Při kterých sportech lze využívat chytré hodinky?

Články

Chytré hodinky jsou stále populárnějším zařízením. Jedním z důvodů je, že se skvěle hodí na sport. Proč tomu tak je a pro které sporty jsou chytré hodinky vhodné? Poradíme vám.

Inspirace přišla od chytrých telefonů

Ještě před pár lety, když různé sportovní náramky a chytré hodinky byly ještě v plenkách, bylo možné zejména ve fitness centrech a při běžeckých závodech vidět, jak mnoho sportovců používá k záznamu fyzické aktivity chytrý telefon.

Sloužilo k tomu speciální pouzdro, které se obvykle připnulo na nadloktí. V něm byl bezpečně uložen chytrý telefon, na kterém byla spuštěna aplikace pro záznam sportovní aktivity. Dále byla do telefonu často zapojena sluchátka, díky čemuž bylo možné poslouchat hudbu a telefonovat. Pro mladší ročníky se sluší dodat, že šlo takřka bez výjimky o sluchátka kabelová, a tedy zapojená přímo do telefonu.

Výrobci spotřební elektroniky si díky tomuto chování všimli toho, že na trhu je prostor pro nové zařízení. Jednou z cest směrem k pokroku se staly chytré hodinky a zapomenout nesmíme ani na doplněk v podobě lehkých bezdrátových sluchátek, jež vás při sportu díky nízké váze a absenci kabelu nijak neomezují.

Jaké mají chytré hodinky výhody?

Kromě toho, že chytré hodinky zejména ve srovnání s chytrým telefonem na ruce mnohem lépe vypadají, jde o zařízení, pro které je záznam fyzické aktivity jedním z hlavních úkolů. Jsou tedy pro tento účel skvěle vybaveny.

Díky trvalému kontaktu s pokožkou umějí kromě „běžných“ dat, jako je denní počet kroků či počet vystoupaných pater, zaznamenat také mnoho dalších užitečných informací. Již neodmyslitelným standardem je dnes měření tepové frekvence. Díky ní dokážou v kombinaci s dalšími parametry hodinky vypočítat i poměrně přesnou hodnotu kalorií, které během celého dne spálíte.

Mnohé hodinky změří také vaši teplotu, hladinu kyslíku v krvi, případně kvalitu vašeho spánku. S každou další generací dostávají nové modely nové a nové senzory a další dechberoucí funkce.

Při kterých sportech chytré hodinky využít?

S trochou nadsázky lze říct, že chytré hodinky jsou skvělým doplňkem takřka pro každou běžnou fyzickou aktivitu. Omezeni jste pouze tam, kde může být nošení hodinek nebezpečné (například při kontaktních týmových sportech), nebo v případech extrémních sportů, na které hodinky nejsou konstrukčně připravené (například vodní lyžování nebo potápění do hlubokých vod).Dokonale se hodinky hodí do fitness centra nebo na běhání. Využít je ale můžete i při cyklistice, bruslení nebo například při lyžování. Velice oblíbené jsou chytré hodinky také mezi vysokohorskými turisty. Zapomenout nesmíme ani na další věc, která k fyzické a duševní pohodě patří – na zklidnění a meditaci. Hodinky vás totiž přes den mohou upozornit také na nutnost ubrat na tempu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang