Červená čočka by dle odborníků v kvalitní stravě neměla chybět. Kromě toho, že je bohatá na důležité živiny, je dobře stravitelná, jednoduchá, rychlá na přípravu a velice variabilní. Následující článek přináší ty nejoblíbenější zdravé recepty z červené čočky včetně salátu z červené čočky.
Shrnutí obsahu
Červená čočka je jednou z odrůd luštěnin, která je oblíbená pro svou bohatou chuť, texturu a výživné vlastnosti.
Červená čočka má jemnou, ořechovou chuť a po vaření má měkkou a hladkou texturu, což ji činí vhodnou pro různé recepty.
Červenou čočku je relativně snadné připravit. Má kratší dobu vaření než jiné typy luštěnin, a proto je rychlou a praktickou volbou pro mnoho jídel.
Červená čočka se často používá v různých receptech, jako jsou polévky, saláty, plněné papriky, omáčky na těstoviny nebo jako příloha k různým pokrmům.
Konzumace červené čočky může přinášet několik zdravotních výhod, včetně podpory trávení, snižování hladiny cholesterolu, udržování zdravého krevního cukru a podporu zdravého srdečního a cévního systému.
Luštěniny jsou obecně jedinečným zdrojem vlákniny a bílkovin, proto by neměly chybět v žádném fitness jídelníčku. Recepty z červené čočky navíc obsahují také kvalitní polysacharidy a bohaté množství železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6. Poměr bílkovin v ní činí až 25 %.
Oproti hnědé čočce, hrachu a fazolím je červená čočka lepší pro zdraví, protože se lépe tráví. Díky tomu se hodí jak do zdravého jídelníčku pro muže a ženy, tak i do zdravého jídelníčku menších dětí. Koupit se dá její neloupaná, loupaná i půlená varianta. Právě půlená červená čočka je dnes nejrozšířenější ve zdravých receptech z červené čočky.
Obliba receptů z loupané červené čočky tkví hned v několika jejích vlastnostech:
- méně nadýmá
- nemusí se předem namáčet
- doměkka se uvaří během 15 minut
- je vhodná i pro malé děti
Právě proto, že je příprava červené čočky tak rychlá a jednoduchá, by tato surovina neměla chybět v žádné kuchyni. Spolehlivě totiž řeší častý problém všech kuchařů – co dnes uvařit? Červená čočka vytvoří chutný a plnohodnotný pokrm za pár minut. Navíc jde obvykle o zdravý recept z červené čočky.
Oblíbená je červená čočka na kyselo či saláty, co však vyzkoušet také nejlepší zdravé recepty z červené čočky, jako jsou karbanátky z červené čočky, curry, recept na těstoviny z červené čočky nebo polévku z červené čočky? V podobě pomazánky z červené čočky nebo čočkových placek ji lze zakomponovat i do snídaně nebo do lehké zdravé večeře. Podobně se dá použít i černá čočka nebo také zelená čočka.
Příprava červené čočky
Ačkoliv její namáčení není nutné, napomáhá lepší stravitelnosti a zkrátí dobu následného vaření. Na přípravu hustších pokrmů využijeme poměr jeden hrnek červené čočky ku dvěma hrnkům vody, u krémové polévky to může být i více.
Jak vařit červenou čočku? Při vaření je potřeba být obezřetný a dobře čočku hlídat, jinak se rozvaří. Existují i jídla, do nichž se tato luštěnina záměrně vaří déle, například indické krémové polévky nebo indické dhály. Čočkou se také zahušťují zeleninové polévky a pozvedává jejich výživová hodnota.
Z koření červená čočka dobře ladí s indickými směsmi, kurkumou a římským kmínem, službu ovšem udělá i prostá kombinace s majoránkou nebo česnekem. V exotických receptech se zjemňuje kokosovým mlékem a oživuje rajčatovým protlakem. Její ideální dochucení záleží na konkrétním receptu.
Jak uvařit červenou čočku – recepty
Nejlepší recepty z červené čočky na polévky, obědy z červené čočky a jiné zdravé inspirace přináší další část článku. Receptů z červené čočky existuje celá řada a stále se dá zkoušet nové a netradiční kombinace.
Hustá polévka z červené čočky
Polévka z červené čočky s rajčaty je hustý a sytý pokrm, který lze bez výčitek servírovat jako hlavní chod. Kdo má doma hotový zeleninový vývar, nezabere mu příprava déle než hodinu. Ingredience uvedené v tomto receptu polévky z červené čočky vyjdou na 4 – 6 porcí.
Ingredience na polévku z červené čočky:
- 150 g červené čočky
- 30 g rajčatového protlaku bez cukru
- 200 g krájených rajčat z konzervy
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 ks jarní cibulky
- 200 g mrkve
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Příprava husté polévky z červené čočky:
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, jarní cibulku na drobné kousky, česnek utřeme. V hrnci rozpálíme olivový olej, stáhneme plamen a osmažíme cibulku. Shrneme do hrnce mrkev a asi 5 minut opékáme. Přidáme česnek a opékáme další 2 minuty.
Do zeleninové směsi přimícháme protlak, rajčata a vše zalijeme vývarem. Jakmile se polévka začne vařit, nasypeme do ní červenou čočku a tymián. Vaříme asi 25 minut, dokud čočka není měkká. Nakonec dochutíme solí a pepřem. oblíbeným letním pokrmem je také rajská polévka s rýží a marocká harira polévka.
TIP: Velmi oblíbený je i recept na čočkový indický dhál. Jeho příprava není složitá a v Indii nechybí na žádné větší rodinné sešlosti.
Rychlá polévka z červené čočky
Pro lidi, kteří neradi tráví v kuchyni spoustu času, je nejlepší polévka z červené čočky ta, která zabere jen pár minut. Jednoduchá a rychlá polévka z červené čočky je hotová do třiceti minut. Patří mezi oblíbené zdravé recepty z červené čočky.
Ingredience na rychlou polévku z červené čočky:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, drcené
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 1 plechovka konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
- 1 šálek sušené červené čočky
- 1/2 bio citronu nakrájeného na tenké plátky
- sůl
- 1/4 lžičky čerstvého černého pepře
- čerstvá petrželka na podávání
Postup:
V hrnci na středním plameni rozehřejeme olivový olej. Cibuli, česnek a celer s 1/2 lžičkou soli restujeme 3-5 minut za občasného míchání. Přidáme kmín, koriandr, vločky červené papriky a několik špetek pepře a vaříme dalších 60 sekund.
Do hrnce přidáme konzervovaná rajčata, zeleninový vývar, na plátky nakrájený citron a čočku. Pokud používáme neslaný vývar, přidáme v této chvíli lžičku soli. Dobře promícháme. Hrnec přikryjeme a přivedeme polévku k varu. Snižíme teplotu a vaříme 20 minut, dokud se čočka nerozvaří a neprohloubí se její chuť.
Ochutnáme a případně dosolíme. Pokud nechceme jíst plátky citronu i s kůrou, odstraníme ji. Podáváme posypané čerstvou petrželkou.
Polévka z červené čočky s kokosovým mlékem
Červená čočka s kokosovým mlékem je hotová za méně než 30 minut. Je snadná na přípravu, protože obsahuje minimum ingrediencí a přitom tolik chuti. Tento recept na červenou čočku je veganský díky kokosovému mléku, které je použito místo smetany.
Ingredience na polévku z červené čočky s kokosovým mlékem:
- 2 středně velké bílé cibule nakrájené nadrobno
- 5 stroužků česneku, drcených
- 40 g čerstvého zázvoru, nahrubo oloupaného a nastrouhaného
- 3 mrkve nakrájené na tenké měsíčky
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 svazek čerstvého koriandru, natrhaný se stonky nasekanými nadrobno
- 1 limetka, ½ šťávy + klínky k podávání
- 200 g červené čočky
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 polévková lžíce kari
- 1 lžička kurkumy
- sůl
Postup:
Začneme osmahnutím cibule ve velkém hrnci se lžící kokosového oleje a velkou špetkou soli (olivový olej je také vhodný). Jemně ji smažíme asi 5 až 6 minut nebo dokud není průsvitná.
Když je cibule průsvitná, přidáme česnek, zázvor, stonky koriandru, mrkev a koření. Smažíme další 2 minuty a poté přidáme zeleninový vývar, nakrájená rajčata, kokosové mléko a čočku.
Promícháme, snižíme teplotu a vaříme asi 30 minut. Podle chuti osolíme. Vmícháme šťávu z poloviny limetky. Polévku z červené čočky s kokosovým mlékem podáváme s vymačkanou limetkou a čerstvým koriandrem.
Polévka z červené čočky pro děti
Polévka z červené čočky je vhodná i pro nejmenší děti. Spolu s mrkví vytváří výbornou a zdravou kombinaci a má příjemně sladkou chuť. Rychlá polévka z červené čočky je vhodná pro děti od jednoho roku.
Ingredience na polévku z červené čočky pro děti:
- šálek červené čočky
- 1 mrkev v bio kvalitě
- lžička kvalitního oleje
- oloupané rajče, nakrájené na kostky
- 3 šálky vody nebo zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- sůl (nemusí být)
Postup:
Mrkev nastrouháme a jemně orestujeme na oleji, přidáme rajče a necháme rozvařit. Přidáme vodu (vývar), koření a červenou čočku a vaříme na mírném ohni 25 minut.
Vyjmeme koření a rozmixujeme. Můžeme lehce přisolit.
Červená čočka na kyselo
Uvedené ingredience vyjdou asi na 6 přiměřených porcí.
Ingredience na červenou čočku na kyselo:
- 1 sáček červené čočky
- 1 ks střední cibule
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky majoránky
- 1/2 lžičky soli
- 2 špetky pepře
Příprava červené čočky na kyselo:
Čočku zalijeme vodou v hrnci tak, aby byla potopená a zbývalo nad ní ještě asi 5 cm, a dáme vařit. Během vaření čočku občas promícháme, případně dolijeme vodou. Dáváme pozor, aby neutekla, červená čočka to totiž dělá ráda.
Mezitím, co se čočka vaří, si připravíme zásmažku na zahuštění. Cibuli nakrájíme na kostičky, shrneme do pánve s rozpáleným olivovým olejem a 2 minuty smažíme na prudkém ohni. Poté plamen zeslabíme a počkáme, až okraje cibulky začnou trochu hnědnout.
Přidáme lžíci hladké mouky a zamícháme. Pokud je zásmažka příliš řídká, přidáme ještě trochu mouky, pokud hustá, přidáme olej. Výsledek by měl mít konzistenci jogurtu a být bez hrudek. Po přidání mouky směs ještě asi minutu smažíme a poté odstavíme z plotny.
Jakmile je zásmažka hotová, okusíme čočku. Je-li uvařená (měkká na skus), ztlumíme plotýnku na minimum. Postupně do ní vmícháváme zásmažku, dokud není směs tak akorát hustá. Je možné, že trochu zásmažky zbyde.
Dle vlastní chuti přidáme majoránku, pepř, sůl, cukr a ocet. Nakonec výsledný pokrm pár minut povaříme. Podáváme s kyselou okurkou a chlebem, se salátem nebo třeba s opečenou bagetkou potřenou česnekem. Záleží na každém, na co má zrovna chuť.
Salát z červené čočky
Zeleninový salát z červené čočky je ideálním pokrmem na rychlou večeři, a to zejména v horkých letních dnech. Kromě bílkovin a vlákniny dodá tělu bohaté množství vitamínů a jeho příprava zabere jen několik minut. Uvedené suroviny vyjdou asi na 4 porce.
Ingredience na salát z červené čočky:
- 400 g červené čočky
- 300 g salátového mixu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
- 1 ks citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce dijónské hořčice
- hladkolistá petržel
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Příprava salátu z červené čočky:
Červenou čočku dáme asi na 8 minut vařit do dvojnásobného množství osolené vody. Přidáme trochu citronové šťávy pro zachování barvy. Jakmile je čočka hotová, přecedíme ji a vmícháme do mísy, ve které máme připravenou salátovou směs.
Dresink vytvoříme z hořčice, olivového oleje, šťávy a kůry z citrónu, medu, soli, pepře a petrželky. Dochucujeme postupně dle vlastního vkusu. Můžeme přidat i ořechy a další zeleninu. Nakonec dresink vmícháme do salátu.
Podobným způsobem můžeme udělat i těstoviny s červenou čočkou. Bokem si uvaříme těstoviny, necháme vychladnout a studené je zamícháme do salátu. Servírujeme s čerstvým celozrnným pečivem nebo s opečenou bagetkou.
Pro ty, kteří jedí vejce lze doporučit i salát z červené čočky s vejcem. Červená čočka s vejcem je kombinace plná bílkovin a rozhodně patří mezi zdravé recepty z červené čočky.
Karbanátky z červené čočky
Do karbanátků z červené čočky je nutné přidat vajíčko, proto se jedná o pokrm vhodný pro vegetariány, nikoliv o veganskou stravu. V kombinaci se salátem, bramborovou kaší či vařeným bramborem se skvěle hodí jako hlavní chod.
Ingredience na karbanátky z červené čočky:
- 200 g loupané červené čočky
- 4–5 lžic jemné strouhanky
- 1 ks mrkve
- 1 ks pórek
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 lžička petrželky
- pepř
- sůl
- olivový olej
Příprava karbanátků z červené čočky:
Loupanou červenou čočku uvaříme doměkka, stačí asi 10 minut. Scedíme ji a necháme okapat. Mladou zelenou část pórku nakrájíme na drobné kousky, mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme. Všechny tři takto nachystané suroviny smícháme v míse.
Do směsi čočky, pórku a mrkve přidáme vejce, sůl, pepř, prolisované stroužky česneku a lžičku petrželky. Vše zahustíme jemnou strouhankou a pečlivě prohněteme. Rukama z hmoty vytvoříme koule libovolné velikosti a následně zploštíme.
Karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme z obou stranách v rozpáleném olivovém oleji. Podáváme se salátem nebo bramborovou přílohou. Pokud při přípravě karbanátků čočka zbyde, je možné ji využít např. pro přípravu sekané z červené čočky.
Pomazánka z červené čočky
Tento recept přípravou i vzhledem výsledného pokrmu nápadně připomíná hummus, jediný rozdíl je v tom, že cizrnu zde nahrazuje právě čočka. Stejně jako hummus z červené řepy či hummus z dýně ji tedy můžeme podávat s pečivem nebo si do ní namáčet zeleninu a krekry.
Ingredience na pomazánku z červené čočky:
- 70 g červené čočky
- 1 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička pasty tahini
- kurkuma
- pepř
- sůl
- olivový olej
- máta, ořechy na ozdobu
Příprava pomazánky z červené čočky:
Na rozpáleném oleji opečeme cibuli, stroužek česneku a mrkev. Přisypeme červenou čočku a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku kurkumy a vaříme tak dlouho, dokud mrkev i čočka nezměknou.
Nakonec vše zpracujeme tyčovým mixérem a dochutíme citronovou šťávou a sezamovou pastou tahini. Pomazánku zakápneme olivovým olejem a ozdobíme nasekanými mandlemi a lístky čerstvé máty. Příznivci ostřejších chutí mohou vyzkoušet ředkvičkovou pomazánku.
Červená čočka na kari
Kdo hledá trochu exotičtější recept z červené čočky, může zakomponovat kari. Příprava tohoto pokrmu zabere cca půl hodiny a výsledek vystačí asi na 4 porce. Takto připravená červená čočka je výborný oběd i večeře.
Ingredience na červenou čočku na kari:
- 300 g červené čočky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru (asi 5 cm)
- 2 lžičky červené kari pasty
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička drceného římského kmínu
- 400 g rajčatového pyré
- 300 ml kokosového mléka
- hrst čerstvého koriandru
- sůl
Příprava červené čočky na kari:
Čočku propláchneme a dáme ji vařit dle návodu na obalu. Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na drobné kousky a hodíme do pánve s rozpáleným olejem. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme kari pastu, kari koření a římský kmín a asi minutu restujeme.
Přilijeme rajčatové pyré, kokosové mléko a osolíme. Nakonec do pánve vsypeme uvařenou čočku a stáhneme z plotny.
Podáváme posypané čerstvými lístky koriandru a s vařenou rýží.
Červená čočka jako příloha
Červená čočka lze skvěle použít jako příloha. Hodí se například ke grilované zelenině nebo k receptům z tofu. Například uzené tofu na cibulce je s červenou čočkou jako přílohou skvělý tip na zdravý oběd z červené čočky.