Banánové placky a placičky – rychlé recepty z banánů

Veganské recepty
Bananove palacinky

Kdo by nemiloval banány? Z tohoto lahodného, sladkého exotického ovoce, plného prospěšných látek, si můžete připravit obrovskou spoustu nejrůznějších pokrmů. Třeba banánové placky, kterým se věnujeme v dnešním článku.

Banány můžete opravdu zpracovávat na nekonečně mnoho způsobů. Můžete je přidat do ovocného salátu, udělat z nich domácí smoothie, upéct si z nich banánové muffiny, zdravý banánový chlebík – takzvaný banana bread – nebo z nich připravit třeba banánové lívance, banánové vafle nebo banánové placky.

Banánové placky neboli banánové placičky můžete pojmout zcela podle sebe, a dát při jejich přípravě plný průchod vaší fantazii a chutím.

Je jen na vás, zda dáte přednost banánovým palačinkám, banánovým lívanečkům, nebo zkusíte jiné rychlé recepty z banánů. V tomto článku najdete řadu vegetariánských i veganských receptů s banány.

Rychlé recepty z banánů

Rychlé recepty z banánů se vám budou hodit, kdykoliv budete potřebovat připravit sladkou svačinu, oběd, zdravou snídani nebo večeři, zároveň nebudete chtít v kuchyni trávit zbytečně velké množství času.

Mezi rychlé recepty z banánů, které vám můžeme doporučit, patří třeba rychlé a jednoduché banánové muffiny. Upéct si můžete také banánové cupcakes.

Banánové placky – recept

Věřili byste, že je možné připravit si báječné banánové placky pouze ze dvou ingrediencí? Tento recept vás definitivně přesvědčí.

Banánové placky – ingredience

  • 1 zralý banán
  • 2 velká vejce, lehce našlehaná
  • Máslo nebo olej na vaření (nepovinné)
  • Javorový sirup, džem, moučkový cukr nebo jiná poleva na podávání

Banánové placky ze dvou ingrediencí – postup

  1. Banán rozmačkejte. Oloupejte banán a rozdělte ho na několik velkých kousků ve střední míse. Banán důkladně rozmačkejte vidličkou. Pokračujte v mačkání, dokud banán nezíská konzistenci pudinku a nezůstanou v něm žádné velké hrudky, několik malých hrudek je v pořádku.
  2. Měli byste mít 1/3 až 1/2 šálku rozmačkaných banánů.
  3. Podle potřeby přidejte ochucovadla. Tyto palačinky jsou docela dobré samy o sobě, ale pár přídavků nikdy neuškodí. Pro nadýchanější a lehčí palačinky přidejte 1/8 lžičky prášku do pečiva a pro ochucení palačinek zašlehejte sůl, vanilku, kakaový prášek nebo med.
  4. Jakékoli těžké a hrubé přísady – jako jsou ořechy nebo čokoládové lupínky – si nechte na dobu, kdy budou palačinky na pánvi.
  5. Vmíchejte vejce. Vejce nalijte na banán a míchejte, dokud se zcela nespojí. Těsto bude velmi řídké a tekuté, spíše jako rozšlehaná vejce než běžné palačinkové těsto.
  6. Rozehřejte pánev na střední teplotu. Litinovou pánev, pánev s nepřilnavým povrchem nebo pánvičku rozehřejte na střední teplotu. V případě potřeby na pánvi rozpusťte trochu másla nebo rozehřejte trochu rostlinného oleje.
  7. Na rozpálenou pánev vhoďte těsto. Na pánev nakapejte asi 2 polévkové lžíce těsta. Mělo by okamžitě zasyčet – pokud ne, mírně zvyšte teplotu. Opakujte vhazování dalších kapek těsta na pánev a nechte mezi palačinkami alespoň centimetr nebo dva.
  8. Vařte asi 1 minutu. Palačinky vařte, dokud jejich spodek po nadzvednutí rohu nezhnědne a nezezlátne, asi 1 minutu. Okraje by také měly začínat vypadat ztuhle, ale střed bude stále sypký, jako sotva ztuhlé želé.
  9. Posypte je polevou. Jakmile se první strana palačinek upeče, posypte je volnou polevou, například ořechy nebo čokoládovými lupínky.
  10. Palačinky obraťte. Nejlepší je to dělat velmi opatrně a poměrně pomalu – naopak než u běžných palačinek. Jemně zapracujte tenkou plochou špachtlí asi do poloviny palačinky a pak ji zvedejte, dokud se nepodepřená polovina palačinky sotva nezvedne z pánve. Palačinku otočte.
  11. Část uvolněného těsta se při tom pravděpodobně vylije na pánev; nezapomeňte položit palačinku na vylité těsto a přebytečné těsto zatlačit zpět pod palačinku.
  12. Vařte ještě asi minutu. Vařte, dokud i druhá strana není zlatavě hnědá, asi o 1 minutu déle. V případě potřeby můžete palačinky několikrát obrátit, aby byly rovnoměrně propečené (obracení je mnohem snazší, jakmile je druhá strana hotová!).
  13. Pokračujte v pečení palačinek. Upečené palačinky přendejte na servírovací talíř a dopečte zbytek těsta. Pokud připravujete více než jednu dávku, udržujte hotové palačinky v troubě teplé.
  14. Podávejte teplé. Tyto palačinky jsou nejlepší, když se jedí čerstvé a ještě teplé. Podávejte je s javorovým sirupem, medem, džemem nebo jakoukoli další polevou, kterou máte rádi.
Bananove palacinky
Banánové palačinky můžete podávat nejen k snídani.

Banánové placičky – recept

Tyto báječné banánové placičky si můžete dochutit podle sebe – nakrájeným banánem, domácím jogurtem, javorovým sirupem, nebo třeba marmeládou.

Banánové placičky ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 velmi zralé banány
  • 2 středně velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • máslo na smažení

Banánové placičky recept

  1. Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a velkou špetku soli. V samostatné míse rozmačkejte vidličkou velmi zralé banány dohladka a poté do nich zašlehejte vejce, vanilkový extrakt a mléko.
  2. Uprostřed suchých ingrediencí udělejte důlek, přisypte mokré ingredience a rychle vyšlehejte, aby vzniklo hladké, hedvábné těsto.
  3. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni kousek másla. Do pánve přidejte 2-3 lžíce těsta a vařte několik minut, nebo dokud se na povrchu nezačnou objevovat malé bublinky.
  4. Palačinku otočte a 1-2 minuty smažte na druhé straně. Postup opakujte se zbývajícím těstem a udržujte palačinky v teple v troubě.
  5. Palačinky naskládejte na talíře a navrch dejte plátky banánu, trochu lepkavého javorového sirupu a hrst ořechů, pokud máte rádi.
Bananove palacinky
Banánové palačinky můžete doprovodit jiným ovocem.

Banánové lívance pro děti – recept

Připravte si nejlepší banánové palačinky pro děti ze čtyř jednoduchých ingrediencí. Tyto jednoduché dětské palačinky neobsahují mléko, obiloviny ani lepek, mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny a jsou přirozeně slazené. Ideální výživná snídaně pro děti (i dospělé) všech věkových kategorií.

Ingredience na banánové lívance pro děti

  • 1 středně zralý banán (nejlépe s hnědými skvrnami)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžíce mléka dle výběru

Postup na banánové lívance pro děti

  1. Ve středně velké míse rozmačkejte banán. Nejlepší je, když je banán pěkně zralý a má na slupce hnědé skvrny.
  2. Do mísy s rozmačkaným banánem rozklepněte dvě vejce a vidličkou je šlehejte, dokud se dobře nespojí. Nevadí, když v banánu zůstanou hrudky. Poté přidejte kokosovou mouku a mléko a promíchejte.
  3. Těsto by mělo být podobné tradičnímu palačinkovému těstu, pokud je příliš husté, možná budete muset přidat více mléka, je však důležité začít jen po lžičkách.
  4. Nepřilnavou pánev nebo nepřilnavý rošt lehce potřete máslem, kokosovým olejem, veganským máslem nebo olivovým olejem a postavte na střední teplotu.
  5. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte na každou palačinku 1 vrchovatou polévkovou lžíci těsta a smažte 2-3 minuty, dokud se palačinky mírně nenadýmají, nejsou zespodu zlatavé a na okrajích není vidět několik bublinek.
  6. Placky obraťte a smažte, dokud nejsou ze spodní strany zlatavě hnědé. Pokud zjistíte, že palačinky hnědnou příliš rychle, je třeba snížit teplotu.
  7. Pokud se z vaší pánve začne kdykoli kouřit nebo pokud se palačinky připalují, znamená to, že je vaše pánev příliš horká.
  8. Pánev otřete a zopakujte to s dalším olejem/máslem a zbývajícím těstem. Celkem je potřeba 9 mini palačinek. Podává se 1. Klidně podávejte jen tak nebo je potřete ořechovým máslem či jogurtem.

TIP: Dítěti/malému dítěti podávejte palačinky ve velikostech odpovídajících jeho stravovacím schopnostem.

Bananove palacinky
Banánové palačinky budou chutnat i dětem.

Vegan banánové palačinky – recept

Pokud se řadíte mezi vegany, můžete si připravit vynikající veganské palačinky. Chutnají úplně stejně skvěle jako ty neveganské.

Ingredience na vegan banánové palačinky

  • 1 velký zralý banán (asi 150 g)
  • 2 lžíce zlatého cukru krupice
  • ¼ lžičky jemné soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje a další na vaření
  • 120 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 150 ml ovesného, mandlového nebo sójového mléka
  • sirup, nakrájený banán a bobulovité ovoce k podávání (nepovinné)

Vegan banánové palačinky – postup

  1. Banán rozmačkejte v míse. Vmíchejte cukr, sůl a olej. Přidejte mouku a prášek do pečiva a důkladně promíchejte.
  2. Uprostřed udělejte důlek a postupně zašlehejte mléko. Těsto by mělo mít hustou, kapkovitou konzistenci.
  3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Přidejte 2 lžíce těsta a vytvořte palačinky amerického typu. Najednou jich budete moci udělat asi 4-5.
  4. Smažte z každé strany 2-3 minuty dozlatova. Podávejte se sirupem, nakrájeným banánem a lesními plody, pokud máte rádi.

© 2023 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang