Hummus s červenou řepou – recept na nejlepší hummus z červené řepy

Veganské recepty

Hummus s červenou řepou nejenže skvěle chutná, on navíc báječně vypadá! Představuje tak ideální občerstvení, kterým pohostit návštěvu nebo ho donést na letní grilovačku s přáteli. Určitě však neprohloupí ani ten, kdo ho jednoduše povečeří třeba s tortillou či pečivem.

Co je hummus?

Hummus není nic jiného než orientální pokrm z beraního hrachu, tedy z cizrny. Díky tomu však nabízí nespočet možností, jak ho ochucovat, obměňovat, vylepšovat a servírovat, a dosáhnout tak výborného, ovšem stále zdravého pokrmu.

Jedinečnou variantou je právě domácí hummus s řepou, který lze bez váhání zařadit i do fitness jídelníčku. Jedná se o zdravé jídlo, které mohou do své stravy zařadit i ti, kdo chtějí rychle zhubnout nebo si neví rady, jak zhubnout břicho. Celý proces ještě více usnadní aplikace na hubnutí.

TIP: Ti, kteří si chtějí dopřávat cizrnu i v jiné formě a chuti, mohou vyzkoušet originální recept na falafel.

Ingredience na domácí hummus s řepou

Uvedené ingredience se rovnají asi 2 až 3 plnohodnotným porcím. Pokud se však hummus s červenou řepou podává pouze jako chuťovku například k vínu, nikoliv jako hlavní chod na vydatnou zdravou snídani, samozřejmě uspokojí i více lidí.

  • 2 ks střední červené řepy
  • 1 ks plechovky cizrny
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks citrónu
  • 40 ml olivového oleje
  • petrželka nebo koriandr
  • římský kmín
  • pepř
  • sůl

Sezamová pasta tahini se prodává ve zdravé výživě či v orientálních potravinách. Není však nic složitého připravit si ji doma svépomocí. Postup se skládá pouze z opražení sezamu a následného mixování tak dlouho, dokud sezam neuvolní oleje a nevznikne tak hladký krém.

Hummus z červené řepy nejenže skvěle chutná, také hezky vypadá.

Hummus z červené řepy lze servírovat v podstatě s čímkoliv, co nás napadne a co máme rádi. Mezi nejoblíbenější ingredience, které se k němu skvěle hodí, patří:

  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • bílý jogurt
  • zelenina
  • pečivo
  • tortilla placky

Na hummusu s červenou řepou si také lze pochutnat s indickými plackami paratha, po rýži nejčastější přílohou indické kuchyně.

Gramáže a počty kusů uvedených surovin je potřeba brát jako orientační. Rozhodující je výsledná konzistence hummusu. Pokud nebude dostatečně hustý či naopak, je nutné trochu zaimprovizovat. Zároveň záleží na osobních preferencích.

Obecně není nutné se bát hummus z červené řepy výrazně dochutit. Komu nevyhovuje příliš sladká chuť řepy, přidá více česneku a citrónové šťávy, možností je také ocet. Kdo upřednostňuje pikantnější chutě, může vyzkoušet ředkvičkovou pomazánku s bylinkami.

Příprava hummusu z červené řepy

Nejprve je potřeba si připravit řepu. To znamená pečlivě ji omýt, očistit kartáčkem a neoloupanou uvařit do měkka v osolené vodě (asi 30 minut). Uvařenou řepu oloupeme a najemno nastrouháme.

Cizrnu je dobré pro začátek propláchnout a nechat okapat. Poté se společně s vychladlou řepou, česnekem, tahini, chilli papričkou a olivovým olejem vloží do mixéru a zpracuje do hladka. K ideálnímu ochucení poslouží sůl, pepř, citrónová šťáva, kmín a nasekaná petrželka nebo koriandr.

Domácí hummus lidé po celém světě s oblibou servírují na oslavách a večírcích.

V tuto chvíli by měl mít hummus konzistenci husté pomazánky. V případě potřeby je možné přidat ještě trochu oleje či vody nebo naopak zahustit libovolnou z užitých surovin. Nakonec směs necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Jak podávat hummus s červenou řepou

Domácí hummus s řepou lze podávat nejrůznějšími způsoby, záleží na vlastním vkusu a také na příležitosti, na jakou má posloužit. Ozdobit se dá čerstvými bylinkami a opraženými dýňovými semínky. Dobrou volbou je také přidat k němu bílý jogurt nebo zakápnout olivovým olejem.

Tento pokrm s přehledem splňuje kritéria hlavního chodu pro ty, kdo si lámou hlavu, co dnes uvařit. V takovém případě se podává třeba ve formě náplně do sendvičů, pomazánky na pečivo či na tortillové placky nakrájené na trojúhelníky a opečené v horké troubě na suchém plechu.

Alternativou k červené řepě může být i jiná zelenina, například dýně hokaido.

Hummus se však hodí i jako chutné a zároveň zdravé občerstvení třeba k vínu nebo na veganské grilování bez masa. Stačí ho v misce položit doprostřed stolu a následně pojídat se zeleninou, krekry, pita chlebem nebo jiným pečivem nakrájeným na menší kusy. Návštěva bude zajisté spokojená!

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang