![Ovesné sušenky](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2023/02/ovesne_susenky1-scaled-1024x683.jpg)
Ovesné sušenky jsou klasika, která potěší mlsouny všech věkových kategorií. Jsou chutné, zdravé a snadno se připravují. Jak připravit božské ovesné sušenky?
Shrnutí obsahu
Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Neobsahují lepek, takže jsou vhodné pro celiaky.
Ovesné sušenky se snadno a rychle připravují. Většinou stačí smíchat pár ingrediencí a sušenky upéct v troubě.
Existuje mnoho receptů na ovesné sušenky. Lze do nich přidat různé druhy ořechů, sušeného ovoce, čokolády, koření a dalších ingrediencí.
Ovesné sušenky jsou skvělou alternativou k nezdravým sladkostem. Jsou ideální svačinou pro děti i dospělé.
V tomto článku najdete veganské recepty z ovesných vloček, například domácí sušenky z ovesných vloček, zdravé sušenky pro děti, božské ovesné sušenky s čokoládou, vánoční cukroví z ovesných vloček nebo popcorn v hrnci. Mezi slané varianty patří např. neveganské parmazánové sušenky.
Božské ovesné sušenky – recept
Snadné a přitom božské ovesné sušenky, které jsou měkké a dají se připravit v jedné misce, patří mezi veganské recepty. Tyto sušenky používají běžné suroviny ze spíže, snadno se přizpůsobí a před pečením se nemusí chladit.
Ingredience:
- ¾ hrnku (145 g) baleného světlého hnědého cukru
- ½ šálku (115 g) veganského másla, změklého
- 2 lžíce (25 g) krystalového cukru nebo více hnědého/kokosového cukru
- 2 lžíce (30 g) mléka bez mléčných výrobků nebo vody podle potřeby
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo další voda či mléko
- ¾ hrnku (95 g) hladké mouky nebo bezlepkové mouky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- špetku soli, pokud používáte nesolené máslo
- 1 ½ šálku (180 g) ovesných vloček, případně bezlepkových
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte 2 velké plechy pečicím papírem.
- Do velké mísy přidejte veganské máslo, hnědý a krystalový cukr. Elektrickým ručním mixérem šlehejte, dokud nebude hmota nadýchaná a dobře spojená. Přidejte vanilkový extrakt a mléko (nebo vodu). Šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte mouku, skořici, jedlou sodu a sůl a poté míchejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte ovesné vločky a míchejte, dokud se nespojí. Pokud je směs suchá, přidejte navíc 1-2 lžíce mléka a míchejte, dokud se nespojí.
- Pomocí malé naběračky na sušenky nebo polévkové odměrky rozdělte těsto na 15 kuliček (každá asi 40 g). Uspořádejte kuličky na vyložený plech a nechte mezi nimi asi 5 cm, protože se budou roztahovat.
- Volitelně: pro trochu tenčí sušenky každou kuličku lehce zploštěte prsty.
- Pečte sušenky asi 11-15 minut. Chcete-li měkké sušenky, pečte je kratší dobu. Po vyjmutí z trouby budou vypadat jako nepečené, ale na plechu budou pokračovat v pečení! Chcete-li křupavé sušenky, pečte je déle.
- Sušenky si vychutnejte teplé nebo při pokojové teplotě.
- Zbytky sušenek skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 1 týden, v lednici až 2 týdny nebo v mrazáku až 2 měsíce.
K přípravě těchto sušenek můžete také použít chlazený veganský margarín. Pokud tak učiníte, doporučujeme mléko nepřidávat a přidat ho až na konci, pokud je vaše těsto na sušenky příliš suché.
Vyzkoušet lze také křehké sušenky nebo rychlé palačinky. Nadrobené sušenky skvěle poslouží jako základ ovocných zákusků.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2023/03/ovesne_susenky3-1024x684.jpg)
Recept na sušenky s čokoládou
Veganské ovesné čokoládové sušenky jsou vydatné, sladké a tak křupavé. Jsou plné čokolády a můžete je upéct čerstvé nebo si těsto na sušenky zamrazit na později.
Sušenky jsou slazené jak granulovaným, tak hnědým cukrem, který jim dodává extra bohatou chuť, zatímco dotek skořice a vanilkového extraktu činí každé sousto hřejivým a uklidňujícím. Jsou to ty nejlepší sušenky, které si můžete namočit do sklenice domácího ovesného mléka.
Ingredience:
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 2,5 lžíce vody
- 1/2 šálku změklého veganského másla (8 lžic)
- 1/2 šálku baleného hnědého cukru
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek hladké mouky
- 1 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek čokoládových lupínků bez mléčných výrobků
Postup:
- V malé misce smíchejte mleté lněné semínko s vodou a dejte stranou, abyste mohli připravit lněné vejce.
- Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte změklé veganské máslo, hnědý cukr a krystalový cukr 1-2 minuty do krémova. Vmíchejte lněné vejce a vanilku a podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
- Zastavte mixér a přidejte mouku, ovesné vločky, jedlou sodu, skořici a sůl. Zapněte mixér na nízké otáčky a mixujte, dokud se nespojí. Vmíchejte čokoládové lupínky, dokud se zcela nezapojí.
- Zakryjte mísu a těsto na sušenky nechte před pečením 30 minut v chladničce.
- Asi 10 minut před koncem chlazení těsta předehřejte troubu na 175 °C a vyložte 2 plechy na sušenky pečicím papírem nebo je lehce postříkejte olejem.
- Pomocí naběračky nebo lžíce naberte na připravené plechy asi 1,5 lžíce těsta a nechte mezi nimi trochu místa. Každou kuličku jemně přitlačte, aby se lehce zploštila, protože tyto sušenky se v troubě příliš neroztahují.
- Pečte 11-13 minut, dokud nejsou sušenky na povrchu pevné.
- Nechte je 5 minut vychladnout na plechu a poté je přendejte na chladicí mřížku. Sušenky během chladnutí ztuhnou. Vychutnejte si je.
- Sušenky vydrží v zakryté nádobě při pokojové teplotě 3-4 dny.
Zdravé sušenky – recept
Veganské a bezlepkové ovesné sušenky bez cukru dokazují, že je možné vyhnout se cukru a přesto péct sušenky. Tato zdravá svačinka je vyrobena z plnohodnotných ovesných vloček, lněného semínka, banánů, kokosového oleje a sušeného ovoce, bez pšeničné mouky a přidaného cukru.
Rádi dáváme nové obměny starým oblíbeným sušenkám, jako jsou ovesné brusinkové sušenky, ovesné sušenky a dýňové sušenky. Všechny jsou vyrobeny z ingrediencí, které jsou pro vás prospěšné. Recept na rychlé sušenky vám zabere pouze 40 minut.
Vyzkoušejte kromě bezlepkových ovesných sušenek jiné bezlepkové moučníky.
Ingredience:
- 3 lžíce mletého lněného semínka
- 9 lžic vody
- 2 velké přezrálé banány
- 1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 3/4 šálku ovesných vloček
- 1/2 šálku ovesné mouky
- 1 šálek směsi ořechů a semínek nasekaných, pokud jsou příliš velké
- 10 nasekaných datlí Medjool bez pecky nebo 1 šálek rozinek
- sprej na vaření
Postup:
- V malé misce rozšlehejte lněné semínko a vodu. Nechte asi 10 minut odstát, než si připravíte ostatní ingredience.
- Předehřejte troubu na 175 °C, velký plech vyložte neběleným pečicím papírem a nastříkejte ho sprejem na pečení.
- Ve velké míse rozmačkejte banány. Přidejte kokosový olej, vanilkový extrakt, skořici, jedlou sodu a sůl. Přidejte směs lněných semínek a pořádně prošlehejte.
- Přidejte ovesné vločky a ovesnou mouku a promíchejte. Přidejte ořechy a sušené ovoce; dobře promíchejte. Těsto bude velmi husté.
- Pomocí velké naběračky na zmrzlinu dejte těsto na předem připravený plech a hřbetem naběračky zploštěte do velkých sušenek. Sušenky se neroztahují. Na jeden plech dejte asi 6 sušenek.
- Pečte po dávkách 20 minut nebo dokud ořechy nezačnou trochu hnědnout.
- Po vyjmutí z trouby nechte sušenky chvíli vychladnout a poté je přendejte na chladicí mřížku, aby zcela vychladly.
![](https://www.vegan.cz/wp-content/uploads/2023/03/ovesne_susenky4-1024x683.jpg)
Tipy na božské ovesné sušenky
- Ingredience: Experimentujte s různými druhy ořechů, sušeného ovoce, čokolády, koření a dalších ingrediencí. Do sušenek můžete přidat nasekané mandle, vlašské ořechy, rozinky, sušené brusinky, čokoládové chipsy, kakao, skořici, vanilku, zázvor nebo jiné oblíbené chutě.
- Máslo: Pro bohatší chuť použijte kvalitní máslo. Můžete ho nahradit kokosovým olejem, pokud chcete sušenky bez laktózy.
- Cukr: Místo hnědého cukru můžete použít bílý cukr, med, javorový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti.
- Těsto: Těsto nechte před pečením v lednici alespoň 30 minut. Díky tomu se sušenky lépe drží a neroztečou se.
- Pečení: Pečte sušenky na střední mřížce v troubě, aby se rovnoměrně propekly. Sledujte je, aby se nespálily.
- Ochucení: Po upečení sušenky můžete poprášit skořicí, kakaem nebo vanilkovým cukrem.
S trochou fantazie a špetkou lásky k pečení z obyčejných ovesných sušenek vykouzlíte božské mlsání, které potěší chuťové pohárky celé rodiny.