
Pescetariánství je jedním z mnoha alternativních způsobů stravování. Pro někoho může být i počátečním krokem k vegetariánství. Co je to pescetarián? Jaký je význam slova pescetarián? Co jí a jaký je jídelníček pescetariána?
Na cestě k vegetariánství a veganství si lidé mohou projít fází pescetariánství. Pokud někdo začíná omezovat živočišné produkty, může být pescetariánství tím správným prvním krokem.
Kdo je pescetarián?
Pescetarián má o něco méně striktní stravu než vegetarián či vegan. Může konzumovat ryby, mořské plody a živočišné produkty jako například vejce, sýry a mléko. Naopak se stejně jako vegetarián vyhýbá drůbeži a červenému masu.
Přestože vegani mají omezenější jídelníček než vegetariáni, možnosti potravin jsou i tak dost široké. Vegan strava tak může být pestrá, chutná a hlavně plná všech důležitých živin, které lidský organismus potřebuje.
Důvody pro pescetariánství mohou být různé. Pro někoho může být důležité snížení své uhlíkové stopy – chov zvířat zvyšuje uhlíkovou stopu až o 15 %. V tomto ohledu je tedy pescetariánství udržitelnější způsob stravování.
Pro někoho jiného je lákavé například snížení rizika srdečních onemocnění. S omezením konzumace masa se snižuje také pravděpodobnost obezity a cukrovky.

Výraz pescetarián
Význam slova pescetarián je kombinace italského slova „pesce“, čili ryba, a slova „vegetarián“. Patrné z toho tedy je, že se jedná o vegetariánský způsob stravování se zařazením ryb a mořských plodů.
Jde o poměrně nové slovo – poprvé se začalo používat v Americe v devadesátých letech minulého století. Aktuálně tento alternativní způsob stravování praktikují zhruba 3 % populace.
Co jí pescetarián – jídelníček pescetariána
V jídelníčku pescetariána lze nalézt rostlinné potraviny, které jsou typické i pro veganskou stravu. Jedná se například o:
- luštěniny
- obiloviny
- zeleninu
- ovoce
- ořechy
- houby
Navíc se do jídelníčku zařazují také:
- ryby
- mořské plody
- mléčné výrobky
- vejce

Pescetarián a zdraví
Pescetariánství je velmi podobné způsobu stravování, který je běžný v jižní Evropě, hlavně v okolí Středomoří. V těchto přímořských státech je zvýšená konzumace ryb a mořských plodů díky jejich dobré dostupnosti.
Zařazení ryb do jídelníčku zajistí dostatečný přísun omega 3 mastných kyselin, které hrají významnou roli na funkce imunitního a kardiovaskulárního systému. Pomůže také s navýšením příjmu proteinu a vitamínu D.

Na rozdíl od veganů nemívají pescetariáni velký problém s přísunem dostatečného množství vitamínů a minerálů. Proto je pescetariánství cestou i pro jedince, kteří ze zdravotních důvodů musí veganství či vegetariánství opustit.
Stále je ovšem důležité dát si pozor na přísun vitamínu B12, který se nachází převážně v mase. Vitamín B12 hraje velkou roli při funkci nervového systému. Při jeho nedostatku se mohou objevit potíže jako je například únava nebo ztráta chuti k jídlu.