídani, svačinu nebo zdravý dezert.

TIP: Místo kokosového oleje s máslovou příchutí můžete použít veganský margarín.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang