Veganská sportovní výživa

Články

Dechberoucí sportovní výkony Novaka Djokoviče nebo Carla Lewise jasně dokazují, že i na veganské stravě lze dosáhnout famózních fyzických výkonů. 

  • Skvělých fyzických výkonů lze dosáhnout i na veganské stravě. 
  • Vedle kvalitních bílkovin je nutné zaměřit svou pozornost také na některé stopové prvky. 
  • Velkou pomocí pro veganské sportovce jsou doplňky stravy.

Pravdou je, že oproti racionálnímu stravování je nutné věnovat zvýšenou pozornost látkám, které v rostlinné stravě nejsou tak bohatě zastoupené. Na co je potřeba dát si pozor? 

Jak zajistit dostatek kvalitních bílkovin ve stravě?

Bílkoviny jsou pro sportovce základní živinou, která je potřebná k regeneraci a stavbě svalové hmoty. Sportovci by měli ve stravě konzumovat více bílkovin, siloví sportovci by dokonce měli jíst více než dvojnásobné množství bílkovin v porovnání s nesportovci. 

Veganští sportovci by se měli zaměřit na dostatek bílkovin z luštěnin, sóji, ovesných vloček nebo z quinoy, které mají vyšší kvalitu v porovnání s ostatními rostlinnými zdroji. 

Pomoci mohou také proteinové nápoje. Ovšem ne všechny proteiny jsou pro vegany vhodné, pozornost by měla směřovat především k hrachovým či cizrnovým proteinům, případně k veganským blendům.

Některé stopové prvky mohou ve veganské stravě chybět

Vedle vegan proteinů by vegani měli myslet také na možný nedostatek vitaminů a minerálních látek

Hořčík, zinek nebo železo se v rostlinné stravě vyskytují, ovšem jejich vstřebatelnost je často nižší než z živočišné stravy. Je proto vhodné myslet na bohaté zdroje těchto prvků, jako jsou dýňová semínka, luštěniny nebo oříšky. 

Vedle minerálních látek je vhodné myslet také na dostatek vitaminů. Dnes existují již speciální veganské multivitaminy, které obsahují vitaminy na bázi rostlinných složek. Speciální případ je vitamin B12, který se ve veganské stravě nevyskytuje prakticky vůbec. 

Nicméně díky dnešní široké nabídce vegan produktů může být i tak vegan strava bohatá na všechny potřebné vitamíny a minerály. Jaké jsou pak ty hlavní důvody proč se stát vegan?

Co si z toho vzít?

Jedním z častých nedostatků veganské stravy je nedostatek kvalitních bílkovin. Ty jsou pro sportovce nezbytné pro regeneraci po tréninku. Vedle bohatých rostlinných zdrojů bílkovin je vhodné zařadit také kvalitní proteinové nápoje na bázi hrachu, cizrny nebo proteinových směsí. 

Vedle proteinů jsou často nedostatkové stopové prvky jako hořčík, zinek, železo nebo některé vitaminy. Speciálním případem je vitamin B12, který se v rostlinné stravě nevyskytuje vůbec. 

Nakonec ale i z rostlinné stravy lze tělu dodat celé spektrum důležitých živin, což je důležité pro udržení vysoké fyzické výkonnosti a regenerace. 

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang