Co jíst v těhotenství – co naopak nejíst a co pít?

Zdraví

O stravě a výživových doporučeních v těhotenství se lze dočíst mnoho rad a informací. Ne všechny jsou však správné, mnohé z nich si i rozporují. Často se dokonce jedná o nesmyslné mýty. Lze se ovšem shodnout na jednom faktu. Kvalitní strava v těhotenství ovlivňuje správný růst plodu. Jak by tedy měl vypadat zdravý jídelníček těhotné ženy? A co se naopak v těhotenství jíst nesmí?

V těhotenství více než kdy jindy záleží na stravování ženy. Ideální samozřejmě je, když žena dlouhodobě jí kvalitní a zdravé potraviny a pokračuje s tím i v těhotenství. Ostatně nejen pro těhotné ženy platí, že jídelníček by měl být pestrý a vyvážený.

Člověk si má dávat zeleninu ke každému jídlu, má omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce) a bílou mouku, co nejméně konzumovat uzeniny a používat kvalitní přirozené tuky.

Strava v těhotenství se od běžného zdravého jídelníčku nijak dramaticky neliší. Těhotenství totiž není žádná nemoc. Vyloženě zakázané běžné potraviny v těhotenství neexistují. Existuje pouze několik potravin a nápojů, které se nedoporučují v těhotenství jíst a na které by si měla dát těhotná žena pozor.

Je to z toho důvodu, že mohou být kontaminovány různými onemocněními. Co se tedy nesmí jíst v těhotenství a jaká je naopak vhodná strava v těhotenství?

Kvalitní strava v těhotenství ovlivňuje správný vývin a růst plodu.

Budoucí maminka by měla jíst všechno, na co má chuť. Pozor však na tvrzení, že těhotná žena musí jíst za dva. Je to jeden z mnoha mýtů o stravě v těhotenství. Stačí, když žena pouze mírně zvýší svůj příjem. V prvním trimestru dokonce vůbec není zapotřebí příjem kalorií zvyšovat.

Jestliže žena dlouhodobě prospívá i na zdravé alternativní stravě, jako je třeba vegetariánství a veganství, zpravidla se doporučuje v takové stravě pokračovat. Nejlepší však je specifickou stravu v těhotenství sdílet i s lékařem a domluvit vhodné sledování.

O tom, co se děje s tělem v těhotenství týden po týdnu, se lze dočíst v podrobném článku. Skvělým a praktickým pomocníkem, který usnadní přehled o těhotenství, je těhotenská kalkulačka. Díky těmto informacím bude nastávající maminka vždy vědět, co se s jejím tělem děje, jak se miminko vyvíjí a kdy ji čeká jaká kontrola.

Mnoho dalších zajímavých informací nejen o těhotenství i o zdravém životním stylu, tipech na nákupy nebo péči o děti se čtenářky dozví např. na portálu Webrangers.cz.

Zásady stravování v těhotenství

Každou nastávající maminku jistě zajímá, jak se stravovat těhotenství, aby plod dobře prospíval a miminko mělo všechno potřebné. Vždy je zásadní si uvědomit, jak se žena cítí. Těhotná žena by měla používat selský rozum, neměla by se do ničeho nutit nebo mít kvůli svému stravování výčitky. Pozor by si však měla dávat na přejídání.

Důležitá je kvalita a pestrost stravy. Strava v těhotenství musí obsahovat všechny důležité minerály a vitamíny, vlákninu, bílkoviny a mastné kyseliny. Vitamíny a minerály je nejlepší přijímat přirozeně ze stravy.

Doporučuje se suplementovat pouze individuálně potřebné živiny, jejichž deficit byl klinicky zjištěn. U vegetariánek a veganek nebo při nechutenství k masu je např. dobré zvážit suplementaci železa, jódu a omega-3 mastných kyselin.

Těhotné ženy potřebují zejména kyselinu listovou, která je nezbytná pro tvorbu nových buněk v lidském těle. Její nedostatek také způsobuje, že nastávající maminky jsou unavené a malátné. V těhotenském jídelníčku nesmí chybět ani vitamín D, vápník a již zmíněné železo.

V těhotenství je důležitá kvalita a pestrost stravy. Jídelníček těhotné ženy by měl obsahovat vitamíny, minerály a vlákninu.

Pokud je žena zvyklá jíst maso, měla by si vybírat jen libové a pokud možno z domácího chovu v bio kvalitě. Všeobecně však platí, že konzumaci masa je vhodné omezit již před početím.

Ti, kdo nad vegetariánstvím či veganstvím stále váhají, se můžou inspirovat spoustu zajímavých vegetariánských a veganský receptů. Přesvědčí je, že i bez masa se dá žít plnohodnotně.

Žena má v těhotenství vždy dávat přednost čerstvým potravinám. Je lepší při přípravě zvolit dušení, vaření a pečení namísto smažení. Těhotné ženy by se měly vyhýbat polotovarům, průmyslově vyrobeným hotovým výrobkům a fast foodu, nedojídat se mezi jídly, přílohy nahrazovat zeleninou a jíst pravidelně.

Uvedená pravidla o tom, co jíst v těhotenství, ostatně platí úplně pro každého, nejen pro těhotné ženy. Stejně tak následující potraviny by měly být součástí každého pestrého jídelníčku.

Těhotné ženy chtějí být nejen zdravé, chtějí se i líbit se svému okolí. Rozmanitá nabídka těhotenského oblečení a rady, jak vybírat a kde kupovat těhotenské šaty a kalhoty, pomůžou nejedné nastávající mamince cítit se sebevědomě a elegantně i během pokročilé fáze těhotenství.

Co jíst v těhotenství

Základní zásady zdravého stravování v těhotenství už jsou známé. Co tedy konkrétně jíst v těhotenství? V jídelníčku žádné těhotné ženy by neměly chybět následující potraviny:

  • syrová či tepelně upravená zelenina, která je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Lze si připravit např. špenátový quiche nebo chřestovou polévku a dodat organismu důležitou kyselinu listovou
  • sezónní a lokální ovoce v rozumném množství (syrové či v podobě ovocných smoothie)
  • pasterizované mléko, tvrdé sýry, jogurty a další potraviny bohaté na vápník. Pro vegany je kvalitním rostlinným zdrojem vápníku tofu, na trhu jsou k dostání i vegan sýry
  • luštěniny jako jsou drobné fazole adzuki, čočka v podobě čočkového dhálu nebo cizrnový falafel
  • probiotika obsažená v kefíru, acidofilním mléku nebo podmáslí. Živé kultury totiž zvyšují imunitní schopnosti organismu a pomáhají bojovat proti chřipce
  • bílkoviny, které jsou základní stavební látkou svalů a tkání. Živočišné bílkoviny z masa veganky nahradí rostlinnými bílkovinami
  • celozrnné obiloviny (jáhly, pohanka, quinoa, polenta, bulgur, kroupy, amarant). Ke snídani je skvělá jáhlovo-pohanková kaše s jablkem, k večeři zasytí pohankové rizoto s tofu nebo pilaf z bulguru
  • rostlinné oleje jako např. kokosový olej nebo lněný olej
  • ořechy a semínka
  • pšeničné klíčky, které obsahují široké spektrum vitamínů a živin (cholin, železo, vápník, vitamin C a B a nenasycené mastné kyseliny)
  • tepelně upravený losos nebo treska, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin. Veganky vymění rybu za semínka a ořechy
Těhotné ženy by měly jíst zeleninu obsahující kyselinu listovou.

Co pít a nepít v těhotenství

Pitný režim je pro těhotnou ženu mimořádně důležitý. Je podstatné vědět, že plod tvoří ze 75–90 procent voda. Podle odborníků proto vyšší příjem vody u těhotných žen pozitivně ovlivňuje plod a jeho porodní hmotnost.

Při nedostatku tekutin se v těle hromadí škodlivé látky, zpomaluje se látková výměna, lymfa se zahušťuje, tkáně nejsou dostatečně zásobované kyslíkem. Člověk je hned malátnější, špatně se soustředí a bolí ho hlava.

U těhotných žen se mohou častěji objevit i další zdravotní problémy jako zácpa nebo infekce močových cest. Pravidelným pitím vody lze těmto zdravotním problémům předcházet. Kromě toho, kolik tekutin těhotná žena vypije, je důležité také to, co vypije.

Co je tedy vhodné pít v těhotenství a jak na pitný režim? A co by naopak těhotná žena pít neměla? Pilířem pitného režimu je obyčejná čistá voda. Voda z kohoutku je poměrně kvalitní a vhodná pro každodenní pitný režim.

Čistou vodu lze doplnit šťávou z čerstvě vymačkaného citronu, čímž tělo zároveň dostane potřebný vitamin C.

V těhotenství se dále doporučuje pít ovocné a zeleninové šťávy, stoprocentní neslazené džusy ředěné vodou a některé nízce a středně mineralizované přírodní minerální vody.

Do pitného režimu lze zařadit i pití mléka. Mezi vegankami jsou oblíbená rostlinná mléka z rýže, soji, pšenice, špaldy, mandlí nebo lískových ořechů.

Vyšší příjem vody u těhotných pomáhá předcházet zácpám a pozitivně ovlivňuje plod.

A co v těhotenství nepít? Těhotné ženy by pochopitelně neměly pít alkohol a energetické nápoje. Čím více a častěji žena v těhotenství pije alkohol, tím se zvyšuje riziko potratu, vrozených vad, duševních poruch a poruch vývinu plodu.

V těhotenství by také měl být omezen přísun nápojů obsahujících kofein (káva, zelený čaj). Zejména v prvním trimestru, který je z hlediska vývoje plodu nejdůležitější, platí vyslovený zákaz pít alkohol a nápoje s kofeinem.

Dalším častým námětem hovorů nastávajících maminek je těhotenství a bylinky. Na toto téma lze také najít mnoho rad a doporučení. Některá z nich si rozporují tak, že se v tom mnohdy nevyznají ani odborníci.

Obecně se však doporučuje, aby se těhotné ženy v prvním trimestru vyhýbaly aloe, celeru, jalovci, majoránce, libečku, pelyňku, zázvoru, rozmarýnu, skořici nebo šafránu.

Naopak mezi doporučované bylinky lze zařadit třezalku, kmín, šípek, měsíček, kopřivu, meduňku a heřmánek. Mátu se nedoporučuje užívat dlouhodobě pro její nepříznivý vliv na játra a krevní obraz.

Zásadní je bylinky nekonzumovat pravidelně nebo ve větším množství. Je také vhodné bylinkové čaje střídat a vařit spíše jemné výluhy.  

Jako u vhodné stravy v těhotenství i u pití v těhotenství platí zásada „všeho s mírou“ a používání zdravého selského rozumu. Pokud si těhotná žena dopřeje po prvním trimestru těhotenství skleničku slabého vína, občas si uvaří slabší mátový čaj či šálek kávy, miminku tím ublížit nemůže.

TIP: Jestliže se již těhotenství blíží ke konci, je ten nejlepší čas si zabalit věci, které budou potřeba k porodu. S výběrem toho nejdůležitějšího, co si vzít s sebou do porodnice, pomůže přínosný článek.

Co nejíst v těhotenství

Těhotné ženy už ví, co jíst a pít v těhotenství. Jakým potravinám by se měly budoucí maminky naopak vyhnout?

Obecně by si měly ženy v těhotenství dát pozor zejména na zvýšenou konzumaci cukru. Těhotenská cukrovka může způsobit nejen komplikace v těhotenství a bezprostředně po porodu, i pro dítě může mít také dlouhodobé následky. Tyto děti mohou mít od dětství sklon k nadváze a obezitě, vyšší riziko cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku a dalších poruch.

Z jídelníčku těhotných žen (a nejen jich) se doporučuje vyřadit přesolená jídla (brambůrky, arašídy aj.), bílou mouku a výrobky z ní, instantní a průmyslově zpracovaná jídla. Samozřejmostí je absence drog a tabáku.

Co se nesmí jíst v těhotenství:

  • syrové maso (tataráky), které může být napadeno toxoplasmou – těhotné ženy si lépe pochutnají na tataráku z cukety
  • ryby s vysokým obsahem rtuti, která zpomaluje vývoj mozku a nervové soustavy (žralok, královská makrela, mečoun a tuňák)
  • syrová vejce (vejce naměkko, sníh z bílků, domácí majonéza)
  • měkké sýry typu brie, camembert, ricotta, hermelín a sýry s modrou plísní uvnitř
  • paštiky a další výrobky z jater
  • uzeniny
  • výrobky z nepasterizovaného mléka, které mohou obsahovat choroboplodné zárodky jako je listeria
  • nedoporučuje se konzumace exotického ovoce
V těhotenství se nesmí jíst syrové vejce a maso, protože mohou být kontaminovány různými onemocněními.

Závěrem lze říci, že před plánováním těhotenství nebo i během něj by si sice měly ženy zjistit dostatek informací, zároveň by se měly řídit především svým instinktem a zdravým rozumem.

Každé tělo a organismus je jiný a stejně tak i každé těhotné ženě bude vyhovovat něco jiného. Pro někoho vhodná strava v těhotenství nemusí být vhodná i pro druhého.

Výše uvedená doporučení jsou tedy obecná pro běžný průběh těhotenství. Relevantní informace může nastávající maminka získat jen z odborných zdrojů a od svého gynekologa a nikoliv z internetových diskuzí.

Kromě toho, co jíst a pít v těhotenství, by měly těhotné ženy myslet na to, že pro zdravé dítě je nutné zařadit do programu prostor pro odpočinek, pobyt venku a pohyb. Ne nadarmo se říká, že čím spokojenější a šťastnější je maminka, tím spokojenější je i její potomek.

Devět měsíců může nejprve připadat jako věčnost, avšak stejně jako o zdravém jídelníčku by měly těhotné ženy již od počátku těhotenství přemýšlet o tom, kde pravděpodobně porodí a vybrat porodnici, která bude vyhovovat jejich požadavkům. Velký přehled nejlepších porodnic v Česku usnadní budoucím maminkám jejich rozhodování.

TIP: Pořízení výbavy pro miminko může být velmi nákladné. Na dětech určitě žádný rodič šetřit nechce a naopak jim chce dopřát jenom to nejlepší. Přesto každý jistě ocení tipy na výhodné akce a slevové kupóny, a také rady, jak ušetřit na svých nákupech a co nejméně zatížit rodinný rozpočet.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang