Itálie na talíři díky bazalkovému pestu. Recept na pesto z bazalky je snadný a rychlý. Dokáže nádherně doladit chuť. Jak ho vyrobit? K jakým receptům se domácí bazalkové pesto využívá?
Vůně čerstvé bazalky je kouzelná. Její aroma povznese každý z vhodných pokrmů. Pesto z bazalky je jedním ze způsobů, jak lze bazalku využít.
V Itálii se pesto drtí hmoždířem. Domácí příprava je urychlena kuchyňským spotřebičem. Kvalita bazalky pesta zůstane neměnná. Stačí vyladit poměry, klíčové suroviny a nejlepší domácí bazalkové pesto je na světě.
Bazalkové pesto
Kupované pesto je jedna věc. Domácí, s láskou vyrobené, je věc druhá. Aromatičnost a hedvábnost pesta je odrazem čerstvých surovin. Nejen, že se dodrží správná rostlinná a čistá chuť, bazalka pesto bude mít i tu správnou zelenou barvu. Výrazná a přitom jemná ingredience lze využít kdekoli, kde se bazalka s chutí pokrmu prolíná.
Výroba bazalkového pesta je přitom velice snadná. Stačí pár surovin a chvilka času. Poměr ingrediencí zaručí tu správnou lahodnost. Italská kuchyně je odlehčená, svěží a zároveň nabytá chutěmi. Pesto z bazalky je jen jednou z mnoha výtečných italských přísad.
Pokud se dodrží zásada čerstvosti a blanšírování listů, svěží barva bazalky zůstane. Princip je podobný jako u špenátu. Rychlé spaření podpoří zelený tón barvy.
TIP: Stejná barva, jiná přísada – vyzkoušejte recept na veganské pesto z medvědího česneku.
Recept na domácí bazalkové pesto
Postup, jak vyrobit bazalkové pesto doma, je jednoduchý. Navíc na bazalka pesto je potřeba jen pár ingrediencí.
Ingredience:
- cca 60 listů čerstvé bazalky
- 40 g piniových oříšků
- lžičku lahůdkového droždí
- česnek dle chuti
- 7 lžic olivového oleje
- malá špetka soli
Postup:
Připravte si věci na blanšírování listů. Hrnec s horkou vodou a mísu se studenou vodu a ledem.
Do vroucí, osolené vody vložte listy bazalky. Cedníkem je během krátké chvilky vyndejte a ponořte do mísy s ledem a vodou.
Bazalku osušte.
Rozetřete česnek najemno.
Bazalku, oříšky a česnek vložte do mixéru nebo hmoždíře. Můžete, ovšem nemusíte, přidat lžičku lahůdkové droždí. Pesto jemně ovoní a hlavně mu dodá živiny. Nevegan může využít 40 g jemně nastrouhaného parmazánu.
Po rozmělnění ingrediencí přilijte olej. Ještě promixujte/pomačkejte.
Pesto se uchovává v lednici, v uzavřené sklenici. Lze i zamrazit a využít v zimních měsících.
Bazalka je nenáročná bylinka. Není problém ji vypěstovat i za oknem bytu. Jak jinak bazalku a další aromatické rostlinky využít, poradí článek kouzelné bylinky.
Jak povznést recept? Jednoduše – bazalka pesto lze obměnit na rajčatové pesto s bazalkou.
Rajčatové pesto s bazalkou
Vůně bazalky podpoří i jiná pesta. Skvělé je pesto z rajčat a bazalky, které čerstvými rajčaty zjemní aroma.
Ingredience:
- 4 čerstvá rajčata
- hrst, dvě čerstvé bazalky
- česnek dle chuti
- 6 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Slupku rajčat vespod nakrojte do kříže, aby šly oloupat. Dejte je do nádoby a zalijte vroucí vodou. Rajčata spařte.
Po pár minutách vyjměte z vody a rajčata oloupejte.
Rozkrojte je, semínka uvnitř vydlabejte. Ty se na pesto nepoužívají. Finální výsledek by neměl takovou konzistenci, jakou má krásné pesto mít.
Prolistujte najemno česnek.
Rajčata, bazalku, česnek vhoďte do mixéru.
Po rozmělnění hlavních ingrediencí přidejte olej. Znovu jemně promixujte. Dosolte a opepřete.
A jeden tip na závěr. Rajčatové pesto s bazalkou lze připravit i z rajčat sušených, nebo naložených v oleji. Takto připravené pesto bude mít více kořeněnou, výraznou chuť.
Recepty s bazalkovým pestem
Příprava pesta je jednoduchá. Recepty, do kterých se bazalkové pesto hodí, taktéž. Nenáročné na přípravu, s nádechem Itálie. Může se tak ozvláštnit slaná zdravá snídaně, avšak i oběd a večeře.
Vhodnou volbou pro využití pesta jsou těstoviny. Nejen ke špagetám se bazalka hodí. Jednou z variant využití je pouhé smíchání těstoviny s pestem.
V případě, že by strávník by postrádal ještě něco navíc, náhražka masa ve formě sóji do chuti perfektně zapadne. Nejen různé druhy těstovin dokáže pesto propojit a dochutit. Za zkoušku stojí i rizota a obiloviny, jako např. bulgur.
Bazalka pesto se hodí i na bagety a opečený chléb. Stačí jemně potřít a doplnit o zeleninu, mozzarellu, nebo cokoli dle nápadů. Fantazii a harmonii se meze nekladou. V kombinaci s domácím kváskovým chlebem je to radost.
Tofu, marinované v oříšku bazalkového pesta, má jemnou, bylinkově aromatickou chuť. Skvěle se rozvoní a konzumenty velmi mile překvapí.
Do zeleninových salátů a zálivek je pesto jak stvořené. Jemné podtóny bazalky ozvláštní pokrm. Nejen salát Caprese si tento nápad zaslouží.
Receptura rajčatového pesta s bazalkou má řadu využití, stejně jako čistě bazalkové pesto. Nejčastějším využitím jsou opět těstovinové chody. Pro italský sendvič bruschettu je rajčatové pesto s bazalkou dokonalé. Do tortilly, dipů nebo na potření těsta na pizzu. To je jen malý výčet možností, kde se vůně a chuť lahodně propojí.