
Arašídové máslo je oblíbenou potravinou v plno zemích. Je základem snídaní v mnoha domácnostech a je důležitým zdrojem bílkovin. Lze jej použít do různých pokrmů, od sendvičů až po dezerty, je také skvělým způsobem, jak jídlo ochutit, aniž byste do něj přidali příliš mnoho kalorií. Můžete ho použít i jako náhradu másla nebo oleje, což z něj činí zdravější alternativu.
Arašídové máslo se vyrábí, hádáte správně, z arašídů. Arašídy se melou, dokud nezískají konzistenci pasty, a pak se přidá sůl a cukr, pro zvýraznění chuti.
Arašídové máslo se vyrábí v mnoha variantách, od krémového až po konzistenci s křupavými kousky, a je k dostání také v přírodním provedení, bez cukru a samozřejmě i v bio kvalitě. Arašídovým máslem můžete obohatit například sušenky z ovesných vloček, nebo jej přidat do omáčky ke kuřecí číně s rýží.
Burákové nebo arašídové máslo?
Ať už raději používáte výraz arašídy nebo buráky, nic to nemění na faktu, že se jedná o plody podzemnice olejné. Ačkoli se všude píše často o burských oříšcích, jedná se o luštěninu a máslo připravené z těchto luštěnin je zdrojem bílkovin.
Obsahuje také mnoho zdravých živin, například hořčík, draslík a zdravé tuky. Je také dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a antioxidantů, které mohou pomoci podpořit zdravý imunitní systém.
Domácí arašídové máslo
Tuto pochoutku si můžete snadno připravit i doma a potřebujete k tomu pouze výkonný mixér, arašídy a dávku trpělivosti.
Arašídy nasypte do mixéru a mixujte asi 4-5 minut naplno. Nejprve uvidíte pouze jemnou mouku, která se postupně bude shlukovat a pouštět arašídový olej. Pokračujte v mixování do požadované konzistence, čím déle budete mixovat, tím bude výsledné máslo hladší a tekutější.
Před mixováním můžete arašídy opražit pro výraznější chuť a oloupat, ale není to nutné. Výsledné máslo podle chuti dochuťte solí, cukrem, nebo nechte jen tak, 100% přírodní. Domácí arašídové máslo se výborně hodí do arašídových sušenek.
Stejným postupem si můžete připravit i domácí mandlové máslo.

Burákové máslo – recept
Domácí arašídové máslo můžete dochutit například skořicí, čokoládou nebo třeba kakaem.
Ingredience na burákové máslo
- 450 g pražených arašídů
- Sůl podle chuti
Burákové máslo – postup
- Vložte arašídy do kuchyňského robotu s esovitým ostřím a zpracovávejte je na nejvyšší výkon, dokud nebudou krémové, to trvá cca 4 minuty.
- Nejdřív budou mleté arašídy, pak se začnou shlukovat a pak se shluk rozpadne. Poté ještě chvíli zpracovávejte, dokud si nebudete jisti, že je máslo pěkně krémové.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl.
Recepty s arašídovým máslem
Nejčastěji se toto máslo, stejně jako jiná ořechová másla, používá do sladkých pokrmů. Výborně se hodí k ochucení snídaňových kaší (jáhelné kaše), ovocných bowlů, nebo třeba na přípravu báječných sušenek. Využijete jej i při přípravě dortového krému z arašídového másla.
Sušenky z arašídového másla – recept
Tyhle měkké sušenky milují jak vegani, tak nevegani.
Ingredience na sušenky z arašídového másla
- 1/2 hrnku arašídového másla
- 2 lžíce jablečného pyré
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce hladké mouky (použít můžete i libovolnou bezlepkovou mouku)
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku cukru
- 1/8 lžičky soli
Arašídové sušenky – postup
- Smíchejte suché přísady v míse. Pokud se vaše arašídové máslo nedá míchat, jemně ho zahřejte, aby změklo.
- Do mísy přidejte všechny zbývající přísady a promíchejte, abyste vytvořili těsto. Z těsta vyválejte kuličky.
- Pokud chcete mít měkké sušenky, nechte těsto alespoň hodinu v chladničce. Pokud chcete, můžete kuličky z těsta zmrazit a upéct je jindy.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 8 minut. Po vyjmutí budou sušenky vypadat docela nedopečené. Před vyjmutím z plechu je nechte alespoň 10 minut vychladnout, protože během chladnutí ztuhnou.

Recept na sušenky s arašídovým máslem
Křupavé sušenky plné arašídového másla. Snadno a rychle je připravíte z běžných surovin a všem zachutnají.
Ingredience na sušenky s arašídovým máslem
- 200 g bílého krystalového cukru
- 112 g rostlinného másla
- 250 g hladkého soleného arašídového másla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 190 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce sójového nebo jiného rostlinného mléka
- Krupicový cukr na obalení
Sušenky s arašídovým máslem – postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Do mixéru dejte cukr a veganské máslo a vyšlehejte je do krémové konzistence. Přidejte arašídové máslo a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Do mísy dejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a promíchejte. Suché přísady přidejte k mokrým a promíchejte, dokud se nedrobí. Míchejte ručně, na tuto část nepoužívejte elektrický mixér.
- Přidejte sójové mléko a vypracujte těsto na sušenky.
- Z těsta vyválejte kuličky, které pak obalte v cukru a rovnoměrně je položte na pergamenem vyložený plech a mírně je zploštěte vidličkou.
- Pečte 10-15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Po vytažení z trouby budou měkké, ale po vychladnutí zpevní.
TIP: A pokud byste chtěli zkusit i jiné, připravte si tyto božské ovesné sušenky.
Arašídové sušenky – recept
Tyhle sušenky se stanou vaší novou závislostí a vykouzlí vám úsměv na tváři. Snoubí se v nich arašídové máslo s nádechem soli a kousky rozpuštěné hořké čokolády.
Ingredience na arašídové sušenky
- 130 g cukru nebo 150 ml + 2 lžíce javorového sirupu
- 50 g kokosového oleje
- 120 g arašídového másla
- 60 g rozmačkaného banánu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 60 ml sójového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
- 100 g mandlové mouky
- 100 g rýžové mouky
- 15 g kukuřičné mouky / kukuřičného škrobu
- ½ lžičky jemné mořské soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- Veganská čokoláda nasekaná nahrubo
- Pražené arašídy
Arašídové sušenky – postup
- Cukr a kokosový olej dejte do mísy a vidličkou zapracujte olej do cukru. Můžete také použít kuchyňský robot.
- Přidejte arašídové máslo a rozmačkaný banán a zapracujte je do směsi. Dále přidejte vanilkový extrakt a sójové mléko (pokud použijete javorový sirup, mléko vynechejte). Dobře promíchejte.
- Vmíchejte mandlovou a rýžovou mouku, kukuřičnou mouku / kukuřičný škrob, sůl a jedlou sodu.
- Jakmile získáte pěkné jednolité těsto, dejte ho na několik hodin vychladit do lednice – čím déle, tím lépe, ale alespoň 1-2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 190 °C a velký plech vyložte kusem pečicího papíru.
- Těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků, rozmístěte je na plech od sebe a nechte kolem každého hodně místa, vršek ozdobte kousky čokolády a praženými arašídy.
- Pečte 12 minut podle toho, jakou kombinaci surovin jste použili. Verze s javorovým sirupem potřebuje o něco déle (14 minut).
- Nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě i několik dní.

Recepty z arašídového másla
Ačkoli se z arašídového másla nejčastěji pečou sušenky, jeho použití je daleko rozmanitější, a to jak ve sladkých, tak slaných pokrmech.
Tipy na sladké pokrmy
- Nepečený čokoládový koláč s arašídovým máslem
- Ovesné kuličky s čokoládou bez pečení
- Veganské tyčinky „Snickers“
- Veganské blondies s arašídovým máslem a bílou čokoládou
- Čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem
- Nepečené müsli kuličky
- Banánovo-arašídová zmrzlina
- Jablečno-arašídové smoothie
- Banánové smoothie s čokoládou a burákovým máslem
Tipy na slané pokrmy
- Salátový dresink z arašídového másla a kokosového mléka
- Satay špízy
- Západoafrické arašídové stew s batáty a okrou
- Arašídová polévka s brokolicí a jablky
- Pikantní sezamové nudle