
Co takhle připravit si banánové lívance bez mléka a vajec? Zaručeně potěší každého milovníka sladkého – mají nadýchanou a lehkou strukturu a nikdo nepozná, že jsou veganské.
Veganské banánové lívance můžete podobně jako třeba banánové placičky podávat k snídani, ale třeba také jako veganskou sladkou večeři nebo oběd. Kromě banánových lívanců můžete připravit i veganské bezlepkové lívance z pohankové mouky.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Smažení: 12 minut
- Počet porcí: 12 lívanců
Ingredience
- 1 velký zralý banán (asi 150 g)
- 2 lžíce cukru krupice
- ¼ lžičky jemné soli
- 2 lžíce rostlinného oleje (plus trochu na smažení)
- 120 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 150 ml rostlinného mléka
- sirup, nakrájený banán či jiné ovoce k podávání
Postup
Banán rozmačkáme v míse vidličkou. Vmícháme cukr, sůl a olej. Přidáme mouku a prášek do pečiva a důkladně promícháme. Uprostřed uděláme důlek a postupně zašleháme mléko. Těsto by mělo mít hustou, ale stále tekutou konzistenci.
Na pánvi na středním ohni rozehřejeme trochu oleje. Vlijeme asi 2 lžíce těsta a vytvoříme lívanec, najednou se jich na pánev vejde asi 4–5. Smažíme z každé strany 2–3 minuty dozlatova.
Nejlépe lívance chutnají k snídani s nakrájeným banánem a lesními plody a přelité sirupem.
Nutriční hodnoty
- 94 kcal
- 4 g tuků
- 14 g sacharidů
- 6 g cukrů
- 1 g vlákniny
- 1 g bílkovin