Proč být vegan – hlavní důvody, proč se stát veganem

Životní styl

Veganský životní styl se dostává stále častěji do povědomí a nabývá na popularitě. Nejenže veganství prospívá zdraví, ale také přírodě. Důvodů, proč být vegan, je hned několik. Kdo je vegan, co jedí vegani, jaké jsou hlavní argumenty proč být vegan a jak se stát veganem?

Veganská strava přináší řadu výhod nejen přírodě a zvířatům, ale může být také pro lidské tělo velice prospěšná. Jaké jsou důvody, proč se stát vegan?

Kdo je vegan?

Kdo je vegan? Vegan je člověk, který nejenže nejí veškeré produkty živočišného původu, ale chovají se obecně šetrně k přírodě. Vegani tak ve většině případů také používají speciální veganskou kosmetiku, která nebyla testovaná na zvířatech nebo také nenosí výrobky z kůže apod.

Co nejí vegani?

Vegani obecně nemají ve svém jídelníčku potraviny ze zvířat, včetně ingrediencí jako jsou třeba vejce, sýr, mléko a med.

Co dále vegani nejí a odmítají? Jedná se například o:

  • želatinu
  • karmín
  • pepsin
  • šelak
  • albumin
  • syrovátku
  • kasein
  • některé formy vitaminu D3

Kromě vybraných potravin se vegani vyhýbají také oblečení, které obsahuje hedvábí, vlnu, kůži ale také semiš. Kromě toho se často vyhýbají kosmetickým produktům, které obsahují vedlejší produkty živočišného původu.

Podle toho, čemu všemu se vegani vyhýbají, je můžeme rozdělit na další skupiny.

Někteří vegani jsou totiž označováni společností za „etické vegany.“ Ti se vyhýbají například cirkusům, zoologickým zahradám nebo koňským závodům společně s dalšími aktivitami, při nichž jsou zvířata využívána.

Kromě potravin někteří vegani odmítají navštěvovat také třeba cirkusy nebo zoologické zahrady.

Co jedí vegani?

Vegani si vybírají pouze z potravin, které nemají živočišný původ. Nicméně alternativ je v dnešní době už celá řada. Například místo kravského mléka si tak mohou vybrat mezi sójovým, mandlovým, kokosovým, rýžovým nebo také oříškovým.

Veganské potraviny jsou dnes už dostupné v celé řadě obchodů, supermarketů ale také na internetu, takže najít ty správné produkty není těžké najít.

Co jedí vegani? Mezi potraviny, které mohou převládat ve veganském jídelníčku jsou například:

  • celozrnné potraviny
  • ovoce
  • zelenina
  • fazole
  • hrách
  • ořechy
  • semínka
  • čočka
  • rýže
  • těstoviny
  • sójové/kokosové/mandlové mléko
  • rostlinné oleje

Naopak potraviny, které vegani nejí jsou například:

  • hovězí/vepřové/jehněčí a jiné červené maso
  • kuřecí/kachní a jiné drůbeží maso
  • ryby nebo měkkýši (krabi, škeble a slávky)
  • vejce
  • sýry, máslo
  • mléko, smetana, zmrzlina a ostatní mléčné výrobky
  • majonéza (kvůli vaječným žloutkům)
Veganská strava může být i přes absenci živočišných potravin pestrá.

Některé studie dokonce uvádějí, že veganská strava může poskytovat více vlákniny, antioxidantů a také dalších prospěšných rostlinných látek. Potraviny, které patří do veganské stravy jsou také bohatší na draslík, hořčík, foláty a vitaminy A, C a E a také železo.

Co se týká vitaminu B12 (které tělo využívá k tvorbě červených krvinek a DNA), vitaminu D, zinku a vápníku, ty budou muset vegani pravděpodobně doplnit pomocí doplňků stravy.

Další minerály a látky, které vegani nahrazují rostlinou alternativou jsou například:

  • bílkoviny (nachází se v potravinách jako jsou ořechy, sója, fazole, quinoa, jídla z tofu)
  • vápník (vegani ho mohou doplnit konzumací sójového mléka, obohacených pomerančových džusů, tofu s vápníkem, brokolice, kapusty nebo mandlí)
  • omega-3 mastné kyseliny (přírodní alternativa je v lněném semínku, rostlinném oleji, rostlinných doplňcích stravy)
  • železo (je převážně v tofu, sójových oříšcích, špenátu, arašídovém másle, obohacených obilovinách)

Vegan strava

Vegan strava je tak nejenom zdravá, ale může také pomoci snížit váhu. Některé studie ukazují, že vegani bývají štíhlejší a mají také nižší index tělesné hmotnosti (tzv. BMI) než ti, co vegan stravu neaplikují ve svých jídelníčcích.

Vegani jsou v průměru až o dvacet kilogramů lehčí než ti, kteří jedí maso. Navíc na rozdíl od různých diet, (po kterých se člověk cítí unavený a po kterých není výjimečný nežádoucí jojo efekt) dodává veganská strava dostatek potřebné energie.

Některé zdroj také uvádí, že vegan strava snižuje hladinu cukru v krvi a také zlepšuje funkci ledvin. Vegani mají totiž tendenci mít nižší hladinu cukru v krvi a tím pádem vyšší citlivost na inzulin. To vede k tomu, že mohou mít nižší riziko vzniku diabetu druhého typu.

Vegani mohou díky své stravě jednodušeji zhubnout.

Jídlo pro vegany

Jaké jsou tedy příklady jídel pro vegany? Zde jsou příklady chutných veganských receptů:

Jídlo pro vegany nemusí být těžké na přípravu a ani méně chutné než to neveganské. Stačí jen ty správné suroviny, trocha fantazie a skvělá večeře je na stole.

Proč být vegan

Jaké jsou tedy důvody, proč být vegan a proč se stát vegan?

LÁSKA KE ZVÍŘATŮM

Být vegan je nejlepší způsob, jak pomoci zvířatům. Každý vegan totiž ročně zachrání skoro dvě stovky zvířat. Vyhýbáním se živočišným produktům je totiž jedním z nejvíc jasných způsobů, jak může člověk ukázat, že nesouhlasí s týráním zvířat, které se mnohdy vyskytuje v kosmetickém a potravinářském průmyslu.

POUKÁZAT NA DALŠÍ PROBLÉMY

Nejen zvířata chovaná především na maso, ale také mlékárenský a vaječný průmysl se nechová ke zvířatům vždy vhodně. Výroba mléčných výrobků totiž v některých fabrikách vyžaduje smrt nejen telat, která jsou pro chovatele mléka „k ničemu“, ale také krav, které jsou poráženy, když se sníží jejich produkce mléka.

Podobná situace je ve vaječném průmyslu, kde i vejce z volného chovu mnohdy zapříčiní usmrcení kuřat, která už nejsou pro provozovatele potřebná. A to mnohdy už ve věku pouhého jednoho dne.

VLASTNÍ ZDRAVÍ

Dalším důvodem, proč být vegan, je vlastní zdraví. Vegani mají podle některých zdrojů menší pravděpodobnost ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky nebo také vysokého krevního tlaku než ti, kteří jedí maso.

Vegan strava může také pomoci při hubnutí a také pomáhá udržet si zdravé srdce. Vegani totiž získávají živiny z rostlinných potravin a tím pádem přijímají více prospěšných potravin, jako jsou například celozrnné obiloviny, ovoce, ořechy, semínka a zelenina. Ty jsou plné prospěšné vlákniny, vitamínů a minerálů.

Vegani také obecně jedí více luštěnin, díky čemuž mohou mít až o patnáct procent nižší riziko vzniku rakoviny. Pravidelná konzumace luštěnin může totiž snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku až o osmnáct procent!

Díky tomu, že se člověk vyhýbá některým živočišným produktům, může také snížit rizika rakoviny prostaty, prsu, žaludku nebo i tlustého střeva. Červené maso, uzené maso nebo zpracované maso a maso připravované při vysokých teplotách totiž může podporovat vznik některých typů rakoviny.

Vegan strava je pro lidské zdraví mnohem prospěšnější než ta neveganská.

jaký je další důvod, proč tedy být vegan? Vegani mají také díky svému stravování vyšší hladinu energie než nevegani a navíc vegan strava může také snížit bolesti způsobené artritidou.

UDRŽITELNOST

Vegani jsou také díky svému životnímu stylu šetrnější k planetě. Rostlinná strava totiž vyžaduje pouze třetinu půdy, která je potřeba k zajištění masité a mléčné stravy.

Produkce masa totiž není z několika důvodů hospodárná a způsobuje obrovské znečištění. Produkce masa je také jednou z největších příčin klimatické krize. Když se tedy někdo rozhodne stát veganem, v podstatě tak bojuje proti klimatické krizi.

Obrovské množství obilných krmiv, které jsou potřeba k výrobě masa, zapříčiní odlesňování a také vymírání některých druhů živočichů. Například v Brazílii se k pěstování sóji pro zvířata v Evropě využívá plocha, která odpovídá 5,6 milionu akrů půdy.

K udržení veganské stravy je tak na rozdíl od neveganské stravy zapotřebí podstatně menší množství plodin a vody, než na výrobu masa a mléčných výrobků.

Proč se stát vegany

Dalšími důvody, proč se stát vegany, může být pestrost stravy. Vegani se totiž vůbec nemusí omezovat pouze na zeleninu s ovocem.

Díky široké nabídce veganských potravin není potřeba, aby se vegani omezovali jen na zeleninu. Vegani mohou jíst všechna oblíbená jídla, jako jsou například hamburgery, sendviče a zmrzliny… jediný rozdíl je složení surovin.

Zkrátka být vegan neznamená vzdát se oblíbených potravin – naopak. Díky široké škále vegan potravin je tak o důvod, proč se stát vegany, navíc.

Nejenže je dnes už možné se stravovat šetrně k přírodě, více zdravě a k tomu navíc chuťově stejně (ne-li lépe) než při konzumaci živočišných produktů.

To vše s tím rozdílem, že dotyčný ví, že žádné zvíře kvůli jeho obědu netrpělo a navíc sám nebude trpět (nejen) špatnými hodnotami cholesterolu.

Navíc díky široké poptávce po veganských potravinách přicházejí potravinářské společnosti na trh s chutnými variantami hamburgerů bez masa nebo rostlinných mlék. Tyto verze hamburgerů jsou mnohdy zdravější a chutnější, než jejich „živočišná verze.“

Vegan burger by měli vyzkoušet všichni, i nevegani.

Jak se stát veganem?

Pokud se někdo rozhodl pro změnu životního stylu, musí udělat základní kroky. Jak se stát veganem?

Ten, kdo se bude chtít stát veganem může přestat s konzumací masa, vajec a mléčných výrobků okamžitě, nebo také postupně.

Je ale možný také méně přísný přístup k veganství, jedná se například o:

  • pescatariánství (nejí se maso až na ryby)
  • lakto-ovo vegetariánství (rostlinná strava společně s mléčnými výrobky a vejci)
  • flexitariánství (rostlinná strava a příležitostně živočišné produkty)

Způsob, jak se stát veganem, může tak být radikální, nebo postupný. V každém případě už samotná vůle začít je prvním dobrým krokem.

S výběrem těch správných potravin může při zahájení veganské stravy pomoci lékař nebo dietolog. Je velmi důležité, aby odborník pomohl s přestupem na veganskou stravu i v případě, že dotyčný trpí dlouhodobým onemocněním nebo pokud se jedná o ženu, která je těhotná.

Spousta lidí si plete vegany a vegetariány. Jaký je rozdíl mezi veganem a vegetariánem?

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang