Veganské banánové lívance – recept

Veganské recepty

Co takhle připravit si banánové lívance bez mléka a vajec? Zaručeně potěší každého milovníka sladkého – mají nadýchanou a lehkou strukturu a nikdo nepozná, že jsou veganské.

Veganské banánové lívance můžete podobně jako třeba banánové placičky podávat k snídani, ale třeba také jako veganskou sladkou večeři nebo oběd. Kromě banánových lívanců můžete připravit i veganské bezlepkové lívance z pohankové mouky.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Smažení: 12 minut
  • Počet porcí: 12 lívanců

Ingredience

  • 1 velký zralý banán (asi 150 g)
  • 2 lžíce cukru krupice
  • ¼ lžičky jemné soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje (plus trochu na smažení)
  • 120 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 150 ml rostlinného mléka
  • sirup, nakrájený banán či jiné ovoce k podávání

Postup

Banán rozmačkáme v míse vidličkou. Vmícháme cukr, sůl a olej. Přidáme mouku a prášek do pečiva a důkladně promícháme. Uprostřed uděláme důlek a postupně zašleháme mléko. Těsto by mělo mít hustou, ale stále tekutou konzistenci.

Na pánvi na středním ohni rozehřejeme trochu oleje. Vlijeme asi 2 lžíce těsta a vytvoříme lívanec, najednou se jich na pánev vejde asi 4–5. Smažíme z každé strany 2–3 minuty dozlatova.

Nejlépe lívance chutnají k snídani s nakrájeným banánem a lesními plody a přelité sirupem.

Nutriční hodnoty

  • 94 kcal
  • 4 g tuků
  • 14 g sacharidů
  • 6 g cukrů
  • 1 g vlákniny
  • 1 g bílkovin

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang