Falafel – co to je, jak připravit – recepty na nejlepší falafel

Recepty

Falafel je oblíbeným veganským pokrmem a tradičním chodem na Blízkém východě. A co to falafel je? Jde o smažené kuličky či placičky, které se nejčastěji připravují z cizrny, římského hrachu. Původ této výtečné a zdravé pochoutky není jednoznačný, hovoří se však hlavně o Indii a Egyptě. Jasné však je, že si vegan falafel dnes může každý připravit doma. Jak na to? Jaké jsou nejlepší recepty na falafel?

Jak již bylo řečeno, falafel je tradičním pokrmem v zemích Blízkého východu, kam se řadí například Turecko, Egypt nebo Jordánsko.

Falafel se zde často prodává v pouličních stáncích, nejčastěji se konzumuje s pita chlebem či zabalený jako wrap v tortille. Často se tak podává jako sendvič společně s čerstvou či nakládanou zeleninou, Tahini omáčkou, jogurtovým dresinkem nebo sojanézou.

V Egyptě falafelu říkají po svém – „taameya“ a je zde nedílnou součástí těch nejlepších snídaní.

Tento chutný veganský pokrm však již dávno není pouze doménou zemí Blízkého východu, postupem času se stal oblíbeným mezi vegany po celém světě. Jde tak o ideální tip, co k večeři, pokud jde o veganskou stravu.

Jak si falafel připravit doma s jeho pravou, nezaměnitelnou chutí?

Falafel se často podává zabalený jako wrap, společně se zeleninou a jogurtovým dresinkem.

Co je to falafel?

Co je to falafel? Jedná se o fritované kuličky či placky, které se připravují nejčastěji z cizrny, není to však jediný způsob, jak se dělá falafel. K jeho přípravě dobře poslouží i jiné luštěniny, jmenovitě třeba čočka či hrách.

Aby falafel opravdu dobře chutnal, je potřeba neopomenout vhodné koření, které dodá pokrmu tu správnou orientální chuť a vůni. Nejčastěji se tak do směsi přidává římský kmín, koriandr nebo petrželka. Chybět nesmí ani česnek či cibule.

Cizrnový falafel

Cizrna, neboli římský hrách, je společně s hrachem nebo čočkou zástupcem luštěnin, které jsou nenahraditelnou součástí každého veganského jídelníčku. Její oblíbenost v posledních letech stále stoupá, a to kvůli jejím výjimečným zdravotním benefitům.

Cizrna obsahuje velké množství vlákniny, bohatá je také na bílkoviny, kyselinu listovou nebo vitamín B. Tělo z cizrny čerpá také železo, potřebné pro produkci hemoglobinu, proteinu, který zajišťuje rozvod kyslíku po těle.

Falafel z cizrny je tak bezpochyby pokrmem, který dodá tělu potřebné proteiny i vlákninu. Na druhou stranu, se falafelové kuličky smaží ve velkém množství oleje, a tak je třeba počítat i s vyšším obsahem tuků. Pokud člověk hledá způsob, jak rychle zhubnout, měl by si falafel připravit raději v troubě.

Kromě falafelu z cizrny, existují i jiné varianty této zdravé pochoutky, připravit si lze:

  • falafel z červené čočky
  • falafel z hrachu

Cizrna je však rozhodně nejčastější variantou, jak se dělá falafel.

Z cizrny lze doma vytvořit i další chutné a zdravé recepty. Výtečný je například hummus, který je možné jakkoliv dochutit, skvěle chutná například hummus s červenou řepou nebo dýňový hummus.

Domácí falafel

Falafel se samozřejmě často prodává ve veganských a vegetariánských podnicích, připravit si ho však může každý sám doma z běžně dostupných surovin.

Domácí falafel není nic složitého na přípravu a zvládnou ho i méně zkušení kuchaři. Ze 450 gramů cizrny lze vytvořit asi 35 – 40 falafelových kuliček.

Falafel je možné připravit z cizrny, hrachu i červené čočky.

Domácí falafel je možné podávat v pita chlebu s jogurtovým dresingem a čerstvou zeleninou. Není však problém ho servírovat pouze na talíři se zeleninovou přílohou a omáčkou dle chuti. Zkrátka každý podle svého gusta.

TIP: Není nad přípravu zdravého jídla doma. Výborné smoothies recepty, zdravé palačinky nebo recept na lívance s domácím mandlovým mlékem – to vše lze doma připravit snadno a rychle.

Cizrnový falafel – originální recept

Jaký je originální recept na falafel? Jak připravit domácí falafel?

Falafel recept – ingredience

Na 30 – 45 falafelových kuliček je dle originálního receptu potřeba:

  • sušená cizrna – 450 g
  • olej – 250 ml
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 3 stroužky
  • římský kmín – 2 a 1/2 lžičky
  • koriandr – 2 a 1/2 lžičky
  • sůl – 2 lžičky
  • špetka mletého a kajenského pepře
  • mouka dle potřeby

K přípravě té správné hmoty z cizrny je také zapotřebí food procesor, mixér nebo alespoň sekáček.

Falafel recept – postup přípravy

Samotná příprava začíná již den předem, kdy se cizrna namočí do vody. Voda musí být studená a měla by sahat asi 5 cm nad cizrnu. Ideální je nechat cizrnu nasávat vodou alespoň 12 hodin.

Příprava směsi a kuliček

1. Druhý den cizrnu scedíme a propláchneme. Na malé kousky nasekáme cibuli a petržel, prolisujeme česnek a připravíme si koření. Vše vložíme do food procesoru nebo do mixéru a mixujeme buď najednou, nebo po částech. Výsledná směs by měla mít spíše hrubou konzistenci, nikoliv jemnou a řídkou.

Jak poznat, že je směs tak akorát rozmixovaná? Tak, že z ní snadno půjdou dělat kuličky, které budou držet pohromadě. V případě potřeby je možné přidat do směsi 2 – 3 lžíce mouky.

2. Směs dochutíme a vložíme do misky. Promícháme a necháme alespoň 2 hodiny odstát v ledničce.

3. Poté, co vyndáme směs z lednice, můžeme začít tvarovat kuličky stejné velikosti.

Smažení kuliček

4. Při smažení je nutné, aby byly kuličky v oleji celé ponořené. Olej by měl mít teplotu asi 160 °C. Stačí ho ohřát na střední plamen, rozhodně ne na maximum. Smažíme dozlatova. Kuličky po smažení vysušíme v ubrousku.

5. Kuličky by se neměly v hrnci vzájemně dotýkat, smaží se zhruba 4 – 6 minut.

Servírování

Hotový falafel je možné podávat s pita chlebem nebo s tortillou. Rozhodně se vyplatí také promyslet dresing nebo dip, který celý pokrm zjemní a dotvoří.

Přidat se dá také spoustu zeleniny – rajčata, okurku, listový salát nebo avokádo. Na závěr je možné jídlo přisolit, dokořenit a ozdobit petrželkou.

Servírování se však meze nekladou. Stačí jen nechat kouzlit svou intuici a připravit osobitý falafel, který příjemně překvapí každého, kdo ho ochutná.

Falafel je možné podávat jen tak na talíři se zeleninou a listovým salátem.

Recept – falafel z červené čočky

Obdobně jako cizrnový falafel je možné připravit falafel z červené čočky. Co budeme na přípravu této alternativy potřebovat?

  • červená čočka – 300 g
  • kuskus – 100 g
  • vejce – 1 ks
  • mletý kmín
  • rajčatové pyré – 2 lžíce
  • česnek – 2 stroužky
  • voda – 720 ml
  • olej

Falafel z červené čočky je možné tvarovat do formy placiček, nevyžadují tak takové množství oleje, jako falafel z cizrny, obsahují tedy i méně tuku. Jedná se tak o jednu z možností, co jíst při hubnutí břicha.

Postup přípravy falafelu z červené čočky:

  1. Čočku dáme vařit společně s česnekem a rajčatovým pyré. A jak dlouho vařit čočku? V tomto případě asi 20 minut, dokud čočka vodu nevsákne.
  2. Směs necháme vychladnout.
  3. Kuskus zalijeme 120 ml vroucí vody a necháme 15 minut nabobtnat.
  4. Kuskus i čočku smícháme a poté, co vychladne, přidáme také vejce a dochutíme solí a pepřem.
  5. Zbývá už jen vytvarovat kuličky či placky a usmažit na oleji.
  6. Podáváme s pita chlebem a dresinkem.

Falafel je také možné připravit v troubě, a to při teplotě 200 °C. Doba pečení poté trvá asi 15 minut.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang