Polévka z červené čočky – recepty

Veganské recepty
Čočka

Čočka může být doplňkem stravy bohaté na živiny. Mezi její zdraví prospěšné látky patří vláknina, bílkoviny a klíčové vitaminy. Čočka je jedlé semeno z čeledi luštěnin. Ta jsou známá pro svůj čočkovitý tvar a prodávají se s neporušenou vnější slupkou nebo bez ní.

Má světle červenou až oranžovou barvu, je malá a po uvaření vytváří velmi hladké pyré. Díky tomu, že byla vyloupána a rozdělena, je červená čočka také nejrychleji uvařenou odrůdou. Připravíte z ní klasickou čočkovou polévku, výbornou čočkovou polévku z červené čočky nebo čočkovou kaši.

Druhy čočky

Čočka se často dělí podle barvy, která může být od žluté a červené až po zelenou, hnědou nebo černou. Zde jsou uvedeny některé z nejběžnějších druhů čočky:

  • Hnědá – Jedná se o nejčastěji konzumovaný typ. Mají zemitou chuť, při vaření dobře drží tvar a jsou skvělé do dušených pokrmů či zeleninových polévek jako je třeba bramboračka od babičky.
  • Puy – Pochází z francouzské oblasti Le Puy. Mají podobnou barvu, ale jsou asi o třetinu větší než zelená čočka a mají peprnou chuť.
  • Zelená – Může se lišit velikostí a obvykle je levnější náhradou v receptech, které vyžadují čočku Puy.
  • Žlutá a červená – Tato čočka je dělená a rychle se vaří. Jsou skvělé pro přípravu dal a mají poněkud sladkou a oříškovou chuť.
  • Beluga – Jedná se o drobnou černou čočku, která vypadá téměř jako kaviár. Jsou skvělým základem pro teplé saláty.

TIP: Jak připravit čočku beluga se dočtete v našem článku o černé čočce.

Jak vařit červenou čočku?

Čočka se snadno vaří. Na rozdíl od mnoha jiných luštěnin nevyžaduje předchozí namáčení a lze ji uvařit za méně než 30 minut. Nebo můžete použít čočku z konzervy.

Před vařením je nejlepší ji propláchnout, aby se odstranily nečistoty. Poté ji můžete vložit do hrnce, zalít vodou se špetkou soli, přivést k varu a nechat vařit odkrytou 20-30 minut.

Čočka by měla být mírně křupavá nebo měkká, záleží na vašich preferencích. Po uvaření ji slijte a propláchněte ve studené vodě, abyste zabránili dalšímu vaření.

Některé druhy čočky, jako například dělená oranžová čočka, se uvaří do 5 minut a jsou skvělé, když si chcete připravit jídlo na poslední chvíli nebo doplnit již uvařené jídlo. Čočku můžete také vařit ve velkých dávkách a použít ji k obědu nebo večeři během týdne, protože v lednici vydrží až 5 dní.

Recepty z červené čočky

Zde najdete recepty z klasické, ale i červené čočky. Uvaříte z červené čočky polévku s mrkví nebo radši zvolíte recept na čočkovou polévku v klasické verzi? Všechny recepty jsou veganské.

TIP: Mezi další recepty s touto luštěninou patří salát z červené čočky nebo polévka z červené čočky pro děti.

Červená čočka – recept na polévka z červené čočky a mrkve

Veganská mrkvovo-zázvorová polévka je díky červené čočce plná bílkovin. Je to zdravý recept s hřejivým kořením, který snadno připravíte v instantním hrnci nebo na sporáku.

Ingredience na polévku z červené čočky

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru jemně nastrouhaného
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lb oloupané a nakrájené mrkve
  • 1 šálek dobře propláchnuté červené čočky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky zeleninového vývaru

Postup na polévku z červené čočky v instantním hrnci

  1. Do instantního hrnce vložte cibuli, česnek, zázvor, koření, čočku, mrkev, vodu a zeleninový vývar.
  2. Na hrnec nasaďte pokličku a použijte ruční nastavení na vysoký tlak nastavený na 12 minut.
  3. Po skončení cyklu tlakového vaření nechte páru 10 minut přirozeně dojít. Poté na zbývající dobu přepněte ventilační otvor na rychlé uvolňování.

Postup na polévku z červené čočky na sporáku

  1. Ve velkém hrnci na vývar rozehřejte na středním plameni 1 lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní.
  2. Přidejte česnek, zázvor, kurkumu, uzenou papriku, sůl a pepř a smažte další 2-3 minuty. Přidejte mrkev a za častého míchání ji restujte 5 minut.
  3. Přidejte vodu, zeleninový vývar a červenou čočku. Polévku přiveďte k varu, poté ji přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud mrkev nezměkne a čočka nebude dobře uvařená – asi 20 minut.

Dokončení

  1. Pomocí ponorného mixéru nebo po částech ve stojánkovém mixéru polévku rozmixujte dohladka.
  2. Polévku podávejte horkou, případně doplněnou zeleninou.
Polévku z červené čočky s mrkví lze připravit více způsoby.

TIP: Díky červené čočce můžete očekávat, že tato veganská mrkvovo-zázvorová polévka po vychladnutí výrazně zhoustne. Proto můžete přidat trochu vody, abyste ji při opětovném ohřívání zředili.

Klasická čočková polévka – recept

Je to pravda – tohle je opravdu ta nejlepší čočková polévka, jakou kdy uvaříte! Je uvařená v jednom hrnci z jednoduchých a levných surovin, jako je čerstvá zelenina, výrazné koření a samozřejmě spousta čočky. Je to úžasně hustá polévka, která je stejně sytá jako chutná.

Ingredience na klasickou čočkovou polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 celerové kousky (stonky), nakrájené na kousky
  • 400 g plechovka drcených nebo nakrájených rajčat
  • 2 šálky suché zelené nebo hnědé čočky
  • 7 šálků zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 3 šálky baby špenátu nakrájeného na nudličky nebo kapusty
  • 1 citron, šťáva (asi 2 lžíce)
Klasickou čočkovou polévku můžete uvařit ze zelené i hnědé čočky, případně je zkombinovat.

Postup na klasickou čočkovou polévku

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Za častého míchání vařte asi 4-5 minut.
  2. Nyní přidejte plechovku rajčat (se šťávou), čočku, zeleninový vývar, kmín, koriandr a uzenou papriku. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a vařte asi 30 minut, dokud čočka nezměkne a polévka nezhoustne. Chcete-li dosáhnout krémovější konzistence, použijte ponorný mixér a několikrát ji v hrnci rozmixujte.
  4. Případně přidejte 1-2 šálky polévky do běžného mixéru, rozmixujte dohladka a poté vraťte do hrnce.
  5. Vmíchejte špenát a citronovou šťávu. Špenát se uvaří jen za minutu. Podle chuti osolte.

Krémová polévka z červené čočky – recept

Tato krémová polévka z červené čočky je jedním z nejjednodušších receptů na čočkovou polévku vůbec. Je velmi snadná, zdravá, bohatá na bílkoviny a obzvlášť vhodná jako lehký oběd nebo večeře. Nejlepší zimní komfortní jídlo pro všechny milovníky vydatných polévek.

Veganská varianta

Není pochyb o tom, že všechny ingredience této polévky jsou rostlinného původu. Ale co by to bylo za čočkovou polévku bez trochy smetany na závěr? Nezapomeňte použít rostlinnou (veganskou) smetanu nebo rostlinné mléko, aby byl tento recept plně veganský.

Smetana slouží nejen k dekoračním účelům, zároveň dodá polévce jemnější a vyváženější chuť.

Ingredience na krémovou polévku z červené čočky

  • 1 lžíce oleje
  • 1 oloupaná a mletá cibule
  • 1 stroužek česneku oloupaný a mletý
  • 1 oloupaná a nahrubo nakrájená mrkev
  • ½ šálku červené čočky
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • rostlinná smetana/mléko

Postup na krémovou polévku z červené čočky

  1. Rozehřejte velký hrnec s olejem. Přidejte cibuli, česnek a mrkev a restujte 5 minut.
  2. Přidejte červenou čočku a za stálého míchání smažte další minutu. Přilijte zeleninový vývar, přiklopte pokličku a nechte 10 minut vařit.
  3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo rozmixujte do hladka. Přidejte 1-2 šálky vody, dokud polévka nezíská požadovanou konzistenci.
  4. Dochuťte citronovou šťávou, solí a černým pepřem. Pokud chcete, přidejte ⅛ šálku kešu smetany, bezmléčné smetany nebo mléka.

TIP: Můžete použít směs různých druhů čočky, nikoli pouze červenou. Použijte ¼ šálku červené čočky a ¼ šálku zelené nebo černé čočky.

Čočková kaše – recept

Pikantní čočková kaše je zdravá, hřejivá miska dobroty z čočky a rýže.

Ingredience na čočkovou kaši

  • 1 a ½ šálku hnědé čočky suché odrůdy
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 4-5 šálků vody
  • 1 střední hnědá cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 1 polévková lžíce petrželky nasekané nadrobno (na hromadě)
  • 2 lžíce olivového oleje extra panenského
  • 1 šálek bílé rýže Basmati nebo jasmínové rýže

Postup na čočkovou kaši

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu, přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  2. Přidejte čočku, vývar a vodu a přiveďte k varu, poté zmírněte teplotu na střední a vařte, dokud se čočka nerozvaří.
  3. Přidejte rýži a nechte ji uvařit.
  4. Jakmile je vše uvařené, ponorným mixérem rozmixujte obsah dohladka.
  5. Podávejte teplé ve varu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang