Sojanéza – co to je, recept na domácí sojanézu

Recepty

Sojanéza není nic jiného než veganská obdoba majonézy. Lze ji samozřejmě koupit v obchodech s veganskou stravou, domácí variantě však ta kupovaná nesahá ani po kotníky. Jak se dělá sojanéza? Jaké suroviny jsou potřeba pro recept na sojanézu?

Připravit si domácí sojanézu není nic náročného a i méně zkušení kuchaři to zvládnou za pár minut. Nejsou navíc potřeba suroviny, které by jakkoliv zatěžovaly rodinný rozpočet. Bohatě postačí takové ingredience, které žádnému veganovi v kuchyni nechybí.

Co je to sojanéza?

Co to je sojanéza? Jak již bylo řečeno, jedná se o vegan majonézu. Vegani ji tak mohou používat místo klasické majonézy jako přísadu do pomazánky, například se může stát součástí ředkvičkové pomazánky, nebo dresink do salátů. Dobře poslouží také jako dip, podobně jako třeba hummus z cizrny nebo hummus s červenou řepou.

TIP: K přípravě chutného bramborového salátu je potřeba vědět, jak dlouho vařit brambory na salát. Poté již lze bez obtíží připravit ten pravý bramborový salát vhodný nejen pro sváteční příležitosti.

Bramborový salát se sojanézou je skvělou veganskou alternativou ke klasickému salátu.

Zatímco klasická majonéza se vyrábí z vaječných žloutků, oleje a octa, ve veganském receptu na sojanézu jsou žloutky nahrazeny sójovým mlékem. Zbytek receptu je však již téměř identický.

Domácí sojanéza

Velké množství oleje dělá ze sojanézy velice tučnou potravinou, ačkoliv jde o rostlinný tuk, který obsahuje pro lidské tělo nezbytné nenasycené mastné kyseliny. Pokud by si ji však vegani dopřávali každý den, a to společně s ořechy či jinými potravinami s vysokým obsahem tuku, mohli by překračovat své doporučené množství tuku na den.

Proto i s veganskou alternativou majonézy je třeba nakládat opatrně. Avšak jak je známo, ani veganství není jen o zdravých jídlech.

Výhodou je, že u domácí sojanézy nehrozí běžná rizika pojící se se syrovými vejci, jako v její klasické verzi.

Domácí sojanéza recept – jak se dělá sojanéza?

Připravit si domácí sojanézu není vůbec složité. Recept na sojanézu navíc nezabere déle než 5 minut, a tak si lze vegan majonézu připravit k jídlu kdykoliv během dne. Ideálně ji lze využít jako dresink či omáčku k rychlému jídlu k večeři.

Co je potřeba pro přípravu receptu na domácí sojanézu?

  • rostlinný olej – 1 hrnek
  • sójové mléko – půl hrnku
  • sůl – půl lžičky
  • citronová šťáva/ocet – 1 až 2 lžičky
  • hořčice

Výroba sojanézy bohužel nebude fungovat s rýžovým mlékem, opravdu je tedy nutné využít některé ze sójových mlék.

Ideální je řepkový olej, využít však lze i slunečnicový či jiný rostlinný olej.

TIP: Veganství je v Česku na vzestupu, stále více lidí tak zkouší originální recepty na falafel, dýňový hummus, bulgur, vegan dorty a další vynikající pokrmy výhradně z rostlinných surovin. Na portálu vegan.cz se takových receptů nachází nespočet.

Veganská majonéza nebo hořčice? Každý podle svého gusta.

Postup přípravy

  1. Sójové mléko nalijeme do nádoby a začneme šlehat, v průběhu přiléváme olej. Je potřeba stále myslet na to, že poměr oleje a mléka by měl být 2:1.
  2. Sojanéza je hotová poté, co směs zhoustne. Na závěr se dochutí hořčicí a octem a následně osolí.
  3. Necháme asi půl hodinky odstát v ledničce.

Recept na sojanézu si může každý přizpůsobit podle sebe. Nabízí se například pikantní varianta s chilli kořením nebo sojanéza na způsob bylinkové či česnekové omáčky.

Light sojanéza – recept

Velké množství tuku obsažené v klasické sojanéze z ní dělá poměrně nezdravou potravinu. Čas od času to samozřejmě není žádná tragédie, někdy se však vyplatí připravit si lehčí sojanézu s nižším obsahem tuku, obzvlášť hledá-li člověk způsob, jak rychle zhubnout břicho i jiné partie.

Light sojanéza je mnohem zdravější a méně tučná varianta klasické veganské majonézy.

Co je potřeba k výrobě sojanézy light?

  • silken tofu – 300 g
  • olivový olej – 2 lžíce
  • citrónová šťáva – 1 lžíce
  • sůl – 1/2 lžičky
  • hořčice – 1 lžička
  • cukr – 1 lžička
  • pepř – 1/2 lžičky

Postup přípravy veganské light majonézy je velmi snadný. Všechny suroviny vložíme do mixéru a šleháme dokud směs nezhoustne. Necháme odstát v ledničce alespoň na 30 minut. Opět můžeme dochutit podle sebe a podávat jako dresink či omáčku.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang