Alternativní mléka – ze kterého si vyšleháte pěnu jako pravý barista?

Články

S alternativními mléky se v poslední době roztrhl pytel, na což si já, vegetarián, určitě nechci stěžovat. Naopak. Mám z toho obrovskou radost. A o to větší radost mi udělá pořádný flat white nebo cappuccino s alternativním mlékem z dobré kavárny. Ale co když bych si je chtěl udělat doma? A jaké mléko bude k napěnění nejlepší?

Kavárny po celém světě už nabízí místo kravského mléka veganskou alternativu, a ne, nemluvím pouze o sójovém (i když mimo velká města asi budete rádi i za to). K dostání jsou třeba hrachové, rýžové, ovesné, lískové, kokosové, mandlové nebo právě sójové a tahle mléka se rozhodli otestovat na Tchibo Blogu.

Jak si jednotliví uchazeči vedli?

Testování probíhalo na parní trysce domácího kávovaru, pomocí spirálkového šlehače a také za použití elektrického šlehače. Kritéria, která se hodnotila, byla: Snadnost šlehání – vyzkoušeno všemi třemi metodami, výsledek šlehání – jemnost a množství pěny, chuť – jak pasovalo alternativní mléko dohromady s kávou.

Hrachové mléko

I když si možná nedovedete představit kombinaci hrachu a kávy, nebojte. Hrachové mléko je chutí podobné ovesnému –lehce nasládlé a s malinko trpkým koncem. A šlehání? To šlo téměř samo. Lépe to šlo sice na trysce než se spirálkovým šlehačem, ale s cappuccinem mu to dohromady opravdu ladilo.

  • Snadnost šlehání 3/4 
  • Výsledek šlehání 3/4 
  • Chuť 2/4

Lískové mléko

Lískové mléko překvapilo na plné čáře. Podle jeho konzistence to vypadalo, že pěna nevyleze ani o milimetr, ale nakonec se povedlo vyšlehat celkem slušnou pěnu. Pokud jste fanoušek lískových ořechů, pak chápete, že při spojení s kávou vzniklo něco jako cappuccino s Nutelou. No a jestli máte radši, když cítíte hlavně chuť kávy, pak raději sáhněte po jiné alternativě.

  • Snadnost šlehání 2/4 
  • Výsledek šlehání 2/4 
  • Chuť 3/4 

Rýžové mléko

Ze všech testovaných mlék je právě tohle nejvodnatější, takže jeho šlehání bylo úplně marné. Navíc i jeho chuť je spíše mdlá, lehce nasládlá, takže v kávě žádnou velkou parádu neudělá.

  • Snadnost šlehání 0/4 
  • Výsledek šlehání 0/4 
  • Chuť 1/4 

Sójové mléko

Evergreen alternativních mlék, od kterého všichni tak nějak vědí, co čekat. Skvěle se šlehá a s trochou šikovnosti z něj vyšleháte pěnu na latte art během chviličky. Chuť není příliš výrazná, takže nepřebije kávu.

  • Snadnost šlehání 4/4 
  • Výsledek šlehání 4/4 
  • Chuť 3/4 

Kokosové mléko

Chuťově asi nejoblíbenější varianta – jemně nasládlé a šlehá se téměř samo. Pěna z něj je nadýchaná, voňavá a vlastně tak trochu útočí na kávu. Záleží tedy na tom, jestli máte kombinaci kávy a kokosu rádi, nebo raději sáhnete po něčem jiném.

  • Snadnost šlehání 4/4 
  • Výsledek šlehání 4/4 
  • Chuť 4/4 

Ovesné mléko

Tryska, spirálkový šlehač – s ovesným mlékem funguje obojí výborně. Parádní pěnu, která je jemná a chuťově neutrální, z něho vykouzlíte raz dva, takže do kávy je tahle varianta úplně ideální.

  • Snadnost šlehání 4/4 
  • Výsledek šlehání 4/4 
  • Chuť 3/4 

Mandlové mléko

Máte rádi mandle? Pak je mandlové mléko v kávě něco, co si vychutnáte. Pěna se z něj šlehá dobře, i když proti ostatním mlékům je to spíš průměr. Chuťově je skutečně výrazné, takže kávu téměř přebíjí.

  • Snadnost šlehání 2/4 
  • Výsledek šlehání 3/4 
  • Chuť 2/4 

Pokud si chcete být jisti, že alternativní mléko, které si koupíte, půjde napěnit, mrkněte se po označení „barista“, které slibuje lepší našlehatelnost. A nebojte se experimentovat. I z mléka bez tohoto označení se dá vyšlehat chutná pěna. No a přinejhorším mléko použijete do něčeho jiného. 🙂

Na cappuccino netřeba kávovar

Tak, teď už vím, že já si svoje cappuccino připravím s kokosovým mlékem, které mu dodá exotický nádech, aniž bych použil sirup nebo jiná dochucovadla. Základem cappuccina je kromě perfektně napěněného mléka dobrá káva, kterou si s chutí připravuju nejen doma, ale i na svým výletech. A nepotřebuju k tomu žádný vychytaný kávovar, stačí mi k tomu přibalená moka konvička. Jak z ní dostat perfektní kávu, najdete tady.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang