Goji – červený diamant z Asie

Zdraví

Tradiční čínská medicína používá goji (kustovnici) již stovky let k podpoře zdraví a léčbě zdravotních problémů. Dnes je rozšířená prakticky po celém světě. Pojďme se podívat na způsoby, jak si na goji pochutnat.

Goji neboli kustovnice čínská je červený zázrak pocházející z Asie. Hojně se vyskytuje v Číně, Japonsku a Mongolsku. V Tibetu a Číně byly její plody používány pro své vyživující a léčebné účinky.

Dnes je kustovnice známá prakticky po celém světě. Goji má na tělo výrazný pozitivní vliv a obsahuje celou řadu prospěšných látek, díky čemuž se řadí mezi superpotraviny.

Z goji lze připravit například výtečnou šťávu.
Z goji lze připravit například výtečnou šťávu.

Goji je zdrojem 19 aminokyselin, nenasycených mastných kyselin (alfa-linoleové kyseliny), rostlinných proteinů, vitamínu C, B a E, minerálů a vlákniny.

Obsahuje velké množství zinku, selenu, vápníku, železa, draslíku a dalších látek. Kustovnice obsahuje přírodní antioxidanty, které se podílí na jejích protizánětlivých a antibakteriálních účincích, dále karotenoidy zeaxantin, betakaroten, lutin a xantofyl. Antioxidanty spolu s přírodními polysacharidy doslova nakopnou imunitní systém.

Tradiční čínská medicína využívá goji jako prostředek ke zdraví, kráse a dlouhověkosti. Goji podle TČM podporuje játra a ledviny, detoxikuje organismus, čistí střeva a zlepšuje zrak.

Další odvětví alternativní medicíny doporučují goji pro podporu mentální aktivity, na zlepšení nálady a kvality spánku, ke zlepšení zdraví kardiovaskulárního systému, při potížích v menopauze, při migrénách, vysokém krevním tlaku, oslabení ledvin a jater, pro podporu chuti k jídlu, pročistění pleti a zvýšení imunity a zdraví obecně.

Goji je nízkokalorická, neobsahuje tuk a je tedy vhodná pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Tipy, jak si užít goji

Goji je výtečné čerstvé i sušené. Můžete si ho dopřát jen tak samotné, nebo si připravte ptačí zob z goji a dalších druhů sušeného ovoce – meruněk, brusinek, rozinek, semínek a oříšků.

Goji poslouží při přípravě smoothie.
Goji poslouží při přípravě smoothie.

Goji se často přidává do dezertů, pudinků a jiných zdravých dezertů nebo do kaší.

V Číně se z kustovnice dokonce připravují čaje nebo polévky. Goji čaj připravíte z jedné až dvou lžiček kustovnice, které zalijete horkou vodou. Na dochucení přidejte 2 kousky hřebíčku a šťávu z půlky pomeranče.

Zalijte misku goji vodou, nechte odstát přes noc a ráno vodu z goji vypijte.

Výborná je Šťáva z goji. Samotná je velmi sladká a tak ji můžete ozvláštnit přidáním řepové šťávy a meruňkového džusu.

Připravte si chutné smoothie s goji. Smíchejte několik lžic přes noc namočené goji, hrníček borůvek, půl hrníčku jahod, půl hrníčku malin a ostružin, trošku citronové a limetkové šťávy, 1 banán a 1 pomeranč, vše rozmixujte v mixéru, dochuťte vanilkou a máte výbornou osvěžující svačinku.

Goji skvěle chutná také v raw dortech.
Goji skvěle chutná také v raw dortech.

Připravte si výborný malinový raw dort s goji:

KRUSTA:

  • půl šálku mandlí (alespoň na 4 hodiny namočených ve vodě)
  • půl šálku pekanových ořechů (alespoň na 4 hodiny namočených ve vodě)
  • troška kakaa (lžička až dvě dle chuti)
  • půl šálku čerstvých vypeckovaných datlí
  • půl hrnku mletého máku
  • špetka či dvě skořice
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • voda dle potřeby (opatrně s ní)

MALINOVÝ KRÉM S GOJI:

  • 1 šálek kešu ořechů (namočených na pár hodin do vody, aby změkly)
  • 2/3 šálku malin
  • 5 lžic kokosového oleje (měřeno v tuhém stavu)
  • 3 lžíce kokosového krému
  • 1,5 lžíce kokosového mléka
  • 2-­3 lžíce datlového sirupu
  • kousky nakrájených malin – nemixovat, přidat až do rozmixovaného krému
  • půl hrnku goji (přes noc namočené ve vodě a okapané, musí být měkká)

OZDOBA:

  • čerstvé maliny

Rozmixujeme postupně všechny ingredience potřebné na krustu. Pokud by byla hmota příliš hutná, přidáme trochu vody. Krustu pokryjeme vrstvou malin  a vložíme do lednice.

Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí. Nakonec přidáme goji a maliny, aby byl dort více šťavnatý. Krém pokryjeme vrstvou ovoce a vložíme na chvíli do lednice. Dejte si pozor, aby hmota nebyla příliš vodnatá a držela tvar, s příliš velkým množství ovoce, které obsahuje vodu, se to může jednoduše stát.

Nechte chvíli vychladit a podávejte.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang