Červená čočka – recepty na nejlepší červenou čočku

Recepty

Červená čočka by dle odborníků v kvalitní stravě neměla chybět. Kromě toho, že je bohatá na důležité živiny, je dobře stravitelná, jednoduchá, rychlá na přípravu a velice variabilní. Následující článek přináší ty nejoblíbenější recepty na červenou čočku.

Luštěniny jsou obecně jedinečným zdrojem vlákniny a bílkovin, proto by neměly chybět v žádném fitness jídelníčku. Červená čočka navíc obsahuje také kvalitní polysacharidy a bohaté množství železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6. Poměr bílkovin v ní činí až 25 %.

Oproti hnědé čočce, hrachu a fazolím se červená čočka lépe tráví, díky čemuž se hodí jak do zdravého jídelníčku pro muže a ženy, tak i do zdravého jídelníčku menších dětí. Koupit se dá její neloupaná, loupaná i půlená varianta. Právě ta je dnes nejrozšířenější.

Obliba loupané červené čočky tkví hned v několika jejích vlastnostech:

  • méně nadýmá
  • nemusí se předem namáčet
  • doměkka se uvaří během 15 minut
  • je vhodná i pro malé děti

Právě proto, že je příprava červené čočky tak rychlá a jednoduchá, by tato surovina neměla chybět v žádné kuchyni. Spolehlivě totiž řeší častý problém všech kuchařů – co dnes uvařit? Červená čočka vytvoří chutný a plnohodnotný pokrm za pár minut.

Oblíbená je klasická čočka na kyselo či saláty, co však vyzkoušet také nejlepší zdravé recepty červené čočky, jako jsou karbanátky, curry nebo těstoviny s červenou čočkou? V podobě pomazánky ji lze zakomponovat i do snídaně nebo do lehké zdravé večeře. Podobně se dá použít i černá čočka.

Příprava červené čočky

Ačkoliv její namáčení není nutné, napomáhá lepší stravitelnosti a zkrátí dobu následného vaření. Na přípravu hustějších pokrmů využijeme poměr jeden hrnek červené čočky ku dvěma hrnkům vody, u krémové polévky to může být i více.

Jak se správně připravuje červená čočka, recepty popisují různě – záleží na konkrétním pokrmu.

Při vaření je potřeba být obezřetný a dobře čočku hlídat, jinak se rozvaří. Existují i jídla, do nichž se tato luštěnina záměrně vaří déle, například indické krémové polévky nebo indické dhály. Čočkou se také zahušťují zeleninové polévky a pozvedává jejich výživová hodnota.

Z koření červená čočka dobře ladí s indickými směsmi, kurkumou a římským kmínem, službu ovšem udělá i prostá kombinace s majoránkou nebo česnekem. V exotických receptech se zjemňuje kokosovým mlékem a oživuje rajčatovým protlakem. Její ideální dochucení záleží na konkrétním receptu.

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky s rajčaty je hustý a sytý pokrm, který lze bez výčitek servírovat jako hlavní chod. Kdo má doma hotový zeleninový vývar, nezabere mu příprava déle než hodinu. Ingredience uvedené v tomto receptu polévky z červené čočky vyjdou na 4 – 6 porcí.

Ingredience na polévku z červené čočky:

  • 150 g červené čočky 
  • 30 g rajčatového protlaku bez cukru
  • 200 g krájených rajčat z konzervy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 ks jarní cibulky 
  • 200 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Příprava polévky z červené čočky:

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, jarní cibulku na drobné kousky, česnek utřeme. V hrnci rozpálíme olivový olej, stáhneme plamen a osmažíme cibulku. Shrneme do hrnce mrkev a asi 5 minut opékáme. Přidáme česnek a opékáme další 2 minuty.

Receptů polévky z červené čočky existuje obrovské množství, záleží na každém, jaké ingredience chce zakomponovat.

Do zeleninové směsi přimícháme protlak, rajčata a vše zalijeme vývarem. Jakmile se polévka začne vařit, nasypeme do ní červenou čočku a tymián. Vaříme asi 25 minut, dokud čočka není měkká. Nakonec dochutíme solí a pepřem. oblíbeným letním pokrmem je také rajská polévka s rýží a marocká harira polévka.

TIP: Velmi oblíbený je i recept na čočkový indický dhál. Jeho příprava není složitá a v Indii nechybí na žádné větší rodinné sešlosti.

Červená čočka na kyselo

Uvedené ingredience vyjdou asi na 6 přiměřených porcí.

Ingredience na červenou čočku na kyselo:

  • 1 sáček červené čočky
  • 1 ks střední cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 špetky pepře

Příprava červené čočky na kyselo:

Čočku zalijeme vodou v hrnci tak, aby byla potopená a zbývalo nad ní ještě asi 5 cm, a dáme vařit. Během vaření čočku občas promícháme, případně dolijeme vodou. Dáváme pozor, aby neutekla, červená čočka to totiž dělá ráda.

Mezitím, co se čočka vaří, si připravíme zásmažku na zahuštění. Cibuli nakrájíme na kostičky, shrneme do pánve s rozpáleným olivovým olejem a 2 minuty smažíme na prudkém ohni. Poté plamen zeslabíme a počkáme, až okraje cibulky začnou trochu hnědnout.

Přidáme lžíci hladké mouky a zamícháme. Pokud je zásmažka příliš řídká, přidáme ještě trochu mouky, pokud hustá, přidáme olej. Výsledek by měl mít konzistenci jogurtu a být bez hrudek. Po přidání mouky směs ještě asi minutu smažíme a poté odstavíme z plotny.

Recept na červenou čočku na kyselo lze přizpůsobit vlastním chutím a možnostem.

Jakmile je zásmažka hotová, okusíme čočku. Je-li uvařená (měkká na skus), ztlumíme plotýnku na minimum. Postupně do ní vmícháváme zásmažku, dokud není směs tak akorát hustá. Je možné, že trochu zásmažky zbyde.

Dle vlastní chuti přidáme majoránku, pepř, sůl, cukr a ocet. Nakonec výsledný pokrm pár minut povaříme. Podáváme s kyselou okurkou a chlebem, se salátem nebo třeba s opečenou bagetkou potřenou česnekem. Záleží na každém, na co má zrovna chuť.

Salát z červené čočky

Zeleninový salát z červené čočky je ideálním pokrmem na rychlou večeři, a to zejména v horkých letních dnech. Kromě bílkovin a vlákniny dodá tělu bohaté množství vitamínů a jeho příprava zabere jen několik minut. Uvedené suroviny vyjdou asi na 4 porce.

Ingredience na salát z červené čočky:

  • 400 g červené čočky
  • 300 g salátového mixu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
  • 1 ks citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijónské hořčice 
  • hladkolistá petržel
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Příprava salátu z červené čočky:

Červenou čočku dáme asi na 8 minut vařit do dvojnásobného množství osolené vody. Přidáme trochu citronové šťávy pro zachování barvy. Jakmile je čočka hotová, přecedíme ji a vmícháme do mísy, ve které máme připravenou salátovou směs.

Čočka zeleninovému salátu dodá potřebnou vlákninu a bílkoviny.

Dresink vytvoříme z hořčice, olivového oleje, šťávy a kůry z citrónu, medu, soli, pepře a petrželky. Dochucujeme postupně dle vlastního vkusu. Můžeme přidat i ořechy a další zeleninu. Nakonec dresink vmícháme do salátu.

Podobným způsobem můžeme udělat i těstoviny s červenou čočkou. Bokem si uvaříme těstoviny, necháme vychladnout a studené je zamícháme do salátu. Servírujeme s čerstvým celozrnným pečivem nebo s opečenou bagetkou.

Karbanátky z červené čočky

Do karbanátků z červené čočky je nutné přidat vajíčko, proto se jedná o pokrm vhodný pro vegetariány, nikoliv o veganskou stravu. V kombinaci se salátem, bramborovou kaší či vařeným bramborem se skvěle hodí jako hlavní chod.

Ingredience na karbanátky z červené čočky:

  • 200 g loupané červené čočky
  • 4–5 lžic jemné strouhanky
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks pórek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžička petrželky
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

Příprava karbanátků z červené čočky:

Loupanou červenou čočku uvaříme doměkka, stačí asi 10 minut. Scedíme ji a necháme okapat. Mladou zelenou část pórku nakrájíme na drobné kousky, mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme. Všechny tři takto nachystané suroviny smícháme v míse.

Karbanátky z červené čočky se dají použít i jako náhrada masa do vegetariánských burgerů.

Do směsi čočky, pórku a mrkve přidáme vejce, sůl, pepř, prolisované stroužky česneku a lžičku petrželky. Vše zahustíme jemnou strouhankou a pečlivě prohněteme. Rukama z hmoty vytvoříme koule libovolné velikosti a následně zploštíme.

Karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme z obou stranách v rozpáleném olivovém oleji. Podáváme se salátem nebo bramborovou přílohou. Pokud při přípravě karbanátků čočka zbyde, je možné ji využít např. pro přípravu sekané z červené čočky.

Pomazánka z červené čočky

Tento recept přípravou i vzhledem výsledného pokrmu nápadně připomíná hummus, jediný rozdíl je v tom, že cizrnu zde nahrazuje právě čočka. Stejně jako hummus z červené řepy či hummus z dýně ji tedy můžeme podávat s pečivem nebo si do ní namáčet zeleninu a krekry.

Ingredience na pomazánku z červené čočky:

  • 70 g červené čočky
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička pasty tahini
  • kurkuma
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • máta, ořechy na ozdobu

Příprava pomazánky z červené čočky:

Na rozpáleném oleji opečeme cibuli, stroužek česneku a mrkev. Přisypeme červenou čočku a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku kurkumy a vaříme tak dlouho, dokud mrkev i čočka nezměknou.

Pomazánku z červené čočky si lze dát k svačině i s ní zdravě pohostit návštěvu.

Nakonec vše zpracujeme tyčovým mixérem a dochutíme citronovou šťávou a sezamovou pastou tahini. Pomazánku zakápneme olivovým olejem a ozdobíme nasekanými mandlemi a lístky čerstvé máty. Příznivci ostřejších chutí mohou vyzkoušet ředkvičkovou pomazánku.

Červená čočka na kari

Kdo hledá trochu exotičtější recept z červené čočky, může zakomponovat kari. Příprava tohoto pokrmu zabere cca půl hodiny a výsledek vystačí asi na 4 porce.

Ingredience na červenou čočku na kari:

  • 300 g červené čočky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 5 cm)
  • 2 lžičky červené kari pasty
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 400 g rajčatového pyré
  • 300 ml kokosového mléka
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl

Příprava červené čočky na kari:

Čočku propláchneme a dáme ji vařit dle návodu na obalu. Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na drobné kousky a hodíme do pánve s rozpáleným olejem. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme kari pastu, kari koření a římský kmín a asi minutu restujeme.

Přilijeme rajčatové pyré, kokosové mléko a osolíme. Nakonec do pánve vsypeme uvařenou čočku a stáhneme z plotny.

Podáváme posypané čerstvými lístky koriandru a s vařenou rýží.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang