
Kdo by nemiloval banány? Z tohoto lahodného, sladkého exotického ovoce, plného prospěšných látek, si můžete připravit obrovskou spoustu nejrůznějších pokrmů. Třeba banánové placky, kterým se věnujeme v dnešním článku.
Banány můžete opravdu zpracovávat na nekonečně mnoho způsobů. Můžete je přidat do ovocného salátu, udělat z nich domácí smoothie, upéct si z nich banánové muffiny, zdravý banánový chlebík – takzvaný banana bread – nebo z nich připravit třeba banánové lívance, banánové vafle nebo banánové placky.
Banánové placky neboli banánové placičky můžete pojmout zcela podle sebe, a dát při jejich přípravě plný průchod vaší fantazii a chutím.
Je jen na vás, zda dáte přednost banánovým palačinkám, banánovým lívanečkům, nebo zkusíte jiné rychlé recepty z banánů. V tomto článku najdete řadu vegetariánských i veganských receptů s banány.
Rychlé recepty z banánů
Rychlé recepty z banánů se vám budou hodit, kdykoliv budete potřebovat připravit sladkou svačinu, oběd, zdravou snídani nebo večeři, zároveň nebudete chtít v kuchyni trávit zbytečně velké množství času.
Mezi rychlé recepty z banánů, které vám můžeme doporučit, patří třeba rychlé a jednoduché banánové muffiny. Upéct si můžete také banánové cupcakes.
Banánové placky – recept
Věřili byste, že je možné připravit si báječné banánové placky pouze ze dvou ingrediencí? Tento recept vás definitivně přesvědčí.
Banánové placky – ingredience
- 1 zralý banán
- 2 velká vejce, lehce našlehaná
- Máslo nebo olej na vaření (nepovinné)
- Javorový sirup, džem, moučkový cukr nebo jiná poleva na podávání
Banánové placky ze dvou ingrediencí – postup
- Banán rozmačkejte. Oloupejte banán a rozdělte ho na několik velkých kousků ve střední míse. Banán důkladně rozmačkejte vidličkou. Pokračujte v mačkání, dokud banán nezíská konzistenci pudinku a nezůstanou v něm žádné velké hrudky, několik malých hrudek je v pořádku.
- Měli byste mít 1/3 až 1/2 šálku rozmačkaných banánů.
- Podle potřeby přidejte ochucovadla. Tyto palačinky jsou docela dobré samy o sobě, ale pár přídavků nikdy neuškodí. Pro nadýchanější a lehčí palačinky přidejte 1/8 lžičky prášku do pečiva a pro ochucení palačinek zašlehejte sůl, vanilku, kakaový prášek nebo med.
- Jakékoli těžké a hrubé přísady – jako jsou ořechy nebo čokoládové lupínky – si nechte na dobu, kdy budou palačinky na pánvi.
- Vmíchejte vejce. Vejce nalijte na banán a míchejte, dokud se zcela nespojí. Těsto bude velmi řídké a tekuté, spíše jako rozšlehaná vejce než běžné palačinkové těsto.
- Rozehřejte pánev na střední teplotu. Litinovou pánev, pánev s nepřilnavým povrchem nebo pánvičku rozehřejte na střední teplotu. V případě potřeby na pánvi rozpusťte trochu másla nebo rozehřejte trochu rostlinného oleje.
- Na rozpálenou pánev vhoďte těsto. Na pánev nakapejte asi 2 polévkové lžíce těsta. Mělo by okamžitě zasyčet – pokud ne, mírně zvyšte teplotu. Opakujte vhazování dalších kapek těsta na pánev a nechte mezi palačinkami alespoň centimetr nebo dva.
- Vařte asi 1 minutu. Palačinky vařte, dokud jejich spodek po nadzvednutí rohu nezhnědne a nezezlátne, asi 1 minutu. Okraje by také měly začínat vypadat ztuhle, ale střed bude stále sypký, jako sotva ztuhlé želé.
- Posypte je polevou. Jakmile se první strana palačinek upeče, posypte je volnou polevou, například ořechy nebo čokoládovými lupínky.
- Palačinky obraťte. Nejlepší je to dělat velmi opatrně a poměrně pomalu – naopak než u běžných palačinek. Jemně zapracujte tenkou plochou špachtlí asi do poloviny palačinky a pak ji zvedejte, dokud se nepodepřená polovina palačinky sotva nezvedne z pánve. Palačinku otočte.
- Část uvolněného těsta se při tom pravděpodobně vylije na pánev; nezapomeňte položit palačinku na vylité těsto a přebytečné těsto zatlačit zpět pod palačinku.
- Vařte ještě asi minutu. Vařte, dokud i druhá strana není zlatavě hnědá, asi o 1 minutu déle. V případě potřeby můžete palačinky několikrát obrátit, aby byly rovnoměrně propečené (obracení je mnohem snazší, jakmile je druhá strana hotová!).
- Pokračujte v pečení palačinek. Upečené palačinky přendejte na servírovací talíř a dopečte zbytek těsta. Pokud připravujete více než jednu dávku, udržujte hotové palačinky v troubě teplé.
- Podávejte teplé. Tyto palačinky jsou nejlepší, když se jedí čerstvé a ještě teplé. Podávejte je s javorovým sirupem, medem, džemem nebo jakoukoli další polevou, kterou máte rádi.

Banánové placičky – recept
Tyto báječné banánové placičky si můžete dochutit podle sebe – nakrájeným banánem, domácím jogurtem, javorovým sirupem, nebo třeba marmeládou.
Banánové placičky ingredience
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 velmi zralé banány
- 2 středně velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 ml plnotučného mléka
- máslo na smažení
Banánové placičky recept
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a velkou špetku soli. V samostatné míse rozmačkejte vidličkou velmi zralé banány dohladka a poté do nich zašlehejte vejce, vanilkový extrakt a mléko.
- Uprostřed suchých ingrediencí udělejte důlek, přisypte mokré ingredience a rychle vyšlehejte, aby vzniklo hladké, hedvábné těsto.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni kousek másla. Do pánve přidejte 2-3 lžíce těsta a vařte několik minut, nebo dokud se na povrchu nezačnou objevovat malé bublinky.
- Palačinku otočte a 1-2 minuty smažte na druhé straně. Postup opakujte se zbývajícím těstem a udržujte palačinky v teple v troubě.
- Palačinky naskládejte na talíře a navrch dejte plátky banánu, trochu lepkavého javorového sirupu a hrst ořechů, pokud máte rádi.

Banánové lívance pro děti – recept
Připravte si nejlepší banánové palačinky pro děti ze čtyř jednoduchých ingrediencí. Tyto jednoduché dětské palačinky neobsahují mléko, obiloviny ani lepek, mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny a jsou přirozeně slazené. Ideální výživná snídaně pro děti (i dospělé) všech věkových kategorií.
Ingredience na banánové lívance pro děti
- 1 středně zralý banán (nejlépe s hnědými skvrnami)
- 2 vejce
- 2 lžíce kokosové mouky
- 1 lžíce mléka dle výběru
Postup na banánové lívance pro děti
- Ve středně velké míse rozmačkejte banán. Nejlepší je, když je banán pěkně zralý a má na slupce hnědé skvrny.
- Do mísy s rozmačkaným banánem rozklepněte dvě vejce a vidličkou je šlehejte, dokud se dobře nespojí. Nevadí, když v banánu zůstanou hrudky. Poté přidejte kokosovou mouku a mléko a promíchejte.
- Těsto by mělo být podobné tradičnímu palačinkovému těstu, pokud je příliš husté, možná budete muset přidat více mléka, je však důležité začít jen po lžičkách.
- Nepřilnavou pánev nebo nepřilnavý rošt lehce potřete máslem, kokosovým olejem, veganským máslem nebo olivovým olejem a postavte na střední teplotu.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte na každou palačinku 1 vrchovatou polévkovou lžíci těsta a smažte 2-3 minuty, dokud se palačinky mírně nenadýmají, nejsou zespodu zlatavé a na okrajích není vidět několik bublinek.
- Placky obraťte a smažte, dokud nejsou ze spodní strany zlatavě hnědé. Pokud zjistíte, že palačinky hnědnou příliš rychle, je třeba snížit teplotu.
- Pokud se z vaší pánve začne kdykoli kouřit nebo pokud se palačinky připalují, znamená to, že je vaše pánev příliš horká.
- Pánev otřete a zopakujte to s dalším olejem/máslem a zbývajícím těstem. Celkem je potřeba 9 mini palačinek. Podává se 1. Klidně podávejte jen tak nebo je potřete ořechovým máslem či jogurtem.
TIP: Dítěti/malému dítěti podávejte palačinky ve velikostech odpovídajících jeho stravovacím schopnostem.

Vegan banánové palačinky – recept
Pokud se řadíte mezi vegany, můžete si připravit vynikající veganské palačinky. Chutnají úplně stejně skvěle jako ty neveganské.
Ingredience na vegan banánové palačinky
- 1 velký zralý banán (asi 150 g)
- 2 lžíce zlatého cukru krupice
- ¼ lžičky jemné soli
- 2 lžíce rostlinného oleje a další na vaření
- 120 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 150 ml ovesného, mandlového nebo sójového mléka
- sirup, nakrájený banán a bobulovité ovoce k podávání (nepovinné)
Vegan banánové palačinky – postup
- Banán rozmačkejte v míse. Vmíchejte cukr, sůl a olej. Přidejte mouku a prášek do pečiva a důkladně promíchejte.
- Uprostřed udělejte důlek a postupně zašlehejte mléko. Těsto by mělo mít hustou, kapkovitou konzistenci.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Přidejte 2 lžíce těsta a vytvořte palačinky amerického typu. Najednou jich budete moci udělat asi 4-5.
- Smažte z každé strany 2-3 minuty dozlatova. Podávejte se sirupem, nakrájeným banánem a lesními plody, pokud máte rádi.