Mrkvová bábovka – recepty

Veganské recepty
Mrkvova babovka

Mrkvová bábovka patří k oblíbeným dezertům v mnoha domácnostech, a to především pro svou sladkou chuť a vynikající aroma. Pokud jste vegan, neznamená to, že byste si tuto pochoutku museli odpírat. Veganské verze mrkvové bábovky jsou totiž stejně chutné, jako ty klasické.

Pokud hledáte zdravou alternativu k tradičním dezertům, mrkvová bábovka je tou pravou volbou. Navíc, pokud jste vegan, můžete si být jisti, že všechny ingredience budou bez živočišných produktů.

Mrkvová bábovka představuje podobně jako třeba koláč s rebarborou, sušenky z ovesných vloček nebo mrkvové muffiny či mrkvový dort skvělý nápad na zdravý veganský dezert.

Mrkev dodá bábovce přirozenou sladkost a výživné látky, jako jsou vitamíny a vláknina. Následující recepty na veganskou mrkvovou bábovku vám ukážou, jak jednoduché může být připravit si tento zdravý a chutný dezert.

Pokud jste vegan a milujete sladké, jistě vás potěší, že existuje celá řada receptů, které dokážou uspokojit vaše chuťové pohárky. Jedním z nich je i veganská mrkvová bábovka, která je vynikající nejen pro svůj sladký chuťový zážitek, ale také pro to, že je zcela zdravá a bez živočišných produktů.

Následující recepty vám ukážou, jak jednoduché může být připravit si mrkvovou bábovku bez zbytečných chemikálií a cukru. Stačí jen pár ingrediencí a chvíle času, a můžete si vychutnat tento skvělý dezert.

Při přípravě veganské bábovky si můžete vyhrát s ingrediencemi – přidat do ní můžete například kokosové mléko, ořechové máslo nebo ovesné vločky.

Servírovat ji pak můžete třeba se zmrzlinou. Víte, jak se dělá zmrzlina doma?

Mrkvova babovka
Mrkvová bábovka je vynikající, zdravý dezert.

Bábovka recept

Připravte si dokonale chutnou, jednoduchou, rychlou veganskou mrkvovou bábovku, která vás ohromí svou nadýchaností. Na přípravu vám postačí pouhých 35 minut.

Bábovka ingredience

  • 4 středně velké mrkve, abyste získali 300 g/2 šálky strouhané mrkve
  • ½ šálku (125 ml) rostlinného oleje
  • ¾ šálku (175 g) světle hnědého cukru
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 1 a ¼ šálku (300 ml) veganského mléka sójového, mandlového atd.
  • 3 šálky (375 g) hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody bikarbony
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku (70 g) nasekaných vlašských ořechů
  • veganská tvarohová poleva
  • nasekané vlašské ořechy na ozdobu

Bábovka recept

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte formu na bábovku.
  2. Oloupejte a nastrouhejte mrkev a dejte ji stranou.
  3. Ve velké míse několik minut šlehejte olej, cukr a vanilku, dokud se cukr nerozpustí, a poté vmíchejte mléko.
  4. Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl a opatrně spojíme. Vmíchejte ořechy a nastrouhanou mrkev.
  5. Těsto nalijte do formy a pečte v troubě 25 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nebo párátko nevyjde čisté.
  6. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté je vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  7. Spodní vrstvu potřete polovinou tvarohové polevy, přidejte horní vrstvu a vrchní vrstvu potřete zbývající polevou. Povrch posypte nasekanými vlašskými ořechy.

Hrnková bábovka – recept

Vyzkoušejte tuto veganskou mrkvovou bábovku z jednoduchých ingrediencí, které zajisté najdete u vás ve spíži. Hrnková bábovka je nadýchaná, dokonale vláčná, a navíc také zdravá.

Hrnková bábovka ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek cukru používáme hnědý cukr
  • 3 lžičky skořice
  • ¼ lžičky nového koření volitelně
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ¾ šálku rostlinného mléka
  • ⅓ šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 palec nastrouhaného zázvoru
  • 2 a ½ šálku jemně nastrouhané mrkve

Na přidání

  • ¾ hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • ½ šálku rozinek

Na polevu

  • 60 g veganského másla
  • 120 g veganského smetanového sýra
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ citronu – nastrouhaná kůra

Hrnková bábovka – postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C. Vymažte bábovkovou formu.
  2. Oloupejte mrkev a poté ji nastrouhejte malými otvory krabicového struhadla. Odložte stranou.
  3. Do mísy přidejte mouku, cukr, skořici, nové koření, muškátový oříšek, prášek do pečiva a sůl. Dobře prošlehejte a dejte stranou.
  4. Do stejné mísy přidejte mléko, olej, vanilkový extrakt, nastrouhaný zázvor a míchejte lžící/stěrkou, dokud se sotva spojí. Nepřehánějte to s mícháním.
  5. Přidejte nastrouhanou mrkev, nasekané vlašské ořechy a rozinky a vmíchejte je.
  6. Přeneste do dortové formy a pečte v troubě při 170 °C 45 až 50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
  7. Nechte bábovku úplně vychladnout – asi 3 hodiny – a teprve potom ji polijte polevou nebo snězte.
  8. Do mísy přidejte změklé veganské máslo, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Ručním mixérem šlehejte do krémové konzistence.
  9. Přidejte smetanový sýr a šlehejte, dokud se nespojí, poté přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud nebude hladký a krémový.
  10. Naneste polevu na mrkvový dort, nakrájejte nožem na chléb a pochutnejte si. Můžete ozdobit drcenými vlašskými ořechy.
Mrkvova babovka
Mrkvovou bábovku můžete ozdobit veganskou polevou.

Mrkvová bábovka – recept

Tato vynikající mrkvová bábovka je stoprocentně veganská, na chuti jí to ale nijak neubírá – možná spíš naopak. Je jednoduchá, lahodná, a korunuje ji báječná makadamiová poleva.

Mrkvová bábovka – ingredience

  • 2 a ¼ hrnku mouky (polovina špaldové nebo pšeničné, polovina celozrnné)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička mořské soli
  • ½ šálku jablečného pyré
  • 1 šálek mandlového nebo ovesného mléka
  • 2 lžičky vanilky
  • 1 šálek třtinového cukru
  • ½ šálku rozpuštěného kokosového nebo řepkového oleje
  • 2 šálky strouhané mrkve

Na polevu

  • ½ šálku syrových makadamových ořechů (namočených, osušených a opláchnutých)
  • ½ šálku syrových kešu ořechů (namočených, okapaných a opláchnutých)
  • ¼ šálku mandlového mléka
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilky
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • ½ lžičky soli

Mrkvová bábovka – postup

  1. Předehřejte troubu na 185 °C a vymažte formu na bábovku.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
  3. V samostatné míse vyšlehejte jablečné pyré, mandlové mléko, vanilku, cukr a olej.
  4. Suché přísady vmíchejte do mísy s mokrými přísadami.
  5. Přisypte mrkev a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Pečte 30 až 40 minut nebo dokud se špejle nevypíchne. Před polevou nechte koláč zcela vychladnout.
  7. Příprava polevy: Všechny přísady na polevu smíchejte ve vysokorychlostním mixéru. Mixujte 1 až 2 minuty nebo déle do velmi hladké konzistence a občas seškrábněte po stranách. V případě potřeby můžete přidat další lžíci mandlového mléka, aby se nůž dal do pohybu.
  8. Před rozetřením nechte alespoň 30 minut chladnout. (Trochu ztuhne).
  9. Zmrazený koláč skladujte v chladničce.

Bábovka s jogurtem – recept

Milujete jogurt – i ten veganský? Pak byste si zaručeně měli připravit tuto vynikající veganskou bábovku s jogurtem.

Bábovka s jogurtem – ingredience

  • 4 středně velké mrkve (250 g) – nahrubo nakrájené, aby se vešly do kuchyňského robotu
  • 1 šálek půlek pekanových ořechů (115 g)
  • ⅔ šálku tmavě hnědého cukru (100 g) – lehce zabalený
  • 1 šálek ovesných vloček na rychlé vaření (75 g)
  • 1 hrnek hladké mouky (140 g)
  • ½ hrnku celozrnné mouky (70 g)
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ šálku ovesného mléka (120 ml) – neslazeného
  • ½ šálku slunečnicového oleje (120 ml)
  • ⅓ šálku jablečné omáčky (90 g)
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • 1 lžička jablečného octa

Poleva z veganského jogurtu

  • 2 a ½ šálku moučkového cukru (325 g)
  • ¼ šálku kokosového jogurtu (60 g)
  • 3 lžíce citronové šťávy (45 ml)

Bábovka s jogurtem – postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Formu na bábovku vymažte.
  2. Ve velkém kuchyňském robotu rozmixujte mrkev a půlky pekanových ořechů na jemno. Přidejte cukr, ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici, mletý zázvor a mletý muškátový oříšek.
  3. Pulzujte, dokud se vše nepromíchá. Přidejte zbývající přísady a pulzujte, dokud se vše nespojí v sypké těsto a největší kousky nebudou mít velikost zhruba hrubé kávové sedliny. Těsto nalijte do připravené formy na pečení.
  4. Pečte 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá a vrch koláče při lehkém dotyku pruží. Koláč nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na chladicí mřížku. Před potřením polevou nechte mrkvový koláč zcela vychladnout.
  5. Do velké mísy nasypte moučkový cukr. Vmíchejte kokosový jogurt. Vmíchejte 2 lžíce citronové šťávy. Cílem je dosáhnout husté konzistence polevy (podobné lepkavému lepidlu), aby z dortu nestékala. Pokud je poleva stále příliš hustá, přidejte po troškách zbylou citronovou šťávu.
  6. Jakmile bábovka zcela vychladne, rozetřete polevu na dort pomocí ofsetové stěrky. Nechte polevu odležet, dokud neztuhne a nezaschne.
Mrkvova babovka
Do mrkvové bábovky můžete přidat také ořechy.

Zdravá bábovka – zdravá banánová bábovka – recept

Pokud zrovna nefandíte mrkvovým dezertům a přesto byste chtěli mlsat zdravě a vegansky, můžete vyzkoušet tento recept na zdravou banánovou bábovku.

Zdravá bábovka – ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek cukru
  • 1/4 šálku neutrálního oleje, například rostlinného nebo řepkového
  • 4 středně zralé banány, rozmačkané
  • 1/4 šálku vody
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Zdravá banánová bábovka – postup

  1. Vymažte bábovkovou formu a předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V malé misce prošlehejte mouku, jedlou sodu a sůl. Odstavte.
  3. V samostatné velké míse vyšlehejte cukr a olej a poté přidejte rozmačkané banány, dokud se nespojí.
  4. Přidejte vodu a vanilku a promíchejte.
  5. Přidejte směs mouky a jedlé sody a míchejte, dokud se ingredience lehce nepromíchají a důkladně nepromíchají. Dbejte na to, abyste nemíchali příliš.
  6. Pečte 45 až 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Vyjměte bábovku z trouby, položte ho na drátěnou mřížku a nechte ho 15 minut vychladnout ve formě. Vyklopte ji z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  8. Můžete ozdobit veganskou polevou a podávat.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang