Beyond Meat – co to je, recenze a kde ho koupit

Články

Potravinářský průmysl nepřestává překvapovat novými inovacemi. Společnost Beyond Meat přišla s rostlinnou náhražkou masa, kterou doplňuje myšlenka zdravějšího stravování pro budoucnost. Co je vlastně Beyond Meat? Z čeho se tato rostlinná náhražka masa skládá, a je již v ČR dostupná?

Společnost Beyond Meat si je jistá tím, že díky přesedlání z živočišné stravy na rostlinou se pozitivně ovlivní klimatické změny, lidské zdraví a životní podmínky zvířat. Nicméně každá mince má dvě strany, a proto není na škodu zamyslet se nad tím, zda je tento produkt opravdu tak neškodný pro lidské zdraví a planetu.

Co je Beyond Meat

Společnost Beyond Meat založil Ethan Brown v roce 2009 v Los Angeles. Základní myšlenkou bylo vytvořit rostlinnou náhražku masa, která přesvědčivě napodobí klasické živočišné maso. Společností s touto myšlenkou samozřejmě přibývá, v ČR si za tím stojí také společnost Mana, která se stává pro Beyond Meat konkurencí.

Bohužel s každoročním nárůstem populace vzrostla také poptávka po mase, která nepříznivě ovlivňuje planetu, lidské zdraví a podmínky chovu dobytka. Nicméně rostlinná strava zažívá rozmach, díky kterému lze tyto problémy aspoň zpomalit.

Obrovská produkce červeného masa zapříčiňuje vypouštění emisí do atmosféry, což zhoršuje celkový stav planety. Oproti tomu při výrobě rostlinných náhražek masa je množství vypouštěných emisí mnohem menší.

V případě Beyond Meat je na 100 g hrachového proteinu pro vegany, který je hlavní součástí náhražky, spotřebováno pouze 0,4 kg CO2, což je výrazně méně vzhledem k tomu, že na 100 g hovězí bílkoviny je potřeba 50 kg CO2.

Kvůli enormnímu nárůstu poptávky po klasickém mase se také zhoršily podmínky chovu pro zvířata. Dobytek často vyrůstá v nelidských podmínkách, bez možnosti volného výběhu.

Dobytek vyrůstající u soukromých chovatelů má tu možnost prožít až 5 krát delší život než dobytek z velkochovu.

Nadměrná konzumace masa vede také k řadě onemocnění. Průmyslově zpracované maso přispívá k onemocněním jako obezitě, rakovině žaludku, dně apod. Proto je rostlinná náhražka masa možností, jak ukojit chuť na pořádný burger, a zároveň nezatěžovat planetu a tělo škodlivinami.

Složení Beyond Meat

Tato rostlinná náhražka masa je z velké části tvořena z hrachového proteinu, kokosového oleje, bambusové vlákniny a dalších 17 složek. Což je trochu nešťastné vzhledem k tomu, že klasické maso obsahuje pouze vodu, bílkoviny a mikroživiny.

I když maso od Beyond Meat nezatěžuje tolik životní prostředí, je dobré zamyslet se nad tím, zda je správnou volbou zařadit ho do jídelníčku. Rostlinné náhražky masa jsou totiž často vysoce průmyslově zpracovávané. Konkurencí k tomuto produktu může být také Mana Burger, který je svým složením podobný.

Nutriční hodnoty burgeru Beyond Meat 100 g.

V porovnání s klasickým hovězím, jehož hodnota bílkovin se pohybuje kolem 24 g, má burger Beyond Meat podobný obsah. Nicméně bílkovina obsažená v náhražce – hrachový protein, se nedá považovat z plnohodnotný zdroj bílkovin.

Živočišné maso má tu výhodu, že neobsahuje skoro žádné sacharidy. Což nepřispívá dobrému jménu Beyond Meat, protože obsahuje až 7 g sacharidů na 100 g. Tyto sacharidy se berou ze škrobu a stabilizátorů, které nejsou zrovna zdraví přínosné.

Množství tuků obsažené v Beyond Meat mase je poměrně vysoké vzhledem k tomu, že jsou škodlivé pro tělo. Způsobují totiž řadu onemocnění, a proto by tuky neměly představovat víc než 10 % celkového denního příjmu.

V porovnání s klasickým hovězím burgerem je Beyond burger méně výživově hodnotný. I když obsahuje železo, vápník, zinek i selen, není v něm takové množství jako v klasickém hovězím.

Naopak velkou výhodou této rostlinné alternativy je, že neobsahuje žádné GMO (geneticky modifikované organismy), díky kterým je pak maso či plodina odolnější výši škůdcům, je větší či déle vydrží v regálech supermarketu. Neobsahuje žádný lepek či sóju, a je lehce stravitelný.

Beyond Meat – recenze

Maso od společnosti Beyond Meat má spoustu výhod i nevýhod. Rozhodně je jeho produkce šetrnější k životnímu prostředí oproti klasickému masu. Někdo, kdo celý život upřednostňuje masné výrobky, ovšem začíná si uvědomovat negativní dopady na jeho produkci, rozhodně uvítá tuto rostlinnou náhražku.

Až překvapivě dobře zastane roli hovězího masa v burgeru a jiných jídlech. Během přípravy ho stačí dát na pánev, opéct z obou stran a pak už jen stačí poskládat ostatní suroviny a burger je na světě. I když v syrovém stavu nevoní jako klasické hovězí, po upečení se mu začíná velice podobat. Je šťavnatý a barvou skoro nerozeznatelný od masa.

Syrový burger od Beyond Meat vine více jako syrové luštěniny. Nicméně tepelným zpracováním získá docela odlišnou a příjemnou vůni.

Svými výživovými hodnotami se nedá úplně chlubit. Proto pokud vyzkoušet vhodnou rostlinou alternativu k masu, plnou zdraví prospěšných látek, vsadit lze třeba na čočkovou sekanou či karbanátek z červené čočky, který dokonale nahradí masnou placku.

Kde koupit Beyond Meat

Značka Beyond Meat se začala v amerických supermarketech prodávat v roce 2013, a o rok později rozšířila své obchody z 1 500 na 6 000 obchodů napříč celou Amerikou. V roce 2018 otevřela společnost druhý závod v Columbii, a nyní otevírá třetí závod v Šanghaji.

Díky této expanzi je dnes možné zakoupit Burger Beyond Meat například v regálech Kauflandu, kde se jeho cena pohybuje na 179,90 Kč. Lze ho také koupit v Makru, kde je potřeba počítat s prodejností o minimálním množství 10 ks. V ostatních případech ho lze prozatím zakoupit na internetových obchodech jako je Košík.cz či Rohlik.cz.

S rostlinnou variantu burgeru přišel nedávno také e-shop mojemana.cz. Mana Burgery jsou nutričně kompletní a 100% rostlinné.

Vše se ale netočí jen kolem burgeru. K mání je také rostlinná alternativa k hot dogu. Tu je prozatím možně zakoupit v internetovém obchodu Rohlik.cz.

Akcie Beyond Meat

Akcie Beyond Meat v průběhu posledních 2 let výrazně vzrostly. Jelikož se rostlinné maso stalo velmi diskutovaným tématem v oblasti snižování CO2 v ovzduší, investoři si všimli této propagované značky, a začali nakupovat její akcie.

Cena akcie se od května roku 2019 zvýšila o 840 %, což je velmi výjimečné. Není tedy na škodu se podívat, jak koupit akcie.

Akcie Beyond Meat v posledních letech výrazně vzrostly.

V průběhu pandemie akcie společnosti klesly v návaznosti na uzavření restaurací. Vmaloobchodním prodeji tržby vzrostly o 27,8 % což naznačuje stále velkou poptávku po alternativních náhražkách masa.

Dobrou zprávou tedy je, že postupem času, až se stravovací služby zmátoří z proběhlé pandemie, měl by nastat obrat v osudu akcií této společnosti. S nákupem akcií pomůže také portál Vpenize.cz, který nabízí spoustu rad, které se týkají spoření a investování.

Vzhledem k tomu, že nastal rozmach v produkci rostlinných náhražek masa, je potřeba vnímat také konkurenci. Proto pokud investovat do této společnosti, nevsázet vše na jednu kartu, a hlídat další společnosti produkující alternativy k masným výrobkům.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang