Falafel – co to je, jak připravit – nejlepší recepty

Veganské recepty

Falafel je oblíbeným veganským pokrmem a tradičním chodem na Blízkém východě. A co to falafel je? Jde o smažené kuličky či placičky, které se nejčastěji připravují z cizrny, římského hrachu. Původ této výtečné a zdravé pochoutky není jednoznačný, hovoří se však hlavně o Indii a Egyptě. Jasné však je, že si vegan falafel dnes může každý připravit doma. Jak na to? Jaké jsou nejlepší recepty na falafel?

Jak již bylo řečeno, falafel je tradičním pokrmem v zemích Blízkého východu, kam se řadí například Turecko, Egypt nebo Jordánsko.

Falafel se zde často prodává v pouličních stáncích, nejčastěji se konzumuje s pita chlebem či zabalený jako wrap v tortille. Často se tak podává jako sendvič společně s čerstvou či nakládanou zeleninou, Tahini omáčkou, jogurtovým dresinkem nebo sojanézou.

V Egyptě falafelu říkají po svém – „taameya“ a je zde nedílnou součástí těch nejlepších snídaní. Ostatně egyptská kuchyně je plná báječných receptů a zajímavých chutí.

Tento chutný veganský pokrm však již dávno není pouze doménou zemí Blízkého východu, postupem času se stal oblíbeným mezi vegany po celém světě. Jde tak o ideální tip, co k večeři, pokud jde o veganskou stravu.

Jak si falafel připravit doma s jeho pravou, nezaměnitelnou chutí?

Falafel se často podává zabalený jako wrap, společně se zeleninou a jogurtovým dresinkem.

Co je to falafel?

Co je to falafel? Jedná se o fritované kuličky či placky, které se připravují nejčastěji z cizrny, není to však jediný způsob, jak se dělá falafel. K jeho přípravě dobře poslouží i jiné luštěniny, jmenovitě třeba čočka či hrách.

Aby falafel opravdu dobře chutnal, je potřeba neopomenout vhodné koření, které dodá pokrmu tu správnou orientální chuť a vůni. Nejčastěji se tak do směsi přidává římský kmín, koriandr nebo petrželka. Chybět nesmí ani česnek či cibule.

Cizrnový falafel

Cizrna, neboli římský hrách, je společně s hrachem nebo čočkou zástupcem luštěnin, které jsou nenahraditelnou součástí každého veganského jídelníčku. Její oblíbenost v posledních letech stále stoupá, a to kvůli jejím výjimečným zdravotním benefitům.

Cizrna obsahuje velké množství vlákniny, bohatá je také na bílkoviny, kyselinu listovou nebo vitamín B. Tělo z cizrny čerpá také železo, potřebné pro produkci hemoglobinu, proteinu, který zajišťuje rozvod kyslíku po těle.

Falafel z cizrny je tak bezpochyby pokrmem, který dodá tělu potřebné rostlinné bílkoviny i vlákninu. Na druhou stranu, se falafelové kuličky smaží ve velkém množství oleje, a tak je třeba počítat i s vyšším obsahem tuků. Pokud člověk hledá způsob, jak rychle zhubnout, měl by si falafel připravit raději v troubě.

Kromě falafelu z cizrny, existují i jiné varianty této zdravé pochoutky, připravit si lze:

  • falafel z červené čočky
  • falafel z hrachu

Cizrna je však rozhodně nejčastější variantou, jak se dělá falafel.

Z cizrny lze doma vytvořit i další chutné a zdravé recepty. Výtečný je například hummus, který je možné jakkoliv dochutit, skvěle chutná například hummus s červenou řepou nebo dýňový hummus.

Domácí falafel

Falafel se samozřejmě často prodává ve veganských a vegetariánských podnicích, připravit si ho však může každý sám doma z běžně dostupných surovin.

Domácí falafel není nic složitého na přípravu a zvládnou ho i méně zkušení kuchaři. Ze 450 gramů cizrny lze vytvořit asi 35 – 40 falafelových kuliček.

Falafel je možné připravit z cizrny, hrachu i červené čočky.

Domácí falafel je možné podávat v pita chlebu s jogurtovým dresingem a čerstvou zeleninou. Není však problém ho servírovat pouze na talíři se zeleninovou přílohou a omáčkou dle chuti. Zkrátka každý podle svého gusta.

TIP: Není nad přípravu zdravého jídla doma. Výborné smoothies recepty, zdravé palačinky nebo recept na lívance s domácím mandlovým mlékem – to vše lze doma připravit snadno a rychle.

Cizrnový falafel – originální recept

Jaký je originální recept na falafel? Jak připravit domácí falafel?

Falafel recept – ingredience

Na 30 – 45 falafelových kuliček je dle originálního receptu potřeba:

  • sušená cizrna – 450 g
  • olej – 250 ml
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 3 stroužky
  • římský kmín – 2 a 1/2 lžičky
  • koriandr – 2 a 1/2 lžičky
  • sůl – 2 lžičky
  • špetka mletého a kajenského pepře
  • mouka dle potřeby

K přípravě té správné hmoty z cizrny je také zapotřebí food procesor, mixér nebo alespoň sekáček.

Falafel recept – postup přípravy

Samotná příprava začíná již den předem, kdy se cizrna namočí do vody. Voda musí být studená a měla by sahat asi 5 cm nad cizrnu. Ideální je nechat cizrnu nasávat vodou alespoň 12 hodin.

Příprava směsi a kuliček

1. Druhý den cizrnu scedíme a propláchneme. Na malé kousky nasekáme cibuli a petržel, prolisujeme česnek a připravíme si koření. Vše vložíme do food procesoru nebo do mixéru a mixujeme buď najednou, nebo po částech. Výsledná směs by měla mít spíše hrubou konzistenci, nikoliv jemnou a řídkou.

Jak poznat, že je směs tak akorát rozmixovaná? Tak, že z ní snadno půjdou dělat kuličky, které budou držet pohromadě. V případě potřeby je možné přidat do směsi 2 – 3 lžíce mouky.

2. Směs dochutíme a vložíme do misky. Promícháme a necháme alespoň 2 hodiny odstát v ledničce.

3. Poté, co vyndáme směs z lednice, můžeme začít tvarovat kuličky stejné velikosti.

Smažení kuliček

4. Při smažení je nutné, aby byly kuličky v oleji celé ponořené. Olej by měl mít teplotu asi 160 °C. Stačí ho ohřát na střední plamen, rozhodně ne na maximum. Smažíme dozlatova. Kuličky po smažení vysušíme v ubrousku.

5. Kuličky by se neměly v hrnci vzájemně dotýkat, smaží se zhruba 4 – 6 minut.

Servírování

Hotový falafel je možné podávat s pita chlebem nebo s tortillou. Rozhodně se vyplatí také promyslet dresing nebo dip, který celý pokrm zjemní a dotvoří.

Přidat se dá také spoustu zeleniny – rajčata, okurku, listový salát nebo avokádo. Na závěr je možné jídlo přisolit, dokořenit a ozdobit petrželkou.

Servírování se však meze nekladou. Stačí jen nechat kouzlit svou intuici a připravit osobitý falafel, který příjemně překvapí každého, kdo ho ochutná.

Falafel je možné podávat jen tak na talíři se zeleninou a listovým salátem.

Recept – falafel z červené čočky

Obdobně jako cizrnový falafel je možné připravit falafel z červené čočky. Co budeme na přípravu této alternativy potřebovat?

  • červená čočka – 300 g
  • kuskus – 100 g
  • vejce – 1 ks
  • mletý kmín
  • rajčatové pyré – 2 lžíce
  • česnek – 2 stroužky
  • voda – 720 ml
  • olej

Falafel z červené čočky je možné tvarovat do formy placiček, nevyžadují tak takové množství oleje, jako falafel z cizrny, obsahují tedy i méně tuku. Jedná se tak o jednu z možností, co jíst při hubnutí břicha.

Postup přípravy falafelu z červené čočky:

  1. Čočku dáme vařit společně s česnekem a rajčatovým pyré. A jak dlouho vařit čočku? V tomto případě asi 20 minut, dokud čočka vodu nevsákne.
  2. Směs necháme vychladnout.
  3. Kuskus zalijeme 120 ml vroucí vody a necháme 15 minut nabobtnat.
  4. Kuskus i čočku smícháme a poté, co vychladne, přidáme také vejce a dochutíme solí a pepřem.
  5. Zbývá už jen vytvarovat kuličky či placky a usmažit na oleji.
  6. Podáváme s pita chlebem a dresinkem.

Falafel je také možné připravit v troubě, a to při teplotě 200 °C. Doba pečení poté trvá asi 15 minut.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang