Vegan omeleta z cizrny – recept na nejlepší cizrnovou omeletu pro vegany

Recepty

Klasická omeleta známá v každé kuchyni se připravuje z vajec. Základní pravidlo pro vegany však zní, žádné živočišné produkty. Čím nahradit vajíčka v omeletě? Kde se vůbec omeleta vzala, odkud pochází a jak se správně připravuje?

Veganská kuchyně nabízí pestrobarevnou a zdravou stravu. Recepty může zkusit i ten, kdo primárně není vegan, avšak se snaží o zdravější životní styl. Ze široké škály pokrmů si vyberou vegetariáni i ti, co rádi zkouší nové věci, nebo jen omezují maso a živočišné produkty.

Veganská omeleta může být jednou z variant, jak si dopřát zdravou snídani nebo večeři. Inspirovat se lze sladkými i slanými snídaněmi na každý den.

Kde se vzala omeleta

Tento rychlý a chutný pokrm pochází z Asie. Samotný název omeleta pak zase z Francie. Dodnes koluje mnoho spekulací mezi omeletou, amoletou a palačinkou.

S určitostí se ví, že omeleta je z vajec, která se nejprve rozšlehají a poté se nalévají na pánev. Když omeleta dosáhne zlatavé barvy, už se neobrací a rovnou servíruje. Vajíčka tvoří často základ pro různá těsta a neobejde se bez nich žádná kuchyně. Až na tu veganskou.

Tvrdí se, že mají pozitivní vliv na tělo a lidský mozek. Vegani za ně musí zvolit alternativu a nahradit je. To se může v případě omelety zdát složité, nikoli však nemožné. Ve veganské kuchyni se nenahrazují pouze vejce. Jde o všechny živočišné produkty.

Co nesmí chybět ve vegan stravě a kdo je vlastně vegan? Inspirace se da najít i v receptech třeba na zdravé večeře, kam patří i vegan omeleta.

Veganská omeleta

Jak připravit zdravou veganskou omeletu? Stačí cizrnová mouka a černá sůl. Dvě výrazné suroviny nezbytné pro přípravu omelety z cizrny.

Černá sůl je známa také jako kala namak nebo sanchal. Pochází z Indie, kde se těží dodnes. Jde o nerafinovanou vulkanickou sůl, která má růžovo-šedé zbarvení. Obsahuje železo a minerály vhodné pro tělo člověka. Zlepšuje trávení a pomáhá při plynatosti či pálení žáhy.

Proč je právě černá sůl vhodná pro omeletu? Může za to specifická chuť připomínající vajíčka. Koupit se dá téměř kdekoli. V obchodech se zdravou stravou, potravinách i lékárně. Její cena se pohybuje od 30 Kč.  

Cizrna je druhá vhodná surovina k přípravě veganské omelety. Ačkoli do klasické omelety se mouka nepřidává, zde je to nutnost. Těsto musí držet pohromadě, aby se omeleta na pánvi nepotrhala.

Cizrna má blahodárné účinky na zdraví člověka. Pracovat se s ní dá hned na několik způsobů. Zdravá omeleta z cizrny je jedním z nich.

Cizrnová omeleta

Základ pro cizrnovou omeletu je mouka. Ta cizrnová je velmi dobře dostupná. K sehnání je běžně v obchodě. Cena se pohybuje kolem 60 Kč. Další možností je cizrnovou mouku vyrobit doma.

Příprava je velmi jednoduchá a ve výsledku vyjde tato varianta mnohem levněji. Pro výrobu mouky je zapotřebí jen cizrna a mixér. Sušená cizrna se vhodí do mixéru a ten se nechá pracovat dokud nezíská konzistenci mouky.

Cizrna je luštěnina, která má blahodárné účinky a je velmi prospěšná pro lidský organismus. Právem se přezdívá královnou luštěnin. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří hummus. Zde je návod na domácí přípravu klasického hummusu či dýňového hummusu.

Z rostlinných produktů lze vymyslet mnoho lahodných receptů. Cizrnová omeleta je toho důkazem.

Veganská omeleta – recept

Důležité ingredience k přípravě omelety už jsou známy. Tím to však nekončí. Co je dále potřeba k cizrnové omeletě?

Ingredience:

  • 100 g cizrnové mouky
  • 1/2 cibule
  • 220 – 240 ml vody
  • 1 lžička kurkumy nebo kari koření
  • 1/2 lžičky černé soli
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • zelenina, houby, sójové párky

Postup:

V míse smíchejte všechny suché suroviny a postupně k nim přidávejte vodu. Míchejte pomocí metly, aby nevznikly hrudky.

Na pánvi osmažte dozlatova cibuli na olivovém oleji a nalijte cizrnovou směs. Můžete ještě na pánvi přidat zeleninu, houby nebo cokoli máte rádi. Pokud nechcete tepelně upravovat zeleninu dejte ji na omeletu až na talíři.

Hotovo, veganská omeleta je připravena. Nezbývá než popřát dobrou chuť.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang