Jak využít ořechová másla v kuchyni a proč je jíst

Články

Ořechová másla jsou oblíbenou součástí snídaní i svačin mnoha národů. Poprvé jste možná slyšeli o arašídovém máslu, které se stalo nutností v každé domácnosti zejména v USA. A není se čemu divit. Je chutné, jednoduché na přípravu a hlavně zdravé. Dneska si můžete koupit různé druhy od mandlových, kešu, čokoládových či se slaným karamelem. 

Co v sobě ukrývá ořechové máslo?

Ořechová másla se vyrábí z ořechů, které jsou bohaté na minerály, vitamíny a zdravé tuky. Ořechy obsahují vitamín E, B1, B6 a minerály jako selen nebo hořčík. Snižují riziko rozvoje aterosklerózy, cholesterolu, infarktů a tvorby zánětů v těle. Také podporují zdraví srdce a vitalitu mužů, zlepšují paměť a koncentraci. Věděli jste, že mandle, kešu nebo lískové oříšky jsou skvělé zdroje aminokyseliny L-arginin, která zvyšuje tvorbu kyseliny dusičné? Ta má za následek zvýšenou tvorbu pohlavních hormonů a u mužů silnější erekci. Našli byste u nich řadu dalších pozitivních účinků, které nechybí ani u ořechových másel.

Na trhu najdete širokou nabídku příchutí. Mezi ty nejoblíbenější patří:

Zvolit si tedy můžete nejen podle vaší chutě, ale i podle účinků na zdraví jednotlivých ořechů. Výhodou ořechových másel je také snadné zařazení do denní doporučené dávky 30 g. Namísto hrstky ořechů, můžete přidat dvě lžičky másla do snídaňové kaše, nebo jej namazat na toust. Výhodou je, že máslo nemusíte chroupat. Mohou si na něm pochutnat i ti, kteří mají problémy se zuby.

Nejlepší ořechová másla

Mezi nejlepší a nejzdravější ořechová másla patří samozřejmě 100% ořechová másla. Znamená to, že jsou vyrobena pouze z ořechů bez konzervantů nebo palmového oleje. Nasucho opražené ořechy se namelou na jemno a dají do skleniček. Pokud máte rádi křupavý element, sáhněte po crunchy ořechovém másle, které obsahuje kousky ořechů. 

Jak použít v kuchyni ořechové máslo

Ořechová másla můžete použít jako doplněk na přípravu jídla, ale může v pokrmu hrát i hlavní roli. Asiaté ho velmi rádi používají například do omáček, které podávají k masu nebo nudlím. Můžete ho přidat k ochucení jogurtů, smoothie nebo cereálních kaší. S oblibou se používají místo nutely na toasty, americké lívance, palačinky nebo do ovocných salátů. Své místo najdou i v pečení pro přípravu muffinů, buchet, bábovek, luxusních domácích sušenek nebo nepečených dortů jako je cheesecake. Nic vám také nebrání jen tak ponořit lžičku do skleničky a vychutnat si ho místo nezdravých sladkostí.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang