Špenátový quiche – recept na nejlepší slaný koláč se špenátem

Veganské recepty

Francouzský slaný koláč, který pochází již z 13. století a v dnešní době je stále více oblíbený. Původně se jednalo o koláč z chlebového těsta s náplní z vajíček, smetany a slaniny. Od minulého století se začal připravovat i z těsta listového. Jaké podoby má dnes a jaký je nejlepší recept na bezlepkový špenátový quiche?

Jedná se o výborné a rychlé jídlo, které může mít mnoho různých podob. Oblíbený je především ve chvílích, kdy se člověk potřebuje zbavit „zbytků“ v ledničce. Do náplně na quiche je možné dát téměř cokoliv, fantazii se meze nekladou.

Příprava quiche (kyše) je snadná, hodí se jako předkrm i jako lehký oběd či večeře. Nejčastěji se podává se salátem a bílým vínem. Nejznámější a tradiční francouzský quiche se nazývá Quiche Lorraine. Je připravovaný ze smetany a šunky.

Slaný koláč vybízí k porušení tradic a k popuštění uzdy fantazie i chutí. Ozvláštnit tak Quiche lze ku příkladu řadou bylinek. Aby byla intenzita přísady znatelnější, je vhodné do smetany přidat trošku bazalkového pesta. Vůně bude již při pečení koláče naprosto úžasná.

TIP: Do veganských koláčů se může přidávat i bezlepková čiroková mouka, která se obvykle používá v kombinaci s ostatními moukami.

Tento slaný koláč sice pochází z Francie, je však inspirovaný i německou kuchyní. Zrodil se na pomezí Francie a Německa, a to konkrétně v regionu Lotrinsko. Slovo quiche pochází z německého slovo kuchen (= koláč).

Francouzský slaný koláč quiche pochází již z 13. století.

Špenátový bezlepkový quiche – recept

Slaný koláč se špenátem může mít hodně podob. Špenát je oblíbený pro vysoký obsah vitamínu C, kyselinu listovou, železo a vápník. Je ideální součástí veganského jídelníčku. Špenát je také vhodnou stravou v těhotenství.

Ingredience na těsto:

  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g sójové mouky
  • 125 g rostlinného másla
  • sůl
  • vody

TIP: Domácí rostlinné máslo se dá snadno vyrobit i doma. K výrobě stačí jen 2 suroviny a pár minut času.

Špenát obsahuje vitamín C, kyselinu listovou, železo a vápník.

Ingredience na náplň:

  • 2 balení tofu
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 papriky
  • 200 g baby špenátu
  • vlašské ořechy
  • slunečnicová semínka
  • pažitka
  • paprika sladká
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Ve větší míse smícháme pohankovou a sójovou mouku s rostlinným máslem, lehce osolíme a dolijeme troškou vody. Vše pořádně prohněteme rukama. Těsto by mělo být příjemně vláčné, ne lepkavé. Pokud by lepilo, dosypeme troškou bezlepkové mouky.

Špenátový quiche potěší všechny příznivce bezlepkových jídel.
Špenátový quiche potěší všechny příznivce bezlepkových jídel.

Hmotu uhněteme do koule, vložíme do sáčku a dáme na alespoň 30 minut do lednice.

Poté těstem vyložte koláčovou formu o průměru 25 cm. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na cca 20 minut na 180 °C.

Mezitím si připravíme quichovou náplň. Tofu, smetanu, kukuřičný škrob, česnek, slunečnicový olej a zbytek koření rozmixujeme dohladka. Je důležité vše správně okořenit, aby nebyla výrazně cítit chuť tofu.

K přípravě francouzského slaného koláče není potřeba speciální kulatá forma.

Cibuli nakrájíme na malé kousky a mírně osmažíme na oleji na větší pánvi, pak přidáme a osmažíme i papriku. Obsah pánvičky smícháme s tofu krémem.

Baby špenát podusíme ve větším hrnci na 2 lžících oleje a vmícháme k tofu krému s cibulí a paprikou, přidáme hrst vlašských ořechů a slunečnicových semínek a pořádně promícháme.

Vlijeme směs do předpečeného korpusu a pečeme ještě cca 15 minut na 180 °C.

Špenátový quiche necháme vychladnout, můžeme ozdobit kousky špenátů a oříšků.

Slaný koláč můžeme posypat veganským sýrem, který mu dodá novou chuť.

Quiche z listového těsta – recept

V případě koupeného bezlepkového listového těsta se jedná o rychlou a zdravou večeři. Příprava špenátového koláče je opět poměrně rychlá. V případě koupeného bezlepkového listového těsta dokonce o něco rychlejší než v případě připravování domácího.

Ingredience:

  • listové bezlepkové těsto
  • 2 balení tofu
  • 1 rostlinná smetana
  • 200 g sušených rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 lilek
  • bylinky podle chuti – např. rozmarýn, oregano, bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

Na pánvi orestujeme cibuli, prolistovaný česnek a přidáme na kousky nakrájený lilek s tofu. Přidáme špenát, sušená rajčata, bylinky, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Krátce povaříme.

Do vymazané formy vložíme vyválené bezlepkové těsto a zalijeme směsí z pánve. Pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang